Tietoja iPadOS-päivityksistä

iPadOS on tehokas käyttöjärjestelmä, jonka uusi nimi ottaa huomioon iPadin ainutlaatuisen käyttökokemuksen. iPadOS perustuu samaan pohjaan kuin iOS, ja se tuo käyttöön tehokkaita uusia ja intuitiivisia ominaisuuksia, jotka liittyvät erityisesti iPadin suureen näyttöön ja monipuolisuuteen. Tämä päivitys sisältää uusia tapoja työskennellä useiden appien kanssa, tuo käyttöön uusia tietoja yhdellä silmäyksellä uudelleensuunnitellussa Koti-valikossa, tekee Apple Pencilistä entistäkin reagoivamman ja tuo uuden tavan merkitä mitä tahansa välittömästi, tarjoaa dramaattisen uuden tumman tilan, mahdollistaa yksinkertaisen tavan kirjautua verkkosivustoille yksityisyyttäsi kunnioittaen ja tarjoaa uusia työkaluja kuvien muokkaamiseen ja tarkastelemiseen. iPadOS on nopeampi ja reagoivampi, ja koko järjestelmä on optimoitu.

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.7

iPadOS 13.7 sisältää virheiden korjauksia iPadiin.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla. Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.6.1

iPadOS 13.6.1 korjaa ongelman, jonka vuoksi tarpeettomia järjestelmän datatiedostoja ei välttämättä poisteta automaattisesti, kun käytettävissä olevaa tallennustilaa on vähän. Se sisältää myös muita iPadiin liittyviä virheenkorjauksia.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla. Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.6

iPadOS 13.6 tuo käyttöön paikalliset uutiset Apple Newsin Tänään-syötteessä, ja se sisältää iPadin virheenkorjauksia ja parannuksia.

Apple News

• Tänään-syötteen paikallisuutiset kattavat San Franciscon, San Franciscon lahden ympäristön, Los Angelesin, Houstonin ja New York Cityn.

• Lisää juttuja paikallisilta uutistoimittajilta on saatavilla Apple News+ -tilauksella.

• Apple Newsin päivittäinen uutiskirje voidaan nyt räätälöidä kiinnostuksen kohteidesi mukaisilla jutuilla.

Tämä päivitys sisältää myös virheiden korjauksia sekä muita parannuksia.

• Lisätty uusi asetus, jonka avulla voit valita, latautuvatko päivitykset automaattisesti laitteeseesi, kun Wi-Fi-yhteys on käytössä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi apit saattavat lakata vastaamasta, kun tietoja synkronoidaan iCloud Drivesta.

• Korjaa ongelman, joka saattoi aiheuttaa ohjelmistonäppäimistön odottamattoman ilmestymisen, kun laite oli yhdistetty tiettyihin muiden valmistajien laitteistonäppäimistöihin.

• Korjaa ongelman, joka saattoi aiheuttaa japanilaisten näppäimistöjen tulkitsemisen väärin yhdysvaltalaisiksi näppäimistöiksi.

• Korjaa vakauteen liittyviä ongelmia käytettäessä Ohjauskeskusta, kun Assistive Touch on käytössä.

• Tarjoaa järjestelmänvalvojille mekanismin, jolla määritetään domainit, jotka suljetaan pois aina käytössä olevien VPN-yhteyksien liikenteestä.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla. Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.5.1

iPadOS 13.5.1 sisältää tärkeitä suojauspäivityksiä, ja sitä suositellaan kaikille käyttäjille.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla. Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.5

iPadOS 13.5 nopeuttaa pääsykoodikentän käyttöä Face ID -laitteilla, kun käytät kasvomaskia. Se tuo käyttöön myös mahdollisuuden hallita videoruutujen automaattista korostusta FaceTime-ryhmäpuheluissa. Tämä päivitys sisältää virheiden korjauksia sekä muita parannuksia.

Face ID ja pääsykoodi

• Yksinkertaistettu Face ID -laitteiden lukituksen avausprosessia, kun käytät kasvomaskia.

• Pääsykoodikenttä näytetään automaattisesti, kun olet pyyhkäissyt ylös lukitun näytön alaosasta kasvomaskia käyttäessäsi.

• Toimii myös todennettaessa App Storessa, Apple Booksissa, Apple Payssa, iTunesissa ja muissa Face ID:llä kirjautumista tukevissa apeissa.

FaceTime

• Uusi valinta, jolla voidaan hallita automaattista korostusta FaceTime-ryhmäpuheluissa siten, että videoruudun koko ei muutu, kun osallistuja puhuu.

Tämä päivitys sisältää myös virheiden korjauksia sekä muita parannuksia.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi käyttäjät saattavat nähdä mustan näytön yrittäessään toistaa suoratoistovideoita joiltakin verkkosivustoilta.

• Korjaa jakosivun ongelman, jonka vuoksi ehdotuksia ja toimintoja ei ehkä ladattu.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla. Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.4.1

iPadOS 13.4.1 sisältää virheiden korjauksia iPadiin.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi iPadOS 13.4:ää käyttävät laitteet eivät voineet osallistua FaceTime-puheluihin laitteiden kanssa, joissa on iOS 9.3.6 tai aiempi tai OS X El Capitan 10.11.6 tai aiempi.

• Korjaa 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (4. sukupolvi) ja 11-tuumaisessa iPad Prossa (2. sukupolvi) ilmenevän ongelman, jossa taskulamppu ei ehkä syty, kun Taskulamppu-painiketta napautetaan Ohjauskeskuksessa tai lukitulla näytöllä.

• Korjaa Asetukset-apissa virheen, jossa Bluetoothin valitseminen Koti-valikon pikatoimintovalikosta epäonnistuu.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla. Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.4

iPadOS 13.4 tukee hiirtä ja ohjauslevyä iPadin kanssa, mikä parantaa tarkkuutta ja järjestelmän navigointia Multi-Touch-eleillä. Se tuo myös käyttöön iCloud Drive -kansion jaon Tiedostot-apista sekä uudet memoji-tarrat. Tämä päivitys sisältää myös virheenkorjauksia ja parannuksia.

Hiiren ja ohjauslevyn tuki

• Täysin uusi kohdistin korostaa appien kuvakkeet Koti-valikossa ja Dockissa sekä appien painikkeet ja säätimet.

• Magic Keyboardin iPad-tuki: 12,9-tuumainen iPad Pro (3. sukupolvi tai uudempi) ja 11-tuumainen iPad Pro (1. sukupolvi tai uudempi).

• Magic Mouse-, Magic Mouse 2-, Magic Trackpad-, Magic Trackpad 2- ja muiden valmistajien Bluetooth- ja USB-hiirten tuki.

• iPadin Magic Keyboardin ja Magic Trackpad 2:n Multi-Touch-eleiden avulla voit vierittää, pyyhkäistä appitilojen välillä, siirtyä Koti-valikkoon, käyttää Apinvaihtajaa, lähentää tai loitontaa, klikata napauttamalla, klikata toissijaisesti (klikata oikealla painikkeella) ja pyyhkäistä sivujen välillä.

• Magic Mouse 2:n Multi-Touch-eleiden avulla voit vierittää, klikata toissijaisesti (klikata oikealla painikkeella) ja pyyhkäistä sivujen välillä.

Tiedostot

• iCloud Drive -kansion jakaminen Tiedostot-apista

• Ohjaimet, joilla voit rajoittaa käyttöoikeuden vain henkilöille, jotka nimenomaisesti kutsut, tai antaa käyttöoikeuden kenelle tahansa, jolla on kansiolinkki.

• Oikeudet valita, kuka voi tehdä muutoksia ja lähettää tiedostoja ja kuka voi vain katsella ja ladata tiedostoja.

Memoji

• Yhdeksän uutta memoji-tarraa, muun muassa Hymyilevät kasvot sydämillä, Yhteen painetut kädet ja Juhlakasvot.

Mail

• Aina näkyvissä -valinnat, joilla voit poistaa viestin, siirtää sen, vastata siihen tai luoda viestin keskustelunäkymässä.

• Salattujen sähköpostiviestien vastaukset salataan automaattisesti, kun olet määrittänyt S/MIME-toiminnon.

App Store ja Apple Arcade

• Universaalin oston tuki mahdollistaa osallistuvan apin käytön yksittäisellä ostolla iPhonessa, iPod touchissa, iPadissa, Macissa ja Apple TV:ssä.

• Äskettäin pelatut Arcade-pelit näkyvät Arcade-välilehdessä, joten voit jatkaa pelaamista iPhonella, iPod touchilla, iPadilla, Macilla ja Apple TV:llä.

• Näytä kaikki pelit -luettelonäkymä

Lisätty todellisuus

• AR-pikakatselu tukee äänen toistoa USDZ-tiedostoissa.

Keyboard

• Zhuyinin live-muuntaminen muuntaa zhuyinin automaattisesti oikeiksi merkeiksi ilman välilyönnin painamista tekstin muuntamiseksi tai ehdokkaiden valitsemiseksi.

• Japanin live-muuntaminen muuntaa Hiraganan automaattisesti oikeiksi merkeiksi ilman välilyönnin painamista tekstin muuntamiseksi tai ehdokkaiden valitsemiseksi.

• Arabian ennakoivan kirjoittamisen tuki

• Sveitsinsaksalaista näppäimistöasettelua tuetaan 12,9-tuumaisessa iPad Prossa.

• 12,9-tuumaisen iPad Pron näyttönäppäimistöasettelu vastaa nyt Smart Keyboardia.

Tämä päivitys sisältää myös virheiden korjauksia sekä muita parannuksia. Päivityksen sisältö:

• Korjaa kameran ongelman, jonka vuoksi etsin saattaa näkyä mustana näyttönä käynnistymisen jälkeen.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Kuvat saattavat näyttää käyttävän liikaa tallennustilaa.

• Korjaa Kuvat-apissa ongelman, joka saattaa estää kuvan jakamisen Viesteihin, jos iMessage on poistettu käytöstä.

• Korjaa Mailin ongelman, jonka vuoksi viestit saattavat näkyä väärässä järjestyksessä.

• Korjaa Mailin ongelman, jonka vuoksi keskusteluluettelossa saattaa olla tyhjiä rivejä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Mail saattaa kaatua, kun Jaa-painiketta napautetaan Pikakatselussa.

• Korjaa asetuksissa olevan ongelman, jossa mobiilidata saattaa näyttää virheellisesti olevan pois päältä.

• Korjaa Safarissa olevan ongelman, jossa verkkosivujen värejä ei muutettu käänteisiksi, kun sekä tumma tila että älykkäät käänteisvärit olivat käytössä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi muun valmistajan apin verkkosisällöstä kopioitu teksti saattaa näkyä näkymättömänä liitettäessä, jos Tumma tila on käytössä.

• Ratkaisee Safarissa esiintyvän ongelman, jossa CAPTCHA-ruutu saattaa näkyä väärin.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Muistutukset eivät välttämättä anna uusia ilmoituksia myöhästyneestä toistuvasta muistutuksesta, ennen kuin se on merkitty suoritetuksi.

• Ratkaisee ongelman, jossa Muistutukset saattoivat lähettää ilmoituksia suoritetuista muistutuksesta.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi iCloud Drive näyttäisi olevan käytettävissä Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa silloinkin, kun käyttäjä ei ole kirjautuneena sisään.

• Korjaa Apple Music -ongelman, jonka vuoksi musiikkivideoita ei välttämättä suoratoisteta korkealaatuisina.

• Korjaa Koti-apin ongelman, jonka vuoksi valvontakameran toimintailmoituksen napauttaminen saattaa avata toisen tallenteen.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi pikakomennot eivät ehkä näy, kun näyttökuvasta napautetaan Jaa-valikkoa.

• Parantaa Burman näppäimistöä siten, että välimerkit ovat nyt käytettävissä numeroista ja symboleista käsin.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla. Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.3.1

iPadOS 13.3.1 sisältää virheenkorjauksia ja parannuksia. Päivityksen sisältö:

• Korjaa viestintärajoitusten ongelman, jonka vuoksi yhteystiedon lisääminen ilman ruutuajan pääsykoodia oli sallittua.

• Korjaa Mailin ongelman, jonka vuoksi etäkuvat saattoivat latautua, vaikka Lataa etäkuvat -asetus ei ollut käytössä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Mailissa saattoi näkyä useita peruutusvalintaikkunoita.

• Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi push-ilmoitusten toimittaminen Wi-Fi-yhteyden kautta epäonnistui.

• Lisää intianenglantilaisen Siri-äänen tuen HomePodille

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.3

iPadOS 13.3 sisältää parannuksia, virheenkorjauksia ja lisää ruutuajan käyttörajoituksia.

Screen Time

• Uudet käyttörajoitukset lisäävät viestintärajoituksia siihen, kenelle heidän lapsensa voivat soittaa puhelun tai FaceTime-puhelun tai lähettää viestin.

• Lasten yhteystietoluettelossa vanhemmat voivat hallita lasten laitteissa näkyviä yhteystietoja.

Apple News

• The Wall Street Journalin ja muiden johtavien sanomalehtien Apple News+ -juttujen asettelu on uusittu.

• Tarinoista voi tykätä tai ei tykätä helposti yhdellä napautuksella.

Pörssi

• Apple Newsin jutut ovat nyt saatavilla Kanadassa englanniksi ja ranskaksi.

• Jatka lukemista linkeillä aiheeseen liittyviin juttuihin tai muihin saman julkaisun juttuihin.

• Suosituimpiin juttuihin on lisätty Breaking- ja Developing-merkinnät.

Tämä päivitys sisältää myös virheiden korjauksia sekä muita parannuksia. Päivityksen sisältö:

• Mahdollistaa uuden videoleikkeen luomisen, kun trimmaat videota Kuvat-apissa.

• Lisää tuen NFC-, USB- ja Lightning FIDO2 -yhteensopiville suojausavaimille Safarissa.

• Korjaa Mailin ongelmat, jotka saattavat estää uusien viestien lataamisen.

• Korjaa ongelman, joka esti viestien poistamisen Gmail-tileillä.

• Korjaa ongelmat, jotka saattavat aiheuttaa virheellisten merkkien näkymisen viesteissä ja lähetettyjen viestien kaksoiskappaleita Exchange-tileillä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi kohdistin ei ehkä liikkunut, kun välilyöntinäppäintä painettiin pitkään.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi näyttökuvat saattavat näyttää epäselviltä viestien kautta lähetettäessä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi näyttökuvien rajaaminen tai Merkintä-toiminnon käyttäminen niissä ei välttämättä tallentunut Kuvat-appiin.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Sanelin-tallenteita ei ehkä voitu jakaa muiden ääniappien kanssa.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Mobiilidata-asetus saattaa virheellisesti näyttää olevan pois päältä.

• Korjaa ongelman, joka esti Tumman tilan käytöstä poistamisen, kun Älykkäät käänteisvärit oli käytössä.

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.2.3

iPadOS 13.2.3 includes bug fixes and improvements for your iPad. Päivityksen sisältö:

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi järjestelmän haku ja haku Mailissa, Tiedostoissa ja Muistiinpanoissa eivät välttämättä toimi.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi kuvat, linkit ja muut liitteet eivät ehkä näy Viestien tietonäkymässä.

• Korjaa ongelman, joka saattoi estää appeja lataamasta sisältöä taustalla.

• Korjaa ongelmat, jotka saattavat estää Mailia hakemasta uusia viestejä sekä estää alkuperäisen viestisisällön sisällyttämisen ja lainaamisen Exchange-tileillä.

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.2.2

iPadOS 13.2.2 sisältää virheiden korjauksia ja parannuksia iPadiin. Päivityksen sisältö:

• Korjaa ongelman, joka saattoi saada apit lopettamaan odottamatta, kun ne olivat käynnissä taustalla.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi vastaukset Exchange-tilien välisiin S/MIME-salattuihin sähköpostiviesteihin eivät olleet luettavissa.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Kerberos-kertakirjautumispalvelun käyttö Safarissa saattaa aiheuttaa todennuspyynnön.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi lataus voi keskeytyä käytettäessä Yubikey Lightning -käyttöisiä lisälaitteita.

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.2

iPadOS 13.2:ssa on mukana päivitettyjä ja uusia emojeja, Viestien ilmoittaminen AirPodeilla, AirPods Pro -tuki, HomeKit Secure Video, HomeKit-yhteensopivat reitittimet ja uudet Sirin tietosuoja-asetukset. Tämä päivitys sisältää myös virheenkorjauksia ja parannuksia.

Emojit

• Yli 70 uutta tai päivitettyä emojia, kuten eläimiä, ruokaa, aktiviteetteja, uusi käyttöapu-emoji, sukupuolineutraali emoji sekä pariskunta-emojin ihonvärin valinta.

AirPodien tuki

• Ilmoita viestit Sirin avulla -ominaisuus lukee saapuvat viestit ääneen AirPodeihin.

• AirPods Pro -tuki

Koti-appi

• HomeKit Secure Videon avulla voit yksityisesti kuvata, tallentaa ja katsoa turvakameroidesi salattua videokuvaa, ja se voi havaita ihmiset, eläimet ja ajoneuvot.

• HomeKit-yhteensopivien reitittimien avulla pystyt hallitsemaan sitä, miten HomeKit-lisälaitteesi ovat yhteydessä internetin välityksellä tai kotonasi.

Siri

• Tietosuoja-asetuksia, joilla voit valita, parannetaanko Sirin ja sanelun toimintaa antamalla Applelle lupa tallentaa ääntä vuorovaikutuksestasi Sirin ja sanelutoiminnon kanssa.

• Mahdollisuus poistaa Siri- ja saneluhistoria Sirin asetuksista.

Tämä päivitys sisältää myös virheiden korjauksia sekä muita parannuksia. Päivityksen sisältö:

• Korjaa ongelman, joka saattaa estää salasanojen automaattisen täyttämisen kolmannen osapuolen apeissa.

• Korjaa ongelman, joka saattoi estää näppäimistön näkymisen hakua käytettäessä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Viestit lähetti vain yhden ilmoituksen, kun ilmoitusten toiston asetus oli käytössä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Viestit-appi saattaa näyttää puhelinnumeron yhteyshenkilön nimen sijaan.

• Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi Yhteystiedot avasi aiemmin avatun yhteystiedon yhteystietoluettelon sijaan.

• Korjaa ongelman, joka saattaa estää Merkintä-ominaisuudella tehtyjen merkintöjen tallentamisen.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi tallennetut muistiinpanot saattoivat tilapäisesti kadota.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi iCloud-varmuuskopioinnin suorittaminen ei onnistunut, kun Asetukset-kohdassa napautettiin Varmuuskopioi nyt.

• Parantaa suorituskykyä, kun Apinvaihtajan aktivointiin käytetään AssistiveTouchia.

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.1.3

iPadOS 13.1.3 sisältää virheiden korjauksia ja parannuksia iPadiin. Päivityksen sisältö:

• Korjaa ongelman, joka saattaa estää kokouskutsun avaamisen Mailissa.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Sanelin-tallenteet eivät ehkä lataudu iCloud-varmuuskopiosta palauttamisen jälkeen.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi appien lataaminen epäonnistui palautettaessa iCloud-varmuuskopiosta.

• Parantaa Bluetooth-kuulolaitteiden ja -kuulokkeiden yhteyden luotettavuutta.

• Korjaa Game Centeriä käyttävien appien avautumisen.

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.1.2

iPadOS 13.1.2 sisältää virheiden korjauksia ja parannuksia iPadiin. Päivityksen sisältö:

• Korjaa vian, jossa iCloud-varmuuskopioinnin edistymispalkki saattoi edelleen näkyä onnistuneen varmuuskopioinnin jälkeen.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi oikoteitä ei voitu suorittaa HomePodista.

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS 13.1.1

iPadOS 13.1.1 sisältää virheiden korjauksia ja parannuksia iPadiin. Päivityksen sisältö:

• Korjaa ongelmat, jotka voivat estää iPadin palauttamisen varmuuskopiosta.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi akku saattaa tyhjentyä nopeammin.

• Ratkaisee ongelman, jossa Safarin hakusehdotukset saatettiin ottaa uudelleen käyttöön, kun ne oli poistettu käytöstä.

• Korjaa ongelman, joka saattoi saada Muistutukset synkronoitumaan hitaasti.

• Korjaa muiden valmistajien näppäimistöappien tietoturvaongelman.

Lisätietoja Applen ohjelmistopäivitysten turvallisuussisällöstä on osoitteessa https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

iPadOS

Koti-valikko

• Koti-valikon Tänään-widgetit tarjoavat tietoja yhdellä vilkaisulla.

• Uusi asettelu, joka mahdollistaa useamman apin lisäämisen kullekin sivulle.

Moniajo

• Slide Over tukee useita appeja, jotta voit käyttää suosikkiappejasi iPadOS:llä missä tahansa ja vaihtaa nopeasti niiden välillä.

• Split View -näkymässä voi avata useita ikkunoita yhdestä apista, joten voit käyttää vierekkäin kahta dokumenttia, muistiinpanoa tai sähköpostia.

• Parannettu Spaces voi nyt avata saman apin useissa tiloissa.

• Apin Exposé, josta näet nopeasti apin kaikki avoimet ikkunat.

Apple Pencil

• Pienempi viive Apple Pencilillä, jolloin laite tuntuu reagoivammalta kuin koskaan aiemmin.

• Uudistettu työkalupaletti, jossa on uusi ilme, uudet työkalut ja mahdollisuus vetää mihin tahansa näytön reunaan.

• Uusi ele, jolla voit merkitä mitä tahansa pyyhkäisemällä näytön oikeasta tai vasemmasta alakulmasta Apple Pencilillä.

• Uusi koko sivun valinta, jolla voit merkitä kokonaisia verkkosivuja, Mail-viestejä, iWork-dokumentteja ja Karttoja.

Tekstin muokkaaminen

• Vierityspalkin selaus, jolla voi vetää suoraan vierityspalkkia ja siten navigoida nopeasti pitkissä dokumenteissa, verkkosivuilla ja sähköpostikeskusteluissa.

• Nopeampi ja tarkempi navigointi kohdistimella – nosta se ja siirrä se haluamaasi paikkaan.

• Tekstivalintaa on parannettu siten, että tekstin voi nyt valita helpommin vain napauttamalla tekstiä ja pyyhkäisemällä sitä.

• Uudet leikkaus-, kopiointi- ja sijoittamiseleet: kopioi nipistämällä kerran kolmella sormella, leikkaa nipistämällä kahdesti ja sijoita levittämällä kolmella sormella.

• Voit kumota toiminnon iPadOS:ssä kaksoisnapauttamalla kolmella sormella.

QuickType

• Uusi kelluva näppäimistö jättää sisällölle enemmän tilaa – vedä se haluamaasi paikkaan.

• Kelluvan näppäimistön QuickPath-toiminnon avulla voit kirjoittaa yhdellä kädellä helposti liu'uttamalla.

Fontit

• Mukautetut fontit ovat saatavilla App Storesta käytettäviksi suosikkiapeissasi.

• Fonttien hallinta Asetuksissa

Tiedostot

• Tiedostot tukee ulkoisia asemia, joilla voi käyttää ja hallita USB-aseman, SD-kortin tai kovalevyn tiedostoja.

• SMB-tuki yhteyden muodostamiseksi työpaikan palvelimeen tai kodin tietokoneeseen.

• Paikallinen tallennustila kansioiden luomiseen paikalliselle asemalle ja suosikkitiedostojesi lisäämiseen.

• Sarake sisäkkäisten kansioiden tarkasteluun.

• Esikatselupaneeli, jossa on korkean resoluution tiedostojen esikatselut, monipuoliset metatiedot ja pikatoiminnot.

• Tiedostojen pakkaamisen ja purkamisen tuki Zip-tiedostojen luomista ja laajentamista varten.

• Uusien näppäinoikoteiden avulla voit hallita tiedostojasi entistä nopeammin ulkoisella näppäimistöllä.

Safari

• Työpöytätason selaaminen Safarissa optimoi sivustot automaattisesti suurelle iPadin Multi-Touch-näytölle.

• Verkkoalustoja, kuten Squarespace, WordPress ja Google Docs, tuetaan nyt.

• Lataustenhallinta, jolla voit käyttää latauksia nopeasti ja tarkistaa ladattavan tiedoston tilan.

• Yli 30 uutta näppäinoikotietä, joilla voit liikkua verkossa entistä nopeammin ulkoisen näppäimistön avulla.

• Päivitetty aloitussivu, jossa on suosikkeja, usein vieraillut sivustot, viimeksi vieraillut sivustot ja Sirin ehdotukset.

• Näkymävalinnat älykkäässä hakukentässä mahdollistavat nopean pääsyn tekstin koon asetuksiin, lukijanäkymään ja sivustokohtaisiin asetuksiin.

• Sivustokohtaiset asetukset, joista voi valita Lukija-näkymän ja sallia sisällön estäjät, kameran, mikrofonin ja sijainnin käyttöoikeudet yksittäisille verkkosivustoille.

• Mahdollisuus muuttaa kokoa kuvia lähetettäessä.

Tumma tila

• Kaunis uusi tumma värimaailma, joka tarjoaa upean katselukokemuksen etenkin heikossa valaistuksessa.

• Voidaan ajastaa käynnistymään automaattisesti auringonlaskun aikaan tai tiettyyn aikaan tai laittaa päälle Ohjauskeskuksesta.

• Neljä uutta taustakuvaa, jotka vaihtavat automaattisesti kuvia vaalean ja tumman tilan mukaan.

Photos

• Täysin uusi Kuvat-välilehti, jossa on valikoitu näkymä kirjastostasi ja jonka avulla voit helposti etsiä kuvia ja videoita ja jakaa ne uudelleen.

• Tehokkaat uudet kuvankäsittelytyökalut, jotka helpottavat kuvien muokkaamista, säätämistä ja tarkistamista yhdellä silmäyksellä.

• Videon muokkaus yli 30 uudella työkalulla, kuten pyöritys, rajaus ja parannus.

Kirjaudu sisään Applella -toiminto

• Yksityinen tapa kirjautua osallistuviin appeihin ja verkkosivustoihin Apple ID:llä, joka sinulla jo on.

• Helppo tilin käyttöönotto vain nimellä ja sähköpostiosoitteella.

• Kätke osoitteeni -palvelulla voit jakaa yksilöllisen sähköpostiosoitteen, jonka viestit välitetään sinulle automaattisesti.

• Sisäinen kaksiosainen todennus tilin suojaamiseksi.

• Apple ei suorita seurantaa tai profilointia, kun käytät suosikkiappejasi.

App Store ja Arcade

• Rajoittamaton pääsy uraauurtaviin uusiin peleihin yhdellä tilauksella ilman mainoksia ja lisäostoja.

• Täysin uusi Arcade-välilehti App Storessa, jossa voit selata uusimpia pelejä, räätälöityjä suosituksia ja ainutlaatuista toimitussisältöä.

• Saatavilla pelattavaksi iPhonella, iPod touchilla, iPadilla, Macilla ja Apple TV:llä.

• Mahdollisuus ladata suuria appeja mobiiliyhteyden kautta.

• Mahdollisuus tarkastella saatavilla olevia appipäivityksiä tai poistaa appeja Tili-sivulta.

• Arabian ja heprean tuki

Kartat

• Täysin uusi Yhdysvalloissa käyttöön otettava kartta, jossa on laajempi tiekattavuus, parannettu osoitteiden tarkkuus, parempi tuki jalankulkijoille ja yksityiskohtaisempi maan kattavuus.

• Tutustu kaupunkeihin korkean resoluution interaktiivisen 3D-kokemuksen kautta.

• Kokoelmissa voit luoda luettelon paikoista, joista pidät, ja jakaa sen helposti ystävien ja perheen kanssa.

• Suosikeiden avulla voit siirtyä nopeasti ja helposti paikkoihin, joissa käyt päivittäin.

Muistutukset

• Täysin uusi muotoilu sekä tehokkaampia ja älykkäämpiä tapoja luoda ja järjestää muistutuksia.

• Nopea työkalupalkki, jolla muistutuksiin voi lisätä päivämääriä, sijainteja, lippuja ja liitteitä.

• Uudet älykkäät luettelot (Tänään, Ajoitetut, Liputetut ja Kaikki) helpottavat tulevien muistutusten seurantaa.

• Alitehtävät ja ryhmitetyt luettelot muistutusten järjestämistä varten.

Siri

• Luonnollisempi Siri-ääni, erityisesti puhuessa pidempiä lauseita.

• Räätälöidyt Siri-ehdotukset Apple Podcastsissa, Safarissa ja Kartoissa.

• Sirin avulla saatavilla on yli 100 000 suoraa radioasemaa eri puolilta maailmaa.

Pikakomennot

• Pikakomennot-appi on nyt sisäänrakennettuna.

• Galleriassa ehdotetut automaatiot on räätälöity päivittäiseen rutiiniisi sopiviksi.

• Henkilökohtaiset ja kodin automaatiot laukaisimiin perustuvien pikakomentojen suorittamista varten.

• Koti-apin tuki pikakomennoille lisätoimintoina Automaatio-välilehdessä.

Memojit ja Viestit

• Uusia memojien muokkausmahdollisuuksia, kuten uusia kampauksia, päähineitä, meikkejä ja lävistyksiä.

• Memoji-tarrapaketit Viesteissä, Mailissa ja muiden valmistajien apeissa sekä saatavilla iPad mini 5:ssä, iPadissa (5. sukupolvi ja uudemmat), iPad Airissa (3. sukupolvi) ja kaikissa iPad Pro -malleissa.

• Nimesi, kuvasi ja jopa memojisi on nyt valinnaisesti jaettavissa ystäviesi kanssa.

• Haun parannusten avulla voit helposti löytää viestejä älykkäillä ehdotuksilla ja tulosten kategorisoinnilla.

Lisätty todellisuus

• Ihmiset-okkluusio, jonka avulla virtuaaliset objektit voidaan sijoittaa luonnollisesti ihmisten eteen tai taakse iPad Pron (2018), iPad Airin (2018) tai iPad mini 5:n avulla.

• Motion Capture appeihin henkilön kehon asennon ja liikkeen tulkitsemista varten, jotta voit animoida hahmon tai olla vuorovaikutuksessa virtuaalisten kohteiden kanssa iPad Pron (2018), iPad Airin (2018) tai iPad mini 5:n avulla.

• Useiden kasvojen seuranta AR-sisällölle – enintään kolmet kasvot kerrallaan, jotta voit pitää hauskaa ystäviesi kanssa iPad Pron (2018) avulla.

• AR-pikakatselu, jolla voit tarkastella useita AR-objekteja ja käyttää niitä samanaikaisesti.

Mail

• Estä lähettäjä -toiminto siirtää kaikki estetyn lähettäjän sähköpostiviestit suoraan roskakoriin.

• Mykistä viestiketju -toiminnon avulla voit estää liian aktiivisen sähköpostiketjun ilmoitukset.

• Muotoilupalkki, josta on helppo käyttää monipuolisia tekstimuotoilutyökaluja ja liitteitä.

• Fonttituki kaikille järjestelmäfonteille ja App Storesta lataamillesi uusille fonteille.

Huomautukset

• Gallerianäkymä, jossa muistiinpanosi näkyvät visuaalisina miniatyyreinä, joiden avulla löydät tarvitsemasi muistiinpanon.

• Jaetut kansiot yhteistyön tekemiseksi muiden kanssa, jolloin he voivat käyttää kokonaisia muistiinpanokansioita.

• Tehokkaampi haku visuaaliseen tunnistamiseen muistiinpanoissasi oleville kuville ja skannattujen kohteiden tekstille.

• Uusien tarkistuslistan asetusten avulla voit helposti järjestellä tarkistuslistan kohteita, sisentää ne tai siirtää valitut kohteet automaattisesti luettelon loppuun.

Apple Music

• Aikasynkronoidut sanat tekevät kuuntelusta hauskempaa täydellisesti ajoitetuilla sanoilla.

• Yli 100 000 suoraa radioasemaa eri puolilta maailmaa.

Screen Time

• 30 päivän käyttötiedot, joilla voit vertailla ruutuaikaa edeltäviin viikkoihin.

• Yhdistetyt rajoitukset, joilla voi sisällyttää useita appikategorioita, tiettyjä appeja tai verkkosivustoja yhteen rajoitukseen.

• Vielä yksi minuutti -vaihtoehto, jolla voit tallentaa työsi tai kirjautua ulos pelistä, kun ruutuaikaraja täyttyy.

Yksityisyys ja tietoturva

• Salli kerran -käyttöoikeudet sijainnille, mikä mahdollistaa sijaintisi jakamisen appien kanssa vain kerran.

• Taustan seurantahälytykset ilmoittavat nyt, kun appi käyttää sijaintiasi taustalla.

• Wi-Fi- ja Bluetooth-parannukset estävät appeja käyttämästä sijaintiasi ilman lupaasi.

• Sijainnin jakamisen säätimillä voit helposti jättää sijaintitiedot pois kuvia jaettaessa.

Järjestelmäkokemus

• Wi‑Fi-verkkojen ja Bluetooth-lisälaitteiden valinta Ohjauskeskuksessa.

• Uudelleensuunniteltu, huomaamaton äänenvoimakkuuden säädin ylhäällä keskellä.

• Koko sivun kokoiset näyttökuvat verkkosivuille, Mail-viesteille, iWork-dokumenteille ja Kartoille.

• Uudelleensuunniteltu jakosivu, jossa on älykkäitä ehdotuksia sisällön jakamiseksi muutamalla napautuksella.

• Äänen jakaminen yhden äänivirran jakamiseksi kaksille AirPods-, Powerbeats Pro-, Beats Solo3-, BeatsX- ja Powerbeats3 -kuulokkeille.

• Dolby Atmos -toisto tarjoaa mahtavan surround-äänikokemuksen iPad Pron (2018) Dolby Atmos-, Dolby Digital- tai Dolby Digital Plus -ääniraitojen avulla.

Kielituki

• Tuki 38 uudelle näppäimistökielelle

• Ennakoiva syöttö kantoniksi, hollanniksi, hindiksi (devanagari), hindiksi (latina), Najdi-arabiaksi, ruotsiksi ja vietnamiksi.

• Erilliset emoji- ja maapallonäppäimet helpottavat nopeaa vaihtamista kielten välillä ja emojin valitsemista.

• Automaattinen sanelun kielentunnistus.

• Kaksikielisen sanakirjan tuki – thai ja englanti sekä vietnam ja englanti

Kiina, Manner-

• Kameran erillinen QR-kooditila, johon pääsee Ohjauskeskuksesta ja joka parantaa QR-koodin suorituskykyä, taskulamppuvaihtoehtoa ja tietosuojaa.

• Kartat-apissa on tarjolla Junction-näkymä, jonka avulla navigointi Manner-Kiinan monimutkaisilla teillä on helpompaa.

• Kiinalaisen näppäimistön säädettävä käsinkirjoitusalue.

• Kantoninkieliset ennakoinnit Cangjie-, Sucheng-, Stroke- ja Handwriting-näppäimistöissä.

Intia

• Täysin uudet intianenglannin mies- ja naispuoliset Siri-äänet

• Tuki kaikille Intian 22 viralliselle kielelle ja 15 uuden näppäimistökielen lisääminen

• Kaksikielinen näppäimistö – hindi- (latinalainen) ja englanti – jossa myös kirjoituksen ennakoinnit.

• Kirjoittamisen ennakoinnit Hindi (Devanagari) -näppäimistöllä.

• Uudet intialaiset kielijärjestelmäfontit gujarati-, gurmukhi-, kannada- ja orija-kielille lisäävät selkeyttä ja helpottavat lukemista apeissa.

• 30 uutta dokumenttifonttia kielille assami, bengali, gujarati, hindille, kannada, malajalam, marathi, nepali, orija, punjabi, sanskrit, tamili, telugu ja urdu.

• Yhteystiedoissa on satoja uusia suhdetunnisteita, joiden avulla yhteystietoja voi merkitä tarkemmin.

Voice Control

• Uusi tapa hallita iOS-laitteita pelkästään äänelläsi.

• Kattava pelkällä äänellä käytettävä navigointi, jolla voit avata appeja, hakea verkosta, napauttaa, pyyhkäistä, nipistää, zoomata, painaa Koti-painiketta ja paljon muuta.

• Tarkka sanelu Sirin puheentunnistusmoduulin avulla.

• RTF-muokkaus, jolla voit tehdä korjauksia pelkällä äänelläsi tai valita sana- ja emoji-ehdotuksista.

• Mukautetut sanat, kuten juridiset tai lääketieteelliset termit, joilla varmistetaan, että ääniohjaus tunnistaa yleisesti käyttämäsi sanat.

• Saumattomat siirtymät tekstin sanelusta äänikomentoihin.

• Huomiotietoisuus tuetuissa iPhone-malleissa pitää ääniohjauksen poissa käytöstä, kun käännyt pois True Depth -kamerasta.

• Käsittely laitteella, jotta henkilökohtaiset tietosi pysyvät yksityisinä.

Suorituskyky

• Apin käynnistys jopa kaksi kertaa nopeammin.*

• Jopa 30 prosenttia nopeampi lukituksen avaus Face ID:llä 11-tuumaisessa iPad Prossa ja 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (3. sukupolvi).**

• Keskimäärin 60 prosenttia pienempiä appipäivityksiä.*

• Jopa 50 prosenttia pienempiä App Storen appeja*

Muita ominaisuuksia ja parannuksia

• Datansäästö, jos haluat vähentää datan käyttöä valitsemassasi mobiiliverkossa tai tietyissä Wi-Fi-verkoissa.

• PlayStation 4:n ja Xbox Wireless Controllerin tuki

• Etsi iPhoneni- ja Etsi ystäväni -apit yhdistettynä yhdeksi apiksi, jonka avulla voit paikantaa kadonneen laitteen, vaikka laite ei pysty muodostamaan yhteyttä Wi-Fi- tai mobiiliverkkoon.

• Apple Booksin lukutavoitteet auttavat tekemään lukemisesta päivittäisen tavan.

• Apple News+ -vaihtoehdot, joilla voit poistaa ladatut lehdet, seurata nimeä tai selata katalogia My Magazines -osion Lisää-painikkeesta.

• Pörssi-appi, jossa on Apple News+:n yritystarinoita.

• Kalenteri tukee liitteiden lisäämistä tapahtumiin.

• Home-apin uudistetut ohjaimet HomeKit-lisälaitteille sekä yhdistetty näkymä useille palveluille.

• Zoomaus nipistämällä lisää tarkkuutta, kun muokkaat äänitteitä Sanelimessa.

*Apple suoritti testauksen toukokuussa 2019 normaalia huipputehoa tukevalla iPhone XS:llä ja iPad Prolla (11-tuumainen), joissa oli iOS 12.3, sekä iPadOS:n ja iOS 13:n ennakkoversiolla, käyttäen App Store -palvelinympäristöön uudelleen pakattuja muiden valmistajien appeja. Pienempi appipäivitysten latauskoko on laskettu useimmin päivitettyjen appien kokoelman keskiarvojen perusteella. Suorituskyky vaihtelee tietyn kokoonpanon, sisällön, akun kunnon, käytön, ohjelmistoversion ja muiden tekijöiden mukaan.

**Testauksen suoritti Apple toukokuussa 2019 iPhone X:llä ja iPhone XS Maxilla, jotka tukevat normaalia huipputehoa, iPad Prolla (11-tuumainen), jossa on iOS 12.3, ja iPadOS:n ja iOS 13:n ennakkoversiolla käyttämällä laitteen sivupainiketta tai yläpainiketta laitteen herättämiseksi. Suorituskyky vaihtelee tietyn kokoonpanon, sisällön, akun kunnon, käytön ja muiden tekijöiden mukaan.

Jotkin ominaisuudet eivät välttämättä ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla. Lisätietoja on seuraavissa artikkeleissa: https://www.apple.com/fi/ios/feature-availability ja https://www.apple.com/fi/ipados

Tietoja tämän päivityksen turvallisuussisällöstä löytyy osoitteesta https://support.apple.com/HT201222