Ruutuajan käyttäminen Macissa

macOS Catalina tuo kaikki Ruutuajan suosikkiominaisuutesi Maciin. Tarkkaile käyttöä ja aseta käyttötaukoja sekä rajoituksia apeille ja verkkosivustoille kaikissa laitteissasi.

Ruutuajan ottaminen käyttöön

Varmista, että Macissasi on käytössä macOS Catalina, ja toimi sitten seuraavasti:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Ruutuaika.
  2. Klikkaa vasemmassa alakulmassa  Valinnat.
  3. Klikkaa Laita päälle.
  4. Saat näkyviin jokaisen iCloudiin Apple ID:lläsi kirjautuneen laitteen käyttötiedot valitsemalla kussakin Macissa Jaa laitteidesi ruutuaika. Siirry kussakin iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa kohtaan Asetukset > Ruutuaika ja ota sama asetus käyttöön.

Jos käytät Perhejakoa lapsen tilin hallinnointiin, voit ottaa Ruutuajan käyttöön kustakin lapsen laitteesta käsin. Voit tehdä sen myös Macissa seuraavasti:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Perhejako.
  2. Klikkaa sivupalkissa Ruutuaika ja valitse sitten lapsesi nimi oikean reunan luettelosta.
  3. Klikkaamalla Ruutuajan avauspainiketta pääset takaisin Ruutuaika-asetuksiin.
  4. Valitse lapsesi nimi vasemman yläkulman valikosta.
  5. Klikkaa vasemmassa alakulmassa  Valinnat.
  6. Klikkaa Laita päälle.

Ennen kuin päätät, haluatko käyttää ruutuajan pääsykoodia, lue tietoja Ruutuajan pääsykoodeista.

Käytön seuraaminen

Ruutuaika-sivupalkin Appien käyttö-, Ilmoitukset- ja Nostot-ominaisuuksia käyttämällä näet, miten paljon aikaa olet käyttänyt appien ja verkkosivustojen parissa.

Ruutuaika-asetukset

Kussakin ominaisuudessa on useita näkymiä:

• Jos haluat nähdä vain yhden laitteen käyttötiedot, valitse haluamasi laite ikkunan alaosassa olevasta valikosta.
  • Voit vaihtaa päivästä toiseen klikkaamalla viikkokaavion sisällä tai käyttämällä kaavion yläpuolella olevia nuolipainikkeita. Jos haluat nähdä viikoittaisen kokonaiskäytön, joka sisältää myös käytön ajallisen vertailun edelliseen viikkoon, valitse ikkunan yläosassa olevasta päivämäärävalikosta Tällä viikolla.
  • Jos haluat nähdä lapsen tilin käyttötiedot, valitse lapsen nimi vasemmassa yläkulmassa olevasta valikosta.

Appien käyttö

Voit nähdä, miten paljon aikaa olet käyttänyt kunkin apin parissa. Klikkaamalla valintaa Kategoriat saat näkyviin käyttötiedot eri kategorioissa, kuten yhteisöpalvelut, hyöty ja viihde. Voit nähdä apin kategorian klikkaamalla tietokuvaketta , joka tulee näkyviin, kun osoitin on luettelossa olevan apin päällä. Voit myös klikata appirajoituksen kuvaketta  ja luoda nopeasti uuden appirajoituksen kyseiselle apille tai kategorialle.

Ilmoitukset

Voit nähdä, kuinka monta ilmoitusta olet saanut kustakin apista. Muista, että ikkunan alaosassa olevan laitevalikon avulla voit erottaa Macissa saamasi ilmoitukset iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa saamistasi ilmoituksista.

Nostot

Voit nähdä, kuinka monta kertaa olet käyttänyt iPhonea, iPadia tai iPod touchia ja minkä apin olet avannut ensiksi aloittaessasi laitteen käyttämisen.

Käytön rajoittaminen

Käyttämällä Ruutuaika-sivupalkin Käyttötauko-, Appirajoitukset-, Sallittu aina- ja Sisältö ja yksityisyys -ominaisuuksia voit asettaa käyttötaukoja sekä rajoituksia appien ja verkkosivustojen käytölle. Rajoitukset koskevat tätä Macia sekä kaikkia muita laitteitasi, joissa on käytössä Ruutuaika ja Jaa laitteidesi ruutuaika -asetus.

Jos haluat asettaa rajoituksia lapsen tilille, valitse lapsen nimi vasemmassa yläkulmassa olevasta valikosta ja ota sitten kukin toiminto käyttöön. Voit tehdä tämän myös kustakin lapsen laitteesta käsin.

Käyttötauko

Määritä ajanjaksoja, jolloin voit käyttää vain appeja, jotka olet sallinut. Näkyviin tulee käyttötaukoilmoitus viisi minuuttia ennen käyttötauon alkamista. Kun käyttötauko on alkanut, apissa näkyy ilmoitus siitä, että olet saavuttanut kyseisen apin rajoituksen.

• Sulje appi klikkaamalla OK ja noudata asettamaasi rajoitusta. Voit myös klikata Älä huomioi rajoitusta ja valita sitten Vielä yksi minuutti, Muistuta 15 minuutin päästä tai Älä huomioi rajoitusta tänään.
  • Jos olet asettanut Ruutuajan pääsykoodin, Käyttötauko sisältää lisäasetuksen: Estä käyttötauon alkaessa. Kun tämä asetus on valittuna ja klikkaat käyttötauon alkaessa Pyydä lisää aikaa, pääsykoodin syöttämällä voit hyväksyä apin käytön 15 minuutin, tunnin tai koko päivän ajaksi. Lasten tileillä voi klikata Vielä yksi minuutti -valintaa kerran tai lähettää lisäaikapyynnön vanhemman tilin hyväksyttäväksi klikkaamalla Pyydä lisää aikaa.

Appirajoitukset

Määritä, kuinka kauan haluat pystyä käyttämään appeja. Voit asettaa rajoituksia tietyille apeille tai kokonaisille appikategorioille.

Näkyviin tulee appirajoitusilmoitus viisi minuuttia ennen rajoituksen saavuttamista (umpeutumista). Kun rajoitus on saavutettu, apissa tulee näkyviin ikkuna, joka ilmoittaa, että olet saavuttanut rajoituksesi.

• Sulje appi klikkaamalla OK ja noudata asettamaasi rajoitusta. Voit myös klikata Älä huomioi rajoitusta ja valita sitten Vielä yksi minuutti, Muistuta 15 minuutin päästä tai Älä huomioi rajoitusta tänään.
  • Jos olet asettanut Ruutuajan pääsykoodin, Appirajoitukset sisältää lisäasetuksen: Estä sallitun ajan loppuessa. Kun tämä asetus on valittuna ja klikkaat Pyydä lisää aikaa saavutettuasi rajoituksen, näppäilemällä pääsykoodin voit hyväksyä apin käytön 15 minuutin, tunnin tai koko päivän ajaksi. Lasten tileillä voi klikata Vielä yksi minuutti -valintaa kerran tai lähettää lisäaikapyynnön vanhemman tilin hyväksyttäväksi klikkaamalla Pyydä lisää aikaa.

Sallittu aina

Tämä asetus mahdollistaa tiettyjen appien käytön käyttötauon aikanakin tai kun appirajoituksen asetuksena on Kaikki apit ja kategoriat. Puhelin, Viestit, FaceTime ja Kartat ovat oletusarvoisesti aina sallittuja, mutta tätä asetusta voi muuttaa täällä.

Sisältö ja yksityisyys

Voit rajoittaa sisältöä, ostoksia ja latauksia tai määrittää tietosuoja-asetuksia. Jos yrität käyttää jotakin näistä rajoitetuista kohteista, näkyviin tulee viesti siitä, miksi se ei ole mahdollista. Jos esimerkiksi yrität vierailla estetyllä verkkosivustolla, viestissä ilmoitetaan, että sisältösuodatin on estänyt kyseisen verkkosivuston. Jos käytössäsi on Ruutuajan pääsykoodi, viestissä on mahdollisuus klikata valintaa Lisää sivusto. Tämän jälkeen voit sallia verkkosivuston syöttämällä pääsykoodin. Lasten tileiltä on mahdollista lähettää vanhemman tilille pyyntö hyväksyttäväksi.

Ruutuaika-pyyntöjen hyväksyminen

Näet Ruutuaika-sivupalkissa Pyynnöt-kohdan, kun lapsen tililtä on lähetetty pyyntöjä, joihin et ole vielä vastannut. Sieltä käsin voit hallinnoida kaikkia lapseltasi tulevia pyyntöjä. Voit hyväksyä pyynnön 15 minuutin, tunnin tai päivän ajaksi. Voit myös olla hyväksymättä pyyntöä.

Hyväksyntäpyynnöt tulevat myös ilmoituksina, ja voit hyväksyä niitä suoraan ilmoituksesta käsin:

Ruutuajan pääsykoodin asettaminen

Voit asettaa pääsykoodin, jolloin vain sinä voit muuttaa Ruutuaika-asetuksia ja sallia lisäaikaa, kun appirajoitukset umpeutuvat. Jos olet vanhempi, voit tätä ominaisuutta käyttämällä asettaa lapsesi noudatettavaksi sisältö- ja yksityisyysrajoituksia.

Jos käytät Perhejakoa lapsen tilin hallinnointiin, toimi seuraavasti:

1. Valitse lapsesi nimi Ruutuaika-asetusten vasemmassa yläkulmassa olevasta valikosta.
  2. Klikkaa vasemmassa alakulmassa  Valinnat.
  3. Valitse Käytä ruutuajalle pääsykoodia ja syötä sitten pääsykoodi pyydettäessä.

Jos et käytä Perhejakoa lapsen tilin hallinnointiin, toimi seuraavasti:

1. Varmista, että käytät lapsesi käyttämää Macia ja että olet kirjautunut lapsesi käyttämälle tavalliselle tilille. Jos et ole varma, miten toimia, jatka alla olevien vaiheiden mukaisesti: Ruutuaika opastaa sinua.
  2. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Ruutuaika.
  3. Ota käyttöön Käyttötauko-, Appirajoitukset- ja Sisältö ja yksityisyys -ominaisuudet sekä kaikki lapsellesi haluamasi rajoitukset.
  4. Klikkaa vasemmassa alakulmassa  Valinnat.
  5. Valitse Käytä ruutuajalle pääsykoodia ja syötä sitten pääsykoodi pyydettäessä.

Jos olet määrittämässä pääsykoodia ylläpitäjän tilille kirjautuneena, näkyviin tulee ilmoitus siitä, että määrittämiseen pitäisi käyttää tavallista tiliä. Jos et ole määrittänyt tavallista tiliä lapsellesi, voit joko määrittää sen ja kirjautua lapsen tilille tai valita jonkin seuraavanlaisista vaihtoehdoista:

• Salli käyttäjän hallinnoida tietokonetta. Jos valitset tämän vaihtoehdon, pääsykoodi vaikuttaa aktiivisena olevaan käyttäjään, vaikka hän olisi myös yksi tämän Macin ylläpitäjistä. Tämä ei ole suositeltavaa, koska ylläpitäjillä on macOS-oikeuksia, joiden avulla he voivat kiertää pääsykoodirajoituksia.
  • Älä salli käyttäjän hallinnoida tietokonetta. Jos valitset tämän vaihtoehdon, sinua pyydetään syöttämään tilisi salasana, jotta voit muokata määritystäsi. Tämän jälkeen voit luoda vanhemman käyttöön uuden ylläpitäjätilin vaiheittaisten ohjeiden avulla. Ylläpitäjän tili, jolle olet kirjautuneena, muunnetaan tavalliseksi tiliksi lapsen käyttöä varten.