Ruutuajan käyttäminen Macissa

Ruutuajalla voit valvoa käyttöä sekä asettaa käyttötaukoja ja rajoituksia kaikilla laitteillasi.

MacBook Pro, jossa on Ruutuajan järjestelmäasetukset -ikkuna auki

Ruutuajan avulla voit muun muassa selvittää, miten paljon aikaa sinä ja lapsesi käytätte appien ja verkkosivustojen parissa. Voit sen jälkeen tehdä valistuneempia päätöksiä laitteiden käytöstä ja asettaa halutessasi rajoituksia.

Ruutuajan laittaminen päälle

Toimi macOS Catalinassa tai uudemmissa seuraavasti:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Ruutuaika.
  2. Klikkaa vasemmassa alakulmassa Valinnat.
  3. Klikkaa Laita päälle.
  4. Saat näkyviin jokaisen muun iCloudiin Apple ID:lläsi kirjautuneen laitteen käyttötiedot valitsemalla kussakin Macissa Jaa laitteidesi ruutuaika. Siirry kussakin iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa kohtaan Asetukset > Ruutuaika ja ota sama asetus käyttöön.

Jos käytät Perhejakoa lapsen tilin hallinnointiin, voit laittaa Ruutuajan päälle suoraan kustakin lapsen laitteesta. Voit tehdä sen myös Macissa seuraavasti:*

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Perhejako.
  2. Klikkaa sivupalkissa Ruutuaika ja valitse sitten lapsesi nimi oikean reunan luettelosta.
  3. Klikkaamalla Ruutuajan avauspainiketta pääset takaisin Ruutuaika-asetuksiin.
  4. Valitse lapsesi nimi vasemman yläkulman valikosta.
  5. Klikkaa vasemmassa alakulmassa Valinnat.
  6. Klikkaa Laita päälle.

Ennen kuin päätät, haluatko käyttää ruutuajan pääsykoodia, lue tietoja Ruutuajan pääsykoodeista.

Ruutuajan pääsykoodin käyttäminen

Voit asettaa pääsykoodin, jolloin vain sinä voit muuttaa Ruutuaika-asetuksia ja sallia lisäaikaa, kun appirajoitukset umpeutuvat. Jos olet vanhempi, voit tätä ominaisuutta käyttämällä asettaa lapsesi noudatettavaksi sisältö-, viestintä- ja yksityisyysrajoituksia.

Jos käytät Perhejakoa lapsen tilin hallinnointiin, toimi seuraavasti:*

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Ruutuaika.
  2. Valitse lapsesi nimi vasemman yläkulman valikosta.
  3. Klikkaa vasemmassa alakulmassa Valinnat.
  4. Valitse Käytä ruutuajalle pääsykoodia ja syötä sitten pääsykoodi pyydettäessä.
  5. Jos käytät macOS:n uusinta versiota, sinulle annetaan mahdollisuus antaa Apple ID:si Ruutuajan pääsykoodin palautuksen käyttöönottoa varten siltä varalta, että unohdat Ruutuajan pääsykoodin.

Jos et käytä Perhejakoa lapsen tilin hallinnointiin, toimi seuraavasti:

1. Varmista, että käytät lapsesi käyttämää Macia ja että olet kirjautunut lapsesi käyttämälle tavalliselle tilille. Jos et ole varma, miten toimia, jatka alla olevien vaiheiden mukaisesti: Ruutuaika opastaa sinua.
  2. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Ruutuaika.
  3. Ota käyttöön Käyttötauko-, Appirajoitukset-, Viestintärajoitukset- ja Sisältö ja yksityisyys -ominaisuudet sekä kaikki lapsellesi haluamasi rajoitukset.
  4. Klikkaa vasemmassa alakulmassa Valinnat.
  5. Valitse Käytä ruutuajalle pääsykoodia ja syötä sitten pääsykoodi pyydettäessä.
  6. Jos käytät macOS:n, iOS:n tai iPadOS:n uusinta versiota, sinulle annetaan mahdollisuus antaa Apple ID:si Ruutuajan pääsykoodin palautuksen käyttöönottoa varten siltä varalta, että unohdat Ruutuajan pääsykoodin.

Jos olet määrittämässä pääsykoodia ylläpitäjän tilille kirjautuneena, näkyviin tulee ilmoitus siitä, että määrittämiseen pitäisi käyttää tavallista tiliä. Jos et ole määrittänyt tavallista tiliä lapsellesi, voit joko määrittää sen ja kirjautua lapsen tilille tai valita jonkin seuraavista vaihtoehdoista:

• Salli käyttäjän hallinnoida tietokonetta. Jos valitset tämän vaihtoehdon, pääsykoodi vaikuttaa aktiivisena olevaan käyttäjään, vaikka hän olisi myös yksi tämän Macin ylläpitäjistä. Tämä ei ole suositeltavaa, koska ylläpitäjillä on macOS-oikeuksia, joiden avulla he voivat kiertää pääsykoodirajoituksia.
  • Estä tätä käyttäjää ylläpitämästä tietokonetta. Jos valitset tämän vaihtoehdon, sinua pyydetään syöttämään tilisi salasana, jotta voit muokata määritystäsi. Tämän jälkeen voit luoda vanhemman käyttöön uuden ylläpitäjätilin vaiheittaisten ohjeiden avulla. Ylläpitäjän tili, jolle olet kirjautuneena, muunnetaan tavalliseksi tiliksi lapsen käyttöä varten.

Lue, mitä tehdä, jos unohdat Ruutuaika-pääsykoodin.

Käytön seuranta

Ruutuaika-sivupalkin Käytetyt apit-, Ilmoitukset- ja Nostot-ominaisuuksia käyttämällä näet, miten paljon aikaa olet käyttänyt appien ja verkkosivustojen parissa.

Ruutuaika-asetukset: Käytetyt apit

Kussakin ominaisuudessa on useita näkymiä:

• Jos haluat nähdä vain yhden laitteen käyttötiedot, valitse haluamasi laite ikkunan alaosassa olevasta valikosta.
  • Voit vaihtaa päivästä toiseen klikkaamalla viikkokaavion sisällä tai käyttämällä kaavion yläpuolella olevia nuolipainikkeita. Jos haluat nähdä viikoittaisen kokonaiskäytön, joka sisältää myös käytön ajallisen vertailun edelliseen viikkoon, valitse ikkunan yläosassa olevasta päivämäärävalikosta Tällä viikolla.
  • Jos haluat nähdä lapsen tilin käyttötiedot, valitse lapsen nimi vasemmassa yläkulmassa olevasta valikosta.

Käytetyt apit -kuvake
Käytetyt apit

Voit nähdä, miten paljon aikaa olet käyttänyt kunkin apin parissa. Klikkaamalla valintaa Kategoriat saat näkyviin käyttötiedot eri kategorioissa, kuten yhteisöpalvelut, hyöty ja viihde. Voit nähdä apin kategorian klikkaamalla tietokuvaketta , joka tulee näkyviin, kun kohdistin on luettelossa olevan apin päällä. Voit myös klikata appirajoituksen kuvaketta  ja luoda nopeasti uuden appirajoituksen kyseiselle apille tai kategorialle.

Ilmoitukset-kuvake
Ilmoitukset

Voit nähdä, kuinka monta ilmoitusta olet saanut kustakin apista. Muista, että ikkunan alaosassa olevan laitevalikon avulla voit erottaa Macissa saamasi ilmoitukset iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa saamistasi ilmoituksista.

Nostot-kuvake
Nostot

Voit nähdä, kuinka monta kertaa olet käyttänyt iPhonea, iPadia tai iPod touchia ja minkä apin olet avannut ensiksi aloittaessasi laitteen käyttämisen.

Käytön rajoittaminen

Käyttämällä Ruutuaika-sivupalkin Käyttötauko-, Appirajoitukset-, Viestintärajoitukset-, Sallittu aina- ja Sisältö ja yksityisyys -ominaisuuksia voit asettaa käyttötaukoja sekä rajoituksia appien ja verkkosivustojen käytölle. Rajoitukset koskevat tätä Macia sekä kaikkia muita laitteitasi, joissa on käytössä Ruutuaika ja Jaa laitteidesi ruutuaika -asetus.

Jos haluat asettaa rajoituksia lapsen tilille, valitse lapsen nimi vasemmassa yläkulmassa olevasta valikosta ja ota sitten kukin toiminto käyttöön.* Voit tehdä tämän myös kustakin lapsen laitteesta käsin.

Käyttötauko-kuvake
Käyttötauko

Määritä ajanjaksoja, jolloin voit käyttää vain appeja, jotka olet sallinut. Näkyviin tulee käyttötaukoilmoitus viisi minuuttia ennen käyttötauon alkamista. Kun käyttötauko on alkanut, apissa näkyy ilmoitus siitä, että olet saavuttanut kyseisen apin rajoituksen.

• Sulje appi klikkaamalla OK ja noudata asettamaasi rajoitusta. Voit myös klikata Älä huomioi rajoitusta ja valita sitten Vielä yksi minuutti, Muistuta 15 minuutin päästä tai Älä huomioi rajoitusta tänään.
  • Jos olet asettanut Ruutuajan pääsykoodin, Käyttötauko sisältää lisäasetuksen: Estä käyttötauon alkaessa. Kun tämä asetus on valittuna ja klikkaat käyttötauon alkaessa Pyydä lisää aikaa, pääsykoodin syöttämällä voit hyväksyä apin käytön 15 minuutin, tunnin tai koko päivän ajaksi. Lasten tileillä voi klikata Vielä yksi minuutti -valintaa kerran tai lähettää lisäaikapyynnön vanhemman tilin hyväksyttäväksi klikkaamalla Pyydä lisää aikaa.

Appirajoitukset-kuvake
Appirajoitukset

Määritä, kuinka kauan haluat pystyä käyttämään appeja. Voit asettaa rajoituksia tietyille apeille tai kokonaisille appikategorioille.

Ruutuaika-asetukset: Appirajoitukset

Näkyviin tulee appirajoitusilmoitus viisi minuuttia ennen rajoituksen saavuttamista (umpeutumista). Kun rajoitus on saavutettu, apissa tulee näkyviin ikkuna, joka ilmoittaa, että olet saavuttanut rajoituksesi.

• Sulje appi klikkaamalla OK ja noudata asettamaasi rajoitusta. Voit myös klikata Älä huomioi rajoitusta ja valita sitten Vielä yksi minuutti, Muistuta 15 minuutin päästä tai Älä huomioi rajoitusta tänään.
  • Jos olet asettanut Ruutuajan pääsykoodin, Appirajoitukset sisältää lisäasetuksen: Estä sallitun ajan loppuessa.” Kun tämä asetus on valittuna ja klikkaat Pyydä lisää aikaa saavutettuasi rajoituksen, näppäilemällä pääsykoodin voit hyväksyä apin käytön 15 minuutin, tunnin tai koko päivän ajaksi. Lasten tileillä voi klikata Vielä yksi minuutti -valintaa kerran tai lähettää lisäaikapyynnön vanhemman tilin hyväksyttäväksi klikkaamalla Pyydä lisää aikaa.

Viestintä-kuvake
Viestintärajoitukset

Hallitse sitä, kenen kanssa lapsesi voivat kommunikoida päivän ja käyttökatkojen aikana. Nämä rajoitukset koskevat Puhelin-, FaceTime- ja Viestit-appeja sekä iCloud-yhteystietoja. Viestintä matkapuhelinoperaattorisi tunnistamiin tunnettuihin hätänumeroihin on aina sallittua. Yhteystiedot on otettava käyttöön iCloud-asetuksissa tämän toiminnon käyttöä varten.

Ruutuaika-asetukset: Viestintä

Sallittu aina -kuvake
Sallittu aina

Tämä asetus mahdollistaa tiettyjen appien käytön käyttötauon aikanakin tai kun appirajoituksen asetuksena on Kaikki apit ja kategoriat. Puhelin, Viestit, FaceTime ja Kartat ovat oletusarvoisesti aina sallittuja, mutta tätä asetusta voi muuttaa täällä.

Sisältö ja yksityisyys -kuvake
Sisältö ja yksityisyys

Voit rajoittaa sisältöä, ostoksia ja latauksia tai määrittää tietosuoja-asetuksia. Jos yrität käyttää jotakin rajoitetuista kohteista, näkyviin tulee viesti siitä, miksi se ei ole mahdollista. Jos esimerkiksi yrität vierailla estetyllä verkkosivustolla, viestissä ilmoitetaan, että sisältösuodatin on estänyt kyseisen verkkosivuston. Jos käytössäsi on Ruutuajan pääsykoodi, viestissä on mahdollisuus klikata valintaa Lisää sivusto. Tämän jälkeen voit sallia verkkosivuston syöttämällä pääsykoodin. Lasten tileiltä on mahdollista lähettää vanhemman tilille pyyntö hyväksyttäväksi.

Ruutuaikapyyntöjen hyväksyminen

Pyynnöt-kuvake
Pyynnöt

Näet Ruutuaika-sivupalkissa Pyynnöt-kohdan, kun lapsen tililtä on lähetetty pyyntöjä, joihin et ole vielä vastannut. Sieltä käsin voit hallinnoida kaikkia lapseltasi tulevia pyyntöjä. Voit hyväksyä pyynnön 15 minuutin, tunnin tai päivän ajaksi. Voit myös olla hyväksymättä pyyntöä.

Ruutuaika-asetukset: Pyynnöt

Hyväksyntäpyynnöt tulevat myös ilmoituksina, ja voit hyväksyä niitä suoraan ilmoituksesta käsin:

Ruutuaikapyynnön ilmoitus macOS-työpöydällä

Lisätietoja

*Jos käytit iPhonea, kun otit Apple Watchin käyttöön perheenjäsenelle, tarvitset Ruutuajan käyttöönottoon tai säätämiseen kyseisessä laitteessa laitteen, jossa on iOS 14 tai iPadOS 14.