Jos iPhone tai iPad toimii hitaasti

Jos iOS- tai iPadOS-laite lakkaa vastaamasta tai sen suorituskyvyssä on ongelmia, kokeile näitä vinkkejä.

Verkko-olosuhteiden tarkistaminen

Monet apit tarvitsevat internet-yhteyttä sisältöä ja muita toimintoja varten. Jos käytössäsi oleva verkko on ruuhkautunut esimerkiksi tapahtumassa, jossa suuri joukko ihmisiä käyttää samaa verkkoa, appien tai niiden sisällön avautuminen saattaa kestää jonkin aikaa. Laite saattaa vaikuttaa hitaalta myös silloin, kun se muodostaa toistuvasti yhteyden uuteen tukiasemaan ollessasi liikkuvassa ajoneuvossa.

Vaikka laitteesi ilmoittaisi signaalin olevan vahva, sinun täytyy ehkä odottaa hetki, yrittää uudelleen toisessa paikassa tai käyttää saatavilla olevaa Wi-Fi-verkkoa. Jos mobiilidatan nopeudessa, käytettävyydessä tai suorituskyvyssä ilmenee edelleen ongelmia eri ympäristöissä, ota yhteyttä operaattoriisi.

Lue lisätietoja mobiilidatasta >

Vastaamattoman apin sulkeminen

Jos jokin appi lakkaa vastaamasta tai jähmettyy, se on ehkä pakotettava sulkeutumaan ja avattava sitten uudestaan.*

1. Jos käytössäsi on iPhone X tai sitä uudempi tai iPad, pyyhkäise Koti-valikossa ylöspäin näytön alaosasta ja pysähdy hetkeksi näytön keskiosassa. Jos käytössäsi on iPhone 8 tai aiempi, kaksoisklikkaa Koti-painiketta, niin saat näkyviin luettelon viimeksi käytetyistä apeista.

2. Pyyhkäise oikealle tai vasemmalle ja etsi appi, jonka haluat sulkea.

3. Sulje appi pyyhkäisemällä sen esikatselukuvaa ylöspäin.

* Normaaleissa olosuhteissa appien pakotettu sulkeminen ei ole tarpeen eikä nopeuta laitteen toimintaa. Pikemminkin apin avautuminen pakotetun sulkemisen jälkeen kestää pitempään, koska sen täytyy ladata kaikki data uudestaan.

Lue, mitä voit tehdä, jos appi lakkaa toistuvasti vastaamasta >

Riittävän tallennustilan varmistaminen

Jos laitteessa on vähän tallennustilaa, iOS tai iPadOS vapauttaa tilaa automaattisesti esimerkiksi apin asennuksen, iOS:n tai iPadOS:n päivityksen, musiikin latauksen ja videoiden tallennuksen aikana. iOS tai iPadOS poistaa vain sellaista sisältöä, joka voidaan ladata uudelleen tai jota ei enää tarvita.

Voit tarkistaa laitteesi tallennustilan kohdasta Asetukset > Yleiset > Tallennustila [laite]. Parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi on suositeltavaa, että laitteessa on vähintään 1 Gt vapaata tallennustilaa. Jos käytettävissä on jatkuvasti alle 1 Gt vapaata tallennustilaa, laite saattaa hidastua, sillä iOS tai iPadOS vapauttaa toistuvasti tilaa lisäsisältöä varten.

Jos sinun täytyy vapauttaa tallennustilaa, ota iOS:ään tai iPadOS:ään sisällytetyt tallennustilaa säästävät suositukset käyttöön noudattamalla seuraavia ohjeita:

1. Valitse Asetukset > Yleiset > [Laite]-tallennustila ja lue mahdolliset iOS:n tai iPadOS:n suositukset.

2. Voit ottaa suosituksen käyttöön napauttamalla Ota käyttöön tai tarkastella poistettavissa olevaa sisältöä napauttamalla suosituksen otsikkoa.

Jos suosituksia ei ole tai jos sinun tarvitsee vapauttaa vieläkin enemmän tilaa, voit tarkastella laitteessa olevia appeja. Apit ja niiden käyttämä tila näkyvät luettelona samassa Tallennustila [laite] -näytössä.

Napauta appia ja valitse sitten vaihtoehdoista:

• Voit siirtää apin sivuun, mikä vapauttaa apin käyttämää tallennustilaa, mutta sen dokumentit ja tiedot säilyvät.

• Voit poistaa apin, jolloin myös siihen liittyvät tiedot poistetaan.

• Joissakin apeissa on mahdollista poistaa osa apin dokumenteista ja tiedoista.

Lue lisätietoja muista tallennustilan optimointitavoista >

Alhaisen virran tilan laittaminen pois päältä

iPhonen ja iPadin alhaisen virran tila pidentää akun kestoa vähentämällä laitteen käyttämän virran määrää. Alhaisen virran tilassa jotkin ominaisuudet ovat pois käytöstä ja joidenkin tehtävien suorittaminen voi kestää pitempään. Jos akun kuvake on keltainen, alhaisen virran tila on päällä.

Harkitse alhaisen virran tilasta poistumista, jos haluat iPhonen tai iPadin toimivan ilman alhaisen virran rajoituksia. Voit ottaa alhaisen virran tilan käyttöön tai poistaa sen käytöstä napauttamalla Asetukset > Akku.

Lue lisätietoja alhaisen virran tilasta >

Laitteen suojaaminen liialliselta kuumuudelta tai kylmyydeltä

iOS tai iPadOS säätää laitteen suorituskykyä, jos laite kuumenee liikaa ulkoisten olosuhteiden takia esimerkiksi silloin, kun se jätetään kuumaan autoon tai sitä käytetään pitkään suorassa auringonpaisteessa. Siirrä laite viileämpään paikkaan ja anna sen jäähtyä.

Erittäin kylmät lämpötilat voivat myös hidastaa laitteesi toimintaa. Jos laite toimii hitaasti sen oltua kylmässä, siirrä se lämpimämpään paikkaan.

Lue lisätietoja hyväksyttävistä käyttölämpötiloista >

Akun kunnon selvittäminen

Kaikki ladattavat akut ovat kulutusosia, joiden teho heikkenee kemiallisen ikääntymisen myötä. Ajan kuluessa kaikkien iPhone- ja iPad-mallien ladattavien akkujen kapasiteetti ja huipputeho heikentyvät, jolloin akut täytyy lopulta vaihtaa. iOS voi näyttää akun kunnon ja antaa suosituksen, kun iPhonen akku pitäisi vaihtaa. Siirry kohtaan Asetukset > Akku ja napauta Akun kunto. Akun kunto on käytettävissä vain iPhonessa.

iPhone-akun tarkistaminen >

Lisäohjeet

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.