Pistekirjoituksen kirjoittaminen suoraan iPhonella, iPadilla tai iPod touchilla

iPhone, iPad ja iPod touch tukevat pistekirjoituksen kirjoittamista suoraan laitteen näytölle ilman fyysistä pistekirjoitusnäppäimistöä.

Pistekirjoituksen kirjoittaminen iOS- tai iPadOS-laitteen näytöllä

Voit kirjoittaa pistekirjoitusta, kun iOS- tai iPadOS-laite on asetettu tasaiselle pinnalle eteesi (pöytätila) tai kun laitteen näyttö on sinusta poispäin niin, että voit napauttaa näyttöä sormillasi (näyttö poispäin -tila).

Varmista ensin, että VoiceOver on päällä, ja ota sitten Pistesyöttö näytöllä käyttöön VoiceOverin roottoriasetuksissa Jos Pistesyöttö näytöllä -valintaa ei löydy roottoriasetuksista, valitse Asetukset > Käyttöapu > VoiceOver > Roottori ja ota sitten Pistesyöttö näytöllä käyttöön.

Voit nyt kirjoittaa pistekirjoitusmerkkejä napauttamalla näyttöä yhdellä sormella tai useammalla sormella yhtäaikaisesti. Voit suorittaa myös seuraavia toimintoja:

• Välilyönnin lisääminen: pyyhkäise oikealle yhdellä sormella.

• Edellisen merkin poistaminen: pyyhkäise vasemmalle yhdellä sormella.

• Uudelle riville siirtyminen: pyyhkäise oikealle kahdella sormella.

• Oikeinkirjoitusehdotusten selaaminen: pyyhkäise ylös tai alas yhdellä sormella.

• Rivinvaihdon lisääminen tai viestin lähettäminen: pyyhkäise ylös kolmella sormella.

• Vaihtaminen 6-pisteisen ja lyhennetyn pistekirjoituksen välillä: pyyhkäise oikealle kolmella sormella.

• Välitön kääntäminen (kun lyhenteet ovat käytössä): pyyhkäise alas kahdella sormella.

• Seuraavaan näppäimistöön vaihtaminen: pyyhkäise ylös kahdella sormella.

Jos haluat poistua Pistesyöttö näytöllä -tilasta, hankaa kahta sormea edestakaisin näytöllä tai muuta roottoriasetusta.

Jos haluat, että iPad lukee pisteet ääneen, pidä pisteitä painettuina ja vapauta sitten pisteet, kun kuulet ajastinäänet ja ilmoituksen.

Syöttöpisteiden sijainnin säätäminen

Napauta iPhonessa kaikkia kolmea oikealla sijaitsevaa pistesijaintia ja vapauta ne. Napauta sitten kolmea vasemmalla sijaitsevaa pistesijaintia ja vapauta ne. Kaksoisnapauta iPadissa kaikkia pistesijainteja yhtäaikaisesti. VoiceOver ilmoittaa, että pisteiden sijainnit on kalibroitu uudelleen.

Pistesyöttö näytöllä -asetusten vaihtaminen

Valitse Asetukset > Käyttöapu > VoiceOver > Pistekirjoitus > Pistesyöttö näytöllä, niin voit tehdä 6-pisteisestä tai lyhennetystä pistekirjoituksesta oletusasetuksen tai vaihtaa 6-pisteisen tai 8-pisteisen pistekirjoituksen pistesijainnit.