Käytä pystysuoraa tekstiä Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa

Voit nyt kirjoittaa pystysuoraan iWork-dokumenteissa, taulukoissa ja esityksissä kiinaksi, japaniksi ja koreaksi iPhonella, iPadilla ja Macilla.

Lisää pystysuoraa tekstiä Pagesiin, Numbersiin ja Keynoteen millä tahansa mallilla. Voit myös helposti sekoittaa pystysuoraa ja vaakasuoraa tekstiä samassa dokumentissa. Ja kun olet valmis jakamaan pystysuoraa tekstiä sisältävän dokumenttisi, voit luoda interaktiivisen EPUB-kirjan, jota voidaan tarkastella Apple Booksissa.

Pystysuoran tekstin käyttäminen iPhonella tai iPadilla

Voit käyttää pystysuoraa tekstiä, kun lisäät kiinan, japanin tai korean iPhonesi tai iPadisi ensisijaiseksi kieleksi:

1. Avaa Asetukset > Yleiset > Kieli ja alue.
  2. Napauta Muut kielet tai Lisää kieli ja valitse sitten kiina, japani tai korea.

Käytä pystysuoraa tekstiä Pagesin koko dokumentissa

1. Kun dokumentti on auki, napauta Lisää-painiketta  työkalupalkissa ja napauta  Dokumentin asetukset.
  2. Napauta Dokumentin asetukset -painiketta  ja ota käyttöön pystysuora teksti.
  3. Napauta Valmis. Kaikki olemassa olevat leipätekstit muunnetaan automaattisesti pystysuoriksi. Kaikki lisäämäsi uudet tekstilaatikot ja kuviot käyttävät myös pystysuoraa tekstiä.

Käytä pystysuoraa tekstiä kuvioissa ja tekstilaatikoissa Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa

Kun käytät pystysuoraa tekstiä kuvioissa ja tekstilaatikoissa, voit sekoittaa vaaka- ja pystysuoraa tekstiä samassa dokumentissa.

1. Luo kuvio tai tekstilaatikko.
  2. Valitse tekstilaatikko tai kuvio.
  3. Napauta Muoto -painiketta , napauta tarvittaessa Teksti ja ota pystysuora teksti käyttöön. Jos kuvio tai tekstilaatikko sisältää jo tekstiä, se muuttuu pystysuoraksi. Kaikki sen jälkeen lisäämäsi teksti on pystysuoraa.

Sovita merkit vaakasuoraan pystysuoraan tekstiin Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa

Voit sovittaa kahdesta neljään merkkiä vaakasuoraan pystysuoraan tekstiin, jotta ne voidaan lukea vasemmalta oikealle. Se saattaa olla käytännöllistä latinalaisten merkkien, kuten numeroiden, tapauksessa.

1. Valitse korkeintaan neljä merkkiä, jotka haluat kääntää.
  2. Napauta tarvittaessa ponnahdusvalikossa nuolipainiketta  ja napauta sitten Käännä pystysuoraan.

Pystysuorien tekstimallien käyttäminen

Pagesissa on kolme pystysuoraa tekstimallia, joilla pääset alkuun. Niitä ovat tyhjä, peruskirja tai tarinakirja:

• Jos japani tai perinteinen kiina on iPhonesi tai iPadisi ensisijainen kieli, napauta Luo dokumentti dokumenttien hallinnassa ja valitse pystysuora tekstimalli mallivalikosta.
  • Jos japani tai perinteinen kiina on ensisijainen kielesi, napauta Luo uusi dokumenttien hallinnassa, napauta Kieli-ponnahdusvalikkoa mallivalikossa ja valitse japani tai perinteinen kiina. Valitse pystysuora tekstimalli mallivalikosta.

Pystysuoran tekstin käyttäminen Macilla

Voit käyttää pystysuoraa tekstiä, kun lisäät kiinan, japanin tai korean Macisi ensisijaiseksi kieleksi:

1. Avaa Järjestelmäasetukset ja valitse sitten Kieli ja alue.
  2. Klikkaa Lisää-painiketta  luettelon alaosassa ja valitse kiina, japani tai korea.

Käytä pystysuoraa tekstiä Pagesin koko dokumentissa

1. Kun dokumentti on auki, klikkaa Dokumentti-painiketta  työkalupalkissa.
  2. Valitse Pystysuora teksti -kohdan vieressä oleva valintaruutu. Kaikki olemassa olevat leipätekstit muunnetaan automaattisesti pystysuoriksi. Kaikki lisäämäsi uudet tekstilaatikot ja kuviot käyttävät myös pystysuoraa tekstiä.

Käytä pystysuoraa tekstiä kuvioissa ja tekstilaatikoissa Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa

Kun käytät pystysuoraa tekstiä kuvioissa ja tekstilaatikoissa, voit sekoittaa vaaka- ja pystysuoraa tekstiä samassa dokumentissa.

1. Luo kuvio tai tekstilaatikko.
  2. Valitse tekstilaatikko tai kuvio.
  3. Klikkaa Muoto-painiketta  ja tarvittaessa kohtaa Teksti Muoto-sivupalkissa ja valitse sitten Pystysuora teksti.

Jos objekti sisältää jo tekstiä, se muuttuu pystysuoraksi. Kaikki sen jälkeen lisäämäsi teksti on pystysuoraa.

Sovita merkit vaakasuoraan pystysuoraan tekstiin Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa

Voit sovittaa kahdesta neljään merkkiä vaakasuoraan pystysuoraan tekstiin, jotta ne voidaan lukea vasemmalta oikealle. Se saattaa olla käytännöllistä latinalaisten merkkien, kuten numeroiden, tapauksessa.

1. Valitse korkeintaan neljä merkkiä, jotka haluat kääntää.
  2. Ctrl-klikkaa tekstiä ja valitse Käännä vaakasuoraan.

Pystysuorien tekstimallien käyttäminen

Pagesissa on kolme pystysuoraa tekstimallia, joilla pääset alkuun. Niitä ovat tyhjä, peruskirja tai tarinakirja:

• Jos japani tai perinteinen kiina on Macisi ensisijainen kieli, valitse Tiedosto > Uusi ja valitse pystysuora tekstimalli mallivalikosta.
  • Jos japani tai perinteinen kiina on ensisijainen kielesi, valitse Tiedosto > Uusi, klikkaa Kieli-ponnahdusvalikkoa mallivalikossa ja valitse japani tai perinteinen kiina. Valitse pystysuora tekstimalli mallivalikosta.