Kirjastojen yhdistäminen Kuvat-ohjelmassa

Toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan voit yhdistää Macissa eri Kuvat-kirjastoissa olevat kuvat ja videot yhteen kirjastoon.

Jos haluat yhdistää Kuvat-kirjastoja, avaa lähdekirjasto ja vie kuvat ja videot, jotka haluat pitää. Avaa sitten kohdekirjasto (kirjasto, jota haluat käyttää pääkirjastonasi) ja tuo kuvat ja videot.

Valitse kuvakirjasto

Voit avata jonkin Macissa tai liitetyssä ulkoisessa asemassa mahdollisesti olevista kuvakirjastoista seuraavasti:

1. Pidä optionäppäintä painettuna, kun avaat Kuvat-ohjelman.
  2. Valitse haluamasi kirjasto ja sitten Valitse kirjasto.

Kuvat käyttää tätä kirjastoa, kunnes avaat toisen kirjaston tällä tavalla.

Vie kuvat ja videot lähdekirjastosta

Avaa lähdekirjasto ja päätä, haluatko viedä tiedostot muokkaamattomina alkuperäisinä vai muokattuina versioina:

Muokattujen versioiden muokkaukset säilyvät, kun tuot tiedostot. Etuna on se, että muokkauksia ei tarvitse tehdä uudelleen, mutta näistä tiedostoista tulee kohdekirjaston alkuperäisiä. Tämä tarkoittaa, että tiedostojen tuontia edeltävää versiota ei voi palauttaa.

Muokkaamattomissa alkuperäisissä tiedostoihin lähdekirjastossa tehdyt muokkaukset eivät näy. Tämä lisää joustavuutta, kun teet muokkauksia myöhemmin, mutta muokkaukset voivat edellyttää runsaasti työtä.

Muokattujen versioiden vieminen

1. Valitse Kuvat-ohjelmassa kuvat ja videot, jotka haluat viedä. Jos haluat valita useita kohteita, paina komentonäppäintä ja pidä sitä klikatessa painettuna. Jos haluat valita ryhmän kohteita järjestyksessä, klikkaa ensimmäistä kohdetta ja pidä sitten vaihtonäppäintä painettuna, kun klikkaat viimeistä kohdetta. Tällöin kaikki klikkaamiesi kahden kohteen välissä olevat kohteet valitaan.
  2. Valitse Arkisto > Vie > Vie [numero].
  3. Viennin valintaikkuna tulee näkyviin.
    • Valitse Kuvat-osiossa Kuvan laji -asetukseksi JPEG, TIFF tai PNG. JPEG pakkaa kuvat uudelleen, jolloin tiedostokoot voivat olla pienempiä. TIFF- ja PNG-tiedostot ovat laadukkaampia, mutta tiedostokoot voivat olla suurempia.
    • Valitse Videot-osiosta Elokuvan laatu -asetus. Tämä osio tulee näkyviin vain silloin, jos valittujen kohteiden joukossa on videoita.
    • Valitse Tiedot-osiosta valintaneliöt, jos haluat säilyttää metatiedot ja sijaintitiedot viedyissä tiedostoissa.
    • Määritä Tiedoston nimeäminen -osiossa Tiedoston nimi -asetukseksi Käytä tiedostonimeä ja Alikansiomuoto-asetukseksi Hetken nimi tai Ei mitään. Hetken nimi luo jokaista valittujen kohteiden joukossa olevaa hetkeä varten alikansion. Tästä on hyötyä silloin, jos haluat luoda albumin jokaista kohdekirjastossa olevaa hetkeä varten. Ei mitään -valintaa käytettäessä kaikki tiedostot viedään suoraan kohdekansioon.
  4. Klikkaa Vie. Finder-ikkuna tulee näkyviin.
  5. Siirry sijaintiin, jonne haluat tallentaa tiedostot, esimerkiksi työpöydälle tai ulkoiseen asemaan. Klikkaa Uusi kansio, jos haluat luoda uuden kansion vietyjä kohteita varten.
  6. Klikkaa Vie.

Muokkaamattomien alkuperäisten vieminen

1. Valitse sitten Kuvat-ohjelmassa kuvat ja videot, jotka haluat viedä. Jos haluat valita useita kohteita, paina komentonäppäintä ja pidä sitä klikatessa painettuna. Jos haluat valita ryhmän kohteita järjestyksessä, klikkaa ensimmäistä kohdetta ja pidä sitten vaihtonäppäintä painettuna, kun klikkaat viimeistä kohdetta. Tällöin kaikki klikkaamiesi kahden kohteen välissä olevat kohteet valitaan.
  2. Valitse Arkisto > Vie > Vie muokkaamaton alkuperäinen.
  3. Viennin valintaikkuna tulee näkyviin.
    • Jos kuvissa on IPTC-metatietoja (esimerkiksi nimiä tai avainsanoja), jotka haluat pitää, valitse Vie IPTC XMP:nä -valintaneliö.
    • Jätä Tiedoston nimi -asetukseksi Käytä tiedostonimeä.
    • Valitse Alikansiomuoto-kohdan vierestä Hetken nimi tai Ei mitään. Hetken nimi luo jokaista valittujen kohteiden joukossa olevaa hetkeä varten alikansion. Tästä on hyötyä silloin, jos haluat luoda albumin jokaista kohdekirjastossa olevaa hetkeä varten. Ei mitään -valintaa käytettäessä kaikki tiedostot viedään suoraan kohdekansioon.
  4. Klikkaa Vie. Finder-ikkuna tulee näkyviin.
  5. Siirry sijaintiin, jonne haluat tallentaa tiedostot, esimerkiksi työpöydälle tai ulkoiseen asemaan. Klikkaa Uusi kansio, jos haluat luoda uuden kansion vietyjä kohteita varten.
  6. Klikkaa Vie alkuperäiset.

Kuvien ja videoiden tuominen kohdekansioon

Avaa kohdekirjasto ja vedä sitten viedyt kohteet sisältävä kansio muut kuvat ja videot sisältävälle pääalueelle. Kun osoittimeen ilmestyy vihreä plusmerkki, voit vapauttaa kansion.

Kansiossa olevat kuvat järjestetään hetkiksi niiden luontipäivien ja sijaintien mukaan. Videot järjestetään sen päivämäärän mukaisesti, jolloin veit ne lähdekirjastosta.

Jos loit alikansioita, kun veit kohteet, ja haluat luoda albumin jokaista alikansiota varten, toimi seuraavasti:

1. Avaa Finderissa alikansio.
  2. Valitse kaikki alikansiossa olevat kuvat ja videot.
  3. Vedä kohteet Kuvat-sivupalkin Omat albumit -kohtaan.
  4. Kirjoita albumin nimi sivupalkkiin ilmestyvään korostettuun tekstiruutuun.
  5. Toista tämä jokaisen alikansion osalta.

Säästä tilaa poistamalla lähdekirjasto

Jos olet varma, että olet siirtänyt lähdekirjastosta kaikki kuvat ja videot, jotka haluat pitää, voit säästää Macissa levytilaa poistamalla lähdekirjaston.

Avaa ensin Finder ja etsi lähdekirjasto, jonka haluat poistaa. Kuvakirjastot tallennetaan oletusarvoisesti Kuvat-kansioon. Jos et löydä kirjastoa, valitse kirjasto ohjeiden mukaisesti. Valitun kirjaston sijainnin polku ilmestyy Valitse kirjasto -ikkunaan.

Siirrä seuraavaksi lähdekirjasto roskakoriin. Poista sitten tiedostot lopullisesti valitsemalla Finder > Tyhjennä roskakori.