Lataaminen ja liittäminen iPadin USB-C-portin avulla

iPadin monipuolisen USB-C-portin avulla voit ladata laitetta, liittää laitteeseen lisävarusteita, kuten ulkoisia tallennuslaitteita, kameroita ja näyttöjä, sekä antaa virtaa muille laitteille.

ipad-pro-usb-c-camera-connection-hero-2

Mitä tarvitset

Tarvitset USB-C-portilla varustetun iPad-mallin:

• 11-tuumainen iPad Pro (1. sukupolvi tai uudempi)

• 12,9-tuumainen iPad Pro (3. sukupolvi tai uudempi)

• iPad Air (4. sukupolvi tai uudempi)

• iPad mini (6. sukupolvi)

iPadin lataaminen

Voit ladata iPadin liittämällä mukana toimitetun USB-C-kaapelin laitteen USB-C-porttiin ja mukana toimitettuun virtalähteeseen. Liitä sitten virtalähde pistorasiaan.

Jos sinulla on suurempitehoinen USB-C-virtalähde, kuten Mac-kannettavan mukana tullut virtalähde, voit käyttää sitä iPadin kanssa ja ladata iPadin nopeammin. Voit ladata iPadin myös liittämällä sen tietokoneen USB-C-porttiin.

iPadin liittäminen Maciin tai muuhun tietokoneeseen

Voit liittää iPadin Maciin tai PC:hen ladataksesi laitteen tai synkronoidaksesi sisältöä käyttämällä iTunesia tai Finderia.*

Tunnista tietokoneesi portit ensin. Jos tietokoneesi on uudempi malli, jossa on USB-C-portti, käytä iPadin mukana toimitettua USB-C-kaapelia.

Jos tietokoneessasi on vain USB-A-portteja, tarvitset iPadiin liittämiseen USB-A–USB-C-kaapelin. Yksi vaihtoehto on mophie USB-A -kaapeli USB-C-liittimellä, mutta myös monet muut maassasi tai alueellasi saatavilla olevat USB-sertifioidut tuotemerkit saattavat toimia. Oikean kaapelin liittimet näyttävät tältä:

thunderbolt-3-usb-c-port-icon-3macbook-pro-usb-a-port-icon.

Näyttöjen liittäminen

iPadin USB-C-porttiin voidaan liittää myös ulkoisia näyttöjä, joten voit esimerkiksi katsoa videoita ja toistaa Keynote-esityksiä suuremmalla näytöllä. Näytöstä riippuen liittämiseen saatetaan tarvita sovitin.

Jos liität ulkoisen näytön, näet siinä iPadin sisäisen näytön sisällön, paitsi jos käytät appia, jossa on toisen näytön käyttömahdollisuus (esimerkiksi videoappi).

USB-C-näytöt

iPad käyttää DisplayPort-protokollaa tukemaan liitettyjä USB-C-näyttöjä1 seuraavilla tarkkuuksilla:

• 4K iPad Airissa (4. sukupolvi) ja iPad minissä (6. sukupolvi)

• 5K 11-tuumaisessa iPad Prossa (1. ja 2. sukupolvi) ja 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (3. ja 4. sukupolvi)

• 6K 11-tuumaisessa iPad Prossa (3. sukupolvi), 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (5. sukupolvi) ja iPad Airissa (5. sukupolvi) käytettäessä Pro Display XDR:ää.

11 tuuman iPad Pro (3. sukupolvi) ja 12,9 tuuman iPad Pro (5. sukupolvi) tukevat myös Thunderbolt-näyttöjä.

Voit liittää iPadin korkean tarkkuuden näyttöön suuren kaistanleveyden yhteyksiä tukevalla USB-C-kaapelilla, kuten näytön mukana toimitetulla kaapelilla, Belkinin Thunderbolt 3 -kaapelilla (USB-C–USB-C) tai Applen Thunderbolt 3 (USB-C) -kaapelilla (myydään erikseen).2

iPad tukee myös korkean dynaamisen alueen USB-C-näyttöjä, joissa käytetään HDR10-standardia. Voit vaihtaa SDR- ja HDR-tilojen välillä valitsemalla Asetukset > Näyttö ja kirkkaus ja valitsemalla liitetyn näytön. Kun otat Salli näyttötilan muutokset -asetuksen käyttöön, iPad säätää kehysnopeuden ja dynaamisen alueen vastaamaan toistettavaa sisältöä.

Jotkin USB-C-näytöt voivat myös ladata iPadia, kun se on liitettynä.

11-tuumainen iPad Pro (1. ja 2. sukupolvi), 12,9-tuumainen iPad Pro (3. ja 4. sukupolvi) ja iPad Air (5. sukupolvi) tukevat 2019 LG UltraFine 5K -näyttöä 4K-tarkkuudella siirrettäessä videota, ääntä, dataa ja virtaa. Nämä iPad-mallit eivät tue Thunderbolt-näyttöjä, kuten 2016 LG UltraFine 5K -näyttöä.

Applen Thunderbolt 3 (USB-C) -kaapelissa on Thunderbolt-symboli, jonka avulla sen voi erottaa USB-C-kaapelista.

HDMI-näytöt tai -televisiot

Voit liittää iPadin HDMI-näyttöön tai -televisioon USB-C–HDMI-sovittimen avulla. HDMI 2.0:ta tukevat sovittimet voivat lähettää videota iPad Prosta ja iPad Airista (5. sukupolvi) 4K-tarkkuudella ja 60 Hz:llä, kun taas iPad Air (4. sukupolvi) ja iPad mini (6. sukupolvi) voivat lähettää videota 4K-tarkkuudella ja 30 Hz:llä.

Myös Applen USB-C–Digital AV Multiport -sovitin Tämä sovitin voi lähettää videota iPad Prosta ja iPad Airista (5. sukupolvi) 4K-tarkkuudella ja 60 Hz:llä,* kun taas iPad Air (4. sukupolvi) ja iPad mini (6. sukupolvi) voivat lähettää videota 4K-tarkkuudella ja 30 Hz:llä.

iPad voi lähettää Dolby Digital Plus -äänivirtoja HDMI:n kautta, mutta ei Dolby Atmosia. Huomaa myös, että iPad voi toistaa HDR10- tai Dolby Vision -sisältöjä HDMI:n kautta, kun näitä muotoja tukevat HDMI 2.0 -sovittimet ovat saatavilla.

* Jos käytät Apple USB-C–Digital AV Multiport -sovitinta iPadin kanssa, laitteen Koti-valikko ja apit näkyvät HDMI-näytöissä 1080p / 60 Hz -tarkkuudella. Kun alat toistaa videosisältöä, tarkkuus vaihtuu sisältöä vastaavaksi (enintään 4K 60 Hz:llä). Ota sisällön täsmäämistoiminto käyttöön iPadissa valitsemalla Asetukset > Näytöt.

Äänisisällön toistaminen

Voit toistaa ääntä iPadilla sen sisäisillä kaiuttimilla, liittämällä AirPodit tai muita Bluetooth-laitteita tai käyttämällä AirPlayta. USB-C-portin avulla voit myös liittää USB-C-telakoita, näyttöjä, ääniliitäntöjä tai langallisia kuulokkeita, joissa on USB-C-liitin.

Jos sinun tarvitsee toistaa ääntä USB-C-portin avulla muiden kaiuttimien tai kuulokkeiden kautta, liitä ne Applen USB-C–3,5 mm:n kuulokeliitäntä -sovittimella (myydään erikseen).

Muiden laitteiden liittäminen

iPadin USB-C-portin avulla voi liittää useita erilaisia laitteita.* Voit esimerkiksi liittää digikameran tai Applen USB-C–SD-kortinlukijan Muita iPadiin liitettäviä USB-laitteita ovat esimerkiksi seuraavat:

• ulkoiset tallennuslaitteet

• keskittimet ja telakat

• Näppäimistöt

• ääniliitännät ja MIDI-laitteet

• USB–Ethernet-sovittimet.

Sovittimen käyttäminen

Laitteesta riippuen saatat tarvita sovittimen. Yleisiä liitäntöjä ovat muun muassa seuraavat:

• Jos liitettävässä laitteessa on USB-C-portti, tarvitset vain kaapelin, jonka molemmissa päissä on USB-C-liitin, kuten iPadin mukana toimitettu kaapeli.

• Jos laitteessa on USB-C-liitin, voit kytkeä sen suoraan iPad Pron USB-C-porttiin.

• Jos laitteessa on USB-A-liitin, voit kytkeä sen Applen USB-C–USB-sovittimeen ja kytkeä sitten sovittimen iPadin USB-C-porttiin.

Thunderbolt ja USB 4

11 tuuman iPad Pro (3. sukupolvi) ja 12,9 tuuman iPad Pro (5. sukupolvi) tukevat myös tehokkaiden Thunderbolt- ja USB4-lisälaitteiden laajaa ekosysteemiä. Jotkin lisälaitteet voivat vaatia iPadista enemmän virtaa, mikä voi vaikuttaa akun kestoon. Muista irrottaa nämä lisälaitteet iPad Prosta, kun et käytä niitä, niin voit pidentää akun kestoa. Lisätietoja on lisälaitteen valmistajan teknisissä tiedoissa.

Muiden laitteiden lataaminen iPadin avulla

Eikö pistorasiaa löydy, kun sinun pitäisi ladata iPhone, toinen iPad, Apple Watch tai muun valmistajan USB-laite? Liitä vain oikea kaapeli tai sovitin iPadiin, niin voit jakaa sen pitkäkestoisen akun muiden laitteiden kanssa:

• Jos haluat ladata iPhonen tai aiemman mallin iPadin, jossa on Lightning-portti, liitä laite iPadiin Applen USB-C–Lightning-kaapelilla (1 m). Jos sinulla on Lightning–USB-kaapeli, voit yhdistää sen Applen USB-C–USB-sovittimeen ja liittää sitten sovittimen iPadiin.

• Jos sinulla on kaksi USB-C-porteilla varustettua iPad-mallia, voit liittää ne suoraan USB-C-kaapelilla. Yksi iPad ottaa tällöin virtaa toisesta. Jos haluat vaihtaa ladattavaa iPadia, irrota USB-C-kaapeli ja liitä laitteet sitten takaisin yhteen.

• Lataa Apple Watch liittämällä sen magneettinen latauskaapeli iPadiin Applen USB-C–USB-sovittimen avulla. Jos sinulla on Apple Watchin magneettinen pikalaturi – USB-C -kaapeli, voit liittää sen suoraan iPadiin.

* Tiedonsiirtonopeus vaihtelee iPadin mallin ja sen mukaan, onko se liitetty tietokoneeseen vai toiseen laitteeseen.

Viittaukset muihin kuin Applen valmistamiin tuotteisiin ja itsenäisiin verkkosivustoihin, joita Apple ei hallinnoi tai joita se ei ole testannut, eivät tarkoita sitä, että Apple suosittelee tai tukee niitä. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Ota yhteyttä toimittajaan, jos tarvitset lisätietoja.