Ruutuajan käyttäminen iPhonella tai iPadilla

Ruutuajasta näet, miten paljon aikaa käytät muun muassa appien ja verkkosivustojen parissa. Näin voit tehdä valistuneempia päätöksiä laitteiden käytöstä. Voit myös asettaa rajoituksia asioille, joita haluat hallita – sekä omassa että lapsesi laitteessa.

Ruutuajan aikaherkkä ilmoitus iPadin näytöllä ja Ruutuaika-asetukset iPhonen näytöllä

Ruutuajan laittaminen päälle

1. Valitse Asetukset > Ruutuaika.

2. Napauta Appien ja sivustojen aktiivisuus ja sitten Laita appien ja sivustojen aktiivisuus päälle.

Kun olet laittanut Ruutuajan päälle, näet raportin siitä, miten käytät laitettasi, appeja ja verkkosivustoja. Jos kyse on lapsesi laitteesta, voit ottaa siinä Ruutuajan käyttöön ja määrittää asetukset tai käyttää Perhejakoa lapsesi laitteen määrittämiseksi omasta laitteestasi. Kun olet määrittänyt lapsesi laitteen, voit myös katsoa raportteja ja säätää asetuksia milloin tahansa omasta laitteestasi Perhejaon avulla.

Käyttörajoitusten käyttäminen lapsen iPhonessa ja iPadissa

Ruutuajan pääsykoodin määrittäminen

Määrittämällä pääsykoodin vain sinä voit muuttaa Ruutuaika-asetuksia, antaa lisäaikaa appirajoitusten ylittyessä sekä asettaa sisältö- ja yksityisyysrajoituksia lapsen laitteeseen.

Jos hallitset lapsen tiliä Perhejaon avulla

1. Valitse Asetukset > Ruutuaika.

2. Siirry alaspäin ja valitse lapsen nimi Perhe-kohdasta.

3. Määritä lapselle haluamasi Ruutuaika-asetukset näyttöön tulevien ohjeiden mukaisesti.

4. Anna pyydettäessä Ruutuajan pääsykoodi. Vahvista antamalla pääsykoodi uudelleen.

Jos hallitset lapsen tiliä lapsen laitteella

1. Muista käyttää lapsen käytössä olevaa laitetta.

2. Valitse Asetukset > Ruutuaika.

3. Määritä lapselle haluamasi Ruutuaika-asetukset näyttöön tulevien ohjeiden mukaisesti.

4. Anna pyydettäessä Ruutuajan pääsykoodi. Vahvista antamalla pääsykoodi uudelleen.

Lue, voit mitä tehdä, jos unohdat Ruutuajan pääsykoodin

Ruutuajan raportin tarkasteleminen ja rajoitusten määrittäminen

Ruutuajan raportista näet, miten laitettasi käytetään, mitä appeja on avattu ja millä verkkosivustoilla on vierailtu. Jos haluat tarkastella raporttia, valitse Asetukset > Ruutuaika ja napauta Näytä kaikkien appien ja sivustojen aktiivisuus. Sieltä näet käyttötietoja ja siellä voit asettaa rajoituksia eniten käytetyille apeille ja tarkistaa, kuinka monta kertaa laitetta on käytetty tai kuinka monta ilmoitusta laite on vastaanottanut.

Jos Jaa laitteiden välillä -ominaisuus on päällä, voit tarkastella kaikkien Apple ID:lläsi kirjautuneiden laitteiden kokonaiskäyttöä.

iPhone-näyttö, jossa näkyy Ruutuajan käyttö

Ruutuaika-asetusten hallinta

Valitse Asetukset > Ruutuaika. Napauta sitten Näytä kaikki aktiivisuus, valitse kategoria alla olevasta luettelosta ja aseta rajoitukset.

Käyttötauko

Kun asetat käyttötauon, vain puhelut ja valitsemasi apit ovat käytettävissä. Käyttötauko koskee kaikkia laitteita, joissa Ruutuaika on käytössä, ja saat käyttötauosta muistutuksen viisi minuuttia ennen sen alkamista. Jos olet asettanut Ruutuajan pääsykoodin, käyttötauko sisältää lisäasetuksen: Estä käyttötauon alkaessa. Kun valitset tämän asetuksen ja klikkaat käyttötauon alkaessa Pyydä lisää aikaa, syöttämällä pääsykoodin voit hyväksyä apin käytön 15 minuutin, tunnin tai koko päivän ajaksi. Lasten tileillä käyttäjä voi klikata Vielä yksi minuutti -valintaa kerran tai lähettää lisäaikapyynnön vanhemman tai huoltajan tilin hyväksyttäväksi klikkaamalla Pyydä lisää aikaa.

Appirajoitukset

Appirajoitusten avulla voit asettaa appikategorioille päivittäisiä rajoituksia. Töissä esimerkiksi haluat varmasti nähdä hyötyapit, mutta et yhteisöpalveluita tai pelejä. Appirajoitukset päivittyvät joka päivä keskiyöllä, ja voit poistaa ne milloin tahansa.

Sallittu aina

Jos hallitset lapsen tiliä, voit hallita, kenen kanssa hän voi kommunikoida päivän ja käyttötauon aikana. Nämä rajoitukset koskevat Puhelin-, FaceTime- ja Viestit-appeja sekä iCloud-yhteystietoja. Tässä voit myös päättää ja hallita, mitkä yhteystiedot ovat saatavilla Perhejaon kautta yhdistetyssä Apple Watchissa. Viestintä iPhonen tai Apple Watchin operaattorin tunnistamiin tunnettuihin hätänumeroihin on aina sallittua. iCloud-yhteystietojen on oltava käytössä, jotta voit käyttää tätä ominaisuutta.

Näytön etäisyys

Näytön etäisyys huomauttaa, kun iPhone tai iPad kannattaisi siirtää kauemmas kasvoista silmien rasittumisen ja lasten likinäköisyyden riskin vähentämiseksi.

Viestintärajoitukset

Puhelin, Viestit, FaceTime ja Kartat ovat oletusarvoisesti Sallittu aina -appeja, mutta voit halutessasi poistaa ne. Voit muuttaa Viestintärajoitusten asetuksia, jos haluat käyttää tiettyjä appeja, vaikka olisit laittanut päälle käyttökatkon tai Kaikki apit ja kategoriat -appirajoituksen.

Viestinnän turvallisuus

Viestinnän turvallisuus -asetus auttaa estämään lapsia jakamasta arkaluonteisia kuvia ja videoita. Se tarjoaa myös ohjeita ja ikään sopivia resursseja, joiden avulla lapset osaavat tehdä turvallisia valintoja. Applella ei ole pääsyä kuviin tai videoihin.

Lue lisätietoja Viestinnän turvallisuudesta lapsesi Apple-laitteessa

Sisältö ja yksityisyys

Sinä päätät, millaista sisältöä sinun laitteessasi tai hallitsemassasi lapsen laitteessa näytetään. Estä sopimatonta sisältöä, ostoksia ja latauksia ja määritä yksityisyysasetuksesi Sisältö ja yksityisyys -kohdassa.