Ruutuajan käyttäminen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

Ruutuajan avulla voit tutkia reaaliaikaisia raportteja siitä, kuinka paljon käytät iPhoneasi, iPadiasi tai iPod touchiasi. Voit myös asettaa rajoituksia asioille, joita haluat hallita.

Ruutuajan kuvake

Ruutuaika-toiminnolla näet, kuinka paljon sinä ja lapsesi käytätte esimerkiksi appeja, verkkosivustoja ja muita. Näin voit tehdä valistuneempia päätöksiä laitteiden käytöstä ja asettaa halutessasi rajoituksia. Lue lisää siitä, miten voit laittaa ruutuajan päälle, tarkastella raporttiasi, asettaa rajoituksia ja hallita lapsesi laitetta.

Ruutuajan laittaminen päälle

1. Valitse Asetukset > Ruutuaika.
  2. Napauta Laita ruutuaika päälle.
  3. Napauta Jatka.
  4. Valitse Tämä on oma [laitteeni] tai Tämä on lapseni [laite].

Nyt voit saada milloin tahansa raportin siitä, miten käytät laitettasi, appeja ja verkkosivustoja.

Jos laite on lapsesi, voit laittaa ruutuajan päälle ja määrittää asetukset suoraan lapsesi laitteesta tai käyttää Perhejakoa määrittääksesi lapsesi laitteen omasta laitteestasi. Kun olet määrittänyt lapsesi laitteen, voit myös katsoa raportteja ja säätää asetuksia milloin tahansa omasta laitteestasi Perhejaon avulla.

Ruutuajan avulla voit myös luoda oman pääsykoodin, jotta voit suojata asetukset niin, että vain sinä voit lisätä käyttöaikaa tai tehdä muutoksia. Älä käytä samaa pääsykoodia, jolla avaat laitteen. Jos haluat vaihtaa pääsykoodin tai poistaa sen käytöstä lapsesi laitteessa, napauta Asetukset > Ruutuaika ja napauta sitten [lapsesi nimeä]. Napauta sitten Vaihda ruutuajan pääsykoodi tai Laita ruutuajan pääsykoodi pois päältä. Vahvista muutos lopuksi Face ID:llä, Touch ID:llä tai laitteesi pääsykoodilla.

Jos et muista iOS:n edellisessä versiossa määrittämääsi rajoitusten pääsykoodia tai Ruutuajan pääsykoodia, sinun täytyy tyhjentää laitteesi ja ottaa se käyttöön uutena laitteena, jotta voit poistaa pääsykoodin. Laitteen palauttaminen varmuuskopiosta ei poista pääsykoodia.

Raportin katsominen ja rajoitusten asettaminen

Ruutuajasta näet milloin tahansa yksityiskohtaisen raportin siitä, miten laitettasi käytetään, mitä appeja on avattu ja millä verkkosivustoilla on vierailtu. Valitse Asetukset > Ruutuaika ja napauta sitten kaavion alta Näytä kaikki aktiivisuus. Sieltä näet käyttötietoja ja siellä voit asettaa rajoituksia eniten käytetyille apeille ja tarkistaa, kuinka monta kertaa laitetta on käytetty tai kuinka monta ilmoitusta laite on vastaanottanut.

Jos olet ottanut Jaa laitteidesi ruutuaika -ominaisuuden käyttöön, voit tarkastella kaikkien sellaisten laitteiden kokonaiskäyttöä, joihin olet kirjautunut Apple ID:lläsi ja salasanallasi.

Voit hallita seuraavia asetuksia:

Käyttötauko
Käyttötauolla ruutuaika on ikään kuin päiväunilla. Kun asetat käyttötauon asetuksissa, vain puhelut ja valitsemasi apit ovat käytettävissä. Käyttötauko koskee kaikkia laitteita, joissa ruutuaika on käytössä, ja saat käyttötauosta muistutuksen viisi minuuttia ennen sen alkamista.

Appirajoitukset
Appirajoitusten avulla voit asettaa appikategorioille päivittäisiä rajoituksia. Töissä esimerkiksi haluat varmasti nähdä hyötyapit, mutta et yhteisöpalveluita tai pelejä. Appirajoitukset päivittyvät joka päivä keskiyöllä, ja voit poistaa ne milloin tahansa.

Sallittu aina
Saatat haluta käyttää tiettyjä appeja myös käyttötauon aikana tai siitä huolimatta, että Kaikki apit ja kategoriat -appirajoitus on käytössä. Puhelin, Viestit, FaceTime ja Kartat ovat oletusarvoisesti Sallittu aina -appeja, mutta voit halutessasi poistaa ne.

Sisältö ja yksityisyys
Sinä päätät, millaista sisältöä laitteessasi näytetään. Estä sopimaton sisältö, ostot ja lataukset ja määritä yksityisyysasetukset sisältö- ja yksityisyysrajoitusten avulla.

Ruutuajan käyttö perheen kanssa

Perhejaon avulla voit jakaa esimerkiksi musiikkia, elokuvia ja appeja perheesi kanssa – ja nyt se toimii myös ruutuajan kanssa. Voit katsoa raportteja ja säätää asetuksia perheesi lapsille milloin tahansa suoraan omasta laitteestasi.

Jos olet jo perheryhmässä, valitse Asetukset > Ruutuaika ja napauta lapsesi nimeä. Jos sinun täytyy luoda lapsellesi Apple ID, valitse Asetukset > [oma nimi] > Perhejako > Ruutuaika.

Jos et ole aiemmin käyttänyt Perhejakoa, napauta Ota ruutuaika käyttöön perheelle ja lisää lapsi ja määritä perheesi ohjeiden mukaisesti. Voit lisätä perheenjäseniä milloin tahansa Perhejaon asetuksissa.

Jotta voit käyttää Ruutuaikaa Perhejaon yhteydessä, sinun on oltava perheen järjestäjä tai perheryhmäsi vanhempi/huoltaja iOS 12:ssa ja tätä uudemmissa sekä iPadOS:ssä. Lapsesi on oltava alle 18-vuotias ja samassa perheryhmässä, hänellä on oltava oma Apple ID ja iOS 12 tai uudempi tai iPadOS.