Mittanauha-apin käyttäminen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

Lue, miten voit mitata erilaisten tosielämän kohteiden koon iPhonen, iPadin tai iPod touchin kameran avulla Mittanauha-apissa.

Mittanauha-appi muuttaa iOS-laitteesi mittanauhaksi lisätyn todellisuuden (AR) teknologian avulla. Voit mitata kohteiden koon nopeasti, tunnistaa suorakaiteen muotoisten kohteiden mitat automaattisesti ja tallentaa kuvan mitoista myöhempää käyttöä varten.

Ennen kuin aloitat

Varmista ensin, että käytössäsi on iOS 12 iPhone SE:ssä, iPhone 6s:ssä tai uudemmassa, iPadissa (5. sukupolvi tai uudempi), iPad Prossa tai iPod touchissa (7. sukupolvi). Varmista myös, että ympäristösi on riittävän valoisa.

Yksittäisen mittaustuloksen ottaminen Mittanauha-apilla

Yksittäisen mittaustuloksen ottaminen

1. Avaa Mittanauha-appi ja seuraa näytössä näkyviä ohjeita, jotka pyytävät sinua liikuttamaan laitetta. Tämä antaa laitteellesi viitekehyksen mittaamastasi kohteesta ja alustasta, jolla se sijaitsee. Liikuta laitettasi, kunnes ympyrä, jonka keskellä on piste, tulee esiin.
  2. Liikuta laitettasi niin, että ympyrä on kohdassa, josta haluat aloittaa mittauksen. Napauta sitten pluskuvaketta.
  3. Liikuta laitettasi hitaasti, kunnes ympyrä on kohdassa, johon haluat päättää mittauksen. Napauta sitten pluskuvaketta uudelleen.

Kun olet saanut mittaustuloksen, voit mukauttaa sen aloitus- ja päättymiskohtaa. Pidä jompaakumpaa kohtaa painettuna, ja vedä se sitten haluamaasi kohtaan. Mittaustulos muuttuu kohdan liikuttamisen mukaan.

Mittaustuloksen tallentaminen

Kun mittaustulos on näkyvillä, voit tarkastella sitä tuumina ja senttimetreinä napauttamalla lukua. Kun napautat Kopioi, luku lähetetään leikepöydälle, jolloin voit liittää sen toiseen appiin. Aloita uudelleen napauttamalla Tyhjennä.

Voit myös ottaa kuvan, josta näkyy kohde ja sen mitat. Napauta vain kameran laukaisimen kuvaketta, niin kuva ilmestyy näytön vasempaan alakulmaan. Napauta sitä tehdäksesi merkintöjä Merkintä-työkalun avulla tai pyyhkäise vasemmalle tallentaaksesi sen Kuvat-appiin.

Mittanauha-apin käyttäminen useiden mittaustulosten ottamiseen kohteesta

Useiden mittaustulosten ottaminen

1. Kun olet ottanut ensimmäisen mittaustuloksen, liikuta laite kohdistamaan piste toisen sijainnin yli kohteen päälle tai lähelle sitä.
  2. Aloita toinen mittaus napauttamalla pluskuvaketta, ja liikuta laitetta sitten niin, että piste on kosketuksissa aiemman mittauksen linjaan.*
  3. Napauta pluskuvaketta uudelleen, niin toinen mittaustulos tulee näkyviin.
  4. Toista nämä vaiheet, niin voit ottaa haluamasi määrän mittaustuloksia.

Napauta kumoamisnuolta poistaaksesi viimeisimmän mittaustuloksen tai aloita uudelleen napauttamalla Tyhjennä.

* Uusien mittausten aloitus- tai lopetuskohdan pitää olla kosketuksissa aiemman mittauksen linjaan. Muutoin aiemmat mittaustulokset korvataan uusimmilla mittaustuloksilla.

Mittanauha-apin käyttäminen suorakaiteen muotoisen kohteen mittaamiseen

Suorakaiteen muotoisen kohteen mittaaminen

Jos laite tunnistaa mitattavan kohteen olevan suorakaiteen tai neliön muotoinen, se asettaa mittauslaatikon automaattisesti kohteen ympärille. Napauta pluskuvaketta, niin mitat kohteen leveydestä ja pituudesta tulevat näkyviin. Kun liikutat laitetta hieman, kohteen laskettu pinta-ala tulee näkyviin.

Kun mittaustulos on näkyvissä, voit napauttaa lasketun pinta-alan lukua nähdäksesi lävistäjän pituuden sekä pinta-alan neliötuumina tai neliömetreinä.

Vesivaa'an käyttäminen

Mittanauha-apissa on myös vesivaaka, jota voit käyttää pystysuuntaisen kohteen, kuten kuvakehyksen, oikaisemiseen, tai tasaisen pinnan, kuten pöydän, korkeuseron määrittämiseen.

Pystysuuntaisen kohteen oikaiseminen

1. Napauta Vesivaaka Mittanauha-apissa.
  2. Aseta iPhonen tai iPadin reuna oikaistavan kohteen päälle. Vesivaaka näyttää kohteen kallistuskulman keskikohtaan nähden. Mukauta kohdetta, kunnes appi näyttää 0 astetta ja muuttuu vihreäksi.
    Mittanauha-apin Vesivaaka-toiminnon käyttäminen

Tasaisen pinnan korkeuseron määrittäminen

1. Napauta Vesivaaka Mittanauha-apissa.
  2. Aseta laite pinnalle näyttöpuoli ylöspäin. Appi näyttää kahden ympyrän ja asteluvun avulla pinnan korkeuseron. Kun pinta on vaakasuorassa, yksi ympyrä näyttää 0 astetta ja vesivaaka muuttuu vihreäksi.
    Mittanauha-apin Vesivaaka-toiminnon käyttäminen

Voit myös kalibroida vesivaa'an käyttämällä haluamaasi aloituskohtaa. Pidä laitettasi haluamassasi asennossa, ja napauta sitten näyttöä asettaaksesi vesivaa'an arvoksi 0 astetta. Sitä seuraava laitteen liike osoittaa laitteen korkeuseron asettamastasi aloituskohdasta.