Ulkoisen grafiikkasuorittimen käyttäminen Macissa

Thunderbolt 3:lla varustetussa Macissa, jonka käyttöjärjestelmä on macOS High Sierra 10.13.4 tai uudempi, voi hyödyntää lisätehoa näytönohjauksessa yhdistämällä tietokoneen ulkoiseen grafiikkasuorittimeen (tunnetaan myös nimellä eGPU).

eGPU voi tehostaa Macin näytönohjausta esimerkiksi ammattitason ohjelmissa, 3D-pelaamisessa ja VR-sisällön luonnissa.

eGPU:t ovat tuettuja Thunderbolt 3:lla varustetuissa Maceissa1, joissa on macOS High Sierra 10.13.4 tai uudempi. Lue, miten voit päivittää Macin ohjelmiston.

eGPU:n irrottaminen valikkorivikohteen avulla

Kun Macissasi on eGPU, voit suorittaa seuraavia toimia:

• nopeuttaa ohjelmia, jotka käyttävät Metalia, OpenGL:ää ja OpenCL:ää
  • liittää lisää ulkoisia näyttöjä
  • käyttää eGPU:hun liitettyjä VR-laseja
  • ladata MacBook Pron eGPU:ta käyttäessäsi
  • käyttää eGPU:ta MacBook Pron kanssa, jos tietokoneen oma näyttö ei ole käytettävissä
  • liittää eGPU:n, kun käyttäjä on kirjautuneena
  • liittää useita eGPU:ita Macin useisiin Thunderbolt 3 (USB-C) -liitäntöihin2
  • irrottaa eGPU:n turvallisesti valikkorivitoiminnolla eGPU-valikkorivikuvake
  • tarkastella sisäisten ja ulkoisten grafiikkasuorittimien toimintatasoja (avaa Järjestelmän valvonta ja valitse Ikkuna > Näytönohjaimen historia).

Ohjelmien eGPU-tuki

macOS High Sierra 10.13.4:n ja uudempien eGPU-tuki on suunniteltu nopeuttamaan Metal-, OpenGL- ja OpenCL-ohjelmia, jotka tarvitsevat tehokasta eGPU:ta. Kaikki ohjelmat eivät tue eGPU-kiihdytystä. Lisätietoja saat ohjelman kehittäjältä.3

Yleisesti ottaen eGPU voi parantaa seuraavantyyppisten ohjelmien suorituskykyä:

• ammattikäyttöön tarkoitetut ohjelmat, jotka on suunniteltu käyttämään useita grafiikkasuorittimia
  • 3D-pelit, kun ulkoinen näyttö on liitetty suoraan eGPU:hun
  • VR-ohjelmat, kun VR-lasit on liitetty suoraan eGPU:hun
  • ammattikäyttöön tarkoitetut ohjelmat ja 3D-pelit, jotka kiihdyttävät iMacin, iMac Pron, MacBook Airin ja MacBook Pron sisäistä näyttöä (ohjelman kehittäjän on otettava tämä ominaisuus käyttöön).

Voit määrittää ohjelmat käyttämään eGPU:ta seuraavilla tavoilla.

Suosi ulkoista näytönohjainta -toiminnon käyttäminen

Käyttöjärjestelmästä macOS Mojave 10.14 alkaen voit ottaa käyttöön Suosi ulkoista näytönohjainta -toiminnon tietyn ohjelman Näytä tietoja -paneelissa Finderissa. Tämän valinnan avulla ulkoinen näytönohjain voi kiihdyttää ohjelmia kaikissa Maciin liitetyissä näytöissä, mukaan lukien iMacin, iMac Pron, MacBook Airin ja MacBook Pron sisäiset näytöt:

1. Sulje ohjelma, jos se on auki.
  2. Valitse ohjelma Finderissa. Useimmat ohjelmat ovat Ohjelmat-kansiossa. Jos avaat ohjelman aliaksesta tai käynnistimestä, ctrl-klikkaa ohjelman kuvaketta ja valitse ponnahdusvalikosta Näytä alkuperäinen. Valitse sitten alkuperäinen ohjelma.
  3. Näytä ohjelman tietoikkuna painamalla komento-I.
  4. Valitse Suosi ulkoista näytönohjainta -valintaneliö.
  5. Käytä ohjelmaa eGPU:n kanssa avaamalla se.

Tämä valinta ei ole näkyvissä, jos eGPU ei ole liitettynä, jos Macissasi ei ole käytössä macOS Mojave tai jos ohjelma hallitsee itse näytönohjainvalintaa. Jotkin ohjelmat valitsevat suoraan käytettävät näytönohjaimet ja ohittavat Suosi ulkoista näytönohjainta -valintaneliön.

Ulkoisen eGPU-liitetyn näytön määrittäminen ensisijaiseksi näytöksi

Jos sinulla on ulkoinen näyttö liitettynä eGPU:hun, voit valita sen kaikkien ohjelmien ensisijaiseksi näytöksi. Koska ohjelmat valitsevat oletusarvoisesti ensisijaiseen näyttöön liittyvän näytönohjaimen, tämä valinta toimii useiden eri ohjelmien kanssa:

1. Sulje kaikki avoimet ohjelmat, joita haluat eGPU:n kiihdyttävän ensisijaisessa näytössä.
  2. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset. Valitse Näytöt ja sitten Järjestys-välilehti.
  3. Vedä valkoinen valikkorivi ruutuun, joka vastaa eGPU:hun liitettyä näyttöä.
  4. Avaa ohjelmat, joita haluat käyttää eGPU:n kanssa.

Jos irrotat eGPU:n, Mac palaa oletusarvoisesti käyttämään sisäisiä näytönohjaimia, jotka ohjaavat sisäistä näyttöä. Kun eGPU liitetään takaisin, se määrittää ulkoisen näytön automaattisesti ensisijaiseksi näytöksi.

Tietoja macOS:n näytönohjainajureista

Mac-laitteistot ja näytönohjainten ohjelmistoajurit on aina integroitu järjestelmään kokonaisvaltaisesti. Tämä muotoilu mahdollistaa visuaalisesti rikkaan ja graafisen macOS-kokemuksen sekä monia perusteellisempia alustan laskenta- ja grafiikkaominaisuuksia. Näihin kuuluvat käyttöliittymän nopeuttaminen, tuki edistyneille näyttöominaisuuksille, 3D-grafiikan mallintaminen ammattilaisohjelmistoille ja peleille, valokuvien ja videoiden käsittely, tehokkaiden näytönohjainlaskentaominaisuuksien ajaminen ja koneoppimistehtävien nopeuttaminen. Tämä kokonaisvaltainen integraatio mahdollistaa myös optimaalisen akunkeston ja tarjoaa paremman järjestelmän suorituskyvyn ja vakauden.

Apple kehittää, integroi ja tukee macOS:n näytönohjainajureita varmistaakseen, että kaikissa Mac-tuotteissa on yhtenäiset näytönohjainominaisuudet, mukaan lukien monipuoliset rajapinnat, kuten Metal, Core Animation, Core Image ja Core ML. Parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen tarjoamiseksi näytönohjainajurit on suunniteltava, integroitava, testattava ja toimitettava jokaisen macOS-version mukana. Erikseen ostettavat muiden valmistajien näytönohjainajurit eivät ole yhteensopivia macOS:n kanssa.

macOS:n mukana toimitetut näytönohjainajurit on myös suunniteltu mahdollistamaan korkealaatuinen ja korkean suorituskyvyn kokemus ulkoista näytönohjainta käytettäessä, kuten jäljempänä olevassa suositeltujen ulkoisten näytönohjainten alustojen ja näytönohjainkokoonpanojen luettelossa on kuvattu. Tämän kokonaisvaltaisen järjestelmäintegraation vuoksi macOS tukee vain näytönohjaimia, jotka käyttävät samaa näytönohjainarkkitehtuuria kuin ne, jotka on rakennettu sisään Mac-tuotteisiin.

Tuetut eGPU-kokoonpanot

eGPU:ta on ehdottomasti käytettävä suositellun näytönohjaimen ja Thunderbolt 3 -alustan kanssa. Jos lataat MacBook Prota, ulkoisen näytönohjaimen alustan on tarjottava riittävästi virtaa näytönohjaimen käyttämiseen ja tietokoneen lataamiseen. Tarkista alustan valmistajalta, tarjoaako se tarpeeksi virtaa MacBook Prollesi.

Suositellut näytönohjaimet ja riittävästi niihin tehoa toimittavat alustat on eritelty alla.

Thunderbolt 3 All-in-One eGPU -tuotteet

Näissä tuotteissa on tehokas sisäinen GPU, ja niiden teho riittää MacBook Pron lataamiseen.

Suositellut Thunderbolt 3 All-in-One eGPU:t:

AMD Radeon RX 470, RX 480, RX 570, RX 580 ja Radeon Pro WX 7100

Nämä näytönohjaimet perustuvat AMD Polaris -arkkitehtuuriin. Suositeltuja näytönohjaimia ovat Sapphire Pulse -sarjan ja AMD WX -sarjan näytönohjaimet.

Näille näytönohjaimille suositeltavat Thunderbolt 3 -alustat:

• OWC Mercury Helios FX4
  • PowerColor Devil Box
  • Sapphire Gear Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 350W
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550W4
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4
  • PowerColor Game Station4
  • HP Omen4
  • Akitio Node6

AMD Radeon RX Vega 56

Nämä näytönohjaimet perustuvat AMD Vega 56 -arkkitehtuuriin. Suositeltuja näytönohjaimia ovat Sapphire Vega 56 ja XFX Vega 56.

Näille näytönohjaimille suositeltavat Thunderbolt 3 -alustat:

• OWC Mercury Helios FX4
  • PowerColor Devil Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550W4
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4
  • PowerColor Game Station4

AMD Radeon RX Vega 64, Vega Frontier Edition Air ja Radeon Pro WX 9100

Nämä näytönohjaimet perustuvat AMD Vega 64 -arkkitehtuuriin. Suositeltuja näytönohjaimia ovat Sapphire Vega 64, XFX Vega 64, AMD Frontier Edition (ilmajäähdytteinen) ja AMD Radeon Pro WX 9100.

Näille näytönohjaimille suositeltavat Thunderbolt 3 -alustat:

• Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4

Lisätietoja

• Käytä eGPU:n parhaan mahdollisen suorituskyvyn varmistamiseksi eGPU:n mukana toimitettua Thunderbolt 3 -kaapelia tai Applen Apple Thunderbolt 3 (USB-C) -kaapelia. Varmista myös, että kaapeli on liitetty suoraan Macin Thunderbolt 3 -porttiin, eikä sitä ole ketjutettu toisen Thunderbolt-laitteen tai keskittimen kautta.
  • Jos sinulla on kysyttävää Thunderbolt 3 -alustasta tai näytönohjaimista tai muiden valmistajien ohjelmien tuesta ja yhteensopivuudesta, ota yhteyttä laitteisto- tai ohjelmistotoimittajaan.
  • Ohjelmistokehittäjille on saatavilla lisätietoja siitä, miten ohjelmat voi ohjelmoida siten, että ne voivat hyödyntää macOS:n eGPU-tukea.

1. Jos sinulla on Mac mini (2018), jossa FileVault on otettu käyttöön, varmista, että liität ensisijaisen näytön suoraan Mac miniin käynnistyksen aikana. Kun olet kirjautunut sisään ja näet macOS:n työpöydän, voit irrottaa näytön Mac ministä ja liittää sen eGPU:hun.

2. Jos käytät 13-tuumaista MacBook Prota, joka on valmistettu vuonna 2016 tai 2017, liitä aina eGPU:t ja muut suuritehoiset laitteet vasemmanpuoleisiin liitäntöihin, jotta tiedonsyöttö toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

3. macOS High Sierra 10.13.4 ja uudemmat eivät tue eGPU:ita Boot Campia käyttävässä Windowsissa eikä silloin, kun Macin macOS:ää palautetaan tai järjestelmäpäivityksiä asennetaan.

4. Näiden alustojen latausteho on vähintään 85 wattia, mikä tekee niistä ihanteellisia 15-tuumaisille MacBook Pro -malleille.

5. HDCP-suojattujen sisältöjen toistoa iTunesista ja joistakin suoratoistopalveluista ei tueta Radeon 560 -pohjaisiin ulkoisiin näytönohjaimiin liitetyissä näytöissä. Voit toistaa tämän sisällön MacBook Pron, MacBook Airin ja iMacin sisäisessä näytössä.

6. Jos käytät Akitio Nodea Mac-kannettavan kanssa, sinun täytyy ehkä yhdistää Mac virtalähteeseen, jotta sen akku pysyy ladattuna.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.