Kirjan luominen Pagesissa

Voit valita Macissa, iOS-laitteessa ja verkossa iCloud.comissa useista valmiista työpohjista ja luoda interaktiivisen EPUB-kirjan, jota voi tarkastella iBooksissa.

Työpohjan valitseminen

Pagesissa on kaksi eri kategoriaa työpohjille, ja ne on suunniteltu erityisesti EPUB-kirjojen luomiseen. Valitse kirjan työpohja:

1. Valitse Macin Pagesissa Tiedosto > Uusi. Napauta iPhonen, iPadin, iPod touchin tai iCloud.comin Pagesin dokumentin hallinnassa Uusi dokumentti -painike
  2. Vieritä työpohjan valitsijassa alas kirjojen työpohjiin.
  3. Valitse sisällöllesi parhaiten sopiva työpohja:
    • Valitse enimmäkseen tekstiä sisältäville kirjoille pystysuunnassa oleva työpohja. Portrait-mallin avulla voit valita käyttäväsi takaisinsaatua tekstiä, kun viet EPUB:hen. Viedyissä EPUB-kirjoissa teksti mukautuu eri laitteiden kokoon ja näytön suuntaan. Tämän vuoksi kirja saattaa näyttää erilaiselta alkuperäiseen dokumenttiin nähden, kun se avataan iBooksissa tai muissa lukijoissa1.
    • Valitse paljon kuvia sisältäville ja sisältöä sarakkeissa muotoileville kirjoille vaakasuunnassa oleva työpohja. Maisemamallit viedään EPUB:hen kiinteillä asetteluilla. Asettelu säilyy EPUB-muotoon viedyssä tiedostossa eikä muutu eri laitteiden koon ja näytön suunnan mukaan.

1 Jos haluat, että pystysuunnassa olevan EPUB-kirjan asettelu vastaa dokumentin asettelua, voit viedä pystysuuntaiseen työpohjaan pohjautuvan dokumentin kiinteän asettelun EPUB-tiedostona.

Sisällön lisääminen Pages-dokumenttiin

Kun olet valinnut työpohjan, voit lisätä dokumenttiisi tekstiä, kuvia, kuvagallerioita, videoita, kuvioita, taulukoita, kaavioita ja omia piirroksia. Jos käytät iPhonea, iPadia tai iPod touchia, voit myös nauhoittaa äänen suoraan asiakirjaasi.

Pystysuunnassa olevassa työpohjassa uusia sivuja lisätään automaattisesti sitä mukaa kun sisältöä lisätään. Teksti liikkuu sivulta toiselle automaattisesti.

Vaakasuuntaisissa työpohjissa sinun pitää lisätä uusia sivuja manuaalisesti2.

2 Jos haluat tekstin liikkuvan sivulta toiselle vaakasuuntaisessa työpohjassa, voit käyttää linkitettyjä tekstilaatikoita.

Sivujen lisääminen manuaalisesti

Jos haluat lisätä sivuja vaakasuuntaiseen työpohjaan Macissa, valitse Lisää > Sivu.

Jos haluat lisätä sivuja vaakasuuntaiseen työpohjaan iPadissa, napauta  vasemmanpuoleisessa sarakkeessa ja valitse sivu.

Jos haluat lisätä sivuja vaakasuuntaiseen työpohjaan iPhonessa tai iPod touchissa:

1. Napauta näytön alalaidassa olevia sivunumeroita.
  2. Pidä painettuna sen sivun miniatyyriä, jonka perään haluat lisätä uuden sivun. Napauta sitten Lisää sivu näytön alaosassa. Jos työpohjassa on yhtä useampi kantasivu, valitse haluamasi. Muussa tapauksessa tyhjä sivu lisätään automaattisesti.
  3. Sulje sivun miniatyyrinäkymä napauttamalla miniatyyrien yläpuolella olevaa kahvaa.

Kirjan tarkasteleminen ja jakaminen

Pagesin iOS-versio

1. Avaa dokumentti Pagesin iOS-versiossa.
  2. Napauta .
  3. Napauta Vie.
  4. Napauta EPUB.
  5. Napauta Lähetä.
  6. Tarkastele kirjaa iBooksissa valitsemalla Kopioi iBooksiin. Jos haluat jakaa kirjan, napauta jotakin appia (esimerkiksi Mailia tai Viestit-appia).

Pagesin Mac-versio

1. Avaa dokumentti Pagesin Mac-versiossa.
  2. Valitse Tiedosto > Vie kohteeseen > EPUB.
  3. Klikkaa Seuraava.
  4. Valitse kirjalle sijainti ja klikkaa Vie.
  5. Tarkastele kirjaa iBooksissa kaksoisklikkaamalla kirjan tiedostoa. Jaa kirja valitsemalla tiedosto Finderissa ja klikkaamalla  . Valitse sitten, miten haluat jakaa kirjan.

Pagesin iCloud-versio

1. Avaa dokumentti Pagesin iCloud-versiossa.
  2. Klikkaa   ja valitse Lataa kopio.
  3. Klikkaa esiin tulevassa ikkunassa EPUB.
  4. Klikkaa Lataa.
  5. Tarkastele kirjaa Macin iBooksissa kaksoisklikkaamalla kirjan tiedostoa. Jos haluat jakaa kirjan Macissa, valitse tiedosto Finderissa, klikkaa jakamiskuvaketta ja valitse, miten haluat jakaa kirjan.