Macin levyn tyhjentäminen

Macin kovalevyn, muistitikun tai muun tallennuslaitteen voi tyhjentää (alustaa) Levytyökalulla.

Miksi levy tulisi tyhjentää

Levyn (tai levyllä olevan taltion) voi tyhjentää milloin tahansa esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

• Haluat poistaa kaiken Macissa olevan sisällön nopeasti ja pysyvästi ja palauttaa sen tehdasasetuksiin, jos olet esimerkiksi myymässä Macia tai antamassa sen pois.
  • Haluat vaihtaa levyn muodon esimerkiksi PC-muodosta (FAT, ExFAT tai NTFS) Mac-muotoon (APFS tai Mac OS laajennettu).
  • Saat viestin, jonka mukaan tietokoneesi ei voi lukea levyä.
  • Yrität ratkaista levyongelmaa, jota Levytyökalu ei voi korjata.
  • macOS:n asentaja ei tunnista levyä tai ei pysty asentamaan sille. Asentajan mukaan esimerkiksi käynnistyslevyä ei ole alustettu oikein, se ei käytä GUID-osiomallia, se sisältää käyttöjärjestelmän uudemman version tai sitä ei voi käyttää tietokoneen käynnistämiseen.
  • macOS:n asentajan mukaan tälle taltiolle ei voida asentaa, koska taltio on osa Apple RAID -pakkaa.

Miten levy tyhjennetään

Macissa on Levytyökalu-ohjelma, jolla voi tyhjentää levyjä, lisätä taltioita, tarkistaa levyjä virheiden varata ja tehdä paljon muuta.

Levyn tai taltion tyhjentäminen poistaa pysyvästi kaikki sillä olevat tiedostot. Varmista ennen kuin jatkat, että sinulla on varmuuskopio tiedostoista, jotka haluat säilyttää.

1. Jos haluat tyhjentää levyn, jolta Mac käynnistettiin, käynnistä tietokone macOS:n palautustoiminnolla, ennen kuin jatkat. Voit myös käynnistää toiselta levyltä.
  2. Avaa Levytyökalu macOS-lisäohjelmat-ikkunasta. Se löytyy myös Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  3. Valitse valikkoriviltä Näytä > Näytä kaikki laitteet.
  4. Valitse Levytyökalun sivupalkista tyhjennettävä levy tai taltio.
    Useimmissa tyhjentämisen syissä on parasta tyhjentää levy, mikä tyhjentää myös kaikki levyllä olevat taltiot.
  5. Klikkaa Tyhjennä-painiketta tai -välilehteä ja täytä seuraavat kentät:
    • Nimi: Anna levylle tai taltiolle nimi, kuten Macintosh HD.
    • Muoto: Valitse joko APFS tai Mac OS laajennettu (kirjaava), jos haluat alustaa Mac-taltioksi. Levytyökalu näyttää yhteensopivan muodon oletuksena.
    • Malli (jos näkyvillä): Valitse GUID-osiokartta.
  6. Aloita tyhjennys klikkaamalla Tyhjennä.
  7. Lopeta Levytyökalu, kun olet valmis. Voit nyt asentaa macOS:n levylle tai taltioon, jos haluat käynnistää Macin siltä.

Seuraavassa esimerkissä APPLE SSD on levy, Container disk1 on levyllä oleva säiliö ja Macintosh HD on säiliössä oleva taltio. (Vain APFS-alustetuissa levyissä näkyy säiliöitä.)

Jos levyä ei näy Levytyökalussa, irrota Macista kaikki ei-välttämättömät laitteet. Jos kyseessä on ulkoinen levy, jätä se kytketyksi, mutta varmista, että siihen on kytketty virta ja että se on kytketty suoraan Maciin laadukkaalla kaapelilla. Käynnistä sitten Mac uudelleen ja yritä uudelleen. Jos levy ei vieläkään tule näkyviin, levy tai Mac on ehkä huollettava.

APFS- vai Mac OS laajennettu -muoto

macOS High Sierran tai uudemman Levytyökalu voi tyhjentää useimmat levyt ja taltiot joko uudempaan APFS (Apple File System) -muotoon tai vanhempaan Mac OS laajennettu -muotoon, ja se valitsee sinulle automaattisesti yhteensopivan muodon. Jos haluat vaihtaa muotoa, vastaa näihin kysymyksiin:

Alustatko levyä, joka sisältyy Maciin?
Jos sisäinen levy on alustettu APFS-muotoon, älä vaihda sitä Mac OS laajennettu -muotoon.

Aiotko asentaa levylle macOS High Sierran tai uudemman?
Jos joudut tyhjentämään levyn ennen High Sierran tai uudemman asentamista levylle ensimmäistä kertaa, valitse Mac OS laajennettu (kirjaava). Asennuksen aikana macOS:n asentaja päättää, vaihdetaanko APFS-muotoon automaattisesti ja tiedostoja tyhjentämättä:

• macOS Mojave: asentaja muuntaa Mac OS laajennettu -muodosta APFS-muotoon.
  • macOS High Sierra: Asentaja muuntaa Mac OS laajennettu -muodosta APFS-muotoon vain, jos taltio on SSD-levyllä tai muulla flash-tallennuslaitteella. Fusion Driveja ja perinteisiä kiintolevyjä (HDD) ei muunneta.

Valmisteletko Time Machine -varmuuskopiolevyä tai käynnistettävää asentajaa?
Valitse Mac OS laajennettu (kirjaava) kaikille levyille, joita aiot käyttää Time Machinen kanssa tai käynnistettävänä asentajana.

Aiotko käyttää levyä toisessa Macissa?
Jos toisessa Macissa ei ole High Sierraa tai uudempaa, valitse Mac OS laajennettu (kirjaava). Aikaisemmat macOS-versiot eivät tuo näkyviin APFS-alustettuja taltioita.

Levytyökalu yrittää tunnistaa tallennuslaitteen tyypin ja näyttää sitten asianmukaisen muodon Muoto-valikossa. Jos tämä ei onnistu, se valitsee Mac OS laajennettu -muodon, joka toimii kaikkien macOS-versioiden kanssa.

Käytössä olevan muodon voi tarkistaa jollakin seuraavista tavoista:

• Valitse taltio Levytyökalun sivupalkista ja tarkista tiedot oikealta. Jos haluat tarkempia tietoja, valitse Levytyökalun valikkoriviltä Arkisto > Näytä tietoja.
  • Avaa Järjestelmän tiedot ja valitse sivupalkista Tallennustila. Oikealla olevassa Tiedostojärjestelmä-sarakkeessa näkyy kunkin taltion muoto.
  • Valitse taltio Finderissa ja valitse sitten valikkoriviltä Arkisto > Näytä tietoja. Näytä tietoja -ikkunassa näkyy taltion muoto.