Macin levyn tyhjentäminen

Kovalevyn, SSD-taltion, muistitikun tai muun tallennuslaitteen voi tyhjentää (alustaa) Levytyökalulla.

Levyn tai taltion tyhjentäminen poistaa pysyvästi kaikki sillä olevat tiedostot. Varmista ennen jatkamista, että sinulla on varmuuskopio tiedostoista, jotka haluat säilyttää.

Miten levy tyhjennetään

Toimi sen mukaan, oletko tyhjentämässä käynnistyslevyä vai jotakin muuta levyä. Käynnistyslevy on levy (taltio), jota Mac käyttää käynnistymiseen. Tämä levy on oletusarvoisesti Macin sisäinen levy nimeltä Macintosh HD. Jos aiot myydä, luovuttaa tai vaihtaa Macisi, tyhjennä käynnistyslevy.

Käynnistyslevyn tyhjentäminen

1. Suorita käynnistys macOS:n palautustoiminnolla.
  2. Valitse Levytyökalu macOS:n palautustoiminnon Lisäapit-ikkunasta. Klikkaa sitten Jatka.
    macOS:n Lisäapit-ikkuna palautustoiminnossa
  3. Varmista, että käynnistyslevyn nimi näkyy Levytyökalun sivupalkissa. Käynnistyslevyä vastaavan taltion nimi on Macintosh HD, ellet ole nimennyt sitä uudelleen. Eikö sitä näy?
  4. Etsi "Data"-taltio, jolla on sama nimi, kuten "Macintosh HD – Data". Jos sinulla on tällainen taltio, valitse se. Valitse sitten valikkoriviltä Muokkaa > Poista APFS-taltio tai klikkaa Levytyökalun työkalupalkissa olevaa poistamiseen soveltuvaa äänenvoimakkuuspainiketta (–).

Kun sinua pyydetään vahvistamaan valintasi, klikkaa Poista-painiketta. Älä klikkaa Poista taltioryhmä -painiketta. Poista samalla tavalla muut taltiot, joita käynnistyslevyllä saattaa olla, lukuun ottamatta Macintosh HD -nimistä taltiota.
  5. Kun olet poistanut kaikki datataltiot, valitse sivupalkista Macintosh HD.
  6. Klikkaa Tyhjennä-painiketta tai -välilehteä ja anna tiedot seuraaviin kohtiin:
    • Nimi: Anna taltiolle sen tyhjentämisen jälkeen käyttöön otettava nimi, kuten Macintosh HD.
    • Muoto: Valitse joko APFS tai Mac OS laajennettu (kirjaava), jos haluat alustaa Mac-taltioksi. Levytyökalu näyttää suositellun Mac-muodon oletusarvoisesti.
  7. Aloita tyhjennys klikkaamalla Tyhjennä. Sinua saatetaan pyytää antamaan Apple ID:si.
    Macintosh HD:n tyhjentäminen Levytyökalulla
  8. Kun toimenpide on valmis, palaa Lisäapit-ikkunaan sulkemalla Levytyökalu.
  9. Jos haluat, että Mac pystyy käynnistymään tästä taltiosta uudelleen, valitse Lisäapit-ikkunasta Asenna macOS uudelleen ja asenna sitten macOS taltioon uudelleen toimimalla näyttöön tulevien ohjeiden mukaan. Jos et asenna macOS:ää uudelleen, Maciin saattaa käynnistettäessä ilmestyä vilkkuva kysymysmerkki (?).

Jonkin toisen taltion tyhjentäminen

Yllä kuvatut toimenpiteet soveltuvat myös muun kuin käynnistyslevynä käytettävän tallennuslaitteen tyhjentämiseen. Tässä tilanteessa Levytyökalua ei kuitenkaan tarvitse avata macOS:n palautustoiminnosta: sen voi avata sen sijaan Apit-kansion Lisäapit-kansiosta. Datataltioita ei myöskään tarvitse poistaa ensin: valitse vain levy Levytyökalulla ja klikkaa sitten Tyhjennä-vaihtoehtoa.

Levyn osiokartan (mallin) vaihtaminen

Joissakin tilanteissa osiokartta (malli) on vaihdettava tyhjennyksen yhteydessä. Jos toimit mallin valitsemista edellyttävien ohjeiden mukaan, Levytyökalussa tehtävät toimenpiteet poikkeavat yllä kuvatuista ohjeista.

1. Kun olet avannut Levytyökalun, valitse valikkoriviltä Näytä > Näytä kaikki laitteet.
  2. Sivupalkissa näkyvät taltioiden lisäksi myös kyseiset taltiot sisältävät levyt (laitteet). Seuraavassa esimerkissä APPLE SSD on levy, Container disk1 on levyllä oleva säiliö ja Macintosh HD on säiliössä oleva taltio. (Vain APFS-alustetuissa levyissä on säiliöitä.)
    Levyn tyhjentäminen ja mallin valitseminen Levytyökalulla
  3. Valitse tyhjennettävä levy, kuten Apple SSD.
  4. Tarkista ikkunan oikealla sivulla olevat tiedot ja selvitä, mikä osiokartta on parhaillaan käytössä:
    • Mac-levyissä käytetään GUID-osiokarttaa.
    • Master Boot Record on käytössä ulkoisissa asemissa, joita käytetään Windows-tietokoneella tai Boot Camp -apurilla.
  5. Jos osiokartta ei sovi levylle tarkoitettuun käyttöön, klikkaa Tyhjennä-painiketta tai -välilehteä ja anna sitten tiedot seuraaviin kohtiin:
    • Nimi: Anna levylle sen tyhjentämisen jälkeen käyttöön otettava nimi, kuten Apple SSD.
    • Muoto: Mac-levyn alustukseen voi käyttää joko APFS- tai Mac OS laajennettu (kirjaava) -muotoa. Levytyökalu näyttää yhteensopivan muodon oletuksena.
    • Malli: Valitse asianmukainen osiokarttamalli.
  6. Aloita tyhjennys klikkaamalla Tyhjennä. Jos tyhjennät käynnistyslevyä, sinua saatetaan pyytää antamaan Apple ID:si.
  7. Lopeta Levytyökalu, kun olet valmis.
  8. Jos haluat, että Mac pystyy käynnistymään tältä levyltä uudelleen, valitse Lisäapit-ikkunasta Asenna macOS uudelleen ja asenna sitten macOS levylle uudelleen toimimalla näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Miksi levy kannattaa tyhjentää

Levy tai levyllä oleva taltio voidaan tyhjentää milloin tahansa esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

• Haluat poistaa kaiken Macissa olevan sisällön nopeasti ja pysyvästi ja palauttaa sen tehdasasetuksiin, jos olet esimerkiksi myymässä Macia, antamassa sen pois tai vaihtamassa sitä.
  • Haluat vaihtaa levyn muodon esimerkiksi PC-muodosta (FAT, ExFAT tai NTFS) Mac-muotoon (APFS tai Mac OS laajennettu).
  • Saat viestin, jonka mukaan tietokoneesi ei voi lukea levyä.
  • Yrität ratkaista levyongelmaa, jota Levytyökalu ei voi korjata.
  • macOS:n asentaja ei tunnista levyä tai ei pysty asentamaan sille. Asentajan mukaan esimerkiksi käynnistyslevyä ei ole alustettu oikein, se ei käytä GUID-osiomallia, se sisältää käyttöjärjestelmän uudemman version tai sitä ei voi käyttää tietokoneen käynnistämiseen.
  • macOS:n asentajan mukaan tälle taltiolle ei voida asentaa, koska taltio on osa Apple RAID -pakkaa.

Tietoja APFS- ja Mac OS laajennettu -muodoista

macOS High Sierran tai uudemman Levytyökalu voi tyhjentää useimmat Macin levyt ja taltiot joko uudempaan APFS (Apple File System) -muotoon tai vanhempaan Mac OS laajennettu -muotoon, ja se valitsee sinulle automaattisesti yhteensopivan muodon.

Nykyisen muodon tunnistaminen

Jos haluat tietää käytössä olevan muodon, voit tarkistaa sen jollakin seuraavista tavoista:

• Valitse taltio Levytyökalun sivupalkista ja tarkista tiedot oikealta. Jos haluat tarkempia tietoja, valitse Levytyökalun valikkoriviltä Arkisto > Näytä tietoja.
  • Avaa Järjestelmän tiedot ja valitse sivupalkista Tallennustila. Oikealla olevassa Tiedostojärjestelmä-sarakkeessa näkyy kunkin taltion muoto.
  • Valitse taltio Finderissa ja valitse sitten valikkoriviltä Arkisto > Näytä tietoja. Näytä tietoja -ikkunassa näkyy taltion muoto.

Valitseminen APFS- ja Mac OS laajennettu -muotojen välillä

Jos haluat vaihtaa muotoa, vastaa näihin kysymyksiin:

Alustatko levyä, joka sisältyy Maciin?
Jos sisäinen levy on alustettu APFS-muotoon, älä vaihda sitä Mac OS laajennettu -muotoon.

Aiotko asentaa levylle macOS High Sierran tai uudemman?
Jos joudut tyhjentämään levyn ennen High Sierran tai uudemman asentamista levylle ensimmäistä kertaa, valitse Mac OS laajennettu (kirjaava). Asennuksen aikana macOS:n asentaja päättää, vaihdetaanko APFS-muotoon automaattisesti ja tiedostoja tyhjentämättä.

Valmisteletko Time Machine -varmuuskopiolevyä tai käynnistettävää asentajaa?
Valitse Mac OS laajennettu (kirjaava) kaikille levyille, joita aiot käyttää Time Machinen kanssa tai käynnistettävänä asentajana.

Aiotko käyttää levyä toisessa Macissa?
Jos toisessa Macissa ei ole High Sierraa tai uudempaa, valitse Mac OS laajennettu (kirjaava). Aikaisemmat macOS-versiot eivät tuo näkyviin APFS-alustettuja taltioita.

Nimen, muodon ja mallin valitseminen Levytyökalulla

Levytyökalu yrittää tunnistaa tallennuslaitteen tyypin ja näyttää sitten asianmukaisen muodon Muoto-valikossa. Jos tämä ei onnistu, se valitsee Mac OS laajennettu -muodon, joka toimii kaikkien macOS-versioiden kanssa.

Jos levy ei tule näkyviin Levytyökaluun

Jos Levytyökalussa ei näy sivupalkkia, valitse valikkoriviltä Näytä > Näytä sivupalkki.

Jos sivupalkki näkyy Levytyökalussa, mutta levyä ei näy sivupalkissa, irrota Macista kaikki laitteet, jotka eivät ole välttämättömiä. Jos kyseessä on ulkoinen levy, jätä se kytketyksi, mutta varmista, että siihen on kytketty virta ja että se on kytketty suoraan Maciin laadukkaalla kaapelilla. Käynnistä sitten Mac uudelleen ja yritä uudelleen. Jos levy ei vieläkään tule näkyviin, levy tai Mac on ehkä huollettava. Lue tietoja Macin valmistelemisesta huoltoa varten.