Piirtäminen ja merkintöjen tekeminen Pagesilla iPadilla, iPhonessa tai iPod touchissa

Voit lisätä dokumentteihin piirroksia ja tehdä merkintöjä Apple Pencilin tai sormesi avulla tuetuissa laitteissa.

Piirroksen lisääminen

Voit lisätä kuvia ja kaavioita dokumentteihin Pagesissa piirtämällä.

1. Voit piirtää Apple Pencilillä napauttamalla sivulla Pencil. Voit käyttää sormea, tai jos olet ottanut käyttöön Valitse ja vieritä Apple Pencilillä, napauta Lisää uusi kohde >  > Piirros-painike Piirros.
  2. Jos Piirros-toimintoa ei ole vielä valittu näytön alaosassa, napauta sitä.
  3. Aloita piirtäminen:
    • Jos et vielä näe tekstinkäsittelydokumentissa oranssia piirrosruutua, napauta Apple Penciliä sivulla missä tahansa ja piirrä sitten ruudussa. Jos piirrät sormellasi, lisää piirrosruutu napauttamalla . Voit muuttaa piirrosaluetta vetämällä sen kahvoista. Teksti liikkuu ympäri piirrosruutua.
    • Piirrä sivunasetteludokumentissa mihin tahansa.
  4. Jos haluat vaihtaa piirrostyökaluja, napauta työkalua näytön alaosassa. Voit myös käyttää seuraavia työkaluja erilaisiin tehosteisiin ja toimintoihin:
    • Piirrä uusi kokovärinen kuvio napauttamalla Täyttötyökalu ja aloita piirtäminen. Täytä alue napauttamalla Täyttötyökalu, ja napauta sitten aluetta, jonka haluat täyttää.
    • Pyyhi napauttamalla Poistotyökalu, ja pyyhi sitten piirros.
    • Muokkaa piirroksen osia napauttamalla Valintatyökalu. Napauta sitten piirrosta tai pyyhi sitä kohdista, joita haluat muokata.
  5. Piirrä eri värillä napauttamalla värikästä ympyrää, ja valitse sitten väri. Säädä sävyä pyyhkäisemällä vasemmalle.
  6. Käytä viivan eri paksuutta ja läpinäkyvyyttä napauttamalla työkalua kahdesti. Napauta sitten uutta viivan paksuutta. Voit myös säätää läpinäkyvyyttä vetämällä liukusäädintä.
  7. Kumoa edellinen tapahtuma napauttamalla Peru-painike
  8. Kun olet valmis, napauta Valmis.

Voit jatkaa piirtämistä Apple Pencilillä vain alkamalla piirtää sivulla. Jos et ole varma, mitä tilaa käytit viimeksi, napauta sivua Apple Pencilillä (ei lisää merkkiä) ja merkitse sitten näytön alaosassa, mikä painike on valittu.

Piirroksen siirtäminen ja koon muuttaminen

Voit muuttaa piirroksen kokoa ja siirtää sitä sen lisäämisen jälkeen:

• Muuta piirroksen kokoa napauttamalla piirrosta sormella, ja vedä sitten laatikon kahvoja.
  • Siirrä piirrosta napauttamalla ja vetämällä sitä sormella.

Piirroksen osien muokkaaminen

1. Jos se on tarpeen, napauta piirrosta sormellasi, ja napauta sitten ponnahdusvalikosta Muokkaa piirrosta.
  2. Napauta Valintatyökalu näytön alaosassa. Napauta tai vedä sitten piirroksen muokattavaa osaa. Valinnan ympärille ilmestyvät ääriviivat.
  3. Napauta valintaa ponnahdusvalikossa:
    • Muuta valinnan kokoa napauttamalla Muuta kokoa. Vedä sitten laatikon kahvoja piirroksen ympärillä.
    • Jaa piirros kahdeksi piirrokseksi napauttamalla ponnahdusvalikossa Erota.
    • Voit myös leikata, kopioida, liittää, poistaa tai kahdentaa valinnan.

Piirroksen animointi

Voit animoida Pages-dokumentissa olevan piirroksen, jolloin näyttää siltä, että piirrosta piirretään.

Voit animoida piirroksen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa seuraavasti:

1. Jos käytät piirustustilaa, napauta Valmis. Siirry muussa tapauksessa seuraavaan vaiheeseen.
  2. Valitse piirros napauttamalla sitä.
  3. Napauta Muoto-painike ja sitten Piirros.
  4. Laita Animoi piirros -toiminto päälle ja säädä muita asetuksia, kuten kestoa.
  5. Voit toistaa animaation napauttamalla Toista tai Toista piirros.

Macissa voit animoida piirroksen, joka on lisätty dokumenttiin Pagesin iOS-versiossa.

1. Valitse piirros piirroksen sisältävässä Pages-dokumentissa.
  2. Klikkaa Muoto-painike, valitse Animoi piirros ja säädä muita asetuksia, kuten kestoa.
  3. Voit toistaa animaation klikkaamalla Muoto-sivupalkissa Toista tai sivulla Toista piirros.

Piirroksen jakaminen tai tallentaminen

Voit jakaa tai tallentaa dokumentissa olevan piirroksen kuvatiedostona (.png) tai, jos olet animoinut piirroksen, kuva- tai elokuvatiedostona (.m4v).

Voit jakaa tai tallentaa piirroksen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa seuraavasti:

1. Jos käytät piirustustilaa, napauta Valmis. Siirry muussa tapauksessa seuraavaan vaiheeseen.
  2. Valitse piirros napauttamalla sitä ja valitse sitten Jaa. Jos olet animoinut piirroksen, valitse Jaa kuvana tai Jaa elokuvana.
  3. Valitse, miten haluat lähettää kuvan tai elokuvan, esimerkiksi Mail- tai Viestit-apin välityksellä. Voit myös valita Tallenna kuva (tai animoitujen piirrosten tapauksessa Tallenna video), jos haluat tallentaa kuvan Kuvat-appiin.

Macissa voit jakaa tai tallentaa piirroksen, joka on lisätty dokumenttiin Pagesin iOS-versiossa.

1. Ctrl-klikkaa piirrosta piirroksen sisältävässä Pages-dokumentissa.
  2. Valitse Jaa. Jos olet animoinut piirroksen, valitse Jaa kuvana tai Jaa elokuvana.
  3. Valitse, miten haluat lähettää kuvan tai elokuvan, esimerkiksi Mail- tai Viestit-apin välityksellä. Voit myös valita Tallenna kuva, jos haluat tallentaa kuvan Kuvat-appiin.

Merkinnän lisääminen

Voit tehdä dokumenttiin merkintöjä Älykkäät merkinnät -toiminnon avulla. Kun lisäät dokumentissa merkintöjä tekstiin, objekteihin tai taulukon soluihin, merkinnät liikkuvat tekstin tai objektien mukana, kun muokkaat. Jos haluat lisätä kuvia dokumenttiin, lisää piirros sen sijaan.

1. Voit lisätä merkinnän Apple Pencilillä napauttamalla sivulla missä tahansa. Voit käyttää sormea, tai jos olet ottanut käyttöön Valitse ja vieritä Apple Pencilillä, napauta Lisää-painike > Älykäs merkintä -beta.
  2. Jos Älykäs merkintä -toimintoa ei ole vielä valittu näytön alaosassa, napauta sitä.
  3. Lisää merkintäsi.
  4. Vaihda työkalua tai merkintään käytetyn työkalun väriä napauttamalla työkalua tai väriä näytön alaosassa.
  5. Pyyhi napauttamalla Poistotyökalu näytön alaosassa. Pyyhi sitten merkintä. Voit pyyhkiä kaikki merkinnät näytön yläosasta napauttamalla Poista kaikki.
  6. Voit näyttää tai kätkeä työkaluja napauttamalla Merkintä-kuvake.
  7. Voit vierittää sivua Apple Pencilillä pyyhkäisemällä yhdellä sormella. Jos käytät sormeasi merkintöjen tekemiseen, pyyhkäise kahdella sormella.
  8. Kun olet valmis, napauta Valmis.

Voit poistaa merkinnän sen jälkeen, kun se on lisätty. Napauta merkintää ja sitten Poista. Jos poistat tekstin tai kohteen, johon olet tehnyt merkintöjä, merkintä poistetaan.

Jos haluat vain kätkeä älykkäät merkinnät:

• Napauta iPadissa Näytä-painike ja ota älykkäät merkinnät pois käytöstä.
  • Napauta iPhonessa tai iPod touchissa Lisää-kuvake > Älykäs merkintä -beta > Kätke älykkäät merkinnät.

Voit jatkaa merkintöjen tekemistä Apple Pencilillä vain alkamalla piirtää sivulla. Jos et ole varma, mitä tilaa käytit viimeksi, napauta sivua Apple Pencilillä ja merkitse sitten näytön alaosassa, mikä painike on valittu.

Älykkäitä merkintöjä sisältävän dokumentin vieminen

Jos viet älykkäitä merkintöjä sisältävän dokumentin PDF-muotoon, merkinnät näkyvät PDF-tiedostossa. Älykkäät merkinnät eivät näy dokumenteissa, jotka on viety Word-, RTF-, EPUB- tai Pages ’09 -muotoon.

Älykkäiden merkintöjen käyttäminen Macissa

Jos käytät iCloudia kaikkien Pages-dokumenttiesi pitämiseen ajan tasalla kaikissa laitteissasi, älykkäät merkinnät näkyvät dokumenteissa kaikissa laitteissa. Macissa voit poistaa, näyttää tai kätkeä älykkäät merkinnät dokumenttia muokatessa.

• Poista älykäs merkintä valitsemalla se ja painamalla Poista.
  • Poista kaikki älykkäät merkinnät valitsemalla Muokkaa > Poista älykkäät merkinnät.
  • Näytä tai kätke kaikki älykkäät merkinnät valitsemalla Näytä > Näytä/kätke älykkäät merkinnät.

Valitseminen ja vierittäminen Apple Pencilillä

Voit valita Apple Pencilillä objektit ja vierittää dokumentissasi. Valitse Asetukset > Pages ja ota sitten käyttöön Valitse ja vieritä Apple Pencilillä.

Voit lisätä piirroksen dokumenttiin, kun Valitse ja vieritä Apple Pencilillä on otettu käyttöön, napauttamalla Lisää uusi -painike >  > Piirros-painike Piirros.