Piirrä ja varusta huomautuksilla Pagesilla iPadilla, iPhonessa tai iPod touchissa

Voit lisätä dokumentteihin piirroksia ja tehdä merkintöjä Apple Pencilin tai sormesi avulla tuetuissa laitteissa.

Piirroksen lisääminen

Voit lisätä kuvia ja kaavioita dokumentteihin Pagesissa piirtämällä.

1. Voit piirtää Apple Pencilillä napauttamalla sivulla Pencil. Voit käyttää sormea, tai jos olet ottanut käyttöön Valitse ja vieritä Apple Pencilillä, napauta Lisää uusi kohde >  > Piirros-painike Piirros.
  2. Jos Piirtämistä ei ole vielä valittu näytön alaosassa, napauta sitä.
  3. Aloita piirtäminen:
    • Jos et näe jo oranssia piirrosruutua, napauta Apple Penciliä missä tahansa sivulla ja piirrä sitten ruudussa. Jos piirrät sormellasi, lisää piirrosruutu napauttamalla .Voit muuttaa piirrosaluetta vetämällä sen kahvoista. Teksti liikkuu ympäri piirrosruutua.
    • Piirrä mihin tahansa sivunasetteludokumentissa.
  4. Jos haluat vaihtaa piirrostyökaluja, napauta työkalua näytön alaosassa. Voit myös käyttää seuraavia työkaluja erilaisiin tehosteisiin ja toimintoihin:
    • Piirrä uusi kokovärinen kuvio napauttamalla Täyttö-työkalu ja aloita piirtäminen. Täytä alue napauttamalla Täyttötyökalu, ja napauta sitten aluetta, jonka haluat täyttää.
    • Pyyhi napauttamalla Pyyhin-työkalu, ja pyyhi sitten piirros.
    • Muokkaa piirroksen osia napauttamalla Valinta-työkalu. Napauta sitten piirrosta tai pyyhi sitä kohdista, joita haluat muokata.
  5. Piirrä eri värillä napauttamalla värikästä ympyrää, ja valitse sitten väri. Säädä sävyä pyyhkäisemällä vasemmalle.
  6. Käytä viivan eri paksuutta ja läpinäkyvyyttä napauttamalla työkalua kahdesti. Napauta sitten uutta viivan paksuutta. Tai säädä läpinäkyvyyttä vetämällä liukusäädintä.
  7. Kumoa edellinen tapahtuma napauttamalla Peru-painike
  8. Kun olet valmis, napauta Valmis.

Voit jatkaa piirtämistä Apple Pencilillä vain alkamalla piirtää sivulla. Jos et ole varma, mitä tilaa käytit viimeksi, napauta sivua Apple Pencilillä (ei lisää merkkiä), merkitse sitten näytön alaosassa, mikä painike on valittu.

Piirroksen siirtäminen ja koon muuttaminen

Voit muuttaa piirroksen kokoa ja siirtää sitä sen lisäämisen jälkeen:

• Muuta piirroksen kokoa napauttamalla piirrosta sormella, ja vedä sitten laatikon kahvoja.
  • Siirrä piirrosta napauttamalla ja vetämällä sitä sormella.

Piirroksen osien muokkaaminen

1. Jos se on tarpeen, napauta piirrosta sormellasi, ja napauta sitten ponnahdusvalikosta Muokkaa piirrosta.
  2. Napauta Valinta-työkalu näytön alaosassa. Napauta tai vedä sitten piirroksen muokattavaa osaa. Valinnan ympärille ilmestyy ääriviivat.
  3. Napauta valintaa ponnahdusvalikossa:
    • Muuta valinnan kokoa napauttamalla Muuta kokoa. Vedä sitten laatikon kahvoja piirroksen ympärillä.
    • Jaa piirros kahdeksi piirrokseksi napauttamalla ponnahdusvalikossa Erota.
    • Voit myös leikata, kopioida, liittää, poistaa tai kahdentaa valinnan.

Lisää huomautus

Voit tehdä dokumenttiin merkintöjä Älykkäät merkinnät avulla. Kun lisäät merkintöjä tekstiin tai objekteihin asiakirjassa, merkinnät liikkuvat tekstin tai objektien mukana, kun muokkaat. Jos haluat lisätä kuvia dokumenttiin, lisää piirros sen sijaan.

1. Voit lisätä merkinnän Apple Pencilillä napauttamalla missä tahansa sivulla. Voit käyttää sormea, tai jos olet ottanut käyttöön Valitse ja vieritä Apple Pencilillä, napauta Lisää-painike > Älykäs merkintä -beta
  2. Jos Älykäs merkintä ei ole vielä valittu näytön alaosassa, napauta sitä.
  3. Lisää merkintäsi.
  4. Vaihda työkalua tai merkintään käytetyn työkalun väriä napauttamalla työkalua tai väriä näytön alaosassa.
  5. Pyyhi napauttamalla Poistotyökalunäytön alaosassa. Pyyhi sitten merkintä. Voit pyyhkiä kaikki merkinnät näytön yläosasta napauttamalla Poista kaikki.
  6. Voit näyttää tai piilottaa työkaluja napauttamalla  Merkinnät.
    Pages-asiakirja, jossa näkyvät Älykkäät merkinnät
  7. Voit vierittää sivua Apple Pencilillä pyyhkäisemällä yhdellä sormella. Jos käytät sormeasi merkintöjen tekemiseen, pyyhkäisen kahdella sormella.
  8. Kun olet valmis, napauta Valmis.

Voit poistaa merkinnän sen jälkeen, kun se on lisätty. Napauta merkintää ja sitten Poista. Jos poistat tekstin tai kohteen, johon olet tehnyt merkintöjä, merkintä poistetaan.

Jos haluat vain piilottaa älykkäät merkinnät:

• Napauta iPadissa Näytä-painike ja ota älykkäät merkinnät pois käytöstä.
  • Napauta iPhonessa tai iPod touchissa Lisää-kuvake > Smart Annotation Beta > Piilota älykkäät merkinnät.

Voit jatkaa merkintöjen tekemistä Apple Pencilillä vain alkamalla piirtää sivulla. Jos et ole varma, mitä tilaa käytit viimeksi, napauta sivua Apple Pencilillä, merkitse sitten näytön alaosassa, mikä painike on valittu.

Älykkäitä merkintöjä sisältävän dokumentin vieminen

Jos viet älykkäitä merkintöjä sisältävän dokumentin PDF-muotoon, ne näkyvät PDF:ssä. Älykkäät merkinnät eivät näy dokumenteissa, jotka on viety Word-, RTF-, EPUB- tai Pages '09 -muotoon.

Älykkäiden merkintöjen käyttäminen Macissa

Jos käytät iCloudia kaikkien Pages-dokumenttiesi pitämiseen ajan tasalla kaikissa laitteissasi, älykkäät merkinnät näkyvät dokumenteissa kaikissa laitteissa. Macissa voit poistaa, näyttää tai piilottaa älykkäät merkinnät dokumenttia muokatessa.

• Poista älykäs merkintä valitsemalla se ja painamalla Poista.
  • Poista kaikki älykkäät merkinnät valitsemalla Muokkaa > Poista älykkäät merkinnät.
  • Näytä tai piilota kaikki älykkäät merkinnät valitsemalla Näytä > Näytä/kätke älykkäät merkinnät.

Valitse ja vieritä Apple Pencilillä

Voit valita Apple Pencilillä objektit ja vierittää asiakirjassasi. Siirry asetuksiin > Pages, ja ota sitten käyttöön Valitse ja vieritä Apple Pencilillä.

Voit lisätä piirroksen asiakirjaan, kun Valitse ja vieritä Apple Pencilillä on otettu käyttöön, napauttamalla Lisää uusi kohde > >Piirros-painike, ja napauta sitten Piirros.