Tietoja suojatusta käynnistyksestä

Jos Macissasi on Apple T2 Security Chip -siru, voit varmistaa suojatun käynnistyksen avulla, että vain aito, luotettu käyttöjärjestelmä ladataan käynnistymisen yhteydessä.

Suojattu käynnistys on saatavana vain Apple T2 Security Chip -sirun sisältävissä Mac-tietokoneissa, ja siinä on kolme asetusta, joilla voit varmistaa, että Mac käynnistyy aina aidosta ja luotettavasta Mac-käyttöjärjestelmästä tai Microsoft Windows -käyttöjärjestelmästä: Täysi suojaus, Keskitason suojaus ja Ei suojausta.

Suojattu käynnistys -asetukset ovat saatavilla käynnistyksen suojaustyökalussa:

1. Kytke Macin virta, ja paina sitten näppäinyhdistelmää komento (⌘)-R ja pidä sitä painettuna heti nähtyäsi Apple-logon, niin käynnistys tapahtuu macOS:n palautustoiminnosta.
  2. Kun näet macOS:n Lisäohjelmat-ikkunan, valitse valikkoriviltä Lisäohjelmat > Käynnistyksen suojaustyökalu.
  3. Kun sinua pyydetään tunnistautumaan, klikkaa valintaa Syötä macOS:n salasana ja valitse sitten ylläpitäjän tili ja sen salasana.

Täysi suojaus

Täysi suojaus on Suojattu käynnistys -ominaisuuden oletusasetus, ja se antaa parhaimman suojaustason. Tämä suojaustaso on ollut aiemmin saatavilla vain iOS-laitteissa.

Käynnistämisen aikana Mac varmentaa käynnistyslevyllä olevan käyttöjärjestelmän koskemattomuuden ja varmistaa, että käyttöjärjestelmä on aito. Jos käyttöjärjestelmä on tuntematon tai jos sitä ei voida varmentaa aidoksi, Mac muodostaa yhteyden Appleen ja lataa päivitetyt koskemattomuustiedot, jotka se tarvitsee käyttöjärjestelmän varmentamiseksi. Nämä tiedot ovat Mac-tietokoneellesi yksilölliset, ja ne varmistavat, että Mac-tietokoneesi käynnistyy Applen luottamasta käyttöjärjestelmästä.

Jos FileVault on käytössä, kun Mac yrittää ladata päivitettyjä koskemattomuustietoja, sinua pyydetään antamaan salasana levyn lukituksen avaamiseksi. Näppäile ylläpitäjän salasanasi ja klikkaa sitten valintaa Avaa latauksen viimeistelemiseksi.

Jos käyttöjärjestelmä ei läpäise varmennusta:

• macOS: Näyttöön tulee ilmoitus, joka kertoo, että tämän käynnistyslevyn käyttö edellyttää ohjelmistopäivitystä. Klikkaa Päivitä, jolloin macOS:n asentaja avautuu ja voit sen avulla asentaa macOS:n uudelleen käynnistyslevylle. Voit myös klikata Käynnistyslevy ja valita jonkin muun käynnistyslevyn, jonka Mac pyrkii myös varmentamaan.
  • Windows: näyttöön tulee ilmoitus siitä, että Windows täytyy asentaa Boot Camp -apurin avulla.

Jos Mac ei pysty luomaan yhteyttä internetiin, se tuo näyttöön ilmoituksen siitä, että internet-yhteys on pakollinen.

• Tarkista internet-yhteytesi esimerkiksi valitsemalla jokin käytössä oleva verkko langattoman verkon tilavalikosta  valikkopalkissa. Klikkaa sitten Yritä uudelleen.
  • Voit myös klikata Käynnistyslevy ja valita jonkin muun käynnistyslevyn.
  • Voit myös käyttää käynnistyksen suojaustyökalua ja laskea suojauksen tasolle Keskitason suojaus.

Keskitason suojaus

Käynnistyksen aikana, kun Keskitason suojaus tulee käyttöön, Mac varmentaa käynnistyslevyllä olevan käyttöjärjestelmän vain varmistamalla, että sillä on Applen (macOS) tai Microsoftin (Windows) asianmukainen allekirjoitus. Tähän ei tarvita internet-yhteyttä eikä päivitettyjä koskemattomuustietoja Applelta, joten se ei estä Macia käyttämästä käyttöjärjestelmää, joka ei ole enää Applen luottama.

Jos käyttöjärjestelmä ei läpäise varmennusta:

• macOS: Näyttöön tulee ilmoitus, joka kertoo, että tämän käynnistyslevyn käyttö edellyttää ohjelmistopäivitystä. Klikkaa Päivitä, jolloin macOS:n asentaja avautuu ja voit sen avulla asentaa macOS:n uudelleen käynnistyslevylle. Tämä edellyttää internet-yhteyttä. Voit myös klikata Käynnistyslevy ja valita jonkin muun käynnistyslevyn, jonka Mac pyrkii myös varmentamaan.
  • Windows: näyttöön tulee ilmoitus siitä, että Windows täytyy asentaa Boot Camp -apurin avulla.

Ei suojausta

Ei suojausta -asetus ei edellytä käynnistyslevyltä mitään edellä mainituista suojausvaatimuksista.