Tietoja Käynnistyksen suojaustyökalusta

Käynnistyksen suojaustyökalun avulla voit varmistaa, että Mac käynnistyy aina määrittämältäsi käynnistyslevyltä ja aina aidosta ja luotetusta käyttöjärjestelmästä.

Jos käytät Macia, jossa on Apple T2 Security -siru, Käynnistyksen suojaustyökalu tarjoaa kolme toimintoa, joilla voit suojata Macisi luvattomalta käytöltä: laiteohjelmiston salasanasuojauksen, suojatun käynnistyksen ja ulkoisen käynnistyksen.

Käynnistyksen suojaustyökalun avaaminen

1. Käynnistä Mac, ja pidä sitten painettuna näppäinyhdistelmää komento (⌘)-R heti, kun näet Apple-logon. Mac käynnistyy macOS:n palautustoiminnolla.
  2. Kun sinua pyydetään valitsemaan käyttäjä, jonka salasanan tiedät, valitse käyttäjä, klikkaa Seuraava ja anna sitten käyttäjän ylläpitäjän salasana.
  3. Kun näet macOS-lisäapit-ikkunan, valitse valikkoriviltä Lisäapit > Käynnistyksen suojaustyökalu.
  4. Kun sinua pyydetään tunnistautumaan, klikkaa Syötä macOS:n salasana, valitse ylläpitäjän tili ja syötä sen salasana.

Käynnistyksen suojaustyökalu Macissa, jossa on Apple T2 Security -siru

Laiteohjelmiston salasanan asettaminen

Laiteohjelmiston salasanalla voit estää tietokoneen käynnistämisen muulta levyltä kuin määrittämältäsi käynnistyslevyltä, jos käyttäjällä ei ole tarvittavaa salasanaa. Voit asettaa laiteohjelmiston salasanan Käynnistyksen suojaustyökalussa klikkaamalla Ota laiteohjelmiston salasana käyttöön ja noudattamalla sitten näytössä näkyviä ohjeita. Lue lisää laiteohjelmiston salasanoista.

Voit myös muuttaa ulkoisen käynnistyksen asetusta ja estää käynnistämisen ulkopuolisesta tallennusvälineestä myös henkilöiltä, jotka tietävät laiteohjelmiston salasanan.

Suojatun käynnistyksen asetusten muuttaminen

Näillä asetuksilla voit varmistaa, että Macisi käynnistyy aina aidosta ja luotetusta käyttöjärjestelmästä.

Täysi suojaus

Täysi suojaus on oletusasetus, ja se antaa parhaimman suojaustason. Tämä suojaustaso on ollut aiemmin saatavilla vain iOS-laitteissa.

Käynnistämisen aikana Mac varmentaa käynnistyslevyllä olevan käyttöjärjestelmän koskemattomuuden ja varmistaa, että käyttöjärjestelmä on aito. Jos käyttöjärjestelmä on tuntematon tai jos sitä ei voida varmentaa aidoksi, Mac muodostaa yhteyden Appleen ja lataa päivitetyt eheystiedot, jotka se tarvitsee käyttöjärjestelmän varmentamiseksi. Nämä tiedot ovat Mac-tietokoneellesi yksilölliset, ja ne varmistavat, että Mac-tietokoneesi käynnistyy Applen luottamasta käyttöjärjestelmästä.

Jos FileVault on käytössä, kun Mac yrittää ladata päivitettyjä eheystietoja, sinua pyydetään antamaan salasana levyn lukituksen avaamiseksi. Näppäile ylläpitäjän salasanasi ja klikkaa sitten Avaa latauksen viimeistelemiseksi.

Jos käyttöjärjestelmä ei läpäise varmennusta:

• macOS: Näyttöön tulee ilmoitus, joka kertoo, että tämän käynnistyslevyn käyttö edellyttää ohjelmistopäivitystä. Klikkaa Päivitä, jolloin macOS:n asentaja avautuu ja voit sen avulla asentaa macOS:n uudelleen käynnistyslevylle. Voit myös klikata Käynnistyslevy ja valita jonkin muun käynnistyslevyn, jonka Mac pyrkii myös varmentamaan.
  • Windows: Näyttöön tulee ilmoitus siitä, että Windows täytyy asentaa Boot Camp -apurin avulla.

Jos Mac ei pysty luomaan yhteyttä internetiin, se tuo näyttöön ilmoituksen siitä, että internet-yhteys on pakollinen.

• Tarkista internet-yhteytesi esimerkiksi valitsemalla jokin käytössä oleva verkko langattoman verkon tilavalikosta  valikkopalkissa. Klikkaa sitten Yritä uudelleen.
  • Voit myös klikata Käynnistyslevy ja valita jonkin muun käynnistyslevyn.
  • Voit myös käyttää Käynnistyksen suojaustyökalua ja laskea suojauksen Keskitason suojaus -tasolle.

Keskitason suojaus

Käynnistyksen aikana, kun Keskitason suojaus tulee käyttöön, Mac varmentaa käynnistyslevyllä olevan käyttöjärjestelmän vain varmistamalla, että sillä on Applen (macOS) tai Microsoftin (Windows) asianmukainen allekirjoitus. Tähän ei tarvita internet-yhteyttä eikä päivitettyjä eheystietoja Applelta, joten se ei estä Macia käyttämästä käyttöjärjestelmää, joka ei ole enää Applen luottama.

Jos käyttöjärjestelmä ei läpäise varmennusta:

• macOS: Näyttöön tulee ilmoitus, joka kertoo, että tämän käynnistyslevyn käyttö edellyttää ohjelmistopäivitystä. Klikkaa Päivitä, jolloin macOS:n asentaja avautuu ja voit sen avulla asentaa macOS:n uudelleen käynnistyslevylle. Tämä edellyttää internet-yhteyttä. Voit myös klikata Käynnistyslevy ja valita jonkin muun käynnistyslevyn, jonka Mac pyrkii myös varmentamaan.
  • Windows: Näyttöön tulee ilmoitus siitä, että Windows täytyy asentaa Boot Camp -apurin avulla.

Ei suojausta

Ei suojausta -asetus ei edellytä käynnistyslevyltä mitään edellä mainituista suojausvaatimuksista.

Ulkoisen käynnistyksen asetusten muuttaminen

Tällä toiminnolla voit määrittää sen, voiko Mac-tietokoneesi käynnistyä ulkoiselta kovalevyltä, USB-muistista tai muusta ulkoisesta tallennusvälineestä. Oletusasetus ja suojaavin asetus on Estä käynnistäminen ulkoiselta tallennusvälineeltä. Kun tämä asetus on valittuna, Macia ei saa käynnistettyä mistään ulkoisesta tallennusvälineestä. Jos yrität tehdä niin, Macisi näyttää viestin, että suojausasetuksesi eivät salli tämän Macin käyttää ulkoista käynnistyslevyä.

Ulkoisen käynnistyslevyn käytön salliminen Macissa:

1. Avaa Käynnistyksen suojaustyökalu.
  2. Valitse Salli käynnistäminen ulkoiselta tallennusvälineeltä.
    Mac ei tue käynnistämistä verkkotaltioista riippumatta siitä, sallitko käynnistämisen ulkoiselta tallennusvälineeltä vai et.
  3. Jos haluat valita ulkoisen käynnistyslevyn ennen Macin uudelleenkäynnistystä, sulje Käynnistyksen suojaustyökalu ja valitse sitten Omenavalikko  > Käynnistyslevy.