Tietoja käynnistyksen suojaustyökalusta

Käynnistyksen suojaustyökalun avulla voit varmistaa, että Mac käynnistyy aina määrittämältäsi käynnistyslevyltä ja aina aidosta ja luotetusta käyttöjärjestelmästä.

Käynnistyksen suojaustyökalu on saatavilla vain Apple T2 -sirun sisältäville Mac-tietokoneille, ja siinä on kolme Macin luvattomalta käytöltä suojaavaa ominaisuutta: suojaus laiteohjelmiston salasanalla, suojattu käynnistys ja ulkoinen käynnistys.

Käynnistyksen suojaustyökalun avaaminen:

1. Käynnistä Mac, ja pidä sitten painettuna näppäinyhdistelmää Komento (⌘)-R heti, kun näet Apple-logon. Mac käynnistyy macOS:n palautustoiminnolla.
  2. Kun näet macOS:n Lisäohjelmat-ikkunan, valitse valikkoriviltä Lisäohjelmat > Käynnistyksen suojaustyökalu.
  3. Kun sinua pyydetään tunnistautumaan, klikkaa valintaa Syötä macOS:n salasana, valitse ylläpitäjän tili ja syötä sen salasana.

Suojaus laiteohjelmiston salasanalla

Käyttämällä laiteohjelmiston salasanaa voit estää tietokoneen käynnistämisen muulta levyltä kuin määrittämältäsi käynnistyslevyltä, jos käyttäjällä ei ole tarvittavaa salasanaa. Voit asettaa laiteohjelmiston salasanan klikkaamalla valintaa Ota laiteohjelmiston salasana käyttöön ja noudattamalla sitten näytössä näkyviä ohjeita. Lue lisää laiteohjelmiston salasanoista.

Voit käyttää myös ulkoista käynnistystä ja estää käynnistämisen ulkopuolisesta tallennusvälineestä myös henkilöiltä, jotka tietävät laiteohjelmiston salasanan.

Suojattu käynnistys

Tällä ominaisuudella voit varmistaa, että Macisi käynnistyy ainoastaan aidosta ja luotetusta käyttöjärjestelmästä. Lue lisää suojatusta käynnistyksestä.

Ulkoinen käynnistys

Tällä toiminnolla voit määrittää sen, voiko Mac-tietokoneesi käynnistyä ulkoiselta kovalevyltä, USB-muistista tai muusta ulkoisesta tallennusvälineestä.* Oletusasetus ja suojaavin asetus on Kiellä käynnistäminen ulkoiselta tallennusvälineeltä. Kun tämä asetus on valittuna, Macia ei saa käynnistettyä mistään ulkoisesta tallennusvälineestä:

• Käynnistyslevy-asetuksissa näkyy ilmoitus siitä, että suojausasetuksesi eivät salli tämän Macin käyttää ulkoista käynnistyslevyä.
  • Startup Managerin avulla voit valita ulkoisen käynnistyslevyn, mutta kun teet niin, Mac-tietokoneesi käynnistyy uudestaan ja antaa ilmoituksen siitä, että suojausasetuksesi eivät salli tämän Macin käyttää ulkoista käynnistyslevyä. Tällöin voit joko käynnistää uudelleen nykyiseltä käynnistyslevyltä tai valita toisen käynnistyslevyn.

Ulkoisen käynnistyslevyn käytön salliminen Macissa:

1. Avaa Käynnistyksen suojaustyökalu.
  2. Valitse Salli käynnistäminen ulkoiselta tallennusvälineeltä.
  3. Jos haluat valita ulkoisen käynnistyslevyn ennen Macin käynnistämistä uudelleen, poistu käynnistyksen suojaustyökalusta ja valitse sitten Omenavalikko () > Käynnistyslevy.

* Apple T2 -sirun sisältävät Mac-tietokoneet eivät tue käynnistämistä verkkotaltioista.