Iskusekvensserin käyttäminen GarageBandin iOS-versiossa

GarageBandin iOS-versiossa 2.3 voit luoda grooveja iPhonella tai iPadilla käyttämällä klassisista rumpukoneista innoitusta saanutta käyttöliittymää ja lisätä grooven sitten kappaleeseesi.

Aloita iskusekvensserin käyttö joko luomalla uusi kappale tai avaamalla jokin valmis kappale. Jos olet luonut uuden kappaleen, ääniselain avautuu automaattisesti. Jos haluat lisätä iskusekvensserin valmiiseen kappaleeseen, avaa ääniselain valitsemalla ääniselaimen kuvake.

Pyyhkäise ääniselaimessa, kunnes Rummut tulee näkyviin, ja napauta sitten valintaa Iskusekvensseri.

Iskusekvensseri-näyttö

Iskun lisääminen nopeasti kappaleeseen

Valitse iskusekvensserissä Kuviot-painike ja valitse sitten valmis kuvio, joka kuvaa haluamaasi tyyliä parhaiten. Kuvio alkaa kuulua kappaleelle asettamallasi tempolla ja toistuu silmukkana kuvion pituuden mukaisesti. Kullakin valmiilla kuviolla on yksilölliset asetukset, kuten kuvion pituus, jonka voit muuttaa.

Voit pysäyttää ja käynnistää kuvion napauttamalla iskusekvensserin toistopainike. Jos haluat lisätä kuvion kappaleeseesi, äänitä kuvio.

Voit muuttaa kuviota ottamalla askeleita käyttöön tai poistamalla niitä. Kukin rivi vastaa yksittäistä instrumenttia rumpusetissä, joka näkyy ruudukon vasemmalla puolella. Voit poistaa jonkin askeleen kuviosta napauttamalla valaistua askelta ruudukossa. Voit ottaa askeleen käyttöön napauttamalla sammuksissa olevaa askelta.

Voit myös muuttaa kuvion ääniä. Voit muuttaa koko setin napauttamalla näytön alaosassa olevaa painiketta, jossa näkyy valittuna oleva setti (kuten Trap Door tai Hacienda). Rummut-ikkunassa voit valita äänien tyylin vasemmasta sarakkeesta ja yksittäisen setin oikeasta sarakkeesta. Voi ladata lisää ääniä napauttamalla valintaa Hanki lisää rumpusettejä ja sitten valitsemalla haluamasi äänet äänikirjastosta. Kun olet löytänyt haluamasi setin, napauta valintaa Valmis.

Oman iskun luominen

Jos haluat luoda oman iskusi alusta alkaen, valitse Kuviot-painike ja valitse sitten Uusi kuvio. Valinnalla Askel päällä/pois voit lisätä ja poistaa askelia. Voit lisätä ja poistaa askelia, kun Iskusekvensseri toistaa musiikkia tai on käyttämättömänä.

Kun olet lisännyt askelia, voit muokata kutakin yksittäistä askelta:

• Jos haluat muuttaa askeleen äänenvoimakkuutta, napauta valintaa Voima. Liu’uta sormeasi alas askeleessa, jos haluat laskea äänenvoimakkuutta, ja liu’uta ylös, jos haluat nostaa äänenvoimakkuutta.
  • Jos haluat lohkoa yksittäisen askeleen useaksi askeleeksi, napauta valintaa Nuotin toisto. Liu’uta sormeasi ylöspäin, jos haluat lisätä lohkojen määrää, ja liu’uta alaspäin, jos haluat vähentää lohkojen määrää.
  • Jos haluat lisätä askeleeseen inhimillistä vaihtelua, napauta valintaa Todennäköisyys. Sitten voit liu’uttamalla sormea alas lisätä askeleen vaihtelua.

Jos haluat muokata koko rivin asetuksia, napauta jotain instrumenttia ruudukon vasemmalla puolella.

• Jos haluat muuttaa yksittäistä setin osaa, napauta Riviasetukset-ikkunassa valintaa Setin osa ja napauta sitten osaa, jonka haluat määrittää kyseiselle riville. Tämän jälkeen kyseinen rivi toistaa äskettäin määritetyn setin osan.
  • Jos haluat muuttaa rivin kunkin askeleen pituutta, napauta valintaa Askeleen pituus ja valitse sitten pituus.
  • Jos haluat muuttaa suuntaa, jossa Iskusekvensseri toistaa kyseisen instrumentin kuviossa, napauta valintaa Toistotila ja valitse sitten jokin vaihtoehto.

Kun olet luonut iskusi, voit tallentaa sen kuviona. Valitse Kuviot-painike ja napauta sitten valintaa Tallenna. Anna kuviolle nimi ja napauta sitten valintaa Valmis. Voit tuoda kyseisen kuvion takaisin ja lisätä sen eri kappaleisiin.

Kun olet valmis lisäämään kuvion kappaleeseen, äänitä kuvio.

Kuvion äänittäminen

Jos haluat äänittää kuvion kappaleeseesi, valitse säädinpalkissa Äänitä-painike. Iskusekvensseri käynnistyy automaattisesti. Kuvio alkaa toistua silmukkana, kunnes pysäytät äänityksen. Kun olet äänittänyt kuvion valmiiksi, napauta Raidat-näkymän painiketta Raidat-näkymän painike, niin saat äänitetyn raidan näkyviin. Valitse säädinpalkissa Toista-painike, niin saat kuvion kuuluviin muiden raitojesi yhteydessä.

Kun olet äänittänyt kuvion, voit muokata ja säätää raitaa minkä tahansa muun instrumenttiraidan tapaan.

Kuvion asetusten tarkasteleminen ja muuttaminen

Iskusekvensseri käyttää askelia tietyn kuvion pituuden määrittämiseen. Jos kappaleesi tahtilaji on 4/4, voit asettaa kuvion pituudeksi 16–64 askelta. Jos kappaleesi tahtilaji on 3/4 tai 6/8, voit asettaa kuvion pituudeksi 12–48 askelta. Lisäksi voit muuttaa setin yksittäisen osan silmukan pituutta napauttamalla Silmukan alku/loppu -painiketta ja vetämällä kunkin rivin kahvaa.

Jos haluat tarkastella ja muuttaa valittuna olevan kuvion asetuksia, valitse Tiedot-painike.

• Määritä kuvion pituus (16, 32, 48 tai 64 askelta tahtilajissa 4/4 sekä 12, 24 tai 48 askelta tahtilajeissa 3/4 ja 6/8)
  • Määritä askeleen pituus (1/8, 1/8t, 1/16, 1/6t, 1/32)
  • Määritä Toistotila (Kelaa eteenpäin, Käännä, Edestakaisin, Satunnainen)
  • Määritä kuvion swingin määrä
  • Nollaa kuvio. Jos aloitit tyhjästä kuviosta, valinta Nollaa tyhjentää ruudukon.