zsh:n käyttäminen Macin oletuskomentotulkkina

macOS Catalinasta alkaen Macin sisäänkirjautumisoletuskomentotulkki ja interaktiivinen komentotulkki on zsh. Voit asettaa zsh:n oletusasetukseksi myös aiemmissa macOS-versioissa.

Mac käyttää oletusarvoisesti zsh:ta tai bashia sisäänkirjautumiskomentotulkin ja interaktiivisen komentotulkin komentorivin tulkkina:

zsh on erittäin yhteensopiva Bourne-komentotulkin (sh) kanssa ja suurimmalta osin yhteensopiva bashin kanssa joitakin eroja lukuun ottamatta. Jos haluat lisätietoja zsh:sta ja sen kattavasta komentorivin suoritusjärjestelmästä, kirjoita Päätteeseen man zsh.

Oletuskomentotulkin vaihtaminen

Riippumatta siitä, onko käyttäjätilisi määritetty käyttämään zsh:ta (suositus), bashia tai jotain muuta komentotulkkia, voit vaihtaa oletuskomentotulkin komentoriviltä tai Käyttäjät ja ryhmät -asetuksista.

Vaihtaminen komentorivillä

Syötä Päätteeseen $ chsh -s polku, jossa polku on jokin tiedostossa /etc/shells luetelluista komentotulkeista, kuten /bin/zsh, /bin/bash, /bin/csh, /bin/dash, /bin/ksh, /bin/sh tai /bin/tcsh.

Vaihtaminen Käyttäjät ja ryhmät -asetuksissa

macOS Ventura tai uudempi:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten sivupalkista Käyttäjät ja ryhmät.

2. Ctrl-klikkaa käyttäjätunnustasi tai käyttäjäkuvaasi oikealla puolella olevassa käyttäjäluettelossa ja valitse sitten Lisävalinnat.

3. Anna pyydettäessä käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

4. Valitse haluamasi komentotulkki Sisäänkirjautumiskomentotulkki-kohdassa ja tallenna muutokset klikkaamalla OK.

macOS:n aiemmissa versioissa:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Käyttäjät ja ryhmät.

2. Klikkaa lockKuvaan ei ole lisätty vaihtoehtoista tekstiä ja anna sitten käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

3. Ctrl-klikkaa käyttäjätunnustasi vasemmalla olevassa käyttäjäluettelossa ja valitse sitten Lisävalinnat.

4. Valitse haluamasi komentotulkki Sisäänkirjautumiskomentotulkki-kohdassa ja tallenna muutokset klikkaamalla OK.

Eri komentotulkin käyttäminen ilman oletusasetuksen vaihtamista

Jos et halua, että Pääte käyttää sisäänkirjautumisoletuskomentotulkkia uusissa Pääte-ikkunoissa ja -välilehdissä:

1. Avaa Pääte ja valitse sitten Pääte > Asetukset.

2. Valitse Yleiset-paneelissa Komento (koko polku).

3. Kirjoita viereiseen kenttään jokin tiedostossa /etc/shells luetelluista komentotulkeista, kuten /bin/zsh, /bin/bash, /bin/csh, /bin/dash, /bin/ksh, /bin/sh tai /bin/tcsh.

Jos otat käyttöön bash-komentotulkin, kun macOS on määritetty käyttämään jotakin toista komentotulkkia, näet viestin, jossa kerrotaan, että interaktiivinen oletuskomentotulkki on nyt zsh. Voit mykistää tämän varoituksen lisäämällä seuraavan komennon kohtaan ~/.bash_profile tai ~/.profile:

export BASH_SILENCE_DEPRECIATION_WARNING=1

zsh-profiiliin ja -kehotteeseen vaihtaminen

Jos käytät bash-profiilia esimerkiksi ympäristömuuttujien, aliaksien tai polkumuuttujien määrittämiseen, sinun kannattaa siirtyä käyttämään zsh-profiilia. Esimerkki:

• .zprofile vastaa .bash_profile-profiilia, ja se suoritetaan sisäänkirjautumisen yhteydessä, mukaan lukien SSH-salattu sisäänkirjautuminen.

• .zshrc vastaa .bashrc-profiilia, ja se suoritetaan jokaisen uuden Pääte-istunnon yhteydessä.

Jos käytät POSIX-yhteensopivaa .profile-profiilia, voit määrittää zsh:n lukemaan sen asetukset automaattisesti lisäämällä seuraavan komennon kohtaan .zprofile:

[[ -e ~/.profile ]] && emulate sh -c 'source ~/.profile'

Voit myös siirtää joitakin asetuksia bash-profiilista zsh-profiiliin ilman muutoksia. Voit esimerkiksi määrittää ympäristömuuttujia seuraavasti: export MY_SETTING=1.

zsh tunnistaa erilaisen joukon kehotetunnisteita kuin bash, ja sen värillisen tulosteen erittelyyn tarkoitettu syntaksi on puhtaampi, jolloin monimutkaisia ANSI-ohjausmerkkijonoja ei tarvitse käyttää. Seuraavassa on esimerkki .bash_profile-profiilin bash-oletuskehotteen syntaksista:

export PS1="\[\e[92;40m\]\h\[\e[m\]:\[\e[93m\]\W\[\e[m\] \\$ "

Voit muuntaa tämän bash-kehotteen zsh-kehotteeksi käyttäessäsi .zprofile- tai .zshrc-profiilia seuraavasti:

export PS1="%10F%m%f:%11F%1~%f \$ "

Katso lisätietoja zsh man -sivulta.

Komentotulkkiskriptin testaaminen

Jos haluat testata skriptin yhteensopivuutta Bourne-yhteensopivien komentotulkkien kanssa macOS Catalinassa tai uudemmassa, voit muuttaa /var/select/sh-komentotulkin /bin/bash-, /bin/dash- tai /bin/zsh-komentotulkiksi. Jos vaihdat /var/select/sh-komentotulkin joksikin muuksi kuin bash-komentotulkiksi, huomaa, että bash-komentoja hyödyntävät skriptit eivät ehkä toimi oikein.

zsh voidaan määrittää jäljittelemään sh:ta suorittamalla komento zsh --emulate sh.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.