Apple Watchin treenityypit

Tässä artikkelissa kerrotaan treeneistä, joiden avulla voit seurata kuntoiluasi Apple Watchin Treeni-apissa.

Kävely

Valitse Sisäkävely, jos kävelet juoksumatolla tai muuten sisätiloissa, kuten sisäradalla tai ostoskeskuksessa. Voit parantaa sisäkävelyn nopeuden ja matkan tarkkuutta kävelemällä ensin vähintään 20 minuuttia ulkona Treeni-apin avulla Apple Watchin kalibrointia varten. Jos käytössäsi on Apple Watch Series 1 tai aiempi, tarvitset myös iPhonen mukaasi kalibrointia varten.

Valitse Ulkokävely, jos kävelet ulkona esimerkiksi radalla tai puistossa. Apple Watchin mallista riippuen sinun pitää ehkä ottaa iPhone mukaasi tiettyjen toimintojen mittaamiseen:

• Vauhti ja matka: Apple Watch Series 2:ssa ja uudemmissa on sisäänrakennettu GPS näitä mittareita varten. Sen avulla saat myös kartan kävelystäsi iPhonen treenin yhteenvedossa. Kun iPhone on mukanasi, kellosi käyttää akun keston lisäämiseksi iPhonen GPS:ää. Pidä iPhonea kädessäsi tai laita se käsivarsikoteloon tai juoksuvyöhön, jotta GPS pystyy määrittämään sijainnin mahdollisimman tarkasti. Jos sinulla on Apple Watch Series 1 tai aiempi, ota iPhone mukaasi GPS:n käyttöä varten. Jos et halua ottaa iPhonea mukaasi Apple Watch Series 1:n tai aiemman kanssa, voit silti seurata treenisi vauhtia ja matkaa kellon sisäänrakennetulla kiihtyvyysmittarilla. Voit parantaa näiden mittareiden tarkkuutta ottamalla iPhonen ensimmäisellä kerralla mukaasi ja kävelemällä ulkona vähintään 20 minuuttia Treeni-apin ja Apple Watchin kalibrointia varten.

• Korkeusero: Apple Watch Series 3:ssa ja uudemmissa on sisäänrakennettu korkeusmittari korkeuserojen seuraamista varten. Jos sinulla on Apple Watch Series 2 tai aiempi, ota iPhone mukaasi korkeuserojen seuraamista varten.

Lue, miten voit kalibroida Apple Watchisi.

Juoksu

Valitse Sisäjuoksu, jos juokset juoksumatolla tai muuten sisätiloissa. Jos haluat parantaa sisäjuoksun vauhdin ja matkan mittaustulosten tarkkuutta, kalibroi Apple Watch juoksemalla ensin ulkona vähintään 20 minuuttia käyttäen Treeni-appia. Jos käytössäsi on Apple Watch Series 1 tai aiempi, tarvitset myös iPhonen mukaasi kalibrointia varten.

Valitse Ulkojuoksu, jos juokset ulkona esimerkiksi radalla, polulla tai tiellä. Apple Watchin mallista riippuen sinun pitää ehkä ottaa iPhone mukaasi tiettyjen toimintojen mittaamiseen:

• Vauhti ja matka: Apple Watch Series 2:ssa ja uudemmissa on sisäänrakennettu GPS näitä mittareita varten. Sen avulla saat myös kartan ulkojuoksustasi iPhonen treenin yhteenvedossa. Kun iPhone on mukanasi, kellosi käyttää akun keston lisäämiseksi iPhonen GPS:ää. Pidä iPhonea kädessäsi tai laita se käsivarsikoteloon tai juoksuvyöhön, jotta GPS pystyy määrittämään sijainnin mahdollisimman tarkasti. Jos sinulla on Apple Watch Series 1 tai aiempi, ota iPhone mukaasi GPS:n käyttöä varten. Jos et halua ottaa iPhonea mukaasi Apple Watch Series 1:n tai aiemman kanssa, voit silti seurata treenisi vauhtia ja matkaa kellon sisäänrakennetulla kiihtyvyysmittarilla. Jos haluat parantaa näiden mittaustulosten tarkkuutta, ota iPhone ensin mukaan ja kalibroi Apple Watch juoksemalla ulkona vähintään 20 minuuttia käyttämällä Treeni-appia.

• Korkeusero: Apple Watch Series 3:ssa ja uudemmissa on sisäänrakennettu korkeusmittari korkeuserojen seuraamista varten. Jos sinulla on Apple Watch Series 2 tai aiempi, ota iPhone mukaasi korkeuserojen seuraamista varten.

Apple Watchilla voit valita, miten valmistaudut esimerkiksi maratonin kaltaiseen pitkän matkan juoksuun. Tutustu alla vaihtoehtoihisi:

Pyöräily

Valitse Sisäpyöräily, jos olet esimerkiksi spinning-tunnilla tai poljet kuntopyörää. Valitse Ulkopyöräily, jos pyöräilet ulkoilmassa.

Apple Watchin mallista riippuen sinun pitää ehkä ottaa iPhone mukaasi tiettyjen toimintojen mittaamiseen:

• Nopeus ja matka: Apple Watch Series 2:ssa ja uudemmissa on sisäänrakennettu GPS näitä mittareita varten. Sen avulla saat myös kartan ulkopyöräilystäsi iPhonen treenin yhteenvedossa. Jos sinulla on Apple Watch Series 1 tai aiempi, ota iPhone mukaan nopeuden ja matkan seuraamista varten.

• Korkeusero: Apple Watch Series 3:ssa ja uudemmissa on sisäänrakennettu korkeusmittari korkeuserojen seuraamista varten. Jos sinulla on Apple Watch Series 2 tai aiempi, ota iPhone mukaasi korkeuserojen seuraamista varten.

Jos käytät watchOS 10:tä ja muodostat automaattisesti yhteyden Bluetooth-pyöräilylisävarusteeseen, näet sisä- tai ulkotreeniesi poljinnopeuden (rpm), nopeuden (km/h) ja tehon (wattia) treeninäkymässä. Jos käynnistät pyöräilytreenin kellosta, se näkyy automaattisesti liveseurantana iPhonessa.

Crosstrainer

Valitse Crosstrainer, kun käytät sellaista tai suoritat vastaavaa harjoitusta.

Soutulaite

Valitse Soutulaite, kun käytät sellaista tai suoritat vastaavaa harjoitusta.

Stepperi

Valitse Stepperi, kun käytät sellaista.

HIIT-intervalliharjoittelu

Valitse HIIT, kun teet kovatahtisia harjoituksia, joita seuraavat lyhyemmät lepo- tai palautumisajat. Voit esimerkiksi hypätä narua 45 sekuntia, levätä 30 sekuntia ja sitten toistaa saman.

Jotkin HIIT-treenien epäsäännölliset liikkeet saattavat estää sykkeen mittaamisen. Jos syke ei ole saatavilla, kalorit mitataan silti sisäisellä kiihtyvyysanturilla. Jos et saa säännöllistä sykelukemaa HIIT-treenien aikana, voit yhdistää Apple Watchin Bluetooth-sykevyöhön.

Patikointi

Valitse Patikointi, niin voit seurata vauhtia, matkaa, korkeuserojen vaihtelua ja poltettuja kaloreita. Näet treenin aikana reaaliaikaisesti, miten korkealle olet kiivennyt. Treenin lopuksi näet noustun kokonaiskorkeuden.

Apple Watch Series 3:ssa ja uudemmissa on sisäänrakennettu korkeusmittari korkeuseron mittaamista ja näyttämistä varten, joten sinun ei tarvitse ottaa iPhonea mukaasi treenin ajaksi. Jos sinulla on Apple Watch Series 2 tai aiempi, ota iPhone mukaasi korkeuserojen seuraamista varten.

Jooga

Valitse Jooga kaikkien joogalajien, kuten palauttavan tai vinyasa flow’n, seuraamista varten.

Toiminnallinen voimatreeni

Valitse Toiminnallinen voimatreeni, kun suoritat ylävartaloon, alavartaloon tai koko vartaloon kohdistuvia dynaamisia voimaharjoituksia pienillä välineillä, kuten käsipainoilla, vastusnauhoilla ja kuntopalloilla, tai ilman mitään välineitä.

Tanssi

Valitse Tanssi, kun tanssit kuntoilumielessä, olipa tyylinäsi kardiotanssi, latinokardiotanssi, hip-hop tai Bollywood.

Jäähdyttely

Valitse Jäähdyttely toisen treenin jälkeen, kun haluat jatkaa helpoilla liikkeillä ja venyttelemällä palautumisen aikana.

Core-treeni

Valitse Core-treeni, kun haluat suorittaa vatsalihaksia ja selkää vahvistavia harjoituksia.

Pilates

Valitse Pilates-treeni, kun haluat vahvistaa keskivartaloa ja parantaa yleistä liikkuvuutta tekemällä Pilates-treenejä matolla tai eri välineillä.

Taiji

Valitse taiji, kun haluat tehdä tähän kiinalaiseen itsepuolustusmenetelmään perustuvia hitaita ja meditatiivisia koko kehon harjoituksia.

Uinti

Apple Watch Series 2:ssa ja uudemmissa voit valita Allasuinti- tai Avovesiuinti-vaihtoehdon.* Kun treeni alkaa, näyttö lukittuu automaattisesti tahattomien, vesiroiskeiden aiheuttamien napautusten välttämiseksi. Lue, miten voit uida Apple Watchin kanssa ja tarkastella kuntoiluhistoriaa, mukaan lukien automaattiset setit ja väliajat.

Apple Watchin treenien mittaamistapa:

• Allasuinti: Varmista, että asetat treenin alussa altaan pituuden tarkasti, jotta Apple Watch osaa laskea kierrokset ja matkat oikein. Allasuinnin aikana ei käytetä GPS:ää, ja vesi saattaa estää sykkeen mittaamisen, mutta kalorit, allasvälit ja matka mitataan sisäisellä kiihtyvyysanturilla.

• Avovesiuinti: GPS mittaa uitua matkaa vain vapaauinnin aikana. Vesi saattaa estää sykkeen mittaamisen, mutta kalorit mitataan sisäisellä kiihtyvyysanturilla.

Pyörätuoli

Jos käytät pyörätuolia käsin, valittavanasi on Pyörätuolikelaus ulkona kävelyvauhtia tai Pyörätuolikelaus ulkona juoksuvauhtia. Valitse vaihtoehto, joka parhaiten kuvaa treeniäsi. Sinun ei kuitenkaan tarvitse ylläpitää tasaista tahtia, ja voit vaihdella nopeuksia kummassakin valinnassa. Voit seurata treenejäsi Aktiivisuus-apissa paremmin valitsemalla jommankumman näistä kahdesta vaihtoehdosta sen mukaan, kumpi parhaiten kuvaa kulloistakin liikuntakertaasi.

Apple Watchin aktiivisuuden mittaamistapa:

• Apple Watch Series 2 tai uudemmat optimoivat ulkona kävely- ja juoksuvauhdilla kelattavien pyörätuolitreenien seurannan. Tässä kellossa on myös sisäänrakennettu GPS, joten iPhonea ei tarvitse pitää mukana.

• Apple Watch Series 1 tai aiemmat optimoivat ulkona kävely- ja juoksuvauhdilla kelattavien pyörätuolitreenien seurannan. Ota iPhone mukaan tahdin ja kelatun matkan seuraamista varten.

• Molemmat pyörätuolitreenit mittaavat aikaa, tahtia, matkaa, kaloreita ja sykettä. Valitse Muu-treenityyppi, kun haluat mitata aikaa, kaloreita ja sykettä käsipyöräilyn sekä pyörätuolikoripallon tyyppisissä treeneissä.

• Molemmat pyörätuolitreenit mittaavat työntöjen määrää Aktiivisuus-apissa.

Jos et näe näitä treenivaihtoehtoja, sinun pitää ehkä päivittää tietosi:

1. Avaa Watch-appi iPhonessasi.

2. Napauta Oma Apple Watch -välilehteä ja sitten kohtaa Terveys.

3. Napauta Terveysprofiili.

4. Napauta Muokkaa, sitten Pyörätuoli ja valitse Kyllä.

5. Napauta Valmis.

Monta lajia

Jos harrastat triathlonia tai duathlonia, Monilaji-treenityyppi vaihtaa automaattisesti uinti-, pyöräily- ja juoksutreenien välillä Apple Watchin liiketunnistinten avulla.

Potkunyrkkeily

Potkunyrkkeily on kokovartalotreeni, jossa lyönnit, potkut ja kyynärpäälyönnit auttavat parantamaan aerobista kuntoa, koordinaatiokykyä ja tasapainoa.

Treenin lisääminen

Voit selata ja lisätä uusia treenityyppejä Treeni-appiin.

1. Avaa Apple Watchin Treeni-appi.

2. Vieritä alas ja napauta Lisää treeni.

3. Napauta haluamaasi treeniä.

Valitse Muu, jos et löydä oikeaa treenityyppiä. Kaikissa treeneissä sykemittari ja liiketunnistin toimivat yhdessä pisteiden tarkkuuden varmistamiseksi. Muu-valintaa tai mitä tahansa Lisää treeni -osiossa käytettävissä olevaa treenityyppiä käytettäessä ansaitset tällaisesta treenistä reipasta kävelyä vastaavat pisteet, kun tunnistimien lukemia ei saada.

Lue lisätietoja siitä, miten saat tarkkoja mittaustuloksia Apple Watchilla, jotta saat treeneistäsi mahdollisimman hyvät pisteet.

Lisätietoja

* Apple Watchin Cellular-mallien mobiiliverkon kattavuus saattaa heikentyä allasuinnin ja avovesiuinnin aikana.