Kuvioiden käytön aloittaminen

Valitse kuviokirjaston sadoista kuvioista, joita voit lisätä Pages-, Numbers- tai Keynote-dokumenttiin, tai luo mukautettuja kuvioita iWorkissa.

Voit lisätä kuvion nopeasti iWorkin kuviokirjastosta dokumenttiisi.

• Klikkaa Macissasi Kuvio  ja valitse kuvio.
  • Napauta iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa Lisää  ja sitten Kuviot  . Napauta kuviota.
  • Klikkaa iCloud.comissa Valitse kuvio tai linja tähän esitykseen lisättäväksi ja valitse sitten kuvio.

Kuvion lisäämisen ja asemoinnin jälkeen voit hajottaa sen osiin tai yhdistää sen muihin kuvioihin ja luoda näin mukautetun kuvion. Kun kuvion muokkaus on valmis, lisää se kuviokirjastoosi myöhempää käyttöä varten.1

Kuvion erottaminen osiin

Jotkin kuviot koostuvat useista osista. Kun erotat kuvion osiin, voit muuttaa sen väriä, muokata sitä tai poistaa sen yksittäiset osat.

• Valitse iPhonessasi, iPadissasi tai iPod touchissasi kuvio, jonka haluat erottaa osiin ja napauta Muoto . Napauta Järjestä ja sitten Erottele osiin.
  • Ctrl-klikkaa Macissa kuviota ja valitse Erottele osiin.

Jotkin kuviokirjaston kuviot sisältävät muita mahdollisia kuvioita, joita ehkä haluat käyttää. Jos esimerkiksi haluat käyttää Kalifornian osavaltion muotoa, voit liittää koko Yhdysvaltojen kartan ja suurentaa sen. Kun olet erottanut kuvion osiin, voit käyttää Kalifornian muotoa yksinään. Jos haluat käyttää kuviota myöhemmin uudelleen erottamatta sitä sen alkuperäisestä kuviosta, lisää kuvio kuviokirjastoosi.

Erotettuasi kuvion osiin voit värittää kunkin osan eriväriseksi. Voit esimerkiksi värittää kartan jokaisen osavaltion eri värillä tai muuttaa sen osan väriä, jonka erotit kuvion jäljellä olevista osista.

Keynote Macilla, jossa näkyy Kalifornian osavaltio valittuna Yhdysvaltojen kuvioiden vieressä

Kaksi muotoa toistensa päällä, toinen muoto on valittuna

Uusien kuvioiden luominen

Voit luoda uusia kuvioita yhdistämällä niitä ja erottamalla niitä toisistaan. Uusia kuvioita voi luoda valmiista kuvioista neljällä eri tavalla: Yhdistä-, Leikkaa-, Erota- ja Poissulje-komennoilla.

• Valitse iPhonessasi, iPadissasi tai iPod touchissasi kuviot, joita haluat käyttää ja napauta Muoto . Napauta Järjestä ja valitse sen jälkeen, miten haluat yhdistää kuviot.
  • Valitse Macissa kaikki kuviot, joita haluat käyttää, valitse Muoto Siveltimen kuvake, klikkaa Järjestä ja määritä sitten se, miten haluat yhdistää kuviot.

Kaksi kuviota yhdistetty

Yhdistä
Kun yhdistät useita kuvioita, niistä muodostuu yksi kuvio.

Leikattu kuvio

Leikkaa
Kun leikkaat useita kuvioita, päällekkäisistä alueista muodostuu kuvio.

Kaksi kuviota erotettu

Erota
Kun erotat kuvion toisesta kuviosta, poistuu kuvion osa, joka on toisen kuvion päällä.

Kaksi kuviota poissuljettu

Poissulje
Kun poissuljet kaksi kuviota, muodostuu kuvio, josta puuttuu kuvioiden päällekkäinen alue.

Tyylien lisääminen kuvioon

Lisättyäsi kuvion dokumenttiin voit muuttaa seuraavia kuvion tyylejä:2

• Täyttö Voit täyttää kuvion kuvalla, tasaisella värillä tai väriliu’ulla (jossa vähintään kaksi väriä sekoittuu toisiinsa).
  • Reuna Voit lisätä reunan, kuten valokuvakehyksen tai pisteviivan, ja muokata sitten reunan paksuutta, väriä ja muita ominaisuuksia.
  • Varjo Voit lisätä jopa kuusi erilaista valmista varjoa kuvioon ja säätää sitten varjon sumennusta, siirtymää ja peittävyyttä.
  • Heijastus Voit lisätä kuvioon heijastuksen ja säätää sen näkyvyyttä.
  • Peittävyys Voit luoda mielenkiintoisia tehosteita muuttamalla objektit enemmän tai vähemmän läpinäkyviksi.

Jos haluat muuttaa kuvion tyyliä:

• Valitse Macissasi kuvio, klikkaa Muoto  ja sitten Tyyli. Laajenna yksittäisiä tyylejä ja katso niiden lisävalintoja klikkaamalla lisätietokolmiota.
  • Valitse iPhonesta, iPadista tai iPod touchista Muoto  ja napauta sitten Tyyli. Katso lisävalinnat valitsemalla yksittäiset tyylit.
  • Klikkaa iCloud.comissa Näytä tai piilota muoto ja tyylivalinnat > Tyyli. Katso lisävalinnat valitsemalla yksittäinen tyyli.

Tallenna ja aseta oletustyylejä Macillasi

Voit Macillasi tallentaa tyylin ja muuttaa dokumenttisi uusien kuvioiden oletustyyliä.

Tyyli tallennetaan seuraavalla tavalla:

1. Klikkaa Muoto  ja sitten Tyyli.
  2. Klikkaa nuolta tyyliminiatyyrien oikealla puolella siirtyäksesi tyylien viimeiseen ryhmään.
  3. Klikkaa Uusi tyylin esiasetus

Kun olet tallentanut tyylin, voit määrittää sen uudelleen milloin tahansa. Valitse kuvio, jonka tyyliä muutit, ctrl-klikkaa sitten tyylimallia ja valitse Määritä tyyli uudelleen valinnasta.

Voit muuttaa dokumenttisi uusien kuvioiden oletustyyliä seuraavalla tavalla:

1. Klikkaa Muoto  ja sitten Tyyli.
  2. Klikkaa ja pidä pohjassa tyyliä, jonka haluat siirtää.
  3. Vedä se ylävasempaan tyylien ensimmäisellä sivulla.

Kun avaat kuviokirjaston, tyyli on sovellettu kuvion esikatseluun.

Kuvion lisääminen kuviokirjastoon

Voit lisätä mukautettuja kuvioita kuviokirjastoosi. Kun tallennat mukautetun kuvion, sen polku-, kääntö- ja pyöritysominaisuudet tallennetaan, mutta koko-, väri-, läpinäkyvyys- ja muita ominaisuuksia ei tallenneta.

• Ctrl-klikkaa Macissa kuviota ja valitse Tallenna omiin kuvioihin.
  • Valitse iPhonesta, iPadista tai iPod touchista kuvio ja napauta sitten Lisää kuvioihin.

Tarvitset seuraavat synkronoidaksesi mukautetut kuviosi kaikille laitteillesi iCloudin avulla:

Voit käyttää mukautettuja kuvioitasi samassa apissa Macillasi, iPhonellasi, iPadillasi ja iPod touchillasi. Voit esimerkiksi lisätä kuvion Pagesissa iPhonellasi ja käyttää sitä sitten muiden laitteidesi Pagesissa.

1. Mukautettuja kuvioita tuetaan vain Macissa ja iOS-käyttöjärjestelmässä. Et voi luoda tai käyttää mukautettuja muotoja iCloud.comissa.

2. Jotkin tyylit ovat saatavilla vain Macin ja iOS-laitteiden Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa.