Automaattisen korjauksen ottaminen käyttöön ja sanojen lisääminen oikeinkirjoitussanakirjaan Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa

Tarkista oikeinkirjoitus automaattisesti, ota automaattiset tekstin korvaukset käyttöön, lisää sanoja oikeinkirjoitussanakirjaan ja suorita muita toimintoja iPhonella, iPadilla, iPod touchilla tai Macilla.

Automaattisen korjauksen ottaminen käyttöön

Ota automaattinen korjaus laitteessa käyttöön:

• Jos käytössä on iPhone tai iPad, avaa dokumentti Pagesissa, Numbersissa tai Keynotessa, napauta Lisää-painiketta  ja napauta Automaattinen korjaus.
  • Jos käytössä on Mac, valitse Pagesin, Numbersin tai Keynoten valikkoriviltä [apin nimi] > Asetukset ja valitse sitten Automaattinen korjaus.

Valitsemalla tai poistamalla automaattisen korjauksen käytettävissä olevia asetuksia voit mukauttaa, miten Pages, Numbers ja Keynote käsittelevät oikeinkirjoitusta ja muotoilua. Valittavissa ovat:

• Luetteloiden havaitseminen
  • Linkkien havaitseminen
  • Linkkityylien käyttäminen
  • Yläindeksin käyttäminen numerojälkiliitteisiin
  • Murtolukujen muotoileminen
  • Älykkäiden lainausmerkkien käyttäminen, mikä korvaa lainaus- ja puolilainausmerkit kaarevilla lainausmerkeillä tai valitsemallasi lainausmerkkityylillä.

Jos käytät iCloud-avainnippua, jokaisen apin asetukset jaetaan kaikissa Apple-tuotteissasi, jotka on kirjattu iCloud-tilillesi.

Jotkin valinnat voivat olla käytettävissä myös muissa iWorkin valikoissa. Jos vaihdat jotakin asetusta toisessa valikossa, se vaihtaa myös automaattisen korjauksen asetuksia. Jotkin iWork-asetukset ovat samanlaisia kuin muut iPhonen, iPadin tai Macin asetukset. Useimmissa tapauksissa Pagesissa, Numbersissa tai Keynotessa valitsemasi asetukset ohittavat laitteen järjestelmäasetuksen.

Muokattujen tekstin korvausten ottaminen käyttöön

Tekstin korvauksella voit korvata pidempiä sanontoja oikoteillä. Kun kirjoitat oikotien dokumenttiin, se korvautuu automaattisesti sanonnalla.

Pagesin, Numbersin ja Keynoten automaattisen korjauksen asetuksissa voi ottaa käyttöön tekstin korvauksia, joita käytetään kussakin apissa.

Muokattujen tekstin korvausten ottaminen käyttöön iPhonessa tai iPadissa

1. Kun dokumentti on auki, napauta Lisää-painiketta .
  2. Napauta Asetukset.
  3. Napauta Automaattinen korjaus.
  4. Varmista, että Tekstin korvaus on käytössä, ja napauta Korvausluettelo.
  5. Napauta Lisää-painiketta
    • Syötä Oikotie-kohtaan teksti, jonka haluat aktivoivan korvauksen (esimerkiksi ”(c)”).
    • Syötä Sanonta-kohtaan teksti, jota haluat apin käyttävän korvauksessa (esimerkiksi ”©”).

Jos käytit tätä esimerkkiä, appi vaihtaa Pagesissa, Numbersissa tai Keynotessa kirjoittamasi kohdan ”(c)” aina muotoon ”©”.

Muokattujen tekstin korvausten ottaminen käyttöön Macissa

1. Avaa automaattisen korjauksen asetukset.
  2. Varmista Korvaus-kohdassa, että Symbolien ja tekstin korvaaminen on valittuna. Klikkaa sitten Lisää-painiketta
    • Syötä Korvaus-kohtaan teksti, jonka haluat aktivoivan korvauksen (esimerkiksi ”(c)”).
    • Syötä Korvaava-kohtaan teksti, jota haluat apin käyttävän korvauksessa (esimerkiksi ”©”).

Jos käytit tätä esimerkkiä, appi vaihtaa Pagesissa, Numbersissa tai Keynotessa kirjoittamasi kohdan ”(c)” aina muotoon ”©”.

Tekstin korvauksen peruminen

Jos Pages, Numbers tai Keynote korvaa tekstin, mutta haluat palauttaa sen kirjoittamaasi muotoon, paina näppäimistöllä komento-Z tai napauta Peru-painiketta

Automaattisen korjauksen käyttäminen muiden kielten kanssa

Automaattinen korjaus on saatavilla kielillä, jotka Macisi on asetettu oikolukemaan. Voit nähdä nämä kielet valitsemalla Järjestelmäasetukset > Näppäimistö > Teksti ja klikkaamalla Oikeinkirjoitus-ponnahdusvalikkoa. Klikkaamalla Ota käyttöön saat tietää, kuinka voit lisätä oikeinkirjoitussanakirjoja muille kielille. iPhonen tai iPadin automaattinen korjaus ei ole saatavilla kaikille kielille.

Sanojen lisääminen oikeinkirjoitussanastoon

Kun Pages, Numbers tai Keynote havaitsee sanan, jota se ei tunnista, se alleviivaa sanan punaisella katkoviivalla. Voit lisätä sanan laitteessa olevaan, iWorkin ja muiden appien käyttämään sanastoon, jolloin appi tunnistaa sanan ja sisällyttää sen oikeinkirjoituksen tarkistukseen:

• Jos käytössä on iPad tai iPhone, napauta alleviivattua sanaa ja napauta sitten Opi oikeinkirjoitus (sinun on ehkä napautettava Korvaa ensin).
  • Jos käytössä on Mac, ctrl-klikkaa sanaa ja valitse sitten Opi oikeinkirjoitus.

Pagesin, Numbersin tai Keynoten Mac-versiossa voit valita myös Älä huomioi oikeinkirjoitusta, jos et enää halua apin merkitsevän tätä sanaa väärin kirjoitetuksi. Jos haluat lisätä sanoja iWork-apin Ohitettavat sanat -luetteloon, muokata niitä tai poistaa ne, valitse Pages > Asetukset, valitse Automaattinen korjaus ja klikkaa sitten Ohitettavat sanat. Voit lisätä tai poistaa sanoja klikkaamalla Lisää-painiketta (+) tai Poista-painiketta (-). Voit myös klikata sanaa, jos haluat muokata sen oikeinkirjoitusta.