Moniajon käyttö iPadissa

iPadOS:n moniajon avulla voit esimerkiksi työskennellä kahdessa apissa samanaikaisesti, vastata sähköpostiviesteihin katsoessasi videota ja vaihtaa appeja eleiden avulla sekä paljon muuta.

Useiden appien käyttö samanaikaisesti Dockin avulla

Dockin avulla voit avata ja vaihtaa appeja välittömästi mistä tahansa käyttämästäsi apista. Voit jopa muokata Dockin vasenta puolta suosikkiapeillasi. Oikealla puolella näet viimeksi käyttämäsi apit ja iPhonessa sekä Macissa auki olevat apit.

Dock löytyy Koti-valikon alaosasta. Jos haluat tuoda Dockin näkyviin käyttäessäsi appia, liu’uta yhtä sormea ylöspäin näytön alareunasta, kunnes näet Dockin, ja nosta sitten sormesi pois.

Voit muokata Dockia suosikkiapeillasi koskettamalla appia Koti-valikossa ja pitämällä sitä painettuna. Vedä appi sitten heti Dockin vasemmalle puolelle.

Voit poistaa apin Dockista koskettamalla appia ja pitämällä sitä painettuna Dockin vasemmalla puolella ja vetämällä sen sitten heti pois.

Kahden apin käyttö samanaikaisesti

Dockin avulla on helppoa käyttää useaa appia samanaikaisesti. Tee Slide Over vetämällä appi Dockista tai tee Split View vetämällä se näytön oikeaan tai vasempaan reunaan. Voit myös käyttää useita appeja Slide Overissa, tarkastella kahta appia Split View’ssä ja katsoa elokuvaa tai käyttää FaceTimea Kuva kuvassa -tilassa – ja kaikki tämä on mahdollista samalla näytöllä.

Apin avaaminen Slide Overin avulla

Slide Overilla voit käyttää appia, joka liukuu minkä tahansa auki olevan apin eteen, Split View'ssä jopa kahden auki olevan apin eteen.

Split View'n käyttö:

1. Avaa appi.
  2. Pyyhkäise ylös näytön alalaidasta, niin Dock avautuu.
  3. Kosketa Dockissa toista appia, jonka haluat avata, ja pidä sitä painettuna. Vedä se sitten näytölle.

Slide Overin käyttö Split View'ssa:

Jos käytät kahta appia Split View'ssä ja haluat avata kolmannen apin Slide Overissa, pyyhkäise vain ylös näytön alalaidasta, niin Dock avautuu. Vedä appi sitten apinjakajan päälle.

• Jos haluat siirtää Slide Overissa auki olevaa appia, pidä kuvaketta viivan kuvake painettuna ja vedä appi sitten näytön vasemmalle tai oikealle puolelle.
  • Voit myös siirtää Slide Overissa auki olevan apin pois näytöltä ja liu'uttaa sen takaisin, kun haluat käyttää sitä. Aseta vain sormesi kuvakkeen viivakuvake päälle ja vedä appi oikealle ja pois näytöltä. Kun haluat käyttää appia uudelleen, pyyhkäise näytön oikealta puolelta vasemmalle.
  • Split View'ssa voit käyttää useita appeja Slide Overissa. Jos haluat siirtyä Slide Overissa auki olevien appien välillä, pyyhkäise kuvaketta viivakuvake oikealle tai vasemmalle. Jos haluat sulkea apin Slide Overissa, pyyhkäise kuvakkeen viivakuvake kohdalla ylöspäin ja pidä sitten sormeasi painettuna keskellä näyttöä. Näin näet kaikki auki olevat sovellukset. Pyyhkäise sitten ylöspäin sovellusta, jonka haluat sulkea.

Jotkin tuetut apit, esimerkiksi iWork ja Tiedostot, mahdollistavat Split View'n käytön samassa apissa.

Voit käyttää Slide Overia iPad Prossa, iPadissa (5. sukupolvi ja uudemmat), iPad Air 2:ssa tai uudemmassa ja iPad mini 4:ssä tai uudemmassa.

Kahden apin samanaikainen käyttö Split View'n avulla

Split View'n avulla voit käyttää kahta appia samanaikaisesti. Voit esimerkiksi katsella kuvia kirjoittaessasi sähköpostia. Tai etsiä paikkoja Kartat-apissa samalla, kun tarkastelet mahdollisia lomakohteita Safarissa.

Split View’n käyttö:

1. Avaa appi.
  2. Pyyhkäise ylös näytön alalaidasta, niin Dock avautuu.
  3. Napauta Dockissa pitkään toista appia, jonka haluat avata, ja vedä se sitten näytön oikeaan tai vasempaan reunaan.

Split View’n säätäminen:

• Jos haluat nähdä apit samansuuruisina näytöllä, vedä apinjakaja keskelle näyttöä.
  • Voit muuttaa Split View'n Slide Overiksi pyyhkäisemällä alas apin yläosasta.
  • Split View sulkeutuu vetämällä apinjakaja sen apin yli, jonka haluat sulkea.

Lue, miten voit Split View'n avulla tarkastella kahta verkkosivustoa samanaikaisesti iPadin Safarissa.

Split View’ta voi käyttää iPad Prossa, iPadissa (5. sukupolvi ja uudemmat), iPad Air 2:ssa tai uudemmassa ja iPad mini 4:ssä tai uudemmassa.

Appien käyttäminen videota katsottaessa Kuva kuvassa -ominaisuuden avulla

Kuva kuvassa -ominaisuuden avulla voit esimerkiksi vastata sähköpostiin katsellessasi televisio-ohjelmaa. Jos käytät FaceTimea tai katselet elokuvaa, napauta Kuva kuvassa -kuvake, niin videoruutu pienenee näytön kulmaan. Voit sitten avata toisen apin, minkä jälkeen videon toisto jatkuu.

Voit siirtää videota vetämällä sen toiseen kulmaan. Palauta video koko näytön tilaan napauttamalla videon vasemmassa kulmassa koko näytön kuvake. Voit myös kätkeä videon vetämällä sen näytön vasempaan tai oikeaan reunaan. Voit tuoda videon takaisin näkyviin napauttamalla nuolikuvaketta.

Voit käyttää Kuva kuvassa -toimintoa iPad Prossa, iPadissa (5. sukupolvi ja uudemmat), iPad Air 2:ssa tai uudemmassa ja iPad mini 4:ssä tai uudemmassa.

Eleiden käyttö iPadOS:ssä

iPadin moniajon eleiden avulla näet nopeasti apinvaihtajan, vaihdat toiseen appiin tai palaat Koti-valikkoon:

• Avaa apinvaihtaja: Pyyhkäise yhdellä sormella ylöspäin näytön alareunasta, pysäytä sormesi näytön keskiosaan ja pidä sormeasi paikoillaan, kunnes näet apinvaihtajan. Etsi ja avaa sitten toinen appi pyyhkäisemällä yhdellä sormella oikealle tai vasemmalle.
  • Appien vaihtaminen: Kun käytät appia, voit vaihtaa aiemmin käyttämääsi appiin pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle neljällä tai viidellä sormella. Face ID:tä tukevassa iPad Prossa, 11-tuumaisessa iPad Prossa ja 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (3. sukupolvi) voit siirtyä viimeksi käytettyjen appien välillä pyyhkäisemällä näytön alareunaa pitkin.
  • Palaa Koti-valikkoon: Jos olet apissa, pyyhkäise ylöspäin näytön alareunasta. Voit palata Koti-valikkoon myös nipistämällä viittä sormea yhteen näytöllä.

Vetäminen ja pudottaminen appien välillä

Vetämällä ja pudottamalla voit siirtää tekstiä, kuvia ja tiedostoja apista toiseen. Voit esimerkiksi vetää tekstiä Safarista muistiinpanoon, kuvan Kuvat-apista sähköpostiin tai kalenteritapahtuman tekstiviestiin:

1. Avaa kaksi appia Split View'ssä tai Slide Overissa.
  2. Kosketa kohdetta ja pidä sitä painettuna, kunnes se nousee ylös. Jos haluat valita useita kohteita, kosketa kohdetta ja pidä sitä painettuna, vedä sitä hieman ja pidä sitä painettuna sillä välin, kun napautat muita kohteita toisella sormella. Merkki osoittaa valittujen kohteiden lukumäärän. Jos haluat vetää ja pudottaa tekstiä, valitse ensin teksti, kosketa sitten tekstiä ja pidä sitä painettuna, kunnes se nousee ylös.
  3. Vedä kohde toiseen appiin ja pudota se.

Moniajo-ominaisuuksien ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä

Jos haluat poistaa Moniajo-ominaisuuksia käytöstä, valitse Asetukset > Yleiset > Moniajo ja Dock. Voit sitten tehdä seuraavia asioita:

• Salli useita appeja: Poista käytöstä, jos et halua käyttää Slide Overia tai Split View'tä.
  • Kuva kuvassa: poista käytöstä, jos et halua käyttää Kuva kuvassa -toimintoa.
  • Eleet: Poista käytöstä, jos et halua käyttää moniajoeleitä esimerkiksi apinvaihtajan avaamiseen tai Koti-valikkoon palaamiseen.
  • Näytä ehdotetut ja äskeiset apit: Laita päälle, jos haluat nähdä äskettäin käytetyt apit Dockin oikealla puolella.