Moniajon käyttö iPadissa

iOS 11:llä varustetun iPadin moniajon avulla voit esimerkiksi käyttää kahta appia samanaikaisesti, vastata sähköposteihin katsellessasi videota ja vaihtaa appien välillä käyttämällä eleitä.

Appien vaihtaminen eleiden avulla

iPadin moniajon eleiden avulla näet nopeasti apinvaihtajan, vaihdat toiseen appiin tai palaat Koti-valikkoon. Toimi seuraavasti:

• Apinvaihtajan käyttö: Pyyhkäise ylös yhdellä sormella näytön alareunasta tai kaksoispaina Koti-painiketta, niin näet kaikki auki olevat apit. Voit etsiä ja avata eri apin pyyhkäisemällä yhdellä sormella oikealle.
  • Appien vaihtaminen: Kun käytät appia, voit vaihtaa aiemmin käyttämääsi appiin pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle neljällä tai viidellä sormella.
  • Koti-valikkoon palaaminen: Nipistä näytöllä neljä tai viisi sormea yhteen, kun käytät appia.

Useiden appien käyttö samanaikaisesti Dockin avulla

Dockin avulla voit avata ja vaihtaa appeja välittömästi mistä tahansa käyttämästäsi apista. Voit jopa muokata Dockin vasenta puolta suosikkiapeillasi. Ja oikealla puolella näkyvät viimeksi käyttämäsi apit ja iPhonessa ja Macissa auki olevat apit.

Dock löytyy Koti-valikon alaosasta. Näet Dockin käyttäessäsi appia pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta yhdellä sormella.

Voit muokata Dockia suosikkiapeillasi koskettamalla appia Koti-valikossa ja pitämällä sitä painettuna. Vedä appi sitten heti Dockin vasemmalle puolelle.

Voit poistaa apin Dockista koskettamalla appia ja pitämällä sitä painettuna Dockin vasemmalla puolella ja vetämällä sen sitten heti pois.

Kahden apin käyttö samanaikaisesti

Dockin avulla on helppoa käyttää useaa appia samanaikaisesti. Tee Slide Over vetämällä appi Dockista tai tee Split View vetämällä se näytön oikeaan tai vasempaan reunaan. Voit myös käyttää yhtä appia Slide Overissa, tarkastella kahta appia Split View'ssä ja katsoa elokuvaa tai käyttää FaceTimea Kuva kuvassa -tilassa – kaikki samalla näytöllä.

Toisen apin avaaminen Slide Overilla

Slide Overilla voit käyttää appia, joka liukuu minkä tahansa auki olevan apin edessä, Split View'ssä jopa kahden auki olevan apin edessä. Toimi seuraavasti:

1. Avaa appi.
  2. Pyyhkäise ylös näytön alalaidasta, niin Dock avautuu.
  3. Kosketa Dockissa toista appia, jonka haluat avata, ja pidä sitä painettuna. Vedä se sitten näytölle.

Jos käytät kahta appia Split View'ssä ja haluat avata kolmannen apin Slide Overissa, pyyhkäise vain ylös näytön alalaidasta, niin Dock avautuu. Vedä appi sitten apinjakajan päälle.

Jos haluat siirtää Slide Overissa auki olevaa appia, kosketa ja pidä painettuna , ja vedä appi sitten näytön vasemmalle tai oikealle puolelle.

Voit myös siirtää Slide Overissa auki olevan apin pois näytöltä ja liu'uttaa sen takaisin, kun haluat käyttää sitä. Aseta vain sormesi :n päälle ja vedä appi oikealle pois näytöltä. Kun haluat käyttää appia uudelleen, pyyhkäise näytön oikealta puolelta vasemmalle.

Slide Overia voi käyttää iPad Prossa, iPadissa (5. sukupolvi ja uudemmat), iPad Airissa tai uudemmassa ja iPad mini 2:ssa tai uudemmassa.

Kahden apin samanaikainen käyttö Split View'n avulla

Split View'n avulla voit käyttää kahta appia samanaikaisesti. Voit esimerkiksi katsella kuvia kirjoittaessasi sähköpostia. Tai etsiä paikkoja Kartat-apissa samalla, kun tarkastelet mahdollisia lomakohteita Safarissa.

Split View'n käyttö:

1. Avaa appi.
  2. Pyyhkäise ylös näytön alalaidasta, niin Dock avautuu.
  3. Kosketa Dockissa toista appia, jonka haluat avata, ja pidä sitä painettuna. Vedä se sitten pois Dockista.
  4. Kun appi aukeaa Slide Overissa, vedä  alas.

Split View'n säätäminen:

• Vedä apinjakaja keskelle näyttöä, niin apit näkyvät samansuuruisina näytöllä.
  • Voit muuttaa Split View'n Slide Overiksi pyyhkäisemällä alas apin yläosasta.
  • Split View sulkeutuu vetämällä apinjakaja sen apin yli, jonka haluat sulkea.

Lue, miten voit Split View'n avulla tarkastella kahta verkkosivustoa samanaikaisesti iPadin Safarissa.

Split View’ta voi käyttää iPad Prossa, iPadissa (5. sukupolvi ja uudemmat), iPad Air 2:ssa ja iPad mini 4:ssä.

Appien käyttäminen videota katsottaessa Kuva kuvassa -ominaisuuden avulla

Kuva kuvassa -ominaisuuden avulla voit esimerkiksi vastata sähköpostiin katsellessasi televisio-ohjelmaa. Jos käytät FaceTimea tai katselet elokuvaa, napauta , niin videoruutu pienenee näytön kulmaan. Voit sitten avata toisen apin, minkä jälkeen videon toisto jatkuu.

Voit siirtää videota vetämällä sen toiseen kulmaan. Palauta video koko näyttöön napauttamalla videon vasemmassa kulmassa .

Kuva kuvassa -ominaisuutta voi käyttää iPad Prossa, iPadissa (5. sukupolvi ja uudemmat), iPad Airissa tai uudemmassa ja iPad mini 2:ssa tai uudemmassa.

Vetäminen ja pudottaminen appien välillä

Vetämällä ja pudottamalla voit siirtää tekstiä, kuvia ja tiedostoja apista toiseen. Voit esimerkiksi vetää tekstiä Safarista muistiinpanoon, kuvan Kuvat-apista sähköpostiin tai kalenteritapahtuman tekstiviestiin. Toimi seuraavasti:

1. Avaa kaksi appia Split View'ssä tai Slide Overissa.
  2. Kosketa kohdetta ja pidä sitä painettuna, kunnes se nousee ylös. Jos haluat valita useita kohteita, kosketa kohdetta ja pidä sitä painettuna, vedä sitä hieman ja pidä sitä painettuna sillä välin, kun napautat muita kohteita toisella sormella. Merkki osoittaa valittujen kohteiden lukumäärän. Jos haluat vetää ja pudottaa tekstiä, valitse ensin teksti, kosketa sitten tekstiä ja pidä sitä painettuna, kunnes se nousee ylös.
  3. Vedä kohde toiseen appiin ja pudota se.

Moniajo-ominaisuuksien ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä

Jos haluat poistaa Moniajo-ominaisuuksia käytöstä, valitse Asetukset > Yleiset > Moniajo ja Dock. Voit sitten tehdä seuraavia asioita:

• Salli useita appeja: Poista käytöstä, jos et halua käyttää Slide Overia tai Split View'tä.
  • Pysyvä peittokuva: Poista käytöstä, jos et halua käyttää Kuva kuvassa -ominaisuutta.
  • Eleet: Poista käytöstä, jos et halua käyttää moniajoeleitä esimerkiksi apinvaihtajan avaamiseen tai Koti-valikkoon palaamiseen.
  • Näytä ehdotetut ja äskeiset apit: Laita päälle, jos haluat nähdä äskettäin käytetyt apit Dockin oikealla puolella.

Apin päivitys taustalla

Kun olet vaihtanut toiseen appiin, jotkin apit ovat käynnissä hetken ja siirtyvät sitten keskeytettyyn tilaan. Keskeytetyssä tilassa olevat apit eivät ole aktiivisesti käytössä, avoinna tai viemässä järjestelmän resursseja. Apin päivitys taustalla -ominaisuuden avulla keskeytetyssä tilassa olevat apit voivat etsiä päivityksiä ja uutta sisältöä.

Jos haluat keskeytetyssä tilassa olevien appien etsivän uutta sisältöä, valitse Asetukset > Yleiset > Apin päivitys taustalla ja ota Apin päivitys taustalla käyttöön. Jos lopetat apin apinvaihtajasta, se ei ehkä voi käynnistyä tai etsiä uutta sisältöä, ennen kuin avaat sen uudelleen.