Escape-näppäimen käyttäminen MacBook Prossa, jossa on Touch Bar

Tässä artikkelissa kerrotaan esc-näppäimen käytöstä sekä sen vaihtoehtoisista käyttötavoista MacBook Prossa, jossa on Touch Bar.

MacBook Prossa (15-tuumainen, 2016 tai uudempi) ja MacBook Prossa (13-tuumainen, 2016 tai uudempi, neljä Thunderbolt 3-porttia) on Touch Bar, joka muuttuu automaattisesti käyttämästäsi ohjelmasta riippuen, mikä mahdollistaa hyödyllisten ja tuttujen työkalujen ja komentojen käytön.

Esc-näppäin näkyy Touch Barin vasemmalla puolella aivan kuten tavallisessakin näppäimistössä. Esc-näppäin näkyy vasemmalla, vaikka Touch Barin muut työkalut muuttuisivat.

Touch Barin muut työkalut saattavat tilapäisesti peittää esc-näppäimen:

Esc-näppäin tulee uudelleen näkyviin, kun napautat  tai Valmis-painiketta.

Esc-näppäimen korvaaminen toisella näppäimellä

Voit valita jonkin fyysisen näppäimen korvaamaan esc-näppäimen väliaikaisesti tai pysyvästi:

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset.
  2. Valitse Näppäimistö.
  3. Klikkaa näppäimistöasetuksissa Muuntonäppäimet.
  4. Valitse esc-näppäimen korvaava näppäin ponnahdusvalikosta.

Jos esimerkiksi valitset esc-näppäimen ctrl-näppäimen (^) oikealta puolelta, ctrl-näppäimen painaminen tuottaa saman tuloksen kuin esc-näppäimen painaminen: se sulkee avoinna olevat valikot, ja ctrl-optio-komento tuo Pakota lopettamaan -ikkunan näkyviin.

Voit palauttaa näppäimistön toiminnot normaaleiksi klikkaamalla Palauta oletusarvot.

Ohjelmien sulkeminen pakottamalla vaihtoehtoisten esc-komentojen avulla

Touch Barin esc-näppäintä ei ehkä voi käyttää, jos käyttämäsi ohjelma lakkaa vastaamasta.

Jos haluat käyttää esc-näppäintä ohjelman sulkemiseen pakottamalla, voit kokeilla optio-komento-esciä toisessa ohjelmassa. Voit myös valita Omenavalikko > Pakota lopettamaan.

Jos se ei onnistu tai jos Touch Bar ei vastaa missään ohjelmassa, käynnistä Mac uudelleen. Valitse Omenavalikko > Käynnistä uudelleen, tai jos Macisi ei vastaa, sulje se pitämällä Touch ID:tä (virtapainiketta) hetken painettuna.

Esc-näppäimen käyttäminen Windowsissa

Kun suoritat Windows 10:n Macissa Boot Campin avulla, esc-näppäin on Touch Barissa samassa paikassa kuin macOS:ää käytettäessä.

Voit myös käyttää esc-näppäintä Windowsin näyttönäppäimistön avulla. Valitse Windows-valikosta Aputoiminnot-valikkokohde. Valitse sitten Näyttönäppäimistö.