Näytön mukautuksen käyttäminen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

iOS 10:ssä ja uudemmissa voit käyttää Näytön mukautus -toimintoa, kuten myös Värisuodattimet- ja Käänteiset värit -toimintoja, muuttaaksesi tapaa, jolla sisältö näytetään näytöllä.

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit käyttää Värisuodattimet- ja Käänteiset värit -toimintoja iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa.

Käänteiset värit -toiminnon ottaminen käyttöön

Jos kohteiden tarkastelemisesta tummaa taustaa vasten on hyötyä, Käänteiset värit -toiminnolla voit muuttaa tapaa, jolla sisältö näytetään näytöllä. Älykkäät käänteisvärit kääntävät näytön värit, lukuun ottamatta kuvia, mediaa ja appeja, jotka käyttävät tummia värityylejä. Klassiset käänteisvärit kääntävät kaikki näytön värit.

Siirry kohtaan Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Näytön mukautus > Käänteiset värit.

Värisuodattimet-toiminnon ottaminen käyttöön

Jos olet värisokea tai kärsit muusta näköhaitasta, voit käyttää värisuodattimia helpottamaan värien erottamista toisistaan. Värisuodattimet saattavat vaikuttaa siihen, miltä esimerkiksi valokuvat ja elokuvat näyttävät, joten suodattimia kannattaa käyttää vain tarvittaessa.

Voit ottaa Värisuodattimet käyttöön Asetukset-apissa.

Siirry kohtaan Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Näytön mukautus ja valitse Värisuodattimet.

Kun otat Värisuodattimet käyttöön, voit valita neljästä esiasetetusta suodattimesta:

• Harmaasävy
  • Punaisen ja vihreän suodatin punasokeuteen
  • Vihreän ja punaisen suodatin vihersokeuteen
  • Sinisen ja keltaisen suodatin sinisokeuteen

Valitsemisen helpottamiseksi näet esimerkin näistä kolmesta värimallista, jotta voit valita vaihtoehdon, joka vastaa tarpeitasi. Pyyhkäise vasemmalle tai oikealle vaihtoehtojen välillä, niin löydät itsellesi parhaan suodattimen.

Tässä esimerkissä näet värikyniä vasemmalta oikealle sateenkaaren väreissä punaisesta ja keltaisesta alkaen purppuraan ja ruskeaan asti.

Tässä esimerkissä on kolme palkkia eri värikylläisyyksillä.

Tässä esimerkissä on pystysuuntaisia viivoja erivärisillä taustoilla värinäön heikkouden tunnistamiseksi. Valitse suodatin, jossa näet koko viivan.

Värikylläisyyden säätäminen

Voit säätää minkä tahansa värisuodattimen kylläisyyttä tarpeesi mukaiseksi. Siirry kohtaan Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Näytön mukautus ja säädä Kylläisyys-liukusäädintä mukauttaaksesi suodatinta kylläisemmäksi tai vähemmän kylläiseksi.

Sävytyksen säätäminen

Jos sinulla on värin tai valon herkkyyttä, voit muuttaa näyttösi sävytystä. Näin voit muuttaa koko näyttösi sävyä iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa.

Kehysnopeuden rajoittaminen

Jos käytössäsi on iPad Pro (10,5 tuumaa) tai toisen sukupolven iPad Pro (12,9 tuumaa), voit asettaa näytön enimmäiskehysnopeudeksi 60 kehystä sekunnissa. Siirry kohtaan Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Näytön mukautus ja ota käyttöön Rajoita kehysnopeutta.

Näytön mukautuksen ottaminen käyttöön Käyttöapu-oikotien tai Ohjauskeskuksen avulla

Käänteiset värit- ja Värisuodattimet-toiminnot voidaan ottaa nopeasti käyttöön tai pois käytöstä Käyttöapu-oikotien avulla. Lue, miten Käyttöapu-oikotietä käytetään.