Näyttö ja tekstin koko -valintojen käyttö iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

iOS:n näytön käyttöaputoimintojen avulla voit suurentaa tekstiä, lihavoida sitä, lisätä kontrastia, käyttää värisuodattimia, käyttää älykkäitä käänteisvärejä, hallita automaattista kirkkautta ja paljon muuta.

Näytön käyttöaputoiminnot ovat saatavilla seuraavilla laitteilla:

Muuta värit käänteisiksi -toiminnon ottaminen käyttöön

Jos kohteiden tarkastelemisesta tummaa taustaa vasten on hyötyä, Muuta värit käänteisiksi -toiminnolla voit muuttaa tapaa, jolla sisältö näytetään näytöllä.

Voit käyttää käänteisiä värejä avaamalla Asetukset-apin ja napauttamalla Käyttöapu > Näyttö ja tekstin koko.

Älykkäät käänteinen

Älykkäät käänteisvärit kääntävät näytön värit, lukuun ottamatta kuvia, mediaa ja appeja, jotka käyttävät tummia värityylejä.

Klassinen käänteinen

Klassiset käänteisvärit kääntävät kaikki näytön värit.

Värisuodattimet-toiminnon ottaminen käyttöön

Jos olet värisokea tai kärsit muusta näköhaitasta, voit käyttää värisuodattimia helpottamaan värien erottamista toisistaan. Värisuodattimet saattavat vaikuttaa siihen, miltä esimerkiksi valokuvat ja elokuvat näyttävät, joten suodattimia kannattaa käyttää vain tarvittaessa.

Avaa Asetukset-appi, napauta Käyttöapu > Näyttö ja tekstin koko > Värisuodattimet. Näet kolme esimerkkiä väritiloista, joiden avulla voit valita tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon. Pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle vaihtoehtojen kohdalla voit löytää suodattimen, joka sopii sinulle parhaiten.

Tässä esimerkissä näet värikyniä vasemmalta oikealle sateenkaaren väreissä punaisesta ja keltaisesta alkaen purppuraan ja ruskeaan asti.

Tässä esimerkissä on kolme palkkia eri värikylläisyyksillä.

Tässä esimerkissä on pystysuuntaisia viivoja erivärisillä taustoilla värinäön heikkouden tunnistamiseksi. Valitse suodatin, jossa näet koko viivan.

Suodattimen valinta

Kun otat Värisuodattimet käyttöön, voit valita neljästä esiasetetusta suodattimesta:

• Harmaasävy
  • Punaisen ja vihreän suodatin punasokeuteen
  • Vihreän ja punaisen suodatin vihersokeuteen
  • Sinisen ja keltaisen suodatin sinisokeuteen

Värikylläisyyden säätäminen

Voit säätää minkä tahansa värisuodattimen kylläisyyttä tarpeesi mukaiseksi. Käyttämällä Voimakkuus-liukusäädintä voit mukauttaa värisuodatinta kylläisemmäksi tai vähemmän kylläiseksi.

Sävytyksen säätäminen

Jos sinulla on väri- tai valoherkkyyttä, voit muuttaa koko näyttösi sävyä iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa napauttamalla Sävytys. Säädä liukusäädinten avulla näyttösi sävyä sekä vaikutuksen voimakkuutta.

Muut näytön mukautuskeinot

Käänteisten värien ja suodatinten käytön lisäksi löydät myös seuraavat kohdat Näyttö ja tekstin koko -näytöltä:

• Lihavoi teksti: Muuttaa laitteen käyttöliittymän tekstin lihavoiduksi.
  • Suurenna tekstiä: Napauta tätä ja ota käyttöön Suuremmat käyttöapukoot. Sitten voit valita haluamasi tekstin koon käyttämällä liukusäädintä.
  • Painikemuodot: Lisää painikkeisiin muotoja kuten alleviivauksen Takaisin-painikkeiden alle.
  • Näytä kytkinmerkit: Lisää kytkinmerkit valintanäyttöihin.
  • Vähennä läpinäkyvyyttä: Parantaa luettavuutta lisäämällä joidenkin taustojen kontrastia vähentämällä läpinäkyvyyttä ja sumennusta.
  • Lisää kontrastia: Lisää apin etualan ja taustan värien välistä värikontrastia.
  • Erottele ilman väriä: Korvaa käyttöliittymän kohteet, jotka välittävät tiedon pelkästään värillä.
  • Vähennä valkopistettä: Vähentää kirkkaiden värien voimakkuutta.

Kehysnopeuden rajoittaminen

Jos käytössäsi on iPad Pro (10,5 tuumaa) tai toisen sukupolven iPad Pro (12,9 tuumaa), voit asettaa näytön enimmäiskehysnopeudeksi 60 kehystä sekunnissa. Avaa Asetukset. Napauta Käyttöapu > Liike ja ota käyttöön Rajoita kehysnopeutta.

Ominaisuuksien ottaminen käyttöön Käyttöapu-oikotien tai Ohjauskeskuksen avulla

Käänteiset värit- ja Värisuodattimet-toiminnot voidaan ottaa nopeasti käyttöön tai pois käytöstä Käyttöapu-oikotien avulla. Lue, miten Käyttöapu-oikotietä käytetään.