Mitä eroa on iMessagella, RCS-viesteillä ja teksti- tai multimediaviesteillä?

Voit lähettää viestejä iPhonen, iPadin, Macin, Apple Watchin tai Apple Vision Pron Viestit-apilla. Nämä viestit lähetetään iMessage-, RCS-, teksti- tai multimediaviesteinä. Lue lisätietoja viestityyppien välisistä eroista.

iMessage

Siniset kuplat osoittavat, että viesti on lähetetty iMessagella.

iMessage-viestejä voidaan lähettää toiseen iPhoneen tai toiseen Apple-laitteeseen Wi-Fi- tai mobiilidataverkon kautta. Voit lähettää iMessagella esimerkiksi tekstiä, korkeatarkkuuksisia kuvia ja videoita, dokumentteja, linkkejä, Tapbackeja, tekstitehosteita, Live-tarroja ja viestitehosteita. iMessage tukee toimitus- ja lukukuittauksia sekä kirjoittamisen ilmaisimia. iMessage-viestit näkyvät laitteessa sinisissä tekstikuplissa.

Kun käytät iMessagea, keskustelut on salattu päästä päähän, joten niitä ei voi lukea, kun niitä lähetetään laitteiden välillä.

Voit laittaa iMessagen päälle tai pois päältä kohdasta Asetukset > Apit > Viestit.

Jos Wi-Fi ei ole käytettävissä, iMessage-viestit lähetetään mobiilidatan kautta. Mobiilidatan käyttö saattaa olla maksullista.

RCS

Voit lähettää iPhonella iOS 18:ssa RCS-viestejä. Nämä näkyvät vihreissä kuplissa.

Jos et käytä iMessagea, voit käyttää RCS-viestejä. RCS-viestejä voidaan lähettää myös muihin kuin Apple-laitteisiin sekä toiseen iPhoneen tai toiseen Apple-laitteeseen, jossa Tekstiviestien välitys on käytössä. RCS:n avulla voit lähettää esimerkiksi tekstiviestejä, korkeatarkkuuksisia kuvia ja videoita sekä linkkejä. RCS tukee myös toimitus- ja lukukuittauksia sekä kirjoittamisen ilmaisimia. RCS-viestit näkyvät laitteessa vihreissä tekstikuplissa.

Applen RCS-toteutus perustuu alan standardiin. RCS-viestit eivät ole päästä päähän -salattuja, joten niitä ei ole suojattu siltä, että kolmas osapuoli voi lukea niitä, kun niitä lähetetään laitteiden välillä.

RCS on operaattorin tarjoama palvelu. Kun laitteesi muodostaa yhteyden mobiiliverkkoon, se viestii operaattorisi ja tämän kumppanien kanssa ja määrittää RCS:n. Operaattorisi ja tämän kumppanit vaihtavat käyttäjätunnisteita laitteesi todentamiseksi ja yhteyden muodostamiseksi. Tällaisia tunnisteita voivat olla muun muassa IMEI, IMSI, nykyinen IP-osoite ja puhelinnumero. Nykyinen IP-osoitteesi saatetaan myös jakaa muiden RCS-käyttäjien kanssa.

Tarvitset RCS:n käyttöä varten iOS 18:n ja tekstiviestipalvelun operaattorilta, joka tukee RCS:n käyttöä iPhonessa. Saat lisätietoja matkapuhelinoperaattoriltasi.

Voit laittaa RCS:n päälle tai pois päältä valitsemalla Asetukset > Apit > Viestit > RCS-viestit.

Katso, tukeeko operaattorisi RCS-viestejä iPhonessa

RCS:n aktivointi saattaa kestää muutaman tunnin.

Tekstiviesti/multimediaviesti

Vihreät kuplat osoittavat, että viesti on lähetetty tekstiviestinä.

Jos et käytä iMessagea tai RCS:ää, voit käyttää tekstiviestejä ja multimediaviestejä. Teksti- ja multimediaviestejä voidaan lähettää muihin kuin Apple-laitteisiin sekä toiseen iPhoneen tai Apple-laitteeseen, jossa Tekstiviestien välitys on käytössä. Teksti- ja multimediaviesteillä voit lähettää esimerkiksi tekstiä, kuvia, videoita ja linkkejä. Teksti- ja multimediaviestit näkyvät laitteessasi vihreissä tekstikuplissa.

Teksti- ja multimediaviestit eivät ole päästä päähän -salattuja, joten niitä ei ole suojattu siltä, että kolmas osapuoli voi lukea niitä, kun niitä lähetetään laitteiden välillä.

Teksti- ja multimediaviestit ovat operaattorin tarjoamia palveluita. Kun laite muodostaa yhteyden mobiiliverkkoon, se viestii operaattorin kanssa. Operaattorisi todentaa laitteesi vaihtamalla käyttäjätunnisteita. Tällaisia tunnisteita voivat olla muun muassa IMEI, IMSI, nykyinen IP-osoite ja puhelinnumero.

Teksti- ja multimediaviestien lähettämiseen iPhonella tarvitaan näitä palveluita tukeva liittymä. Pyydä lisätietoja matkapuhelinoperaattoriltasi.