Muistiinpanojen jakaminen iPhonessa, iPadissa, iPod touchissa tai Macissa

iPhonen, iPadin, iPod touchin tai Macin Muistiinpanot-apilla voit kutsua henkilöitä yhteiskäyttäjiksi iCloud-muistiinpanoihisi ja -kansioihisi. Voit siten tehdä yhteistyötä projekteissa, suunnitella matkoja, tehdä ostoslistoja ja paljon muuta.

Tietoja muistiinpanojen jakamisesta

Voit lisätä haluamasi henkilön mihin tahansa iCloud-muistiinpanoon tai kokonaiseen muistiinpanokansioon laitteellasi. Tämän jälkeen kyseinen henkilö voi tehdä muokkauksia ja nähdä viimeisimmät tekemäsi muutokset. Jos olet muistiinpanon omistaja, voit poistaa yhteiskäyttäjiä muistiinpanoistasi ja kansioistasi milloin haluat.

iCloud pitää muistiinpanosi ja kansiosi ajan tasalla kaikkialla, kunhan laitteesi on yhteydessä internetiin. Niinpä kun merkitset tehtävälistassa jonkin kohteen tehdyksi, muokkaat luonnosta tai lisäät liitteen, kaikki muistiinpanon tai kansion jakamisessa mukana olevat näkevät uusimman version.

Et voi jakaa salasanalla suojattuja muistiinpanoja. Jos haluat jakaa salasanalla suojatun muistiinpanon, napauta iOS-laitteellasi tai  Macillasi ja valitse Poista lukko.

Ennen kuin aloitat

1. Päivitä iPhoneen, iPadiin tai iPod touchiin uusin iOS- tai iPadOS-versio ja Maciin uusin macOS-versio.
  2. Ota iCloud käyttöön kaikissa laitteissasi.
  3. Varmista, että olet kirjautunut iCloudiin samalla Apple ID:llä kaikissa laitteissasi.
  4. Päivitä muistiinpanosi, jotta voit käyttää uusimpia ominaisuuksia. Kaikkien, joille olet jakanut muistiinpanoja, tulee myös päivittää laitteensa ja muistiinpanonsa. Jos muistiinpanoissasi on piirroksia, varmista, että ne on päivitetty, jotta voit käyttää uusimpia ominaisuuksia.

Ihmisten lisääminen muistiinpanoon

Kutsu joku muokkaamaan muistiinpanoa Mailissa tai Viesteissä. Voit myös kopioida linkin muistiinpanoon ja lähettää sen muille millä tahansa haluamallasi tavalla. Toimi seuraavasti:

1. Avaa iCloud-muistiinpano, jonka haluat jakaa.
  2. Napauta tai klikkaa yhteiskäyttäjien lisäämisen painike .
  3. Valitse, miten haluat lähettää kutsusi. Valitse sitten henkilö, jolle haluat jakaa muistiinpanon.
  4. iPhone, iPad ja iPod touch lähettävät muistiinpanon automaattisesti valitsemasi jakotavan mukaisesti. Macissa täytyy klikata Jaa-painiketta.

Jos haluat lisätä muita henkilöitä jaettuun muistiinpanoon, avaa iCloud-muistiinpano, napauta yhteiskäyttäjien lisäämisen painike, napauta sitten Lisää käyttäjiä ja toimi vaiheiden 3–4 mukaisesti.

Haluatko tietää, onko muistiinpano jo jaettu? Katso, onko muistiinpanon yläreunassa  tai muistiinpanoluettelossa . Haluatko lähettää muistiinpanon jollekulle ilman, että tämä voi muokata sitä? Napauta  muistiinpanon yläreunassa ja valitse, miten haluat jakaa sen.

Henkilöiden lisääminen kansioon

1. Siirry Kansiot-luetteloosi.
  2. Jos käytössäsi on iPhone, iPad tai iPod touch, pyyhkäise vasemmalle jaettavan kansion päältä. Jos käytössäsi on Mac, valitse jaettava kansio.
  3. Napauta . Jos käytössäsi on Mac, valitse esiin tulevassa valikossa Kansio-vaihtoehto.
  4. Lisää henkilö, jolle haluat jakaa kansiosi. Valitse sitten, miten haluat jakaa kutsun. iPhone, iPad ja iPod touch lähettävät muistiinpanon automaattisesti valitsemasi jakotavan mukaisesti. Macissa täytyy klikata Jaa-valintaa.

Kansion jakamiseen tai jaetun kansion yhteiskäyttökutsun hyväksymiseen tarvitaan iOS 13 tai iPadOS.

Jakamisen hallinta

Jaetun muistiinpanon tekijänä voit määrittää, kuka voi tehdä muutoksia. Napauta tai klikkaa muistiinpanossa , niin näet, kenelle muistiinpano on jaettu. Napauta tai klikkaa sitten Jakovalinnat ja valitse haluamasi vaihtoehto, esimerkiksi Muokkaus tai Vain katselu.

Jos henkilön nimen alapuolella lukee Kutsuttu, hän ei ole vielä hyväksynyt kutsuasi. Kuka tahansa jaetun muistiinpanon käyttäjä voi muun muassa lisätä liitteitä, luoda tarkistuslistoja ja luonnostella piirroksen. Käyttäjä voi myös muokata tekstiä, ellet aseta hänen jakovalinnakseen vaihtoehtoa Vain katselu. Kun jaettu muistiinpano päivitetään, jokainen muistiinpanon yhteiskäyttäjä saa ilmoituksen päivityksestä. Jos haluat piilottaa nämä ilmoitukset, napauta muistiinpanossa  ja ota käyttöön asetus Kätke ilmoitukset.

Jos haluat ottaa käyttöön Korosta kaikki muutokset -asetuksen, siirry muistiinpanoon, napauta  ja ota asetus sitten käyttöön. Tämän jälkeen kaikki muutokset, jotka sinä tai yhteiskäyttäjät tekevät muistiinpanoon, näkyvät korostettuina.

Vain katselu- ja Korosta kaikki muutokset -ominaisuuksien sekä joidenkin muiden uusimpien Muistiinpanot-ominaisuuksien käyttämiseen tarvitaan iOS 13 tai iPadOS.

Henkilöiden poistaminen jaetusta muistiinpanosta

Yhden henkilön poistaminen jaetusta muistiinpanosta:

1. Avaa .
  2. Napauta tai klikkaa henkilön nimeä.
  3. Napauta tai klikkaa Poista käyttöoikeus.

Kaikkien poistaminen jaetusta muistiinpanosta:

1. Avaa .
  2. Napauta tai klikkaa Lopeta jakaminen.
  3. Valitse OK.

Kun lopetat muistiinpanon jakamisen muiden ihmisten kanssa, muistiinpano poistetaan heidän laitteiltaan automaattisesti.

Jaetun muistiinpanon poistaminen

Jaetun muistiinpanon tekijä voi poistaa muistiinpanon koska tahansa. Jaettu muistiinpano poistetaan samaan tapaan kuin muutkin muistiinpanot. Napauta roskakoripainiketta , niin muistiinpano siirtyy Äskettäin poistetut -kansioon kaikissa laitteissasi. Muistiinpano säilyy Äskettäin poistetut -kansiossa 30 päivää. Muistiinpano poistetaan kokonaan kaikkien niiden laitteilta, joille se on jaettu.

Jos poistat vahingossa muistiinpanon, jonka joku muu on jakanut kanssasi, voit hyväksyä muistiinpanotiedoston uudelleen alkuperäisestä kutsusta. Kun hyväksyt muistiinpanon uudelleen, se sisältää kaikki muutokset, joita muistiinpanoon on siihen mennessä tehty. Jos tekijä on lopettanut muistiinpanon jakamisen, et voi hyväksyä sitä uudelleen. Jos sinulla ei ole alkuperäistä kutsua, pyydä tekijää jakamaan se uudelleen tai yritä etsiä se Äskettäin poistetut -kansiostasi.

Tee Muistiinpanot-apilla entistä enemmän