Pages-, Numbers- ja Keynote-yhteistyö

Kutsu muita käyttämään dokumenttejasi ja muokkaa niitä yhdessä reaaliaikaisesti. Yhteistyö kuuluu oletuksena iPhonen, iPadin, iPod touchin, Macin ja iCloud.comin Pagesiin, Numbersiin ja Keynoteen.

Jos haluat tehdä yhteistyötä iPhonessa, iPadissa tai Macissa, tarvitset iPhonen, iPadin tai Macin, jossa on iOS 13.1, iPadOS 13.1 tai macOS Catalina tai uudempi, sekä Pagesin, Numbersin tai Keynoten version 10.2 tai uudemman.

Jos haluat tehdä yhteistyötä käyttämällä Pagesia, Numbersia tai Keynotea verkossa osoitteessa iCloud.com, tarvitset Safari 9.1.3:n tai uudemman tai Google Chromen Macia varten. Windows-tietokonetta varten tarvitset Google Chromen tai Microsoft Edgen.

Muiden kutsuminen yhteistyöhön

Kun kutsut muita tekemään yhteistyötä dokumentin, laskentataulukon tai esityksen parissa, lähetät heille iCloud.com-linkin. Enintään 100 henkilöä voi tarkastella ja muokata jaettua dokumenttia samanaikaisesti.

Dokumentin nimi näkyy URL-osoitteessa. Jos dokumentin nimi tai sisältö on luottamuksellista tietoa, kerro vastanottajille, että linkkiä ei saa lähettää edelleen.

Voit kutsua muita tekemään yhteistyötä Pages-, Numbers- tai Keynote-dokumenttien parissa myös jakamalla kansion iCloud Drivessa. Kun jaat kansion, jaetussa kansiossa olevista Pages-, Numbers- tai Keynote-dokumenteista tulee automaattisesti yhteistyödokumentteja kaikille, joiden kanssa kansio jaetaan.

Kutsumasi ihmiset voivat avata ja tarkastella dokumentteja koosta riippumatta. Jos dokumenttisi on yli kahden gigatavun kokoinen ja haluat, että kutsumasi ihmiset voivat muokata sitä, pienennä dokumentin koko iPhonen, iPadin tai Macin Pagesilla, Numbersilla tai Keynotella alle kahteen gigatavuun, ennen kuin kutsut muita.

Ihmisten kutsuminen iPhonella tai iPadilla

1. Kirjaudu iCloudiin laitteellasi ja ota iCloud Drive käyttöön Pagesille, Numbersille ja Keynotelle.
  2. Voit jakaa dokumentin sen ollessa auki tai dokumenttien hallinnasta.:
    • Kun dokumentti on auki, napauta työkalupalkin Tee yhteistyötä -painiketta .
    • Napauta dokumenttien hallinnassa Selaa, napauta Valitse ja napauta sitten dokumenttia, jonka haluat jakaa. Napauta Jaa-painiketta  ja sitten Lisää käyttäjiä. Dokumentti on ehkä ladattava ensin laitteeseesi.
    • Jos dokumentti on jaetussa kansiossa, voit muokata kutsuluetteloa napauttamalla Tee yhteistyötä -valikossa Näytä jaettu kansio.
  3. Napauttamalla Jakovalinnat ja valitsemalla asetuksen näet rajoitukset siitä, kuka voi tarkastella ja muuttaa dokumenttiasi. Oletusasetus on, että kutsumasi ihmiset voivat muokata dokumenttiasi.
  4. Valitse linkin lähetystapa.
  5. Lisää tarvittavat lisätiedot ja lähetä tai julkaise viesti.

Tee yhteistyötä -painike  valintamerkillä tulee näkyviin dokumenttisi yläosassa. Tämä kuvake näyttää myös, kuinka monella ihmisellä on dokumentti auki, pois lukien sinä itse.

Ihmisten kutsuminen Macilla

1. Kirjaudu iCloudiin laitteellasi ja ota iCloud Drive käyttöön Pagesille, Numbersille ja Keynotelle.
  2. Avaa Pages-, Numbers- tai Keynote-dokumentti, jonka haluat jakaa.
  3. Klikkaa työkalupalkin Tee yhteistyötä -painiketta . Jos dokumentti on jaetussa kansiossa, napauta Näytä jaettu kansio.
  4. Klikkaamalla Jakovalinnat ja valitsemalla asetuksen näet rajoitukset siitä, kuka voi tarkastella ja muuttaa dokumenttiasi. Oletusasetus on, että kutsumasi käyttäjät voivat muokata dokumenttiasi.
  5. Valitse, miten muita käyttäjiä kutsutaan tekemää yhteistyötä.
  6. Klikkaa Jaa ja lähetä tai julkaise viesti.

Tee yhteistyötä -painike  valintamerkillä tulee näkyviin dokumenttisi yläosassa. Tämä kuvake näyttää myös, kuinka monella ihmisellä on dokumentti auki, pois lukien sinä itse.

Muiden kutsuminen iCloud.comista

1. Kirjaudu iCloud.comiin Apple ID:lläsi ja avaa sitten Pages, Numbers tai Keynote.
  2. Avaa dokumentti, jonka haluat jakaa.
  3. Napauta tai klikkaa työkalupalkin Tee yhteistyötä -painiketta . Jos dokumentti on jaetussa kansiossa, napauta Näytä jaettu kansio.
  4. Rajoitukset siitä, kuka voi tarkastella ja muuttaa dokumenttiasi, näet napauttamalla Jakovalinnat. Oletusasetus on, että kutsumasi käyttäjät voivat muokata dokumenttiasi.
  5. Valitse, miten muita käyttäjiä kutsutaan tekemään yhteistyötä. Jos käytät iCloudia vain verkossa, sinun on kopioitava linkki.
  6. Klikkaa Jaa ja lähetä tai julkaise viesti.

Tee yhteistyötä -painike  valintamerkillä tulee näkyviin dokumenttisi yläosassa. Tämä kuvake näyttää myös, kuinka monella ihmisellä on dokumentti auki, pois lukien sinä itse.

Dokumentin käytön rajoittaminen

Jos rajoitat dokumentin käytön henkilöihin, jotka olet kutsunut tekemään yhteistyötä, heidän pitää kirjautua iCloudiin tai iCloud.comiin Apple ID:llään.

1. Napauta tai klikkaa Tee yhteistyötä -painiketta . Jos dokumentti on jaetussa kansiossa, napauta tai klikkaa Näytä jaettu kansio.
  2. Valitse Jakovalinnat ja sitten jokin seuraavista asetuksista:
    • Jos haluat, että vain tietyt osallistujat voivat muokata dokumenttia, valitse Vain kutsutut. Osallistujat voivat avata sen vain kirjauduttuaan iCloudiin tai iCloud.comiin Apple ID:illään. Apple ID:n voi luoda vasta dokumentin jakamisen jälkeen, jos käyttäjällä ei vielä ole sellaista.
    • Jos haluat, että dokumentin voi avata kuka tahansa, jolla on linkki jaettuun dokumenttiin, valitse Kaikki, joilla on linkki.
    • Jos haluat, että kuka tahansa, joka voi käyttää dokumenttia, voi muokata sitä ja tulostaa sen, valitse Muokkaus.

Jos haluat, että käyttäjät, joilla on dokumentin käyttöoikeus, voivat katsella sitä ja tulostaa sen, mutta eivät muokata sitä, valitse Vain katselu.

Jakovalintoja voi muuttaa milloin tahansa. Voit muuttaa Jakovalintoja klikkaamalla tai napauttamalla Tee yhteistyötä -painiketta  ja tekemällä sitten haluamasi muutokset.

Salasanan asettaminen

Voit myös määrittää dokumentille salasanan, jolloin dokumentin voivat avata vain ne, jotka tietävät salasanan:

• Valitse Macilla Arkisto > Aseta salasana, syötä salasanavihje ja klikkaa sitten Aseta salasana.
  • Kun dokumentti on avoinna, napauta iPhonessa tai iPadissa Lisää-painiketta , napauta Aseta salasana, anna pyydetyt tiedot ja napauta sitten Valmis.
  • Klikkaa iCloud.comissa Työkalut-painiketta , klikkaa Aseta salasana, syötä salasana ja vihje ja klikkaa Aseta salasana.

Jos valitset jakoasetukseksi Vain kutsutut, vain muokkausoikeudet saavat käyttäjät voivat lisätä ja poistaa dokumentin salasanan sekä muuttaa sitä. Muussa tapauksessa vain sinä itse voit muuttaa salasanaa.

Jaetun dokumentin yhteismuokkaaminen

Voit esimerkiksi katsella muiden tekemiä muokkauksia reaaliajassa ja piilottaa tai näyttää muokkaukset.

Jos haluat tarkastella jaettuja dokumentteja:

• Napauta iPhonessa tai iPadissa dokumenttien hallinnan Äskeiset-painiketta . Jaetut dokumentit ilmestyvät näytön alalaitaan.
  • Klikkaa iCloud.comin dokumenttien hallinnan sivupalkissa Jaetut.

Kun muokkaat jaettua dokumenttia, voit käyttää joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia Pagesin, Numbersin ja Keynoten ominaisuuksia

Katso, kuka käyttää dokumenttia

Näet, kuka on liittynyt dokumenttiin, napauttamalla tai klikkaamalla Tee yhteistyötä -painiketta . Jos näet listassa nimen vieressä pisteen, se tarkoittaa, että dokumentti on auki kyseisellä käyttäjällä. Napauttamalla tai klikkaamalla pistettä voit tarkistaa, missä dokumenttia muokataan.

Jos haluat kommunikoida muiden osallistujien kanssa, ketjutettujen kommenttien avulla voit lisätä kommentteja ja vastata niihin poistumatta Pagesista, Numbersista tai Keynotesta.

Muokkaaminen offline-tilassa

Voit muokata jaettua dokumenttia myös silloin, kun internet-yhteyttä ei ole. Offline-tilassa tekemäsi muutokset tallennetaan vähintään 30 päiväksi, ja ne lähetetään automaattisesti iCloudiin, kun siirryt taas online-tilaan. Muut osallistujat näkevät muutoksesi niiden lähettämisen jälkeen. Voit tarkistaa dokumenttiesi synkronoinnin tilan iPhonen tai iPadin dokumenttien hallinnasta tai valitsemalla Macissa Näytä >ja valitsemalla sitten synkronoinnin tilan näyttövaihtoehdon.

Jos haluat toimittaa tekemäsi muutokset sisältävästä dokumentista kopion jollekulle muulle, ennen kuin muutokset lähetetään, napauta iPhonessa tai iPadissa Lisää-painiketta  tai klikkaa Macissa Jaa ja valitse sitten Lähetä kopio. Jos liität dokumentin iPhonen tai iPadin Tiedostot-apista tai Macin Finderista, muutoksia ei sisällytetä dokumenttiin. Jos joku, jonka kanssa teet yhteistyötä, poistaa offline-tilassa muokkaamasi objektin, Keynote-dian tai Numbers-taulukkovälilehden, dokumentti ei sisällä näitä muutoksia, kun palaat online-tilaan ja dokumentti synkronoidaan iCloudin kanssa.

Dokumentin jakamisen lopettaminen

Avaa dokumentti ja napauta tai klikkaa Tee yhteistyötä -painiketta  > Lopeta jakaminen ja sitten OK.

Kun lopetat jakamisen, dokumentti poistetaan kaikkien osallistujien iCloud Drivesta. Jos jaat dokumentin uudelleen myöhemmin, sen linkki on edelleen sama. Jos olet rajoittanut dokumentin käyttöä valitsemalla Vain kutsutut, sinun on kutsuttava kaikki osallistujat uudelleen.

Jos haluat lopettaa jaetussa kansiossa olevan dokumentin jakamisen, siirrä dokumentti jaetun kansion ulkopuolelle.

Ominaisuudet, joita ei tueta yhteistyössä

Jos haluat käyttää jotain näistä ominaisuuksista, lopeta dokumentin jakaminen, tee muutokset ja jaa dokumentti sitten uudelleen. Kun lopetat jakamisen, dokumentti poistetaan kaikkien osallistujien iCloud Drivesta. Jos olet rajoittanut dokumentin Vain kutsutut -valinnalla, sinun täytyy kutsua kaikki osallistujat uudelleen.

Nämä ominaisuudet eivät toistaiseksi ole käytettävissä yhteistyön aikana:

Pages, Numbers ja Keynote

• Yli 50 Mt:n suuruisten mediatiedostojen lisääminen tai muokkaaminen.1
  • Tiedoston koon pienentäminen (Tiedosto > Pienennä tiedoston kokoa).2
  • Rivien ja sarakkeiden vetäminen taulukoiden leipätekstin ja otsakkeiden välillä.
  • Tyylien luominen, poistaminen ja uudelleenjärjestäminen.
  • Ruby-merkkien käyttö aasialaisissa kielissä.
  • Muokattujen solumuotojen luominen tai muokkaaminen.
  • Fontin jokaisen esiintymän korvaaminen dokumentissa.

Pages

• Alaviiteasetusten muokkaaminen.
  • Osioiden lisääminen, leikkaaminen, kopioiminen, sijoittaminen, poistaminen, monistaminen, uudelleenjärjestäminen tai muokkaaminen.
  • EndNote-asetusten muokkaaminen.
  • Kantaobjektien lisääminen ja muokkaaminen.
  • Älykkäiden aika- ja päivämääräkenttien lisääminen.
  • Tekstinkäsittelydokumenttien muuntaminen sivuasetteludokumentiksi ja päinvastoin.
  • Sivunumeroasetusten muokkaaminen.
  • Kantasivujen lisääminen tai muokkaaminen.
  • Kantasivun käyttäminen uudelleen sivulle.

Numbers

• Lomakkeiden luominen ja muokkaaminen iPhonella tai iPadilla.
  • Älykkäiden kenttien lisääminen.
  • Taulukon tyylien kopioiminen tai sijoittaminen.
  • Taulukon transponointi.

Keynote

• Dian koon muuttaminen.
  • Teeman muuttaminen.
  • Diaesityksen tallentaminen tai aiemmin tallennetun diaesityksen toistaminen.
  • Ääniraidan lisääminen tai muokkaaminen.
  • Esittäjän muistiinpanojen muokkaaminen diaesityksen toistamisen aikana.
  • Ääniraidan tyhjentäminen tai raitojen poistaminen.
  • Diaesityksen tallenteen tyhjentäminen.

iCloudin Pages, Numbers ja Keynote

Jotkin ominaisuudet eivät tällä hetkellä ole saatavilla, kun teet yhteistyötä iCloud.comin kautta:

• Jos käytät muutosten seurantaa Pages-dokumentissa, voit tarkastella dokumenttia ja valita tekstiä, mutta et voi muokata sitä.
  • Jos Pages-, Numbers- tai Keynote-dokumentissasi on pystysuoraa tekstiä, voit tarkastella dokumentin kuvaa iCloud.comissa, mutta et voi muokata sitä.
  • Objektien muokkaaminen ryhmien sisällä.

iPhonen, iPadin ja Macin Pagesissa, Numbersissa sekä Keynotessa voit silti muokata dokumentteja, joissa seurataan muutoksia ja joissa on pystysuoraa tekstiä.

1 iCloud.comissa lisättävien kuvatiedostojen enimmäiskoko on 10 Mt.

2 Et voi pienentää jaetun dokumentin kokoa, mutta voit pienentää kopion kokoa.

Jos yhteistyö ei ole mahdollista

Jos käytät Pagesia, Numbersia tai Keynotea ja yhteistyö ei ole mahdollista, sinun on ehkä päivitettävä nämä apit iPhonessasi, iPadissasi tai Macissasi. Ota käyttöön automaattiset päivitykset, niin ohjelmasi ovat aina ajan tasalla. Jos laitteesi on liian vanha appien päivittämiseen, voit silti tehdä yhteistyötä verkossa iCloud.comissa Macilla tai PC:llä.

Jos haluat lähettää dokumentista kopion, voit tehdä sen ilman yhteistyötä:

• Valitse Macissa Jaa > Lähetä kopio.
  • Napauta iPhonella tai iPadilla Lisää-painiketta  > Jaa.
  • Jos käytät iCloud.comia, klikkaa Työkalut-painiketta  > Lähetä kopio.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.