Muistutusten käyttäminen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

iOS 13:n tai uudempien ja iPadOS:n Muistutukset-apilla voit luoda muistutuksia, jotka sisältävät alitehtäviä ja liitteitä, sekä määrittää hälytyksiä ajan ja sijainnin perusteella. Voit jopa asettaa muistutuksen jollekin jaetussa luettelossa olevalle henkilölle.

Ennen kuin aloitat

• Ota iCloud käyttöön, jotta voit pitää muistutuksesi ajan tasalla kaikissa laitteissasi. Avaa Asetukset, napauta [nimesi] > iCloud ja ota Muistutukset käyttöön. Muistutukset-apissa näet muistutukset kaikista Apple-laitteistasi, joilla olet kirjautuneena sisään samalla Apple ID:llä.
  • Lue lisää iCloud-muistutustesi päivittämisestä sen jälkeen, kun päivität iOS 13:een tai uudempaan ja iPadOS:ään.

Muistutusten käytön aloittaminen

Luo muistutus, lisää käytännöllisiä yksityiskohtia ja merkitse se suoritetuksi, kun olet valmis.

Muistutuksen luominen

1. Avaa Muistutukset-appi.
  2. Napauta + Uusi muistutus ja kirjoita muistutuksesi.
  3. Napauta Valmis.

Voit myös lisätä muistutuksia tärkeimpiin tehtävälistoihisi Koti-valikon Muistutukset-widgetissä.

Pikatyökalupalkin käyttäminen esimerkiksi ilmoitusten lisäämiseen

Kun kirjoitat uutta muistutusta, näkyviin tulee pikatyökalupalkki, jossa on helppoja ja nopeita mukauttamisvaihtoehtoja:

Eräpäivän asettaminen

Napauta päivämäärä- ja aikapainiketta  ja aseta muistutukselle eräpäivä. Valitse Tänään, Huomenna, Tänä viikonloppuna tai Päivämäärä ja aika, jos haluat määrittää oman päivämääräsi ja aikasi.

Jos asetat muistutukselle eräpäivän, mutta et aikaa, ilmoitus tulee näkyviin oletuksena kello 9.00. Jos haluat muuttaa sitä, milloin koko päivän muistutusilmoitukset tulevat näkyviin, avaa Asetukset ja napauta Muistutukset. Napauta aikaa Koko päivän muistutusten alta ja valitse toinen aika.

Sijainnin lisääminen

Napauta sijaintipainiketta  ja määritä sijaintiisi perustuva ilmoitus. Valitse jokin saatavilla olevista vaihtoehdoista tai napauta Muokkaa, kun haluat lisätä oman sijaintisi. Valitse, haluatko saada ilmoituksen silloin, kun saavut, vai silloin, kun lähdet, ja määritä muistutusalueen rajat.

Varmista, että Sijaintipalvelut on päällä, jotta voit saada sijaintiin perustuvia muistutuksia. Avaa Asetukset ja napauta sitten Tietosuoja > Sijaintipalvelut ja ota Sijaintipalvelut käyttöön.

Muistutuksen merkitseminen

Napauta liputuspainiketta , kun haluat merkitä muistutuksen erityisen tärkeäksi. Tällöin se näkyy Muistutukset-apin päänäytöllä olevassa älykkäässä Liputetut-listassa.

Liitteen lisääminen

Napauta kuvapainiketta  ja lisää muistutukseen liite. Voit ottaa uuden kuvan, valita kuvan kuvakirjastostasi tai skannata dokumentin.

Muistutuksen osoittaminen

Napauta osoituspainiketta , jos haluat osoittaa muistutuksen jollekin listan kanssasi jakavalle henkilölle. Sinulle osoitetut muistutukset ilmestyvät Muistutukset-apin päänäytöllä olevaan älykkääseen Osoitettu minulle -luetteloon.

Älykkäiden ehdotusten käyttäminen

Muistutukset ehdottaa muistutusta varten automaattisesti päivämääriä, aikoja ja sijainteja aikaisemmin luomiesi vastaavien muistutusten perusteella.

Muistutuksen muokkaaminen, ilmoituksen saaminen viestittämisen aikana ja lisätietojen lisääminen

Napauta tietojen muokkauspainiketta , kun haluat lisätä muistutukseesi lisätietoja ja mukautuksia, kuten muistiinpanoja, URL-osoitteen tai tärkeysjärjestyksen. Voit myös muokata muistutuksen ilmoitusasetuksia ja muuttaa listaa, johon se kuuluu.

Muistutuksen saaminen silloin, kun viestit jonkun kanssa

Ota Viestittäessä-toiminto käyttöön, jos haluat saada ilmoituksen, kun keskustelet tietyn henkilön kanssa Viesteissä.

Ota Viestittäessä-toiminto käyttöön, napauta Valitse käyttäjä ja napauta sitten yhteystiedoissasi olevaa nimeä.

Kun seuraavan kerran keskustelet tämän henkilön kanssa, Muistutukset-ilmoitus tulee näkyviin.

Muistiinpanojen ja URL-osoitteiden lisääminen

Muistiinpanot-kenttään voit lisätä hyödyllisiä tietoja. Jos muistutukseen liittyy verkko-osoite, voit lisätä sen URL-kenttään. Muistiinpanot ja URL-osoite näkyvät muistutuksen yhteydessä missä tahansa listassa, johon muistutus kuuluu.

Alitehtävien luominen

Jokaisella luomallasi muistutuksella voi olla alitehtäviä. Esimerkiksi matkan pakkaamismuistutus voi sisältää listan asioista, jotka sinun on ehdottomasti pakattava mukaan.

Voit luoda alitehtäviä muutamilla eri tavoilla:

• Napauta ja pidä painettuna muistutusta ja vedä se sitten toiseen muistutukseen. Vetämästäsi muistutuksesta tulee toisen muistutuksen alitehtävä.
  • Pyyhkäise muistutuksen kohdalla oikealle ja napauta Sisennä. Muistutuksesta tulee sen yläpuolella olevan muistutuksen alitehtävä. Voit peruuttaa tämän pyyhkäisemällä uudelleen oikealle alitehtävän kohdalla ja valitsemalla Ulonna.
  • Napauta muistutusta ja sitten tietojen muokkauspainiketta . Napauta Alitehtävät > Lisää muistutus ja kirjoita alitehtävä. Toista jokaisen luotavan alitehtävän kohdalla.

Muistutuksen merkitseminen suoritetuksi

Voit merkitä muistutuksen valmiiksi napauttamalla sen vieressä olevaa tyhjää ympyrää. Voit nähdä valmiit muistutuksesi napauttamalla Lisää-painiketta  ja sitten Näytä suoritetut.

Voit poistaa muistutuksen ilman, että se merkitään valmiiksi, pyyhkäisemällä sen kohdalla vasemmalle ja napauttamalla sitten Poista.

Jos saat muistutusilmoituksen lukitusnäytöllesi, pyyhkäise vasemmalle muistutuksen kohdalla. Napauta Näytä ja napauta sitten Merkitse suoritetuksi.

Muistutusten järjesteleminen listojen avulla

Haluatko jakaa muistutukset eri kategorioihin, kuten työ, henkilökohtaiset ja koulu? Voit pitää asiat järjestyksessä luomalla muistutuslistan. Voit mukauttaa listoja värien ja kuvakkeiden avulla ja jakaa listat muiden kanssa. Muistutukset-apin älykkäät listat näyttävät pikanäkymän kaikista mukautettujen listojesi muistutuksista.

Uuden muistutuslistan luominen

1. Napauta Lisää lista Muistutukset-apin päänäytössä.
  2. Kirjoita listan nimi.
  3. Valitse listalle väri ja kuvake tai emoji, jotta se on helpompi tunnistaa nopeasti. Kuvakkeet ovat saatavilla vain sellaisille luetteloille, jotka olet luonut iCloud-tililläsi.
  4. Napauta Valmis.

Kun olet luonut listan, voit muokata sitä:

1. Napauta listaa, jota haluat muokata, ja napauta Lisää-painiketta .
  2. Napauta Nimi ja ulkoasu.
  3. Muuta listan nimeä, väriä tai kuvaketta.
  4. Napauta Valmis.

Listat voidaan myös järjestellä ryhmiin. Voit esimerkiksi luoda Työ-nimisen ryhmän, johon kuuluvat kaikki työhön liittyvät listasi:

1. Napauta ja pidä painettuna listaa.
  2. Vedä lista toiseen listaan.
  3. Anna uudelle ryhmälle nimi.
  4. Napauta Luo.

Napauta ryhmän nimeä Muistutukset-päänäytössä, kun haluat näyttää tai piilottaa sen sisältämät listat.

Muistutuksen siirtäminen toiseen listaan

1. Napauta muistutuslistaa ja sitten muistutusta, jonka haluat siirtää.
  2. Napauta tietojen muokkauspainiketta .
  3. Napauta Lista ja valitse lista, johon haluat siirtää muistutuksen.
  4. Napauta Valmis.

Voit myös vetää muistutuksen toiseen listaan:

1. Napauta ja pidä painettuna muistutusta yhdellä sormella.
  2. Siirry takaisin listoihisi pitämällä muistutusta painettuna ja napauttamalla samalla Listat-painiketta.*
  3. Pudota muistutus listaan, johon haluat siirtää sen.

Voit siirtää monia muistutuksia napauttamalla ja pitämällä painettuna yhtä muistutusta ja napauttamalla sitten toisella sormella muita muistutuksia, jotka haluat siirtää.

* Jos käytät iPadia, listasi pysyvät näkyvissä, joten voit yksinkertaisesti vetää muistutuksia listasta toiseen.

Muistutusten järjestyksen muuttaminen

Napauta ja pidä painettuna muistutusta ja vedä se siihen listan kohtaan, jossa haluat sen näkyvän. Varmista, että asetat sen muistutusten väliin. Jos vedät sen muistutuksen päälle, se muuttuu alitehtäväksi.

Muistutusten tarkasteleminen älykkäissä listoissa

Muistutukset-apin päänäytössä näkyy älykkäitä listoja, jotka järjestävät muistutuksesi automaattisesti pikanäkymiksi:

• Tänään näyttää kaikki muistutuksesi, joiden eräpäiväksi on merkitty tämä päivä. Se näyttää myös muistutukset, jotka ovat myöhässä.
  • Ajoitetut näyttää kaikki muistutuksesi, joilla on eräpäivä, oli se sitten menneisyydessä, tänään tai tulevaisuudessa.
  • Liputetut näyttää kaikki muistutukset, joille olet määrittänyt lipun.
  • Kaikki näyttää kaikki muistutukset luettelon mukaisessa järjestyksessä.

Älykkäät listat sisältävät muistutuksia kaikista mukautetuista muistutuslistoistasi. Älykkäissä Ajoitetut-, Kaikki- ja Liputetut-listoissa voit napauttaa Lisää-painiketta  ja valita Näytä suoritetut, kun haluat sisällyttää mukaan valmiit muistutukset.

Saatat nähdä myös älykkäitä Osoitettu minulle- ja Siri-ehdotukset-listoja. Osoitettu minulle -listassa näkyvät kaikki jaetuissa listoissa olevat muistutukset, jotka on osoitettu sinulle. Siri-ehdotukset-listassa näkyy Mail- ja Viestit-appeihin perustuvia muistutusehdotuksia.

Muistutusten hakeminen

Käytä älykkäiden listojen yläpuolella olevaa hakupalkkia muistutusten etsimiseen. Voit hakea muistutustekstejä, ihmisiä, sijainteja ja jopa yksityiskohtaisia muistiinpanoja, jotka olet lisännyt. Kun kirjoitat, hakuasi vastaavat muistutukset tulevat näkyviin listan mukaan ryhmiteltynä.

Napauttamalla sanelupainiketta  voit hakea Sanelun avulla.

Tee enemmän Muistutusten avulla

Lisää muistutus helposti Sirin avulla, luo muistutus toisesta sovelluksesta ja jaa listojasi muiden kanssa.

Muistutuslistan jakaminen

1. Napauta listaa, jonka haluat jakaa, ja sitten Lisää-painiketta .
  2. Napauta Lisää käyttäjiä.
  3. Valitse, miten haluat kutsua ihmisiä muistutuslistaasi. Voit käyttää iOS-appia tai kolmannen osapuolen appia.
  4. Lisää ihmiset, joiden kanssa haluat jakaa luettelon, ja lähetä heille kutsu. Ihmisten lisäämisen ja lähettämisen vaiheet riippuvat käyttämästäsi apista.

Kun joku hyväksyy kutsusi, tämä voi lisätä ja poistaa kohteita tai merkitä niitä valmiiksi. Jotta kutsumasi ihmiset voivat tarkastella muistutuslistoja, jotka luot iOS 13:ssa tai uudemmissa, myös heillä on oltava laitteellaan iOS 13 tai uudempi. Muistutuksille määrittämiäsi ilmoituksia ei jaeta muiden kanssa.

Jaetussa listassa olevan muistutuksen osoittaminen

Osoita muistutuksia ihmisille, joiden kanssa jaat listoja, ja heitä muistutetaan. Toiminnolla voit jakaa tehtävät pienempiin osiin tietäen, kuka vastaa mistäkin, jotta kukaan ei unohda mitään.

Voit osoittaa muistutuksen jollekin seuraavasti:

1. Napauta osoituspainiketta .
  2. Valitse henkilö, jolle haluat osoittaa muistutuksen.
  3. Napauta Valmis.

Haluatko osoittaa muistutuksen uudelleen tai poistaa osoituksen? Napauta muistutuksen vieressä olevaa osoitusta ja napauta sitten Osoita uudelleen tai Poista tehtävä.

Muistutuksen lisääminen Sirin avulla

Voit pyytää Siriä aikatauluttamaan muistutuksen iOS-laitteellasi tai Apple Watchillasi.* Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

• ”Muistuta, että minun pitää ruokkia koira joka päivä klo 7.30.”
  • ”Muistuta minua, että haen postin, kun pääsen kotiin.”
  • ”Muistuta minua, että käyn kaupassa, kun lähden täältä.”
  • ”Muistuta, että minun pitää soittaa huomenna 15.00 Taralle.”

Lisää koti- ja työosoitteesi korttiisi Yhteystiedoissa, jotta Siri voi auttaa sinua asettamaan sijaintipohjaisia muistutuksia. Avaa Yhteystiedot-appi ja napauta Oma kortti. Napauta Muokkaa, lisää koti- tai työosoitteesi ja napauta sitten Valmis.

* Siri käyttää Sijaintipalveluita, kun muistutuksesi käyttää sijaintiasi. Sirin saatavuus, ominaisuudet ja komennot vaihtelevat kielen, maan ja alueen mukaan. Lue, mitä Sirin ominaisuuksia eri maissa ja alueilla tuetaan.

Muistutuksen lisääminen toisesta apista

Voit nyt muistuttaa itseäsi jostakin apissa olevasta asiasta, kuten uutisartikkelista, jonka haluat lukea päästyäsi kotiin, helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Luo oikotie toisessa apissa olevaan paikkaan asettamalla muistutus kyseisessä apissa. Muistuta itseäsi, että sinun pitää palata kyseiseen appiin ja käydä esimerkiksi verkkosivustossa tai karttasijainnissa, niin saat muistutuksessa linkin paikkaan, jossa sinulta jäivät asiat kesken.

Kun appi on auki, pyydä Siriä muistuttamaan sinua: ”Muistuta minua tästä myöhemmin”. Tai napauta sovelluksessa jakopainiketta  ja sitten Muistutukset.

Muistutuksessa on linkki, josta pääset suoraan toisessa apissa olevaan paikkaan, johon haluat palata.

Kun saat aikataulutetun muistutuksen tai kun avaat Muistutukset, voit siirtyä suoraan appiin napauttamalla muistutuksen alla olevaa linkkiä.Voit myös asettaa muistutuksen, kun saat puhelun, johon et voi vastata heti. Napauta puhelunäytöllä Muistuta ja valitse, milloin haluat muistutuksen puheluun vastaamisesta.

Muistutusten luominen ja tarkasteleminen Apple Watchilla

Apple Watchin Muistutukset-appi näyttää iCloud-muistutuksesi ryhmiteltynä samoihin älykkäisiin listoihin ja mukautettuihin listoihin kuin iPhonesikin. Napauta listaa, kun haluat nähdä sen muistutukset, ja napauta muistutusta, kun haluat merkitä sen valmiiksi.

Voit lisätä uusia muistutuksia nopeasti käyttämällä Apple Watchissa Siriä tai napauttamalla apissa Lisää muistutus tai Uusi muistutus. Kellosi avulla luomasi muistutukset näkyvät iPhonellasi ja muilla laitteilla, jotka on kirjattu sisään samalla Apple ID:llä.