CarPlayn käyttäminen iPhonella

Lue ohjeet CarPlayn asentamiseen, määrittämiseen ja käyttämiseen.

Mikä on CarPlay?

CarPlay on entistä älykkäämpi ja turvallisempi tapa käyttää iPhonea autossa, sillä voit itse keskittyä ajamiseen. Kun yhdistät iPhonesi CarPlayhin, voit esimerkiksi saada käännös käännökseltä -ohjeita, soittaa puheluita, lähettää tai vastaanottaa viestejä ja kuunnella musiikkia.

iOS 13:a tai sitä uudempaa käytettäessä CarPlayn Dashboardissa näkyy yksinkertaisempi kuva edessä olevasta tiestä. Dashboardista voit keskitetysti seurata Karttoja, äänisäätimiä ja Siri-ehdotuksia, joiden avulla pääset helposti esimerkiksi kalenteritapahtumiin. Dashboardista voit jopa hallita HomeKit-lisälaitteita, kuten ovenavaajia.

Varmista, että CarPlay on tuettu maassasi tai alueellasi ja että autosi tukee CarPlayta. Jos et ole varma, tukeeko autosi CarPlayta, ota yhteyttä ajoneuvon valmistajaan.

CarPlayn ottaminen käyttöön

1. Käynnistä autosi ja varmista, että Siri on päällä.

2. Yhdistä iPhone autoosi:

• Jos autosi tukee CarPlayta USB-kaapelin kautta, liitä iPhone autosi USB-porttiin. USB-portissa voi olla CarPlay-kuvake tai älypuhelimen kuvake. Varmista, että käytät Applen Lightning–USB-kaapelia.

• Jos autosi tukee CarPlayta sekä langattomasti että USB-kaapelin kautta, liitä iPhone autosi USB-porttiin. iPhone antaa varoituksen ja tarjoaa, että se muodostaa langattoman yhteyden seuraavilla ajokerroilla.

• Jos autosi tukee vain langatonta CarPlayta, pidä ohjauspyörässä olevaa ääniohjauspainiketta painettuna. Varmista, että stereosi ovat langattomassa tilassa tai Bluetooth-tilassa. Valitse sitten iPhonessa Asetukset > Wi-Fi ja varmista, että myös Wi-Fi on päällä. Napauta CarPlay-verkkoa ja varmista, että Liity automaattisesti on käytössä. Valitse sitten Asetukset > Yleiset > CarPlay ja valitse autosi. Lisätietoja saat autosi käyttöohjekirjasta.

Lue lisätietoja CarPlaysta ja karttanäkymän muuttamisesta CarPlayssa.

Lue lisätietoja USB-C–Lightning-sovittimesta ja siitä, miten voit liittää iPhonesi USB-C-liittimellä CarPlayhin.

CarPlayn hallinta Sirin avulla

Auton merkistä ja mallista riippuen voit hallita CarPlayta Sirin avulla kolmella eri tavalla:

• Pidä ohjauspyörän ääniohjauspainiketta painettuna. Esitä sitten Sirille kysymys tai tee jotakin.

• Pidä CarPlayn Dashboardia tai CarPlayn Koti-painiketta painettuna kosketusnäytöllä. Esitä sitten Sirille kysymys tai tee jotakin.

• Jos ajoneuvosi tukee Hei Siri -toimintoa, sano ”Hei Siri”. Esitä sitten Sirille kysymys tai tee jotakin. Valitse Asetukset > Siri ja haku ja varmista, että Reagoi Hei Siri -kutsuun on käytössä.

Siri myös ehdottaa CarPlayssa, mitä saatat haluta tehdä seuraavaksi, esimerkiksi ajaa seuraavaan kokoukseen. Siri-ehdotukset ja CarPlay toimivat saumattomasti yhdessä pitääkseen suosikkiappisi käsillä.

Jos sinulla on HomeKit-lisälaitteita, kuten autotallin ovenavaaja, voit käyttää CarPlayn Dashboardiin ilmestyviä Siri-ehdotuksia tai esimerkiksi sanoa Sirille ”Avaa autotallin ovi”, kun lähestyt kotiasi.

Sirin pyytäminen puhumaan ilmoitukset

iOS 15:ssä ja uudemmissa Siri pystyy ilmoittamaan saapuvista viesteistä autossa. Kun tämä toiminto on käytössä, Siri toistaa merkkiäänen, ilmoittaa lähettäjän nimen ja lukee viestin. Jos viesti on pitkä, Siri ilmoittaa vain lähettäjän nimen ja kertoo tämän lähettäneen viestin sinulle. Voit pyytää Siriä lukemaan koko viestin.

Ilmoita viestit -toiminnon ottaminen käyttöön iPhonessa:

1. Avaa Asetukset-appi ja napauta sitten Ilmoitukset.

2. Napauta Puhu ilmoitukset.

3. Napauta CarPlay ja ota sitten Ilmoita viestit -toiminto käyttöön. Täällä voit myös valita, milloin haluat ilmoitusten alkavan.

4. Napauta Takaisin, jos haluat hallita, mitkä viestit Siri lukee. Napauta Viestit ja valitse sitten joko Aikaherkät ja yksityisviestit tai Kaikki ilmoitukset.

Ilmoita viestit -toiminnon ottaminen käyttöön auton näytöllä:

1. Avaa Asetukset-appi CarPlayssa ja valitse sitten Ilmoita viestit.

2. Ota Ilmoita viestit -toiminto käyttöön.

3. Valitse Ilmoitusvalinnat, jos haluat valita, puhutaanko viestit ajon alkaessa vai ei.

CarPlayn käyttäminen auton sisäänrakennetuilla säätimillä

CarPlayn tukemissa autoissa pitäisi olla sisäänrakennetut säätimet, kuten kosketusnäyttö, pyörivä nuppi tai kosketuslevy. Lisätietoja CarPlayn näytön käytöstä on auton mukana toimitetussa käyttöoppaassa. Voit hallita CarPlayta Sirillä myös silloin, kun käytettävissäsi on sisäänrakennetut säätimet.

Lue lisätietoja CarPlayn tukemissa autoissa käytetyistä yleisistä säätimistä.

CarPlay-appien järjestäminen

Kun käytät CarPlayta, käytettävissä olevat apit näkyvät autosi näytöllä. iPhonen avulla voit lisätä ja poistaa appeja tai muuttaa niiden järjestystä:

1. Valitse Asetukset > Yleiset ja napauta sitten CarPlay.

2. Valitse autosi. Napauta sitten Muokkaa.

3. Lisää ja poista appeja napauttamalla Lisää-painikettaNo alt supplied for Image tai Poista-painikettaNo alt supplied for Image. Napauta ja vedä appia, jos haluat muuttaa appien järjestystä.

Kun seuraavan kerran yhdistät iPhonesi CarPlayhin, appien pitäisi ilmestyä näytölle uudessa järjestyksessä. Näytöllä näkyvät vain CarPlayn tukemat apit.

CarPlay-taustakuvan vaihtaminen

1. Avaa auton näytöltä CarPlayn Asetukset-appi.

2. Valitse Taustakuva.

3. Valitse käytettävä taustakuva ja valitse sitten Aseta.

Kutsu autossa olevia soittamaan musiikkia SharePlaylla

iOS 17:ssä ja uudemmissa sinä ja matkustajat voitte hallita toistettavaa musiikkia SharePlayn ja CarPlayn avulla. Kuskilla täytyy olla Apple Music -tilaus, mutta muut matkustajat tarvitsevat vain iOS 17:n tai uudemman.

Lue lisätietoja siitä, miten voit aloittaa SharePlay-istunnon tai liittyä siihen autossa.

Tarvitsetko apua?

Jos sinulla on ongelmia muiden valmistajien appien kanssa, ota yhteyttä apin valmistajaan.

Lue, mitä voit tehdä, jos CarPlay ei toimi odotetulla tavalla.