Mac Pro (loppuvuosi 2013): Muistin asentaminen tai vaihtaminen

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten muistia voi poistaa Mac Prosta (loppuvuosi 2013) ja asentaa siihen oikein.

Mac Prossa (loppuvuosi 2013) on neljä päivitettävää muistipaikkaa. Niihin mahtuu enintään 64 Gt muistia, kun kaikissa neljässä paikassa on 1866 MHz:n DDR3 ECC RDIMM -moduulit.

Ennen kuin lisäät muistia

Varmista, että uudet muistimoduulit ovat yhteensopivia tietokoneesi kanssa. Mac Pro tukee sekä puskuroimattomia UDIMM-moduuleja että rekisteröityjä RDIMM-moduuleja. Muistityyppejä ei kuitenkaan saa yhdistellä keskenään. Jos DIMM-moduuleja ei ole asennettu oikein tai jos ne eivät täytä järjestelmävaatimuksia, tietokoneen suorituskyky saattaa heikentyä tai tietokone ei ehkä tunnista niitä.

Apple suosittelee käyttämään Applen hyväksymiä DIMM-moduuleja. Älä käytä vanhojen Mac Pro -tietokoneiden DIMM-moduuleja uudessa Mac Prossa. Applen muistimoduuleita voi ostaa Apple Store -jälleenmyyntiliikkeestä tai Applen valtuutetulta jälleenmyyjältä.

Lisätietoja on artikkelissa Mac Pro (loppuvuosi 2013): Muistimääritykset.

Muistin poistaminen ja asentaminen

Osa 1: poista kotelo

1. Ennen kuin avaat Mac Pron, sammuta se valitsemalla Omenavalikosta () Sammuta.
  2. Jos tietokone tuntuu lämpimältä, odota noin 5–10 minuuttia, kunnes se jäähtyy.
  3. Kosketa Mac Pron metallikoteloa ulkopuolelta, jotta staattinen sähkö purkautuu.

Tärkeää: Pura aina staattinen sähkö, ennen kuin kosket Mac Pron sisällä oleviin osiin tai asennat osia sen sisälle. Älä liiku huoneessa ennen kuin olet asentanut muistin ja liu'uttanut kotelon takaisin paikoilleen tietokoneeseen, jotta staattista sähköä ei synny.

4. Irrota kaikki kaapelit ja virtajohto Mac Prosta. Älä yritä asentaa muistia, kun Mac Pro on kytketty verkkovirtaan.
  5. Avaa kotelo liu'uttamalla sen salpaa oikealle.

6. Nosta koteloa suoraan ylöspäin ja pois tietokoneesta. Aseta se huolellisesti syrjään.

7. DIMM-muistipaikat näkyvät nyt liitäntäpaneelin vasemmalla ja oikealla puolella.

Osa 2: nykyisten DIMM-moduulien poistaminen

Mac Prossa oli toimitettaessa valmiiksi asennettu DIMM-moduuleja joihinkin tai kaikkiin DIMM-muistipaikkoihin. Jotkin tai kaikki DIMM-moduulit täytyy ehkä poistaa, ennen kuin lisäät muistia. Selvitä seuraavasta taulukosta Mac Prosi kokoonpano sekä mitä DIMM-moduuleita täytyy poistaa ja vaihtaa, jotta suositeltu muistikokoonpano säilyy. Etsi DIMM-muistipaikat taulukon jälkeen olevien numeroitujen ohjeiden avulla.

Tärkeää: kaikki DIMM-moduulit ovat 1866 MHz:n DDR3 ECC -moduuleja. Älä yhdistele UDIMM- ja RDIMM-moduuleja keskenään.

Muistia yhteensä DIMM-paikka 1 DIMM-paikka 2 DIMM-paikka 3 DIMM-paikka 4
12 Gt 4 Gt ECC UDIMM 4 Gt ECC UDIMM 4 Gt ECC UDIMM
16 Gt 4 Gt ECC UDIMM 4 Gt ECC UDIMM 4 Gt ECC UDIMM 4 Gt ECC UDIMM
32 Gt 8 Gt ECC UDIMM 8 Gt ECC UDIMM 8 Gt ECC UDIMM 8 Gt ECC UDIMM
64 Gt 16 Gt ECC RDIMM 16 Gt ECC RDIMM 16 Gt ECC RDIMM 16 Gt ECC RDIMM

Poista DIMM-moduulit seuraavasti.

1. DIMM-muistipaikkoja on kaikkiaan neljä: kaksi Mac Pron liitäntäpaneelin vasemmalla ja kaksi sen oikealla puolella.
  2. DIMM-muistipaikkoihin pääsee käsiksi RAM-muistipaikan vapautusvivun avulla. Vipu on merkitty valkoisella kolmiolla (A) kunkin DIMM-paikan yläosassa. Paina vipua ja nosta sitä ylöspäin. Vivun pitäisi liikkua taakse- ja ylöspäin, jolloin DIMM-paikat vapautuvat ja heilahtavat ulos. Näin niihin pääsee helposti käsiksi. Älä käytä liiallista voimaa vapautusvipuun, sillä salpa voi vahingoittua.
  3. Etsi poistettavat DIMM-moduulit. Paikat on numeroitu 1–4 (B). Tartu varovasti DIMM-moduuliin kummastakin päästä käyttämällä kummankin käden peukaloa ja etusormea. Poista DIMM-moduuli varovasti vetämällä se suoraan ulos DIMM-muistipaikasta. Älä väännä DIMM-moduulia tai irrota sitä väkisin, sillä siitä voi aiheutua vaurioita. Poista uloimmat DIMM-moduulit ensin, jotta sisemmät DIMM-moduulit on helpompi poistaa.

4. Laita poistetut DIMM-moduulit sähköstaattisilta purkauksilta suojaavaan pussiin.

Osa 3: DIMM-moduulien asentaminen

Jokaisessa DIMM-moduulissa (F) on lovi (E), jonka täytyy olla linjassa DIMM-muistipaikan (C) sisällä olevan kiilan (D) kanssa. Huomautus: kiilan ja loven sijainti on eri tietokoneen kummallakin puolella.

1. Etsi lähimpänä tietokoneen sisäosaa oleva DIMM-muistipaikka ja varmista, ettei siinä ole DIMM-moduulia.
  2. Käytä mahdollisuuksien mukaan paineilmaa pölyn ja muun lian puhaltamiseen pois DIMM-muistipaikasta. Huomautus: pidä purkki pystysuunnassa, jotta et suihkuta ponnekaasua DIMM-muistipaikkoihin.
  3. Pidä varovasti DIMM-moduulin päistä kiinni ja aseta se muistipaikkaan. Varmista, että DIMM-moduuli on kohdistettu vaakasuoraan, ennen kuin painat sitä.
  4. Aseta DIMM-moduuli paikoilleen auki olevan DIMM-mekanismin määrittämässä kulmassa.
  5. Työnnä DIMM-moduulia paikoilleen varovasti, kunnes sen alaosa osuu kullanvärisiin kontakteihin. Paina sitten voimakkaammin, jotta DIMM-moduuli menee kokonaan paikoilleen.
    • ÄLÄ työnnä DIMM-moduulia väkisin paikoilleen. Jos DIMM-moduuli ei mene paikoilleen, varmista, että kiila (D) ja lovi (E) ovat linjassa keskenään.
    • ÄLÄ keinuta DIMM-moduulia paikoilleen.
    • ÄLÄ aseta DIMM-moduuleja paikoilleen, kun DIMM-mekanismi on lukitussa asennossa.
    • ÄLÄ taivuta tai väännä DIMM-moduulia asettamisen aikana.
  6. Kun kaikki DIMM-moduulit on asennettu, paina RAM-paikka takaisin paikoilleen.

Osa 4: kotelon asentaminen takaisin paikalleen

1. Laske kotelo varovasti Mac Pron päälle varoen koskemasta piirilevyjä.
  2. Koteloa täytyy ehkä painaa varovasti, jotta se asettuu kokonaan paikoilleen.

3. Kun kotelo on kokonaan paikoillaan, lukitse se liu'uttamalla kotelon salpaa vasemmalle.

4. Jos kotelon salpaa ei saa kokonaan vasemmalle, varmista, että kotelo on asennettu oikein ja että se on täysin paikoillaan. Yritä sitten uudelleen.
  5. Nyt voit liittää virtajohdon, näytön ja muut oheislaitteet. Laita Mac Pron virta päälle ja tarkista, että tietokone toimii oikein.

Muistin tarkistaminen

Varmista, että muisti on asennettu oikein ja että Mac Pro tunnistaa sen, toimimalla seuraavasti.

1. Valitse Omenavalikosta () Tietoja tästä Macista.
  2. Klikkaa Lisätietoja. Näkyviin tulee ikkuna, jossa on yleisiä tietoja Macistasi.

3. Klikkaamalla Järjestelmäraportti-painiketta saat tarkempia tietoja tietokoneeseen asennetusta muistista.
  4. Klikkaa Muisti-välilehteä.
  5. Tarkista, että asentamasi muistin tiedot näkyvät siten kuin pitääkin. Alla olevassa kuvassa DIMM-moduulit on merkitty (DIMM1, DIMM2, DIMM3 ja DIMM4). Näin tunnistat vastaavat DIMM-moduulit, jotka on merkitty numeroilla 1, 2, 3 ja 4 (merkintä on DIMM-mekanismin alaosassa).

6. Jos yksi tai useampi muistipaikka, johon asensit muistia, näkyy tiedoissa tyhjänä, sammuta tietokone. Suorita sitten toimenpiteet uudelleen varmistaaksesi, että muisti on asennettu oikein. Tarkista Mac Pron (loppuvuosi 2013) muistimäärityksistä, että muisti täyttää Mac Pron vaatimukset.
  7. Jos asentamassasi muistissa on edelleen ongelmia, ota yhteys Apple-tukeen selvittääksesi, mitä tukivaihtoehtoja on saatavilla.