Apple ID:n kaksiosainen todennus

Kaksiosainen todennus on Apple ID:n suojausta parantava ominaisuus, jonka tehtävänä on varmistaa, että vain sinä voit käyttää tiliäsi, vaikka joku muu tietäisi salasanasi.

iPad, jossa näkyy Vaatii Apple ID ‑kirjautumisen -viesti, ja iPhone, jossa näkyy Apple ID:n vahvistuskoodi

Ominaisuuden toiminta

Kaksiosaisen todennuksen ansiosta tiliä voi käyttää vain luotetuilla laitteilla, esimerkiksi omalla iPhonellasi, iPadillasi ja Macillasi. Kun haluat kirjautua uuteen laitteeseen ensimmäistä kertaa, sinun täytyy antaa kaksi tunnistustietoa: salasana sekä kuusinumeroinen vahvistuskoodi, joka näytetään automaattisesti luotetuissa laitteissasi. Kun annat koodin, vahvistat, että luotat kyseiseen uuteen laitteeseen. Jos sinulla on esimerkiksi iPhone ja kirjaudut tiliisi ensimmäistä kertaa juuri ostamallasi uudella Macilla, sinua pyydetään antamaan siinä salasana ja iPhonessasi automaattisesti näytettävä vahvistuskoodi.

Koska tiliä ei voi käyttää pelkän salasanan avulla, kaksiosainen todennus parantaa huomattavasti Apple ID:si tietoturvaa ja Applen palveluihin tallentamiesi tietojen suojausta.

Kun olet kirjautunut sisään, sinulta ei enää pyydetä vahvistuskoodia kyseisessä laitteessa, ellet kirjaudu kokonaan ulos, tyhjennä laitteen tietoja tai vaihda salasanaa tietoturvasyistä. Kun kirjaudut sisään selaimella, voit määrittää, että luotat selaimeen. Jos toimit näin, vahvistuskoodia ei pyydetä, kun seuraavan kerran kirjaudut sisään kyseisellä tietokoneella.

Luotetut laitteet

Luotettu laite on iPhone, iPad tai iPod touch, jossa on iOS 9 tai uudempi, tai Mac, jossa on OS X El Capitan tai uudempi, ja johon olet jo kirjautunut käyttämällä kaksiosaista todennusta. Apple tietää, että kyseinen laite kuuluu sinulle, joten sitä voidaan käyttää henkilöllisyytesi varmistamiseen. Henkilöllisyytesi vahvistamiseksi sinulle näytetään Applen vahvistuskoodi, kun kirjaudut sisään eri laitteella tai selaimella.

Luotetut puhelinnumerot

Luotettu puhelinnumero on numero, johon voit vastaanottaa vahvistuskoodeja tekstiviestillä tai automaattisella puhelulla. Jos haluat rekisteröityä kaksiosaisen todennuksen käyttäjäksi, sinun täytyy vahvistaa vähintään yksi luotettu puhelinnumero.

On hyvä vahvistaa myös muita käytettävissäsi olevia puhelinnumeroita, kuten kotinumero tai perheenjäsenen tai läheisen ystävän numero. Voit käyttää niitä, jos et tilapäisesti voi käyttää laitteitasi.

Vahvistuskoodit

Vahvistuskoodi on tilapäinen koodi, jonka Apple lähettää luotettuun laitteeseesi tai puhelinnumeroosi, kun kirjaudut sisään uudessa laitteessa tai selaimessa Apple ID:lläsi. Voit hankkia vahvistuskoodin myös luotetun laitteen asetuksista.

Vahvistuskoodi on eri asia kuin laitteen pääsykoodi, jonka annat avatessasi iPhonen, iPadin tai iPod touchin lukituksen.

Apple ID:n kaksiosaisen todennuksen käyttöönotto

Kaksiosainen todennus on saatavilla iCloud- ja iTunes-käyttäjille, joilla on vähintään yksi laite, jossa on käytössä uusin iOS tai macOSLue lisätietoja.

Voit ottaa kaksiosaisen todennuksen käyttöön iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa noudattamalla näitä ohjeita.

iPhonen Salasana ja suojaus -näyttö, jossa Laita kaksiosainen todentaminen päälle -asetus on valittuna

Ota kaksiosainen todennus käyttöön Asetukset-kohdasta

Jos käytössäsi on iOS 10.3 tai uudempi:

1. Valitse Asetukset > [nimesi] > Salasana ja suojaus.
  2. Napauta Laita kaksiosainen todentaminen päälle.
  3. Napauta Jatka.

Jos käytössäsi on iOS 10.2 tai aiempi:

1. Siirry kohtaan Asetukset > iCloud.
  2. Napauta Apple ID:täsi > Salasana ja suojaus.
  3. Napauta Laita kaksiosainen todentaminen päälle.
  4. Napauta Jatka.

Sinua saatetaan pyytää vastaamaan Apple ID:si turvakysymyksiin.

iPhonen näyttö, jossa pyydetään vahvistuspuhelinnumeroa

Anna ja vahvista luotettu puhelinnumero

Anna puhelinnumero, johon haluat vastaanottaa vahvistuskoodeja sisäänkirjautumista varten. Voit valita, haluatko vastaanottaa koodit tekstiviestillä vai automaattisella puhelulla.

Kun napautat Seuraava, Apple lähettää vahvistuskoodin annettuun puhelinnumeroon.

Vahvista puhelinnumero ja ota kaksiosainen todennus käyttöön syöttämällä vahvistuskoodi.

Toimi seuraavasti Macissa, jossa on OS X El Capitan tai uudempi:

Macin iCloud-suojausnäyttö

1. Valitse Omenavalikosta () > Järjestelmäasetukset > iCloud > Tilin tiedot.
  2. Klikkaa Suojaus.
  3. Klikkaa Laita kaksiosainen todentaminen päälle.

Jotkin iOS 10.3:lla tai macOS 10.12.4:llä tai uudemmilla luodut Apple ID:t on oletusarvoisesti suojattu kaksiosaisella todennuksella. Tässä tapauksessa huomaat, että kaksiosainen todennus on jo otettu käyttöön.

Jos käytät jo kaksivaiheista vahvistusta ja haluat tehdä päivityksen, poista se käytöstä ja ota sitten kaksiosainen todennus käyttöön.

Jos tilillesi ei voi ottaa käyttöön kaksiosaista todennusta, voit kuitenkin suojata tietosi kaksivaiheisen vahvistuksen avulla.

Muistettavat seikat käytettäessä kaksiosaista todennusta

Kaksiosainen todennus parantaa Apple ID:n suojausta huomattavasti. Kun olet ottanut sen käyttöön, tiliisi kirjautumiseen tarvitaan sekä salasanasi että luotettu laitteesi tai puhelinnumerosi. Alla on annettu muutamia ohjeita, joiden avulla takaat tilisi mahdollisimman hyvän suojauksen ja sen, että tili pysyy aina käytettävissäsi:

• Muista Apple ID:si salasana.
  • Käytä pääsykoodia kaikissa laitteissasi.
  • Pidä luotetut puhelinnumerosi ajan tasalla.
  • Säilytä luotetut laitteesi fyysisesti turvallisessa paikassa.

Tilin hallinta

Voit hallita luotettuja puhelinnumeroitasi ja laitteitasi sekä muita tilitietoja Apple ID:n tilisivulla.

Luotettujen puhelinnumeroiden pitäminen ajan tasalla

Kaksiosaisen todennuksen käyttö edellyttää, että tiliisi on liitetty vähintään yksi luotettu puhelinnumero, johon voit vastaanottaa vahvistuskoodeja. Voit päivittää luotetut puhelinnumerosi seuraavasti:

1. Siirry Apple ID -tilisivullesi.
  2. Kirjaudu sisään Apple ID:lläsi.
  3. Siirry Turvallisuus-osioon ja valitse Muokkaa.

Jos haluat lisätä puhelinnumeron, valitse Lisää luotettu puhelinnumero ja kirjoita numero. Valitse, haluatko vahvistaa numeron tekstiviestillä vai automaattisella puhelulla. Klikkaa sitten Jatka. Jos haluat poistaa luotetun puhelinnumeron, klikkaa x-kuvake poistettavan puhelinnumeron vieressä.

Luotettujen laitteiden tarkasteleminen ja hallinta

Voit tarkastella ja hallita luotettujen laitteiden luetteloa Apple ID:n tilisivulla.

1. Siirry Apple ID -tilisivullesi.
  2. Kirjaudu sisään Apple ID:lläsi.
  3. Siirry Laitteet-osioon.

Laiteluettelossa näkyvät laitteet, joihin olet tällä hetkellä kirjautuneena Apple ID:lläsi. Kun valitset laitteen, niin näet sen mallin, sarjanumeron ja muita hyödyllisiä tietoja. Saat esimerkiksi tietää, onko laite luotettu ja voiko siihen vastaanottaa Apple ID:n vahvistuskoodeja.

Voit myös poistaa luotetun laitteen. Kun poistat luotetun laiteen, vahvistuskoodit eivät enää näy siinä. Laitteella ei myöskään voi käyttää iCloudia ja muita Applen palveluita, ennen kuin kirjaudut uudelleen sisään kaksiosaisella todennuksella. Jos haluat etsiä tai tyhjentää laitteesi ennen kuin poistat sen luotettujen laitteiden luettelosta, voit käyttää Etsi iPhoneni -toimintoa

Appikohtaisten salasanojen luominen

Kaksiosaista todennusta käytettäessä tarvitset appikohtaisen salasanan tilillesi kirjautumista varten, jos käytössäsi on muun valmistajan appeja ja palveluita, kuten sähköposti-, yhteystieto- tai kalenteriappeja, jotka eivät ole Applen tarjoamia. Luo appikohtainen salasana noudattamalla seuraavia ohjeita:

1. Kirjaudu Apple ID -tilisivullesi.
  2. Klikkaa Appikohtaiset salasanat -kohdan alapuolelta Luo salasana.
  3. Noudata näytössä olevia ohjeita.

Kun salasana on luotu, kirjoita tai sijoita se tavalliseen tapaan apin salasanakenttään.

Ohjeita ja usein kysyttyjä kysymyksiä

Tarvitsetko apua? Saatat löytää vastauksen kysymykseesi alta.

Onko kyseessä eri toiminto kuin Applen nykyinen kaksivaiheinen vahvistus?

Kyllä. Kaksiosainen todennus on iOS:n, macOS:n, tvOS:n, watchOS:n ja Applen sivustojen tukema palvelu. Se hyödyntää eri menetelmiä laitteisiin luottamisessa sekä vahvistuskoodien toimittamisessa ja tekee käytöstä sujuvampaa. Kaksiosaista todennusta vaaditaan tiettyjen parannettua suojausta edellyttävien toimintojen käyttöön.

Vanhemman kaksivaiheisen vahvistuksen käyttäjät voivat jatkaa sen käyttöä.

Entä jos unohdan salasanani?

Voit nollata tai vaihtaa salasanasi luotetulla laitteella noudattamalla näitä ohjeita.

iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa:

1. Valitse Asetukset > [nimesi]. Jos käytössäsi on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud > ja napauta Apple ID:täsi.
  2. Napauta Salasana ja suojaus.
  3. Napauta Vaihda salasana.
  4. Anna uusi salasana.

Mac:

1. Valitse  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa iCloud.
  2. Valitse Tilin tiedot.
  3. Jos sinua pyydetään antamaan Apple ID:n salasana, valitse Unohditko Apple ID:n tai salasanan? ja noudata näyttöön tulevia ohjeita. Voit ohittaa alla olevat loppuvaiheet.
  4. Klikkaa Suojaus > Nollaa salasana. Ennen Apple ID:n salasanan nollaamista sinun on annettava salasana, jolla Macisi lukitus avataan.

Entä jos en voi käyttää luotettua laitetta tai en saanut vahvistuskoodia?

Jos haluat kirjautua sisään etkä voi käyttää luotettua laitetta, josta saisit vahvistuskoodin, voit sen sijaan vastaanottaa koodin luotettuun puhelinnumeroosi tekstiviestillä tai automaattisella puhelulla. Osoita kirjautumisnäytöllä Etkö saanut koodia? ja valitse, että haluat koodin luotettuun puhelinnumeroosi. Voit hankkia koodin myös luotetun laitteen asetuksista. Lue ohjeet siihen, miten voit hankkia vahvistuskoodin.

Jos iPhonessasi on iOS 11.3 tai uudempi, sinun ei ehkä tarvitse antaa vahvistuskoodia. Joissakin tapauksissa luotettu puhelinnumerosi voidaan vahvistaa automaattisesti taustalla iPhonessasi. Sinulla on siis yksi asia vähemmän tehtävänä, ja tilisi on yhä suojattu kaksiosaisella todennuksella.

Miten saan tilini takaisin käyttööni, jos en pysty kirjautumaan sisään?

Jos et pysty kirjautumaan sisään, nollaamaan salasanaa tai vastaanottamaan vahvistuskoodia, voit saada tilisi takaisin käyttöösi pyytämällä sen palauttamista. Tilin palauttaminen on automaattinen prosessi, jonka avulla saat tilisi takaisin käyttöösi mahdollisimman nopeasti. Samalla se estää tilisi käytön henkilöiltä, jotka saattavat tekeytyä sinuksi. Tämä saattaa kestää vähintään muutaman päivän riippuen siitä, mitä tilitietoja pystyt antamaan henkilöllisyytesi varmistamiseksi.

Täytyykö minun edelleen muistaa turvakysymyksiä?

Ei. Kun kaksiosainen todennus on käytössä, turvakysymyksiä ei tarvitse valita eikä muistaa. Henkilöllisyytesi vahvistetaan yksinomaan salasanaa ja laitteisiisi ja luotettuun puhelinnumeroon lähetettyjä vahvistuskoodeja käyttämällä. Jos otat käyttöön kaksiosaisen todennuksen, vanhat tarkistuskysymyksesi pidetään tallessa kahden viikon ajan siltä varalta, että sinun tarvitsee palauttaa tilisi vanhoihin suojausasetuksiin. Sen jälkeen ne poistetaan.

Voiko Apple-tuki auttaa minua saamaan tilini takaisin käyttööni?

Apple-tuki vastaa tilin palautusta koskeviin kysymyksiin, mutta ei voi varmistaa henkilöllisyyttäsi tai nopeuttaa prosessia millään tavalla.

Mitkä ovat kaksiosaisen todennuksen järjestelmävaatimukset?

Jotta käyttö olisi mahdollisimman sujuvaa, varmista, että seuraavat järjestelmävaatimukset täyttyvät kaikissa laitteissa, joita käytät Apple ID:si kanssa:

• iPhone, iPad tai iPod touch, jossa on iOS 9 tai uudempi
  • Mac, jossa on OS X El Capitan ja iTunes 12.3 tai uudempi
  • Apple Watch, jossa on watchOS 2 tai uudempi
  • Apple TV (4. sukupolvi), jossa on tvOS
  • Windows-tietokone, jossa on iCloudin Windows-versio 5 ja iTunes 12.3.3 tai uudempi.

Voiko lapsille luoduilla Apple ID:illä käyttää kaksiosaista todennusta?

Kyllä. Kaikilla Apple ID:illä, jotka täyttävät vähimmäisjärjestelmävaatimukset, voi käyttää kaksiosaista todennusta. Lue lisää siitä, kuka voi käyttää kaksiosaista todennusta.

Entä jos en tunnista kirjautumisilmoituksessa näkyvää sijaintia?

Kun kirjaudut sisään uudella laitteella, saat muihin luotettuihin laitteisiisi ilmoituksen, jossa on uuden laitteen likimääräistä sijaintia esittävä kartta. Kyseessä on arvioitu sijainti, joka perustuu laitteen sillä hetkellä käyttämään IP-osoitteeseen, ei laitteen tarkka sijainti. Näytetty sijainti saattaa fyysisen sijaintisi sijaan vastata verkkoa, johon olet yhteydessä.

Jos tiedät, että yrität itse kirjautua sisään, mutta et tunnista näytettyä sijaintia, voit silti napauttaa Salli ja jatkaa sisäänkirjautumista.

Jos kuitenkin saat ilmoituksen, jonka mukaan Apple ID:lläsi kirjaudutaan uudella laitteella, etkä itse ole kirjautumassa, napauta Älä salli. Näin varmistat, että kirjautumisyritys estetään.

Entä jos käytän kaksiosaista todennusta laitteessa, jossa on vanhempi ohjelmistoversio?

Jos käytät kaksiosaista todennusta laitteessa, jossa on vanhempi käyttöjärjestelmäversio, kuten Apple TV:ssä (2. tai 3. sukupolvi), sinua saatetaan pyytää lisäämään kuusinumeroinen vahvistuskoodi salasanan perään kirjautuessasi. Voit saada vahvistuskoodin luotetusta laitteesta, jossa on iOS 9 tai uudempi tai OS X El Capitan tai uudempi. Voit myös pyytää, että Apple lähettää sen luotettuun puhelinnumeroosi. Kirjoita sitten salasanasi ja kuusinumeroinen vahvistuskoodi salasanakenttään.

Voinko poistaa kaksiosaisen todennuksen käytöstä, kun olen ottanut sen käyttöön?

Jos kaksiosainen todennus on jo käytössä, sitä ei enää voi poistaa käytöstä. Jotkin iOS:n ja macOS:n uusimpien versioiden toiminnot edellyttävät tätä ylimääräistä suojaustasoa, joka on suunniteltu suojaamaan tietojasi. Jos olet hiljattain päivittänyt tilisi, voit kuitenkin poistaa rekisteröinnin kahden viikon ajaksi. Voit palata käyttämään aiempia suojausasetuksia avaamalla rekisteröinnin vahvistussähköpostiviestin ja klikkaamalla linkkiä. Pidä kuitenkin mielessä, että tämä heikentää tilisi suojausta, etkä voi käyttää suurempaa suojaustasoa edellyttäviä toimintoja.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.