Apple ID:n kaksiosainen todennus

Kaksiosaisen todennuksen tarkoitus on varmistaa, että vain sinä voit käyttää tiliäsi. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten kaksiosainen todennus toimii ja miten se otetaan käyttöön.

Kaksiosainen todennus on Apple ID:n suojausta parantava ominaisuus, jonka tehtävänä on varmistaa, että vain sinä voit käyttää tiliäsi, vaikka joku muu tietäisi salasanasi. Kun kirjaudut Apple ID:lläsi ensimmäistä kertaa uuteen laitteeseen tai verkkoon, tarvitset sekä salasanasi että kuusinumeroisen vahvistuskoodin, joka näkyy automaattisesti luotetuissa laitteissasi. Koska pelkkä salasanan tietäminen ei riitä tilin käyttämiseen, kaksiosainen todennus parantaa huomattavasti Apple ID:si ja Applelle tallentamiesi tietojen suojausta.

Kaksiosainen todennus on useimpien Apple ID:iden oletussuojausmenetelmä. Tietyt Applen palvelut ja ominaisuudet, kuten Apple Pay ja Kirjaudu sisään Applella, vaativat kaksiosaista todennusta. Suosittelemme, että käytät kaksiosaista todennusta ja suojaat laitteesi pääsykoodilla (tai kirjautumissalasanalla Macissa) ja Face ID:llä tai Touch ID:llä, jos laitteesi tukee niitä.

Kaksiosainen todennus edellyttää iOS 9:ää tai uudempaa, OS X El Capitania tai uudempaa tai iCloudin Windows-versiota 5 tai uudempaa. Katso, missä kaksiosainen todennus on käytettävissä.

Apple ID:n kaksiosaisen todennuksen käyttöönottaminen

Jos et vielä käytä kaksiosaista todennusta Apple ID:llesi, voit ottaa sen käyttöön laitteellasi tai verkossa:

• Valitse iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa: Asetukset > nimesi > Kirjautuminen ja suojaus. Napauta Laita kaksiosainen todennus päälle. Napauta sitten Jatka ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

• Macissa: Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten nimeäsi (tai Apple ID:täsi). Klikkaa Kirjautuminen ja suojaus. Klikkaa Kaksiosainen todennus -kohdan vieressä Laita päälle ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

• Verkossa: Siirry osoitteeseen appleid.apple.com ja kirjaudu sisään Apple ID:lläsi. Vastaa turvakysymyksiin ja napauta sitten Jatka. Napauta Jatka, kun näet kehotteen tilisi suojauksen päivittämiseksi. Napauta sitten Päivitä tilisi suojaus ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Jos käytät jo kaksiosaista todennusta Apple ID:lle, et voi poistaa sitä käytöstä. Jos päivitit kaksiosaiseen todennukseen tahattomasti, voit poistaa sen käytöstä kahden viikon kuluessa käyttöönotosta. Tällöin tilisi on vähemmän turvallinen etkä voi käyttää ominaisuuksia, jotka edellyttävät suurempaa suojaustasoa.

Kun kirjaudut sisään ensimmäistä kertaa Apple ID:llä uudella laitteella

Kun kirjaudut Apple ID:n käyttäjätunnuksella ja salasanalla ensimmäistä kertaa uuteen laitteeseen tai verkkoon, luotetuissa laitteissasi näkyy ilmoitus siitä, että joku yrittää kirjautua sisään Apple ID:lläsi. Ilmoitus saattaa sisältää kartan kirjautumisyrityksen likimääräisestä sijainnista. Tämä sijainti perustuu uuden laitteen IP-osoitteeseen, ja se saattaa ilmaista sen verkon sijaintia, johon laite on liitetty, eikä tarkkaa fyysistä sijaintia. Jos tiedät, että olet itse yrittänyt kirjautua sisään mutta et tunnista sijaintia, voit silti napauttaa Salli ja tarkastella vahvistuskoodia. Jos et yritä kirjautua sisään, estä kirjautumisyritys napauttamalla Älä salli.

Kun annat vahvistuskoodin uudessa laitteessa tai verkossa, vahvistat, että luotat laitteeseen, jolla kirjaudut sisään. Sinua saatetaan myös pyytää antamaan jonkin laitteen pääsykoodi, jotta voit käyttää päästä päähän -salattua iCloud-sisältöä.

Kun olet kirjautunut sisään, sinulta ei enää pyydetä vahvistuskoodia kyseisessä laitteessa, ellet kirjaudu kokonaan ulos, tyhjennä laitteen tietoja tai vaihda salasanaa tietoturvasyistä. Kun kirjaudut verkossa, voit valita, että luotat selaimeesi. Tällöin sinulta ei pyydetä vahvistuskoodia uudelleen kyseisellä tietokoneella 30 päivään.

Jos sinulla ei ole luotettua laitetta mukanasi

Jos yrität kirjautua sisään mutta sinulla ei ole mukanasi luotettua laitetta, joka pystyy näyttämään vahvistuskoodeja, voit napauttaa kirjautumisnäytössä Etkö saanut koodia? -kohtaa ja halutessasi lähettää koodin johonkin luotettuun puhelinnumeroosi. Tässä tekstiviestissä saattaa olla ylimääräinen domainin vahvistusrivi, joka sisältää @-merkin, verkkosivuston nimen ja koodin (esimerkiksi @icloud.com #123456 %apple.com). Voit hankkia koodin myös luotetun laitteen Asetuksista.

Lue ohjeet siihen, miten voit hankkia vahvistuskoodin

Tietoja luotetuista puhelinnumeroista ja luotetuista laitteista

Luotettu laite tai luotettu puhelinnumero auttaa kaksiosaisen todennuksen yhteydessä vahvistamaan henkilöllisyytesi, kun kirjaudut uuteen laitteeseen tai selaimeen.

Mikä on luotettu puhelinnumero?

Kaksiosaisen todennuksen käyttö edellyttää, että tiliisi on liitetty vähintään yksi luotettu puhelinnumero, johon voit vastaanottaa vahvistuskoodeja. Jos sinulla on puhelinnumero, jota ei ole liitetty luotettuun laitteeseen, se kannattaa vahvistaa luotetuksi puhelinnumeroksi. Jos iPhonesi on ainoa luotettu laitteesi ja se katoaa tai vahingoittuu, et voi vastaanottaa vahvistuskoodeja, joita tarvitaan tilille kirjautumiseen.

Voit tarkastella, lisätä tai muuttaa luotettuja puhelinnumeroita seuraavasti:

• Valitse iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa: Asetukset > nimesi > Kirjautuminen ja suojaus. Napauta Luotettu puhelinnumero -kohdan vierestä Muokkaa.

• Macissa: Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten nimeäsi (tai Apple ID:täsi). Klikkaa Kirjautuminen ja suojaus ja lisää tai poista luotettu puhelinnumero.

• Siirry Tilin suojaus -osioon appleid.apple.com-osoitteessa.

Mikä on luotettu laite?

Luotettu laite on iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch tai Mac, johon olet jo kirjautunut käyttämällä kaksiosaista todennusta. Apple tietää, että kyseinen laite kuuluu sinulle, joten sitä voidaan käyttää henkilöllisyytesi varmistamiseen. Henkilöllisyytesi vahvistamiseksi sinulle näytetään Applen vahvistuskoodi, kun kirjaudut sisään eri laitteella tai selaimella.

Lue, miten voit tarkastella ja hallita luotettuja laitteita

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.