Apple ID:n kaksiosainen todennus

Kaksiosainen todennus on Apple ID:n suojausta parantava ominaisuus, jonka tehtävänä on varmistaa, että vain sinä voit käyttää tiliäsi, vaikka joku muu tietäisi salasanasi.

Miten se toimii?

Kun kaksiosainen todennus on käytössä, vain sinä voit käyttää tiliäsi luotetulla laitteella tai verkossa. Kun haluat kirjautua uuteen laitteeseen ensimmäistä kertaa, sinun täytyy antaa kaksi tunnistustietoa: salasana sekä kuusinumeroinen vahvistuskoodi, joka näytetään automaattisesti luotetuissa laitteissasi tai lähetetään puhelinnumeroosi. Kun annat koodin, vahvistat, että luotat kyseiseen uuteen laitteeseen. Jos sinulla on esimerkiksi iPhone ja kirjaudut tiliisi ensimmäistä kertaa juuri ostamallasi uudella Macilla, sinua pyydetään antamaan siinä salasana ja iPhonessasi automaattisesti näytettävä vahvistuskoodi.

Koska tiliä ei voi käyttää pelkän salasanan avulla, kaksiosainen todennus parantaa huomattavasti Apple ID:si tietoturvaa ja Applen palveluihin tallentamiesi tietojen suojausta.

Kun olet kirjautunut sisään, sinulta ei enää pyydetä vahvistuskoodia kyseisessä laitteessa, ellet kirjaudu kokonaan ulos, tyhjennä laitteen tietoja tai vaihda salasanaa tietoturvasyistä. Kun kirjaudut sisään selaimella, voit määrittää, että luotat selaimeen. Jos toimit näin, vahvistuskoodia ei pyydetä, kun seuraavan kerran kirjaudut sisään kyseisellä tietokoneella.

Luotetut laitteet

Luotettu laite on iPhone, iPad tai iPod touch, jossa on iOS 9 tai uudempi, tai Mac, jossa on OS X El Capitan tai uudempi, ja johon olet jo kirjautunut käyttämällä kaksiosaista todennusta. Apple tietää, että kyseinen laite kuuluu sinulle, joten sitä voidaan käyttää henkilöllisyytesi varmistamiseen. Henkilöllisyytesi vahvistamiseksi sinulle näytetään Applen vahvistuskoodi, kun kirjaudut sisään eri laitteella tai selaimella. Apple Watch, jossa on watchOS 6 tai uudempi, pystyy vastaanottamaan vahvistuskoodeja, kun kirjaudut sisään Apple ID:lläsi, mutta se ei pysty toimimaan salasanojen nollaamiseen käytettävänä luotettuna laitteena.

Luotetut puhelinnumerot

Luotettu puhelinnumero on numero, johon voit vastaanottaa vahvistuskoodeja tekstiviestillä tai automaattisella puhelulla. Jos haluat rekisteröityä kaksiosaisen todennuksen käyttäjäksi, sinun täytyy vahvistaa vähintään yksi luotettu puhelinnumero.

Sinun kannattaa myös harkita toisen puhelinnumeron, kuten kodin puhelinnumeron tai perheenjäsenen tai läheisen ystävän numeron, vahvistamista. Voit käyttää tätä numeroa, jos et tilapäisesti voi käyttää ensisijaista numeroasi tai laitteitasi.

Vahvistuskoodit

Vahvistuskoodi on tilapäinen koodi, jonka Apple lähettää luotettuun laitteeseesi tai puhelinnumeroosi, kun kirjaudut sisään uudessa laitteessa tai selaimessa Apple ID:lläsi. Voit hankkia vahvistuskoodin myös luotetun laitteen asetuksista.

Vahvistuskoodi on eri asia kuin laitteen pääsykoodi, jonka annat avatessasi iPhonen, iPadin tai iPod touchin lukituksen.

Apple ID:n kaksiosaisen todennuksen käyttöönotto

Voit ottaa kaksiosaisen todennuksen käyttöön laitteellasi noudattamalla näitä ohjeita. Lue lisää kaksiosaisen todennuksen saatavuudesta.

Kaksiosaisen todennuksen käyttöönotto iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

1. Valitse Asetukset > [nimesi] > Salasana ja suojaus.
  2. Napauta Ota käyttöön kaksiosainen todennus.
  3. Napauta Jatka.
  4. Anna puhelinnumero, johon haluat vastaanottaa vahvistuskoodeja sisäänkirjautumista varten. Voit valita, haluatko vastaanottaa koodit tekstiviestillä vai automaattisella puhelulla.
  5. Napauta Seuraava.
  6. Vahvista puhelinnumero ja ota kaksiosainen todennus käyttöön syöttämällä vahvistuskoodi.

Sinua saatetaan pyytää vastaamaan Apple ID:si turvakysymyksiin.

Kaksiosaisen todennuksen käyttöönotto Macissa

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Apple ID.
  2. Klikkaa nimesi alta Salasana ja suojaus.
  3. Klikkaa Kaksiosainen todennus -kohdan vieressä Laita päälle.

Jos käytät macOS Mojavea tai tätä vanhempaa versiota:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset, klikkaa iCloud ja valitse Tilin tiedot.
  2. Klikkaa Suojaus.
  3. Klikkaa Ota käyttöön kaksiosainen todennus.

Jotkin iOS 10.3:lla tai macOS 10.12.4:llä tai uudemmilla luodut Apple ID:t on oletusarvoisesti suojattu kaksiosaisella todennuksella. Tässä tapauksessa huomaat, että kaksiosainen todennus on jo otettu käyttöön.

Päivittäminen kaksiosaiseen todennukseen verkossa

1. Siirry osoitteeseen appleid.apple.com ja kirjaudu sisään Apple ID:lläsi.
  2. Vastaa turvakysymyksiin ja napauta sitten Jatka.
  3. Näet kehotteen, jossa sinua pyydetään päivittämään tilisi suojaus. Napauta Jatka.
  4. Klikkaa Päivitä tilisi suojaus.
  5. Anna puhelinnumero, johon haluat vastaanottaa vahvistuskoodeja sisäänkirjautumista varten. Voit valita, haluatko vastaanottaa koodit tekstiviestillä vai automaattisella puhelulla.
  6. Klikkaa Jatka.
  7. Vahvista puhelinnumero ja ota kaksiosainen todennus käyttöön syöttämällä vahvistuskoodi.

Jos sinulla on Apple ID, jota ei ole suojattu kaksiosaisella todennuksella, jotkin Applen verkkosivustot voivat pyytää sinua päivittämään tilisi.

Muistettavat seikat käytettäessä kaksiosaista todennusta

Kaksiosainen todennus parantaa Apple ID:n suojausta huomattavasti. Kun olet ottanut sen käyttöön, tiliisi kirjautumiseen tarvitaan sekä salasanasi että luotettu laitteesi tai puhelinnumerosi. Alla on annettu muutamia ohjeita, joiden avulla takaat tilisi mahdollisimman hyvän suojauksen ja sen, että tili pysyy aina käytettävissäsi:

• Muista Apple ID:si salasana.
  • Käytä pääsykoodia kaikissa laitteissasi.
  • Pidä luotetut puhelinnumerosi ajan tasalla.
  • Säilytä luotetut laitteesi fyysisesti turvallisessa paikassa.

Tilin hallinta

Voit hallita luotettuja puhelinnumeroitasi ja laitteitasi sekä muita tilitietoja Apple ID:n tilisivulla.

Luotettujen puhelinnumeroiden hallinta

Kaksiosaisen todennuksen käyttö edellyttää, että tiliisi on liitetty vähintään yksi luotettu puhelinnumero, johon voit vastaanottaa vahvistuskoodeja. Harkitse toisen luotetun puhelinnumeron (muun kuin oman puhelinnumerosi) vahvistamista. Jos iPhonesi on ainoa luotettu laitteesi ja se katoaa tai vahingoittuu, et voi vastaanottaa vahvistuskoodeja, joita tarvitaan tilille kirjautumiseen.

Luotetun puhelinnumeron päivittäminen Apple ID -tilisivulla

1. Siirry osoitteeseen appleid.apple.com.
  2. Kirjaudu sisään Apple ID:lläsi.
  3. Siirry Turvallisuus-osioon ja valitse Muokkaa.

Jos haluat lisätä puhelinnumeron, valitse Lisää luotettu puhelinnumero ja kirjoita numero. Valitse, haluatko vahvistaa numeron tekstiviestillä vai automaattisella puhelulla. Klikkaa sitten Jatka. Jos haluat poistaa luotetun puhelinnumeron, klikkaa x-kuvake poistettavan puhelinnumeron vieressä.

Luotetun puhelinnumeron päivittäminen tilin palautuksella

1. Siirry osoitteeseen appleid.apple.com.
  2. Kirjaudu sisään Apple ID:lläsi.
  3. Valitse Etkö saanut vahvistuskoodia? ja sitten Lisävalinnat.
  4. Sinut ohjataan osoitteeseen iforgot.apple.com
  5. Suorita tilin palautuspyyntö loppuun. Lue lisätietoja tilin palautuksesta

Luotettujen laitteiden tarkasteleminen ja hallinta

Voit tarkastella ja hallita luotettujen laitteiden luetteloa iOS:ssä, macOS:ssä ja Apple ID -tilisivusi Laitteet-osiossa.

iOS:

1. Valitse Asetukset > [nimesi].
  2. Valitse laite luettelosta.

macOS Catalina ja uudemmat:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.
  2. Valitse Apple ID.
  3. Valitse laite sivupalkista.

macOS Mojave ja aiemmat:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.
  2. Valitse iCloud ja klikkaa sitten Tilin tiedot.
  3. Klikkaa Laitteet-välilehteä.
  4. Valitse laite luettelosta.

Verkko:

1. Siirry Apple ID -tilisivullesi.
  2. Kirjaudu sisään Apple ID:lläsi.
  3. Siirry Laitteet-osioon.

Laiteluettelossa näkyvät laitteet, joihin olet tällä hetkellä kirjautuneena Apple ID:lläsi. Valitse laite, jos haluat tarkastella laitteen tietoja, kuten malli- ja sarjanumeroa. Sen alla näet muita hyödyllisiä tietoja, esimerkiksi sen, onko laite luotettu ja voiko siihen vastaanottaa Apple ID:n vahvistuskoodeja.

Voit myös poistaa luotetun laitteen valitsemalla laiteluettelosta Poista tililtä. Kun poistat luotetun laiteen, vahvistuskoodit eivät enää näy siinä. Laitteella ei myöskään voi käyttää iCloudia ja muita Applen palveluita, ennen kuin kirjaudut uudelleen sisään kaksiosaisella todennuksella. Jos haluat etsiä tai tyhjentää laitteesi ennen kuin poistat sen luotettujen laitteiden luettelosta, voit käyttää Etsi iPhoneni -toimintoa

Appikohtaisten salasanojen luominen

Kaksiosaista todennusta käytettäessä tarvitset appikohtaisen salasanan tilillesi kirjautumista varten, jos käytössäsi on muun valmistajan appeja ja palveluita, kuten sähköposti-, yhteystieto- tai kalenteriappeja, jotka eivät ole Applen tarjoamia. Luo appikohtainen salasana noudattamalla seuraavia ohjeita:

1. Kirjaudu Apple ID -tilisivullesi.
  2. Klikkaa Appikohtaiset salasanat -kohdan alapuolelta Luo salasana.
  3. Noudata näytössä olevia ohjeita.

Kun salasana on luotu, kirjoita tai sijoita se tavalliseen tapaan apin salasanakenttään.

Usein kysytyt kysymykset

Tarvitsetko apua? Saatat löytää vastauksen kysymykseesi alta.

Entä jos unohdan salasanani?

Voit nollata tai vaihtaa salasanasi luotetulla laitteella tai selaimella noudattamalla näitä ohjeita.

iPhone, iPad tai iPod touch

1. Valitse Asetukset > [nimesi].
  2. Napauta Salasana ja suojaus > Vaihda salasana.
  3. Anna uusi salasana.

Mac

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Apple ID.
  2. Klikkaa ensin Salasana ja suojaus ja sitten Vaihda salasana.

Jos käytät macOS Mojavea tai tätä vanhempaa versiota:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten iCloud.
  2. Valitse Tilin tiedot. Jos sinua pyydetään antamaan Apple ID:n salasana, valitse Unohditko Apple ID:n tai salasanan? ja noudata näyttöön tulevia ohjeita. Voit ohittaa alla olevat vaiheet.
  3. Klikkaa Suojaus > Nollaa salasana. Anna ennen Apple ID:n salasanan nollaamista salasana, jolla Macisi lukitus avataan.

Verkko

Jos sinulla ei ole käytössä iPhonea, iPadia, iPod touchia tai Macia, voit nollata tai vaihtaa salasanasi osoitteessa iforgot.apple.com.

Entä jos en voi käyttää luotettua laitetta tai en saanut vahvistuskoodia?

Jos haluat kirjautua sisään etkä voi käyttää luotettua laitetta, josta saisit vahvistuskoodin, voit sen sijaan vastaanottaa koodin luotettuun puhelinnumeroosi tekstiviestillä tai automaattisella puhelulla. Osoita kirjautumisnäytöllä Etkö saanut koodia? ja valitse, että haluat koodin luotettuun puhelinnumeroosi. Voit hankkia koodin myös luotetun laitteen asetuksista. Lue ohjeet siihen, miten voit hankkia vahvistuskoodin.

Jos iPhonessasi on iOS 11.3 tai uudempi, sinun ei ehkä tarvitse antaa vahvistuskoodia. Joissakin tapauksissa luotettu puhelinnumerosi voidaan vahvistaa automaattisesti taustalla iPhonessasi. Sinulla on siis yksi asia vähemmän tehtävänä, ja tilisi on yhä suojattu kaksiosaisella todennuksella.

Miten saan tilini takaisin käyttööni, jos en pysty kirjautumaan sisään?

Jos et pysty kirjautumaan sisään, käyttämään luotettua laitetta, nollaamaan salasanaa tai vastaanottamaan vahvistuskoodia, voit saada tilisi takaisin käyttöösi pyytämällä sen palauttamista. Tilin palauttaminen on automaattinen prosessi, jonka avulla saat tilisi takaisin käyttöösi mahdollisimman nopeasti. Samalla se estää tilisi käytön henkilöiltä, jotka saattavat tekeytyä sinuksi. Tämä saattaa kestää vähintään muutaman päivän riippuen siitä, mitä tilitietoja pystyt antamaan henkilöllisyytesi varmistamiseksi.

Jos olet luonut palautusavaimen, sen avulla voit jatkaa tilisi käyttämistä. Lue lisätietoja palautusavaimen käyttämisestä

Täytyykö minun edelleen muistaa turvakysymyksiä?

Ei. Kun kaksiosainen todennus on käytössä, turvakysymyksiä ei tarvitse muistaa. Henkilöllisyytesi vahvistetaan ainoastaan salasanasi sekä luotettuihin laitteisiisi ja puhelinnumeroihisi lähetettyjen vahvistuskoodien avulla. Jos otat käyttöön kaksiosaisen todennuksen, vanhat turvakysymyksesi pidetään tallessa kahden viikon ajan siltä varalta, että sinun tarvitsee palauttaa tilisi vanhoihin suojausasetuksiin. Tämän jälkeen turvakysymykset poistetaan.

Voiko Apple-tuki auttaa minua saamaan tilini takaisin käyttööni?

Apple-tuki vastaa tilin palautusta koskeviin kysymyksiin, mutta ei voi varmistaa henkilöllisyyttäsi tai nopeuttaa prosessia millään tavalla.

Mitkä ovat kaksiosaisen todennuksen järjestelmävaatimukset?

Jotta käyttö olisi mahdollisimman sujuvaa, varmista, että seuraavat järjestelmävaatimukset täyttyvät kaikissa laitteissa, joita käytät Apple ID:si kanssa:

• iPhone, iPad tai iPod touch, jossa on iOS 9 tai uudempi
  • Mac, jossa on OS X El Capitan ja iTunes 12.3 tai uudempi
  • Apple Watch, jossa on watchOS 2 tai uudempi
  • Apple TV HD, jossa on tvOS
  • Windows-tietokone, jossa on iCloudin Windows-versio 5 ja iTunes 12.3.3 tai uudempi.

Voiko lapsille luoduilla Apple ID:illä käyttää kaksiosaista todennusta?

Kyllä. Kaikilla Apple ID:illä, jotka täyttävät vähimmäisjärjestelmävaatimukset, voi käyttää kaksiosaista todennusta. Lue lisää siitä, kuka voi käyttää kaksiosaista todennusta.

Entä jos en tunnista kirjautumisilmoituksessa näkyvää sijaintia?

Kun kirjaudut sisään uudella laitteella, saat muihin luotettuihin laitteisiisi ilmoituksen, jossa on uuden laitteen likimääräistä sijaintia esittävä kartta. Kyseessä on arvioitu sijainti, joka perustuu laitteen sillä hetkellä käyttämään IP-osoitteeseen, ei laitteen tarkka sijainti. Näytetty sijainti saattaa fyysisen sijaintisi sijaan vastata verkkoa, johon olet yhteydessä.

Jos tiedät, että yrität itse kirjautua sisään, mutta et tunnista näytettyä sijaintia, voit silti napauttaa Salli ja jatkaa sisäänkirjautumista. Jos kuitenkin saat ilmoituksen, jonka mukaan Apple ID:täsi käytetään uudelle laitteelle kirjautumiseen etkä itse ole kirjautumassa, napauta Älä salli. Näin estät kirjautumisyrityksen.

Entä jos käytän kaksiosaista todennusta laitteessa, jossa on vanhempi ohjelmistoversio?

Jos käytät kaksiosaista todennusta laitteessa, jossa on vanhempi käyttöjärjestelmäversio, kuten Apple TV:ssä (2. tai 3. sukupolvi), sinua saatetaan pyytää lisäämään kuusinumeroinen vahvistuskoodi salasanan perään kirjautuessasi. Voit saada vahvistuskoodin luotetusta laitteesta, jossa on iOS 9 tai uudempi tai OS X El Capitan tai uudempi. Voit myös pyytää, että Apple lähettää sen luotettuun puhelinnumeroosi. Kirjoita sitten salasanasi ja kuusinumeroinen vahvistuskoodi salasanakenttään.

Voinko poistaa kaksiosaisen todennuksen käytöstä, kun olen ottanut sen käyttöön?

Jos kaksiosainen todennus on jo käytössä, sitä ei enää voi poistaa käytöstä. Jotkin iOS:n ja macOS:n uusimpien versioiden toiminnot edellyttävät tätä ylimääräistä suojaustasoa, joka on suunniteltu suojaamaan tietojasi. Jos olet hiljattain päivittänyt tilisi, voit poistaa rekisteröinnin kahden viikon kuluessa rekisteröinnistä. Voit palata käyttämään aiempia suojausasetuksia avaamalla rekisteröinnin vahvistussähköpostiviestin ja klikkaamalla linkkiä. Pidä kuitenkin mielessä, että tämä heikentää tilisi suojausta, etkä voi käyttää suurempaa suojaustasoa edellyttäviä toimintoja.

Onko kyseessä eri toiminto kuin Applen vanha kaksivaiheinen vahvistus?

Kyllä. Kaksiosainen todennus on iOS:n, macOS:n, tvOS:n, watchOS:n ja Applen sivustojen tukema palvelu. Se hyödyntää eri menetelmiä laitteisiin luottamisessa sekä vahvistuskoodien toimittamisessa ja tekee käytöstä sujuvampaa. Tarvitset kaksiosaista todennusta, jotta voit käyttää tiettyjä parannettua suojausta edellyttäviä ominaisuuksia.

Jos käytät jo kaksivaiheista vahvistusta ja haluat päivittää kaksiosaiseen todennukseen, lue, miten voit vaihtaa kaksiosaiseen todennukseen. Jos tilillesi ei voi ottaa käyttöön kaksiosaista todennusta, voit kuitenkin suojata tietosi kaksivaiheisen vahvistuksen avulla.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.