Järjestelmän eheyden suojaus Macissa

OS X El Capitanissa ja uudemmissa on uusi suojaustekniikka, joka suojaa Macia haittaohjelmilta.

OS X El Capitanissa ja uudemmissa on uusi järjestelmän eheyden suojaukseksi kutsuttu suojausteknologia, joka estää haittaohjelmia tekemästä muutoksia Macin suojattuihin tiedostoihin ja kansioihin. Järjestelmän eheyden suojaus rajoittaa root-käyttäjätilin oikeuksia ja toimintoja, jotka root-käyttäjä pystyy suorittamaan Mac-käyttöjärjestelmän suojatuissa osissa.

Ennen järjestelmän eheyden suojauksen käyttöönottoa root-käyttäjän oikeuksia ei rajoitettu, joten käyttäjä pääsi käsiksi Macin kaikkiin järjestelmäkansioihin ja ohjelmiin. Ohjelmisto sai root-tason käyttöoikeudet, kun käyttäjä antoi ylläpitäjän käyttäjätunnuksen ja salasanan sen asentamisen yhteydessä. Ohjelmisto pystyi sitten tekemään muutoksia mihin tahansa järjestelmätiedostoon tai ohjelmaan tai kirjoittamaan sellaisen päälle.

Järjestelmän eheyden suojaus suojaa esimerkiksi seuraavia järjestelmän osia:

• /Järjestelmä
  • /usr
  • /bin
  • /sbin
  • /var
  • OS X:n vakio-ohjelmat.

Muun valmistajan ohjelmat sekä asentajat voivat kirjoittaa esimerkiksi seuraaviin polkuihin ja ohjelmiin:

• /Ohjelmat
  • /Kirjasto
  • /usr/local.

Järjestelmän eheyden suojaus sallii ainoastaan sellaisten prosessien tehdä muutoksia näihin suojattuihin osiin, jotka ovat Applen allekirjoittamia ja joilla on erityiset oikeudet kirjoittaa järjestelmätiedostoihin. Tällaisia prosesseja ovat esimerkiksi Applen ohjelmistopäivitykset ja asentajat. Mac App Storesta ladattavat ohjelmat tukevat jo nyt järjestelmän eheyden suojausta. Muut muun valmistajan ohjelmistot, jotka ovat ristiriidassa järjestelmän eheyden suojauksen kanssa, saatetaan siirtää syrjään päivittäessäsi OS X El Capitaniin tai uudempaan.

Järjestelmän eheyden suojaus myös estää ohjelmistoja valitsemasta käynnistyslevyä. Voit valita käynnistyslevyn valitsemalla Omenavalikosta Järjestelmäasetukset ja klikkaamalla sitten Käynnistyslevy. Vaihtoehtoisesti voit pitää optionäppäintä uudelleenkäynnistyksen aikana painettuna ja valita käynnistyslevyn luettelosta.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.