Multi-Touch-eleiden käyttäminen Macissa

Multi-Touch-ohjauslevyn tai Magic Mouse -hiiren avulla voit suorittaa hyödyllisiä toimintoja napauttamalla, pyyhkäisemällä, nipistämällä tai levittämällä yhdellä tai useammalla sormella.

Ohjauslevyeleet

Saat lisätietoja näistä eleistä valitsemalla Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaamalla sitten Ohjauslevy. Voit poistaa eleen käytöstä, muuttaa eleen tyyppiä ja lukea, mitä eleitä Macisi tukee.

Ohjauslevyn eleet edellyttävät Magic Trackpadia tai sisäänrakennettua Multi-Touch-ohjauslevyä. Jos ohjauslevysi tukee Force Touchia, voit myös klikata voimakkaasti ja saada tuntopalautetta.

No alt supplied for Image

Klikkaus napauttamalla

Voit klikata napauttamalla yhdellä sormella.

No alt supplied for Image

Toissijainen klikkaus (oikea klikkaus)

Voit klikata tai napauttaa kahdella sormella.

No alt supplied for Image

Älykäs zoomaus

Voit lähentää tai loitontaa verkkosivua tai PDF-tiedostoa kaksoisnapauttamalla kahdella sormella.

No alt supplied for Image

Vieritys

Voit vierittää liu’uttamalla kahdella sormella ylös tai alas.1

No alt supplied for Image

Lähentäminen tai loitontaminen

Voit lähentää tai loitontaa nipistämällä kahdella sormella.

No alt supplied for Image

Pyöritys

Voit pyörittää kuvaa tai muuta kohdetta liikuttamalla sormea toiseen nähden.

No alt supplied for Image

Sivun vaihtaminen pyyhkäisemällä

Voit siirtyä edelliselle tai seuraavalle sivulle pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle kahdella sormella.

No alt supplied for Image

Ilmoituskeskuksen avaaminen

Saat Ilmoituskeskuksen näkyviin pyyhkäisemällä oikeasta reunasta vasemmalle kahdella sormella.

No alt supplied for Image

Kolmen sormen veto

Voit vetää näytön kohteita kolmella sormella ja pudottaa ne klikkaamalla tai napauttamalla. Ota tämä ominaisuus käyttöön Käyttöapuasetuksissa.

No alt supplied for Image

Sanakirjasta etsiminen ja datatunnistimet

Kolmella sormella napauttamalla voit etsiä sanan tai suorittaa päivämääriin, osoitteisiin, puhelinnumeroihin ja muihin tietoihin liittyviä toimintoja.

No alt supplied for Image

Työpöydän näyttäminen

Saat työpöydän näkyviin levittämällä peukalolla ja kolmella sormella.

No alt supplied for Image

Launchpad

Saat Launchpadin näkyviin nipistämällä peukalon ja kolme sormea yhteen.

No alt supplied for Image

Mission Control

Voit avata Mission Control

No alt supplied for Image

Apin Exposé

Voit nähdä käyttämäsi apin kaikki ikkunat pyyhkäisemällä alas neljällä sormella2.

No alt supplied for Image

Koko näytön apin vaihtaminen pyyhkäisemällä

Voit vaihtaa työpöytää tai koko näytön appia pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle neljällä sormella2.

Hiirieleet

Saat lisätietoja näistä eleistä valitsemalla Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaamalla sitten Hiiri. Tässä kohdassa voit poistaa eleen käytöstä, muuttaa eleen tyyppiä ja lukea, mitä eleitä Macisi tukee. Hiiren eleet edellyttävät Magic Mouse -hiirtä.

Toissijainen klikkaus (oikea klikkaus)

Klikkaa hiiren oikeaa puolta.

Vieritys

Voit vierittää liu’uttamalla yhdellä sormella ylös tai alas.1

Älykäs zoomaus

Voit lähentää tai loitontaa verkkosivua tai PDF-tiedostoa kaksoisnapauttamalla yhdellä sormella.

Mission Control

Voit avata Mission Controlin kaksoisnapauttamalla kahdella sormella.

Koko näytön apin vaihtaminen pyyhkäisemällä

Voit vaihtaa työpöytää tai koko näytön ohjelmaa pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle kahdella sormella.

Sivun vaihtaminen pyyhkäisemällä

Voit siirtyä edelliselle tai seuraavalle sivulle pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle yhdellä sormella.

1. Voit poistaa ohjauslevyllä vierittämisen käytöstä Käyttöapuasetuksissa.

2. Joissakin macOS-versioissa tähän eleeseen käytetään kolmea sormea neljän sijaan.