Jos USB-C-virtalähde ei lataa Mac-kannettavaa

Lue, miten toimia, jos MacBookin (2015 ja uudemmat) tai MacBook Pron (2016 ja uudemmat) mukana toimitettu USB-C-virtalähde ei enää lataa, kuumenee tai iskee kipinöitä.

MacBookin (2015 ja uudemmat) ja MacBook Pron (2016 ja uudemmat) mukana toimitetaan USB-C-virtalähde ja -latauskaapeli. Katso seuraavasta tietoja siitä, mikä virtalähde ja kaapeli toimitetaan kannettavan Mac-tietokoneesi kanssa, sekä vianmääritysvinkkejä. Jos sinulla on ongelmia muun kuin Applen valmistaman virtalähteen kanssa, kokeile sen sijaan Mac-kannettavan mukana toimitettua Applen virtalähdettä ja kaapelia.

USB-C-virtalähde

USB-C-virtalähde

Virtapistoke eli ”ankanpää”

USB-C-latauskaapeli

Jos USB-C-virtalähteellä varustettu Mac-kannettava ei lataudu

Jos USB-C-virtalähde ei lataa MacBookia tai MacBook Prota, yritä ensin irrottaa virtalähde pistorasiasta, odota sitten muutaman sekunnin ajan ja liitä se takaisin. Jos se ei auta, tarkista seuraavat seikat.

Tarkista pistorasian toimivuus

Varmista, että Mac-kannettavan mukana toimitettu USB-C-virtalähde on liitetty pistorasiaan, jonka tiedät toimivan. Voit testata pistorasian toimivuuden liittämällä siihen esimerkiksi lampun tai muun vastaavan sähkölaitteen. Jos olet liittänyt virtalähteen jatkojohtoon, liitä virtalähde sen sijaan suoraan pistorasiaan.

Jos virtalähde sammuu, käyttämääsi pistorasiaan saattaa kohdistua häiriöitä. Jos virtalähde toimii hetken ja lakkaa sitten lataamasta, irrota se hetkeksi pistorasiasta. Odota 30 sekuntia ja liitä virtalähde sitten takaisin pistorasiaan.

Jos Mac-kannettavan lataus alkaa, kun liität virtalähteen takaisin pistorasiaan, ongelma saattaa johtua pistorasiaan kohdistuvista sähkömagneettisista häiriöistä. Virtalähde sammuu automaattisesti, kun sen sisäinen jännitesuoja havaitsee häiriöitä pistorasiasta.

Mahdollisia häiriöiden lähteitä ovat esimerkiksi virranrajoittimella varustetut lamput, jääkaapit tai pienoisjääkaapit, jotka ovat samassa virtapiirissä kuin käyttämäsi pistorasia. Virtalähteen liittäminen UPS-virtalähteeseen (eli keskeytymättömän virransyötön laitteeseen) tai toiseen virtapiiriin kuuluvaan pistorasiaan saattaa auttaa.

Jos virtalähde sammuu automaattisesti myös silloin, kun se on liitetty toimivaksi tiedettyyn pistorasiaan, vie se tarkistettavaksi Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen.

Virtalähteessä on irrotettava seinäpistoke, joka sopii pistorasiaan. Jos Mac-kannettavasi ei lataudu, kun käytät virtalähteen seinäpistoketta, kokeile sitä toisen Applen seinäpistokkeen kanssa, tai kokeile erikseen myytävää Applen virtalähteen jatkokaapelia.

Tarkista kaapelit

Mac-kannettavan mukana toimitettiin USB-C-kaapeli tietokoneen lataamiseen. Kokeilemalla toista USB-C-kaapelia voit tarkistaa, johtuuko latausongelma alkuperäisestä latauskaapelistasi. Muista, että MacBookia tai MacBook Prota ei voi ladata kaikilla USB-C-kaapeleilla, joten varmista, että kokeilemasi kaapeli on tarkoitettu lataamiseen.

Jos Mac-kannettavasi latautuu jollakin USB-C-kaapelilla mutta ei jollakin toisella, lopeta välittömästi sen kaapelin käyttö, joka ei toimi, ja tarkistuta kaapeli ja virtalähde.

Jos Mac-kannettava alkaa latautua vain, kun heilutat tai liikutat USB-C-kaapelia tai erikseen myytävää Applen virtalähteen jatkokaapelia, lopeta kaapelin käyttö välittömästi ja tarkistuta kaapeli ja virtalähde.

Tarkista päivitykset

Joissain tapauksissa tietokoneellesi saattaa olla saatavilla ohjelmisto- tai laiteohjelmistopäivityksiä, jotka parantavat virtalähteen toimintaa. Jos USB-C-virtalähteellä varustettu MacBookisi tai MacBook Prosi ei lataudu oikein, tarkista ohjelmistopäivitysten saatavuus Mac App Storen avulla.

Jos virtalähde kuumenee

USB-C-virtalähde saattaa kuumentua tavallisen käytön aikana, joten käytä sitä paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Kun käytät virtalähteen jatkokaapelia (myydään erikseen), liitä virtalähde aina suoraan pistorasiaan seinäpistokkeen avulla tai aseta se pöydälle tai muulle vastaavalle paikalle, jossa ilma pääsee vaihtumaan.

Älä aseta virtalähdettä paikkaan, jossa ilma ei pääse vaihtumaan hyvin, esimerkiksi sohvalle, paksulle matolle, sängylle tai tyynylle. Älä peitä virtalähdettä peitolla tai muulla vastaavalla.

Virtalähde saattaa sammua automaattisesti, jos se kuumentuu liikaa. Jos näin käy, irrota USB-C-kaapeli Mac-kannettavasta ja anna virtalähteen jäähtyä ennen siihen koskemista.

Jos näet kipinöintiä

Kun liität USB-C-virtalähdettä pistorasiaan, saatat nähdä sähkökipinöitä, kun työnnät seinäpistoketta pistorasiaan. Tämä on yleensä normaalia: niin voi tapahtua kytkettäessä mitä tahansa sähkölaitetta jännitteiseen pistorasiaan.

Jos näet mitään seuraavista sen jälkeen, kun olet liittänyt virtalähteen pistorasiaan, tai jos sinulla on muita kipinöintiin liittyviä huolenaiheita, ota yhteyttä Appleen:

• Jos näet sähkökipinöintiä muualta kuin seinäpistokkeen kosketinosista, ota yhteyttä Appleen.
  • Jos virtalähteessä näkyy vaurioita tai värimuutoksia, ota yhteyttä Appleen.

Tarkistuta Mac-kannettava ja virtalähde

Voit tuoda USB-C-virtalähteellä varustetun Mac-kannettavasi tarkistettavaksi Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen riippumatta siitä, onko sen takuu voimassa vai ei. Muista ottaa mukaan Macisi, USB-C-virtalähde ja mahdolliset lataamiseen käyttämäsi USB-C-kaapelit.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.