Käyttöapuominaisuuksien käyttäminen Apple Watchissa

Tässä artikkelissa kerrotaan VoiceOver-toiminnosta, zoomauksesta, kytkinmerkeistä, pyörätuolikäyttäjien asetuksista ja muista käyttöapuominaisuuksista Apple Watchissa.

Käyttöapu-asetusten avaaminen Apple Watchissa ja iPhonessa

Apple Watchissa on useita käyttöapuominaisuuksia, joiden avulla saat kaiken irti laitteestasi. Näitä ohjeita noudattamalla löydät Käyttöapu-asetukset Apple Watchissa ja iPhonessa:

• Apple Watch: avaa Asetukset ja napauta sitten Yleiset > Käyttöapu.
  • iPhone: avaa Watch-ohjelma ja napauta sitten Oma kello > Yleiset > Käyttöapu.

Valitse jokin alla olevista painikkeista, jos haluat lisätietoja Apple Watchin käyttöapuominaisuuksista:

Näkö

Alla on lisätietoja VoiceOverista, zoomauksesta, harmaasävyistä, kytkinmerkeistä, erittäin suuresta kellotaulusta ja monista muista. Voit ottaa käyttöön ja hallita kyseisiä ominaisuuksia Apple Watchissa ja iPhonen Watch-apissa. Toimi seuraavasti:

• Valitse Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Näkö

VoiceOver

Sisäinen VoiceOver-näytönlukija kertoo, mitä Apple Watchin näytöllä tapahtuu. Sen avulla voit liikkua näytöllä, vaikket näkisi sitä. VoiceOver saatavilla Apple Watchissa 37 tuetulla kielellä, ja kaikki alkuperäiset apit, kuten Mail, Kalenteri, Kartat ja Viestit, ovat VoiceOver-yhteensopivia.

Ota VoiceOver käyttöön Apple Watchissa laitteen käyttöönoton yhteydessä kolmoisnapsauttamalla Digital Crown -nuppia.

Näyttöverhon käyttäminen VoiceOverilla

Jos käytät VoiceOveria Apple Watchissa, voit ottaa käyttöön Näyttöverhon, joka lisää tietosuojaa ja tietoturvaa. Kun Näyttöverho on käytössä, se sammuttaa näytön, mutta laite ja VoiceOver-toiminto pysyvät aktiivisina. Jos haluat esimerkiksi tarkistaa pankkitilisi julkisessa paikassa, Näyttöverho sammuttaa näytön, jotta tietosi eivät näy.

Lue ohjeita Näyttöverhon käytöstä Apple Watchissa.

Zoomaus

Zoomaus toimii suurennuslasin tavoin Apple Watchin kaikissa osissa. Voit liikkua näytön poikki rivi kerrallaan käyttämällä Digital Crown -nuppia tai liikkua näytöllä käyttämällä kahta sormea. Zoomaus tarjoaa ratkaisuja erilaisiin näköongelmiin, sillä sen avulla sisällön voi suurentaa jopa 15 kertaa tavallista suuremmaksi.

Kun zoomaus on käytössä, zoomaa kaksoisnapauttamalla Apple Watchin näyttöä kahdella sormella.

Näytä kytkinmerkit

Näet helpommin, onko asetus päällä vai pois, kun asetat Apple Watchin näyttämään ylimääräisen merkin päällä/pois-kytkimessä.

Harmaasävy

Apple Watchin näyttöä voi käyttää harmaasävyisenä. Tästä on apua käyttäjille, joilla on vaikeuksia nähdä värejä. Harmaasävyasetus koskee koko järjestelmää.

Visuaaliset parannukset

Apple Watchissa on useita tapoja, joilla voit parantaa näytöllä näkyvää kuvaa ja tekstiä. Alla on lisätietoja tekstin lihavoinnista, liikkeen vähentämisestä, läpinäkyvyyden vähentämisestä ja erittäin suuresta kellotaulusta.

Lihavoi teksti ja tekstin koko

Kun Lihavoi teksti on käytössä, Apple Watchin näytöllä oleva teksti tummenee. Tekstin koko -asetuksella voit lisäksi säätää näytöllä näkyvän tekstin kokoa. Myös kaikki dynaamista tekstiä tukevat apit käyttävät valitsemaasi kirjainkokoa.

• Apple Watch: avaa Asetukset ja napauta sitten Kirkkaus ja Tekstin koko
  • iPhone: avaa Watch-appi ja napauta sitten Oma kello > Kirkkaus ja Tekstin koko

Vähennä liikettä

Voit vähentää Apple Watchin näytöllä tapahtuvaa liikettä. Kun laitat liikkeen vähentämisen päälle, jotkin näytön elementit, kuten kuvakkeiden liike Koti-valikossa, ovat yksinkertaisempia ja suoremmin yhteydessä selauseleisiisi.

Vähennä läpinäkyvyyttä

Voit lisätä näytön kontrastia vähentämällä ilmoitusten, Sirin ja vilkaisujen kaltaisten elementtien taustan läpinäkyvyyttä.

Erittäin suuri kellotaulu

Apple Watchissa voi käyttää erittäin suurta kellotaulua, jonka numerot ovat koko näytön kokoisia. Näin kellonajan näkee helpommin.

Kuulo

Apple Watchissa on myös ominaisuus, jolla voit muuttaa tapaa, miten saat hälytykset ja vastaat viesteihin. Alla on lisätietoja monoäänestä, Taptic Enginestä ja hyvin erottuvasta tuntopalautteesta sekä Piirrä-toiminnosta.

Monoääni

Bluetooth-kuulokkeita käyttäessäsi osa ääniraidasta saattaa jäädä kuulematta, jos kuulet toisella korvalla vain heikosti tai et lainkaan. Tämä johtuu siitä, että stereoäänitteissä on yleensä erilliset vasemman ja oikean kanavan ääniraidat. Apple Watch voi auttaa tässä toistamalla molemmat äänikanavat molemmissa korvissa, ja voit säätää tasapainoa lisäämällä äänenvoimakkuutta jommassakummassa korvassa.

Voit säätää Monoääni-asetuksia iPhonen Watch-apista. Toimi seuraavasti:

• Avaa Watch-appi ja siirry kohtaan Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Kuulo

Taptic Engine ja hyvin erottuva tuntopalaute

Ainutlaatuinen Taptic Engine -värinämoottori napauttaa rannettasi kevyesti aina uuden ilmoituksen saapuessa. Voit valita tuntopalautteen voimakkuuden tai ottaa hyvin erottuvan tuntopalautteen käyttöön saadaksesi ennakkoilmoituksia yleisimmistä hälytyksistä.

Siirry iPhonen Watch-apissa tai Apple Watchissa kohtaan Asetukset > Äänet ja tuntopalaute.

Piirrä

Jos et käytä Sanelua etkä löydä sopivaa Smart Reply -vastausta viestiisi, voit kirjoittaa vastauksen piirtämällä kirjaimet näytölle ja Apple Watch muuntaa ne tekstiksi.

Lähetä viesti tai vastaa viestiin Piirrä-toiminnolla noudattamalla seuraavia ohjeita:

1. Avaa Apple Watchissa tekstiviesti tai sähköpostiviesti, vieritä viestin alareunaan ja napsauta Piirrä-kuvaketta.
  2. Kirjoita vastauksesi yhdellä sormella ja napauta sitten näytön oikeassa yläkulmassa olevaa Lähetä-kohtaa.

Fyysiset ja motoriset taidot

Apple Watchissa on kuntoilualgoritmit ja -tunnistimet, jotka on suunniteltu eritoten pyörätuolikäyttäjien aktiivisuuden tarkempaa seurantaa varten. Kun Pyörätuoli-asetus on käytössä, iPhone seuraa askeleiden sijasta työntöjä ja rekisteröi eri tyyppisiä työntöjä, vauhteja ja maastoja. Lisäksi Aktiivisuus-apissa näkyy seisomistavoitteen sijasta kelaustavoite.

Pyörätuolikäyttäjille suunnatut harjoitukset

Harjoittelu-apissa on kaksi ainutlaatuista harjoitusvaihtoehtoa: Pyörätuolikelaus ulkona kävelyvauhtia ja Pyörätuolikelaus ulkona juoksuvauhtia. Valitse haluamasi harjoitus, niin Apple Watch ottaa käyttöön tarvittavat tunnistimet.

Ota käyttöön pyörätuolikäyttäjille suunnatut terveys- ja kuntoiluominaisuudet muokkaamalla pyörätuoliasetuksia Watch-apin Terveys-osiossa. Toimi seuraavasti:

1. Avaa Watch-appi ja napauta Terveys-kuvaketta.
  2. Napauta näytön oikeasta yläkulmasta Muokkaa ja sitten Pyörätuoli.
  3. Vieritä valikkoa ja valitse Kyllä, napauta sitten kohtaa Valmis näytön oikeassa yläkulmassa.

Lue lisää Apple Watchin erilaisista harjoitusvaihtoehdoista ja Pyörätuoliharjoituksista.