Mitä ovat letterbox-, pillarbox- ja windowbox-palkit?

Jos kuvan mittasuhteet eivät täysin vastaa näytön mittasuhteita, näyttöön jäävässä tyhjässä tilassa saattaa näkyä mustat palkit. Niitä kutsutaan paikan mukaan letterbox-, pillarbox- tai joskus epämuodollisesti windowbox-palkeiksi. Nämä termit selitetään tässä artikkelissa.

Letterbox-palkit

Mustat palkit näytön ala- ja yläreunassa.

Letterbox-palkit näkyvät yleensä, kun laajakuvasisältöä näytetään tavallisen kokoisella näytöllä. Näin voi käydä esimerkiksi jos katselet laajakuva-DVD-elokuvaa, jonka kuva on leveämpi kuin televisioosi tai näyttöösi mahtuu.

Näin voi käydä myös tuodessasi laajakuvavideota tavalliseen 4:3-kuvasuhteen iMovie-projektiin tai katsellessasi vaakasuunnassa olevia kuvia iPhotossa.

Pillarbox-palkit

Mustat palkit näytön vasemmassa ja oikeassa reunassa.

Pillarbox-palkit näkyvät yleensä, kun mittasuhteiltaan normaalia sisältöä näytetään laajakuvanäytöllä. Näin voi käydä esimerkiksi katseltaessa vanhaa TV-ohjelmaa laajakuva-HD-televisiosta tai Cinema Display -näytöltä.

Näin voi käydä myös tuodessasi tavallista 4:3-kuvasuhteen DV-videokuvaa 16:9-kuvasuhteen iMovie-laajakuvaprojektiin tai katsellessasi pystysuunnassa olevia kuvia iPhotossa.

Windowbox-palkit

Mustat palkit kuvan ylä- ja alareunassa sekä vasemmassa ja oikeassa reunassa.

Windowbox-palkit näkyvät yleensä laajakuvasisällössä, joka on manuaalisesti muutettu letterbox-muotoon normaalinkokoista 4:3-kuvasuhteen näyttöä varten, mutta jota katsellaan nyt laajakuvanäytöltä. Näin voi käydä esimerkiksi katseltaessa tulevan elokuvan mainosta tai vanhaa musiikkivideota laajakuva-HD-televisiosta tai Cinema Display -näytöltä.

Windowbox-palkit saattavat näkyä myös silloin, kun tuot iMovie-projektiin videokuvaa, joka on manuaalisesti muutettu letterbox-muotoon. Voit selvittää, onko videokuvassa valmiiksi letterbox-efekti, katselemalla sitä QuickTime Playerilla.