Tietoja Macin SD- ja SDXC-korttipaikoista

Joissakin Mac-tietokoneissa on SD (Secure Digital)- tai SDXC (Secure Digital Extended Capacity) -korttipaikka. Sen avulla Mac voi lukea tietoja SD-korteista, kuten digikameroiden muistikorteista, ja tallentaa niihin tietoja.

Mitä SD tarkoittaa?

SD:llä tarkoitetaan laitteita, jotka ovat säilyvien muistikorttien SD-standardien mukaisia. Lisätietoja on SD Associationin verkkosivustossa.

Onko SD-korttipaikkaan asetettaville korteille kokorajoituksia?

Kyllä. SD-muistikortin mitat ovat 32 mm x 24 mm x 2,1 mm. Voit käyttää myös ohuempia kortteja, kuten MultiMediaCard (MMC) -kortteja. Älä käytä kortteja, jotka ovat yli 2,1 mm paksuja, sillä ne voivat vahingoittaa SD-korttipaikkaa, kun yrität asettaa ne paikoilleen.

Mitä SD-korttimuotoja voi käyttää SD-korttipaikassa?

Korttipaikassa voi käyttää SD 1.x.-, SD 2.x- ja SD 3.x -standardin mukaisia kortteja. SD-korttipaikassa voidaan käyttää seuraavanlaisia kortteja:

• Standard SD, 4 Mt – 2 Gt
  • SDHC (Secure Digital High Capacity), 4 Gt – 32 Gt
  • SDXC, 4 Gt – 2 Tt
  • MMC (MultiMediaCard).
  • UHS‑II, enintään 2 Tt (ainoastaan iMac Pro)

MiniSD- ja MicroSD-muodot sekä suurempitiheyksiset muodot, kuten MiniSDHC ja MicroSDHC, toimivat myös passiivisten sovittimien kanssa, joiden leveys ja paksuus ovat edellä kuvattujen määritysten mukaisia:

Mikä on enimmäisnopeus, jolla Mac voi lukea SD-korttipaikassa olevaa SD-korttia tai tallentaa siihen tietoja?

Mac-kannettavat käyttävät USB-väylää tiedonsiirrossa SD-korttipaikan kanssa. Niiden enimmäisnopeus on 480 Mb/s. Mac-pöytäkoneet käyttävät PCIe-väylää tiedonsiirrossa SD-korttipaikan kanssa. Pöytäkoneet siirtävät tietoa paljon nopeammin.

Tarkista SD-kortin enimmäissiirtonopeus sen pakkauksesta.

Selvitä Macin enimmäissiirtonopeus Järjestelmän tiedoista. Valitse Omenavalikko () > Tietoja tästä Macista ja klikkaa sitten Järjestelmäraportti.

Jos käytät Mac-kannettavaa:

1. Valitse Laitteisto ja sitten USB.
  2. Valitse Sisäinen muistikortinlukija ja etsi Nopeus-kohta.

Jos käytät Mac-pöytätietokonetta:

1. Valitse Laitteisto ja sitten Kortinlukija.
  2. Etsi Linkin nopeus -kohta. PCIe-väylää käyttävät tietokoneet ilmoittavat nopeuden Gb/s-muodossa.

Toimiiko SD-korttipaikassa kortti, jonka koko on yli 32 gigatavua?

Kyllä. Useimmat korttivalmistajat kuitenkin esialustavat kortit siten, että niiden koot ovat yleisiä lohko-ja-klusteri-kokoja, jotka eivät saavuta käytetyn tiedostojärjestelmän asettamia teoreettisia rajoja.

Useimmilla SD-korteilla käytetään FAT32-tiedostomuotoa, ja esialustettuja FAT32 SD -kortteja on saatavilla yleisesti 32 gigatavuun saakka. 32 gigatavua suuremmissa korteissa käytetään yleensä exFAT-tiedostojärjestelmää, kun taas joissakin pienemmissä korteissa käytetään FAT16-tiedostojärjestelmää. Esialustettuja FAT16-kortteja on saatavilla yleisesti 2 gigatavuun saakka.

Mac OS X Snow Leopard 10.6.5:ssä ja uudemmissa tiedostojärjestelmä voidaan selvittää seuraavasti:

1. Aseta muistikortti SD-korttipaikkaan.
  2. Valitse Omenavalikko > Tietoja tästä Macista.
  3. Klikkaa Järjestelmäraportti.
  4. Valitse Laitteisto-osiosta Kortinlukija ja etsi Tiedostojärjestelmä-kenttä.

Toimiiko SD-korttipaikka exFAT-tiedostojärjestelmää käyttävien SD-korttien kanssa?

Kyllä. Kaikki Macit, joissa on SD-korttipaikka ja OS X 10.6.5 tai uudempi, voivat käyttää exFAT-tiedostojärjestelmää.

Vuonna 2011 tai sen jälkeen valmistetuissa Maceissa, joissa on SD-korttipaikka, exFATia tuetaan myös Windows 7:ssä, Windows 8.1:ssä ja Windows 10:ssä, kun käytössä on Boot Camp.

Miten kortti asetetaan SD-korttipaikkaan?

Aseta kortti siten, että metalliset kontaktipinnat ovat alaspäin ja kohti tietokonetta. Älä työnnä korttia SD-korttipaikkaan väkisin, sillä tämä saattaa aiheuttaa vahinkoa.

Miten Mac-tietokone käyttää SD-korttipaikkaan asetettua korttia?

Tietokone tunnistaa SD-korttipaikkaan asetetun kortin USB-tallennuslaitteena. SD-kortti voidaan tuoda näkyviin, sitä voidaan lukea ja siihen voidaan kirjoittaa kuten mihin tahansa USB-tallennuslaitteeseen.

Asetin kortin korttipaikkaan, mutta se ei näy tietokoneessa. Miten toimin?

Poista kortti ja aseta se uudelleen. Jos SD-kortti asetetaan korttipaikkaan liian hitaasti, se ei joskus tule näkyviin oikein.

Kun yritän kirjoittaa sisältöä kortille, saan virheilmoituksen, jonka mukaan muokkaaminen ei onnistu. Miten tämä ongelma korjataan?

Tämä viesti tulee näyttöön, kun yrität muokata lukitun SD-kortin sisältöä. Sinun on poistettava kortin lukitus lukituskytkimen avulla, ennen kuin voit muokata tietoja.

Poista kortti vetämällä korttia kuvaava kuvake roskakoriin. Kun kuvake häviää työpöydältä, voit poistaa kortin tietokoneesta. Poista kortin lukitus siirtämällä lukituskytkintä ja aseta sitten kortti takaisin korttipaikkaan. Tarkista lukituskytkimen sijainti valmistajan ohjeista.

Voinko alustaa SD-kortin uudelleen Levytyökalun avulla?

Levytyökalun avulla voit osioida ja alustaa SD-laitteen käyttämään FAT32- (käyttämällä MS-DOS FAT -asetusta) tai Mac OS laajennettu -muotoa. Mac OS laajennettu -muotoa voi käyttää vain Macintosh-järjestelmissä. Muut kuin Apple-järjestelmät eivät tunnista Mac OS laajennettu -muotoa käyttäviä kortteja.

Digikameroiden, GPS-laitteiden ja muiden laitteiden kanssa käytettävien 32 gigatavua suurempien korttien alustaminen saattaa edellyttää exFAT-muodon käyttöä. Jos olet epävarma, alusta kortti siinä laitteessa, jota aiot käyttää kortin kanssa.

Voinko asentaa macOS-käyttöjärjestelmän SD-tallennuslaitteeseen ja käyttää sitä käynnistystaltiona?

Vaihda Levytyökalun avulla oletusosiotaulukoksi GUID. Alusta sen jälkeen kortti siten, että se käyttää Mac OS laajennettu -tiedostomuotoa.

Miten kortti poistetaan SD-korttipaikasta?

Ennen kortin poistoa on odotettava, että tietojen siirto SD-korttiin on päättynyt. Poista kortti vetämällä korttia kuvaava kuvake roskakoriin. Kun kuvake häviää työpöydältä, voit poistaa kortin korttipaikasta.

Älä irrota korttia, kun Mac on nukkumassa, sillä tämä voi johtaa tietojen menettämiseen. Herätä tietokone ja poista SD-kortti näkyvistä aina ennen kuin poistat sen Macista.

Voinko käyttää SDIO (Secure Digital Input Output) -kortteja?

Et. Mac-tietokone ei tunnista SDIO-kortteja.

Voinko tarkastella liitäntälaitteen ja SD-korttipaikkaan asetetun kortin teknisiä tietoja macOS:ssä?

Järjestelmän tiedoista saat liitäntälaitteeseen ja korttipaikkaan asetettuun korttiin liittyviä tietoja:

1. Valitse Omenavalikko > Tietoja tästä Macista.
  2. Klikkaa Järjestelmäraportti.
  3. Valitse Järjestelmän tietojen Laitteisto-osiosta USB.
  4. Valitse USB-laitteiden luettelosta Sisäinen muistikortinlukija, niin voit tarkastella liitäntälaitteen ja SD-korttipaikkaan asetetun kortin tietoja.

Voinko käyttää SD-korttipaikkaa, kun Windowsia käytetään Boot Campin avulla?

SD-korttipaikka toimii Boot Campin avulla kaikissa tuetuissa Windows-versioissa. SD-korttipaikan käyttäminen Windowsissa edellyttää Windows-tukiohjelmiston lataamista ja asentamista.

Lue lisätietoja Windowsin käytöstä Macissa

Voinko käyttää SDXC-korttia Macissa Windowsin kanssa?

Voit käyttää SDXC-kortteja Windows 7:ssä, Windows 8:ssa ja Windows 10:ssä seuraavissa Mac-tietokoneissa:

• MacBook Pro (alkuvuosi 2011 tai uudempi)
    Vuonna 2016 ja sitä myöhemmin julkistetuissa MacBook Pro -malleissa ei ole sisäistä SD-korttipaikkaa. Voit käyttää USB-C-kortinlukijaa tai USB-C–USB-sovittimen ja USB-kortinlukijan yhdistelmää.
  • MacBook Air (vuoden 2011 puoliväli tai uudempi)
  • Mac mini (vuoden 2011 puoliväli tai uudempi)
    Mac mini (vuoden 2010 puoliväli) ei tue SDXC-kortteja.
  • iMac (vuoden 2011 puoliväli tai uudempi)
    iMac (vuoden 2010 puoliväli) ei tue SDXC-kortteja.

Voinko asentaa Windowsin Maciini SD-, SDHC- tai SDXC-kortin avulla?

Et. SD-, SDHC- tai SDXC-kortteja ei voi käyttää Windows-ohjelmistojen asentamiseen Mac-tietokoneisiin Boot Campin avulla.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.