Force Touch -ohjauslevyn käyttäminen

Tässä artikkelissa kerrotaan Force Touch -ohjauslevyn ominaisuuksista ja käyttämisestä.

Voimakas klikkaaminen Force Touch -ohjauslevyllä

Force Touch -ohjauslevyn kanssa voi käyttää voimakasta klikkaamista. Se tehdään painamalla ohjauslevyä ja painamalla sitä sitten voimakkaammin. Näin voit käyttää lisätoimintoja monissa Macin ohjelmissa ja järjestelmäominaisuuksissa.

Voit katsoa videon voimakkaasta klikkaamisesta valitsemalla Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset. Valitse sitten Ohjauslevy, avaa Kohdistus ja klikkaus -välilehti ja vie osoitin Katso lisää ja datatunnistimet -valintaneliön kohdalle.

Mitä voimakkaalla klikkaamisella voi tehdä

Seuraavassa on muutamia esimerkkejä voimakkaan klikkaamisen käyttötavoista:

• Katso lisää: Klikkaa voimakkaasti tekstiä verkkosivulla tai Mail-viestissä, niin saat siitä lisätietoja esimerkiksi sanakirjan ja Wikipedian kaltaisista lähteistä.
  • Osoitteet: Klikkaa voimakkaasti osoitetta, niin näet Kartat-ohjelman esikatselun kyseisestä sijainnista.
  • Tapahtumat: Lisää päivämäärä tai tapahtuma Kalenteriin klikkaamalla sitä voimakkaasti.
  • Lentojen numerot: Klikkaa voimakkaasti lennon numeroa, niin saat lisätietoja lennosta.
  • Linkkien esikatselu: Klikkaa voimakkaasti linkkiä Safarissa tai Mailissa, niin näet esikatselun verkkosivusta.
  • Seurantanumerot: Klikkaa voimakkaasti seurantanumeroa Safarissa tai Mailissa, niin näet lähetyksen tiedot ponnahdusikkunassa.
  • Tiedostokuvakkeet: Klikkaa voimakkaasti tiedostokuvaketta, niin Pikakatselu näyttää esikatselun tiedoston sisällöstä.
  • Tiedostonimet: Klikkaa voimakkaasti tiedostonimeä Finderissa tai työpöydällä, niin voit muokata sitä.
  • Dock: Avaa ohjelman Exposé klikkaamalla voimakkaasti ohjelman kuvaketta Dockissa. Tällä tavalla näet ohjelman kaikki avoimet ikkunat.
  • Mail: Kun luot uutta viestiä, jossa on kuva- tai PDF-liite, aktivoi merkintätoiminto klikkaamalla liitettä voimakkaasti. Näin voit lisätä huomautuksia liitteeseen.
  • Viestit: Klikkaa keskustelua voimakkaasti sivupalkissa, niin näet lisätiedot ja liitteet. Klikkaa kaverin tunnusta voimakkaasti keskustelun otsikossa, niin näet hänen yhteystietokorttinsa ponnahdusikkunassa.
  • Muistutukset: Klikkaa voimakkaasti muistutusta, niin näet lisätietoja.
  • Kalenteri: Klikkaa olemassa olevaa tapahtumaa voimakkaasti, niin näet lisätietoja. Klikkaa voimakkaasti tapaamisen osallistujaa, niin näet yhteystietokortin ponnahdusikkunassa.
  • Karttasijainnit: Lisää karttasijaintiin nasta klikkaamalla sijaintia voimakkaasti.
  • iMovie: Jos iMovie-aikajanalla on animoitu kartta tai maapallo, voit avata Tyyli-valikon klikkaamalla karttaa tai maapalloa voimakkaasti.
  • GarageBand: Voit käyttää voimakasta osoittamista seuraavilla tavoilla.
    • Klikkaa aluetta voimakkaasti, niin voit nimetä sen uudelleen.
    • Klikkaa nuottia voimakkaasti Pianorullaeditorissa tai Partituurieditorissa, niin voit poistaa sen.
    • Klikkaa voimakkaasti ohjelmistoinstrumenttiraidan tyhjää aluetta, niin voit luoda tyhjän MIDI-alueen.
    • Klikkaa voimakkaasti Drummer-raidan aluetta, niin voit luoda Drummer-alueen.
    • Klikkaa voimakkaasti ääniraidan aluetta, niin voit lisätä äänitiedoston.
    • Klikkaa voimakkaasti Pianorullaeditorin tai Partituurieditorin tyhjää aluetta, niin voit lisätä nuotin.
    • Klikkaa voimakkaasti alueen automaatioaluetta, niin voit lisätä automaatiopisteitä alueen reunoille.
    • Klikkaa aluetta voimakkaasti ja vedä sitä samalla, niin voit lähentää aikajanaa.
    • Klikkaa voimakkaasti viimeisen raidan otsakkeen alla olevaa aluetta, niin voit avata Uusi raita -valintaikkunan.

Muita Force Touch -ohjauslevyn ominaisuuksia

• QuickTime ja iMovie: Voit vaihdella eteen- ja taaksepäin kelauksen painikkeiden painallusvoimakkuutta. Tämä muuttaa eteen- tai taaksepäin kelauksen nopeutta.
  • iMovie: Kun vedät videoleikkeen enimmäispituuteen, ohjauslevy antaa tuntopalautteen saavuttaessasi leikkeen lopun. Kun lisäät leikkeelle nimen, ohjauslevy antaa tuntopalautteen, kun nimi napsahtaa paikalleen leikkeen alkuun tai loppuun. Palautetta antavat myös katseluikkunan tasausohjaimet, jotka tulevat näkyviin, kun rajaat leikkeitä.
  • Kartan zoomaus: Kartan zoomausta voi lähentää tai loitontaa nopeammin painamalla zoomauspainiketta voimakkaammin.
  • Kartan kääntäminen: Tunnet notkahduksen, kun käännät kompassin pohjoiseen Kartoissa.
  • Spotlight: Tunnet notkahduksen, kun siirrät Spotlight-hakupalkin takaisin normaaliin vaaka- tai pystyasentoonsa.
  • Esikatselu: Tunnet notkahduksen, kun tasaat muotoja, tekstiä ja muita merkintäelementtejä toisiinsa.
  • Valokuvien selaaminen: Kun selaat kuvia albumissa tai hetkessä, voit nopeuttaa selaamista painamalla voimakkaammin.
  • Kuvien kääntäminen: Kun valitset Kuvat-ohjelmassa Rajaa ja sitten käännät kuvaa, painamisessa tuntuu lovi, kun kuva on käännetty nollan asteen kulmaan.
  • GarageBand: Force Touch -ohjauslevy antaa tuntopalautetta, kun suoritat seuraavat toiminnot:
    • Siirrät Raidan voimakkuus -liukusäätimen 0 dB:n kohtaan.
    • Siirrät Raidan panorointi -nupin keskikohtaan.
    • Järjestät raidat uudelleen uuteen pudotuskohtaan.
    • Siirrät ikkunan rajat kohtaan, jossa ikkunat tulevat näkyviin tai poistuvat näkyvistä.
    • Siirrät raidan otsakkeen rajat kohtaan, jossa otsake-elementit tulevat näkyviin tai poistuvat näkyvistä.
    • Siirrät ohjelman pääikkunan kohtaan, jossa säädinpainikkeet tulevat näkyviin tai poistuvat näkyvistä.

Ohjauslevyn asetusten muuttaminen

Ohjauslevyn osoittamiseen tarvittavaa painetta voi säätää seuraavasti.

1. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Ohjauslevy.
  3. Avaa Kohdistus ja osoitus -välilehti.
  4. Säädä Osoituksen paine -liukusäädin haluttuun asetukseen. Huomaa, että osoituksen ääni muuttuu osoituksen paineasetuksen myötä.

Voimakkaan osoituksen voi laittaa pois päältä poistamalla valinnan Voimakas osoitus ja tuntopalaute -valintaneliöstä. Tämä poistaa käytöstä ohjauslevyn asetuspaneelissa kuvatun toiminnon.

Jotkin voimakkaan klikkauksen käyttöesimerkeistä toimivat vain Klikkaa voimakkaasti yhdellä sormella -asetuksen ollessa käytössä. Voit laittaa sen päälle tai pois päältä Etsi sanakirjasta ja datatunnistimet -kohdasta Kohdistus ja osoitus -välilehdellä.

Ennen vuotta 2016 valmistetuissa Mac-kannettavissa voit mykistää ohjauslevyn klikkausäänen valitsemalla Hiljainen klikkaus.

Force Touch -ohjauslevy tarvitsee virtaa, jotta sillä voi klikata

Force Touch -ohjauslevyllä ei voi klikata sen ollessa pois päältä, koska se tarvitsee virtaa tuntopalautetta (kuten klikkauksia) varten. Tämä pätee Magic Trackpad 2 -ohjauslevyyn sekä kannettavien Mac-tietokoneiden sisäisiin Force Touch -ohjauslevyihin.