Ohjeet tietojen siirtämiseksi uuteen Maciin Mountain Lionin tai tätä vanhemman käyttöjärjestelmän avulla

OS X Lionissa ja Mountain Lionissa on siirtymisapuri, jonka avulla voit siirtää tärkeitä tietoja Macista toiseen. Siirrettäviin tietoihin sisältyvät käyttäjätilit, ohjelmat, dokumentit, verkkoasetukset ja tietokoneen asetukset.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Tärkeää: Tämän artikkelin ohjeet koskevat ainoastaan tietojen siirtämistä OS X Lioniin tai Mountain Lioniin. Jos haluat ohjeita uudempiin OS X -versioihin siirtämiseen, tutustu ohjeartikkeliin Tietojen siirtäminen uuteen Maciin. Jos siirrät tietoja Windows-tietokoneesta Maciin, käytä Windows-siirtymisapuria.

Siirtymisapuri ja käyttöönottoapuri

Tämän artikkelin ohjeissa puhutaan siirtymisapurista, mutta ne pätevät myös käyttöönottoapurilla suoritettaviin siirtoihin. Käyttöönottoapuri avautuu, kun uusi Mac käynnistetään ensimmäisen kerran. Se auttaa verkon tietojen antamisessa sekä opastaa käyttäjätilin luomisessa tietokoneeseen. Jos tietoja ei siirretä käyttöönottoapurin avulla, kun uusi Mac otetaan käyttöön, siirto voidaan tehdä myöhemmin siirtymisapurilla tämän artikkelin ohjeiden mukaisesti.

Ennen siirtämisen aloittamista

• Jos käytät kannettavaa Macia, varmista, että siihen on liitetty virtalähde ja että virtalähde on pistorasiassa.
  • Suorita ohjelmiston päivitystoiminto sekä lähde- että kohdetietokoneessa varmistaaksesi, että uusimmat päivitykset on asennettu.
  • Varmista ennen tietojen siirtämistä, että lähde-Macin (alkuperäinen) muun valmistajan ohjelmistot on päivitetty.
  • Avaa lähde-Macissa Järjestelmäasetukset, valitse Jako ja varmista, että Tietokoneen nimi -kenttä on täytetty.
  • Jos siirtämiseen käytetään Ethernet-yhteyttä, yhdistä tietokoneet pelkällä Ethernet-kaapelilla. Tietokoneita ei tarvitse yhdistää keskittimeen, kytkimeen tai reitittimeen. Langallinen yhteys on yleensä langatonta nopeampi. Siirtäminen onnistuu parhaiten, kun lähde- ja kohde-Mac liitetään toisiinsa ennen siirtämisen aloittamista.
  • Jos suoritat siirtoa langattomassa verkossa, varmista että langaton yhteys on mahdollisimman hyvä. Näytön oikeassa yläreunassa olevan Signaalin vahvuus -mittarin avulla voit ennen tietojen siirtoa etsiä sijainnin, jossa lähdetietokone saa voimakkaimman signaalin. Kannattaa myös poistaa mahdolliset häiriöitä aiheuttavat laitteet ja muut vastaavat.

Siirtämisen jälkeen

Yhteystavan valitseminen

Tietoja voi siirtää tietokoneesta toiseen siirtymisapurilla useilla eri tavoilla. Saat ohjeet tietojen siirtämiseen valitsemalla haluamasi tavan:

Siirtäminen FireWiren tai Thunderboltin avulla

Huomautus: Jos tietoja siirretään Mac OS X 10.4:stä OS X Lioniin, lue jäljempänä oleva Lisätiedot-osio. OS X Tiger 10.4:stä tai sitä vanhemmasta versiosta siirtymistä OS X Mountain Lion 10.8:aan tai sitä uudempaan versioon ei voida suorittaa siirtymisapurilla. Saat lisätietoja jäljempänä olevasta Lisätiedot-osiosta.

1. Varmista ennen aloittamista, että kumpikin tietokone on liitetty FireWiren tai Thunderboltin kautta. Jos liität kaapelit, kun Siirtymisapuri on jo käynnissä, lähdetietokonetta ei välttämättä tunnisteta oikein.
  2. Käynnistä lähde-Mac (alkuperäinen Mac) ja pidä samalla T-näppäintä painettuna.
  3. Avaa kohde-Macissa Siirtymisapuri (sijaitsee kansiossa /Ohjelmat/Lisäohjelmat/) ja osoita Jatka-painiketta.
  4. Kun kohde-Macissa kysytään siirtämismenetelmää, valitse Toiselta Macilta, PC:ltä, Time Machine -varmuuskopiosta tai toiselta levyltä ja valitse Jatka.
  5. Anna pyydettäessä ylläpitäjän salasana ja valitse OK.
  6. Valitse Time Machine -varmuuskopiosta tai toiselta levyltä.
  7. Valitse järjestelmä, jonka haluat siirtää.
  8. Kohde-Mac pyytää valitsemaan siirrettävät kohteet.
  9. Voit muokata valintaa avaamalla lisätietokolmiot.
  10. Kun valitset Jatka, Siirtymisapuri alkaa siirtää tiedostoja uuteen Maciin. Siirron kesto riippuu siirrettävän tiedon määrästä.

Huomautus: Voit tarkastella siirrettyjä tiedostoja valitsemalla Omenavalikosta () Kirjaudu ulos ja kirjautumalla sitten siirrettynä käyttäjänä. Siirretyt tiedostot ovat siirretyn käyttäjän kotikansiossa.

Siirtäminen langattoman (Wi-Fi)- tai Ethernet-verkon kautta

1. Varmista, että lähde- ja kohde-Mac on yhdistetty samaan verkkoon joko langattomasti tai Ethernetin kautta. (Voit kytkeä kaksi Mac-tietokonetta yhteen Ethernet-kaapelin avulla, jos molemmat tukevat Ethernet-yhteyttä. Voit lisätä MacBook Airiin Ethernet-toiminnon kytkemällä tietokoneen USB-porttiin Applen Ethernet-sovittimen.)
  2. Jos Siirtymisapuria ei ole avattu kohde-Macissa (uudessa Macissa), avaa Siirtymisapuri (kansiossa /Ohjelmat/Lisäohjelmat/) ja valitse Jatka.
  3. Valitse kohde-Macista Toiselta Macilta, PC:ltä, Time Machine -varmuuskopiosta tai toiselta levyltä.
  4. Anna pyydettäessä ylläpitäjän salasana ja valitse OK.

5. Kun kohde-Macissa kysytään siirtämismenetelmää, valitse Toiselta Macilta tai PC:ltä ja valitse Jatka.

6. Näyttöön tulee ruutu, jossa etsitään muita tietokoneita.

7. Avaa lähde-Macista Siirtymisapuri (kansiossa /Ohjelmat/Lisäohjelmat/), valitse Toiseen Maciin ja valitse Jatka.
  8. Anna pyydettäessä ylläpitäjän salasana ja valitse OK.
  9. Sulje kohde-Macissa kaikki muut ohjelmat. Siirry sitten siirtymisvaihtoehtoihin valitsemalla Jatka.
  10. Pääsykoodin pitäisi näkyä kohde-Macin Yhdistä tietokoneet -näytössä alla esitetyllä tavalla.
  11. Tarkista lähde-Macissa, että salasana täsmää, ja valitse Jatka.
  12. Sulje lähde-Macissa kaikki muut ohjelmat. Siirry sitten siirtymisvaihtoehtoihin valitsemalla Jatka.
  13. Kohde-Mac pyytää valitsemaan siirrettävät kohteet.
  14. Voit muokata valintaa avaamalla lisätietokolmiot.
  15. Kun valitset Jatka, Siirtymisapuri alkaa siirtää tiedostoja kohde-Maciin. Siirron kesto riippuu siirrettävän tiedon määrästä ja verkon nopeudesta.

Huomautus: Voit tarkastella siirrettyjä tiedostoja valitsemalla Omenavalikosta () Kirjaudu ulos ja kirjautumalla sitten siirrettynä käyttäjänä. Siirretyt tiedostot ovat siirretyn käyttäjän kotikansiossa.

Siirtäminen Time Machinelta tai muulta levyltä

1. Jos Siirtymisapuria ei ole avattu kohde-Macissa (uudessa Macissa), avaa Siirtymisapuri (kansiossa /Ohjelmat/Lisäohjelmat/), valitse Toiselta Macilta, PC:ltä, Time Machine -varmuuskopiosta tai toiselta levyltä ja valitse Jatka.
  2. Liitä tarvittaessa ulkoinen kovalevy tietokoneeseen.
  3. Anna pyydettäessä ylläpitäjän salasana ja valitse OK.

4.  Kun kohde-Macissa kysytään siirtämismenetelmää, valitse Time Machine -varmuuskopiosta tai toiselta levyltä ja valitse Jatka.
  5. Valitse asema, Time Machine -varmuuskopio tai Time Capsule. Jos valitset Time Capsulen, sinua pyydetään antamaan Time Capsulen salasana. Valitse salasanan antamisen jälkeen Time Machine -varmuuskopio.
  6. Sulje lähde-Macissa kaikki muut ohjelmat. Siirry sitten siirtymisvaihtoehtoihin valitsemalla Jatka.
  7. Lähde-Mac pyytää valitsemaan siirrettävät kohteet.
  8. Voit muokata valintaa avaamalla lisätietokolmiot.
  9. Kun valitset Jatka, Siirtymisapuri alkaa siirtää tiedostoja kohde-Maciin. Siirron kesto riippuu siirrettävän tiedon määrästä ja verkon nopeudesta.

Huomautus: Voit tarkastella siirrettyjä tiedostoja valitsemalla Omenavalikosta () Kirjaudu ulos ja kirjautumalla sitten siirrettynä käyttäjänä. Siirretyt tiedostot ovat siirretyn käyttäjän kotikansiossa.

Lisätietoja

Siirtäminen Mac OS X 10.4 Tigeristä OS X Lioniin

Tietoja ei voida siirtää Mac OS X 10.4:stä OS X Lioniin Wi-Fi-yhteyden tai langallisen yhteyden kautta. Jos kummassakin Macissa kuitenkin on FireWire-portti, tiedot voidaan siirtää kohdelevytilan avulla:

1. Varmista, että kummassakin Macissa on FireWire-portti. Huomaa, että eri Mac-malleissa voi olla erilaiset FireWire-liitännät, jotka vaativat sopivan kaapelin (esimerkiksi FireWire 400 – FireWire 800).
  2. Käynnistä uudelleen Mac, josta tiedot halutaan siirtää, ja pidä heti T-näppäintä painettuna.
  3. Odota, kunnes FireWire-logo tulee näkyviin.  Jos sitä ei näy, käynnistä tietokone uudelleen ja yritä uudelleen.
  4. Yhdistä molemmat Macit FireWire-kaapelilla.
  5. Valitse Siirtymisapuri Macissa, johon halutaan siirtää tietoja.
  6. Valitse Toiselta Macilta, PC:ltä, Time Machine -varmuuskopiosta tai toiselta levyltä -vaihtoehto ja valitse Jatka.
  7. Valitse Time Machine -varmuuskopiosta tai toiselta levyltä ja valitse Jatka.
  8. Valitse luettelosta toisen Macin taltio (esimerkiksi Macintosh HD) ja valitse Jatka.

Tietojen siirtäminen Mac OS X Tiger 10.4:stä OS X Mountain Lion 10.8:aan tai sitä uudempaan versioon

Tietojen siirtämistä OS X Tiger 10.4:stä OS X Mountain Lion 10.8:aan tai sitä uudempaan versioon ei tueta. Sitä ei suorittaa Siirtymisapurilla. Kun päivität OS X Tigerista tai sitä vanhemmasta versiosta OS X Mountain Lioniin tai sitä uudempaan versioon, voit luoda vakiotiedostojakoyhteyden ja kopioida tiedostot manuaalisesti. Suosittelemme siirtämään tietoja vanhan tietokoneen kotikansiosta uuden tietokoneen seuraaviin kansioihin:

• Dokumentit
  • Musiikki
  • Elokuvat
  • Kuvat
  • Työpöytä.

Kopioi kyseiset kansiot ja muut tiedostot, jotka haluat siirtää uuden tietokoneen vastaaviin kohteisiin. Saat lisätietoja tiedostonjaosta OS X -ympäristössä ohjeartikkelista Macin perusteet: tiedostonjako. Huomautus: Jos datatiedostoja kopioidaan käyttäjän Kirjasto-kansiosta uuteen tietokoneeseen, tulokset voivat olla odottamattomat.

Jos tietojen siirtämisessä Ethernet- tai Wi-Fi-yhteyden kautta on ongelmia

Kokeile siirtää Internet-jaon avulla.

1. Käynnistä kotiyhteys lähdetietokoneelta.
  2. Valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset ja sitten Näytä-valikosta Jako.
  3. Valitse Internet-jako.
  4. Valitse verkkopalvelu Jaa Internet-yhteytesi -valikosta. Älä valitse Wi-Fiä tässä vaiheessa.
    Huomautus: Voit käyttää esimerkiksi sisäistä FireWireä tai Thunderboltia.  Tietojen siirtäminen ei vaadi Internet-yhteyttä.
  5. Jaa Internet-yhteys Wi-Fin kautta valitsemalla se Tietokoneille käyttäen portteja -luettelosta.
  6. Valitse Wi-Fi-valinnat ja anna verkolle nimi ja salasana.
  7. Yhdistä kohdetietokone äsken luotuun Wi-Fi-verkkoon.

Lue ohjeet siihen, miten toimia, jos siirretty ohjelma ei avaudu tai jos se ei toimi oikein.

Jos FileVault on käytössä lähdetietokoneessa, ota FileVault uudelleen käyttöön kohdetietokoneessa siirtymisen jälkeen.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.