Kappaleen muuntaminen toiseen tiedostomuotoon iTunesilla

Lue, miten voit muuntaa kappaleen toiseen tiedostomuotoon ja säilyttää kopion alkuperäisestä tiedostosta.

iTunesilla voit muuntaa kappaletiedostot pakattuun ja pakkaamattomaan muotoon. Pakkaamattomat tiedostot kannattaa ehkä siirtää pakattuina tiedostona iTunesiin levytilan säästämiseksi. Esimerkkejä pakatuista muodoista ovat MP3 ja Apple Lossless -koodaaja. Esimerkkejä pakkaamattomista muodoista ovat AIFF ja WAV.

Äänenlaadun ei pitäisi heiketä, kun

• muunnat tiedoston yhdestä pakkaamattomasta muodosta toiseen.
  • siirryt pakatusta muodosta pakkaamattomaan muotoon

Äänenlaatu voi heiketä, kun

• muunnat tiedoston yhdestä pakatusta muodosta toiseen
  • siirryt pakkaamattomasta muodosta pakattuun muotoon.

Lue lisätietoja äänen pakkaamisesta.

Jos haluat muuntaa musiikin toiseen muotoon, saat parhaat tulokset tuomalla alkuperäisen lähdetiedoston käyttämällä uutta koodausmuotoa.

Voit muuntaa iTunes-kirjastossa, kansiossa tai levyllä olevien kappaleiden muotoa.

iTunes-kirjastossa ennestään olevien kappaleiden muuntaminen

1. Avaa iTunes.
  2. Mac: Valitse näytön ylälaidan valikkoriviltä iTunes > Asetukset.
    Windows: Valitse iTunes-ikkunan ylälaidan valikkoriviltä Muokkaa > Asetukset.
  3. Klikkaa Yleiset-välilehteä ja sitten ikkunan alaosassa olevaa Tuontiasetukset-painiketta.
  4. Klikkaa Tuontikoodain-kohdan vieressä olevaa valikkoa ja valitse sitten kappaleen muuntamiseen käytettävä koodausmuoto.
  5. Tallenna asetukset klikkaamalla OK.
  6. Valitse kirjastosta yksi tai useampi muunnettava kappale.
  7. Valitse Tiedosto > Muunna ja sitten Luo [muoto]-versio. Muoto on sama, jonka valitsit vaiheessa 4. Jos valitset esimerkiksi Apple Lossless -koodaimen, valitse Luo Apple Lossless -versio.

Uudet kappaletiedostot ilmestyvät kirjastossa alkuperäisten tiedostojen viereen.

Kansiossa tai levyllä olevien kappaletiedostojen muuntaminen

Voit tuoda kappaleita iTunesiin ja muuntaa ne samanaikaisesti. iTunes-kirjastoon luodaan tällöin muunnettu kopio tiedostosta iTunes-asetustesi perusteella.

Jos haluat muuntaa kaikki kansiossa tai levyllä olevat kappaleet, toimi seuraavasti:

1. Avaa iTunes.
  2. Mac: Valitse näytön ylälaidan valikkoriviltä iTunes > Asetukset.
    Windows: Valitse iTunes-ikkunan ylälaidan valikkoriviltä Muokkaa > Asetukset.
  3. Klikkaa Yleiset-välilehteä ja sitten ikkunan alaosassa olevaa Tuontiasetukset-painiketta.
  4. Klikkaa Tuontikoodain-kohdan vieressä olevaa valikkoa ja valitse sitten kappaleiden muuntamiseen käytettävä koodausmuoto.
  5. Tallenna asetukset klikkaamalla OK.
  6. Pidä näppäimistön optionäppäintä (Mac) tai Vaihto-näppäintä (Windows) painettuna ja valitse Tiedosto > Muunna > Muunna muotoon [tuontiasetus]. Muoto on sama, jonka valitsit vaiheessa 4. Jos valitset esimerkiksi Apple Lossless -koodaimen, valitse Muunna muotoon Apple Lossless.
  7. Valitse tuotavat ja muunnettavat kappaleet sisältävä kansio tai levy. iTunes muuntaa kaikki kansiossa tai levyllä olevat kappaleet.

Alkuperäisessä muodossa olevat kappaleet ja muunnetut kappaleet ilmestyvät kirjastoon.

Vanhemmat ostetut kappaleet on koodattu suojatussa AAC-muodossa, mikä estää niiden muuntamisen. Ota selvää, miten voit päivittää nämä ja sitten muuntaa ne toiseen muotoon.

Lisätietoja

Kun muunnat tiedoston iTunesilla, alkuperäinen tiedosto jää muuttamattomassa muodossa samaan sijaintiin. iTunes luo muunnetun tiedoston alkuperäisen tiedoston kopiosta.

Tietoja pakkauksesta

Kun muunnat kappaleen tiettyihin pakattuihin muotoihin, joitakin tietoja voi hävitä. Nämä pakatut muodot pienentävät merkittävästi tiedostokokoa, jolloin samaan levytilaan mahtuu enemmän kappaleita. Äänenlaatu ei ehkä kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin alkuperäisessä pakkaamattomassa muodossa.

Pakatun ja pakkaamattoman kappaleen välillä ei ehkä kuule eroa. Asia riippuu kappaleesta, kaiuttimista tai kuulokkeista ja käytettävästä soittimesta.

Jos kappale menettää tietoja pakkauksessa, tietoja ei voi palauttaa purkamalla pakkausta. Jos muunnat kappaleen pakatusta pakkaamattomaan muotoon, sen laatu ei parane. Tiedosto ainoastaan vie enemmän levytilaa. Esimerkki tästä on se, kun muunnat MP3-muodossa (pakatussa muodossa) olevan kappaleen AIFF-muotoon (pakkaamattomaan muotoon). Kappale vie kovalevyllä paljon enemmän tilaa, mutta se kuulostaa edelleen samalta kuin pakattu tiedosto. Pakkaamattomien muotojen hyödyntäminen edellyttää, että kappaleet tuodaan näissä muodoissa.

Tietoja tekijänoikeuksista

iTunes-ohjelmistoa voidaan käyttää aineistojen toisintamiseen. Lisenssisi kattaa vain sellaisten aineistojen toisintamiseen, jotka

• eivät ole tekijänoikeudellisesti suojattuja
  • joihin omistat tekijänoikeudet
  • joita sinulla on valtuudet tai laillinen oikeus toisintaa.

Jos et ole varma oikeudestasi kopioida jotakin aineistoa, kysy neuvoa lakiasiantuntijalta. Lisätietoja on iTunes Storen palveluehdoissa.