Mac ei käynnisty

Jos Mac-tietokone ei käynnisty, lue, miten voit selvittää näyttöön, virtalähteeseen ja muihin Macin osiin liittyviä ongelmia.

Näytön ongelmien tarkistaminen

Jos Mac ei näytä käynnistyvän, on mahdollista, että se käynnistyy, mutta sen näyttö ei toimi. Tarkista, onko kyseessä näytön ongelma, painamalla tietokoneen virtapainiketta. Tarkista sitten seuraavat Macin käynnistymisen merkit, vaikka näyttö pysyisi pimeänä:

• Saatat kuulla käynnistysäänen.
  • Saatat kuulla tuulettimesta tai asemasta peräisin olevia ääniä.
  • Jos Macissa on nukkumisen merkkivalo, se saattaa syttyä.
  • Jos Mac-kannettavassa on taustavalaistu näppäimistö, se saattaa syttyä.
  • Kun painat caps lock -näppäintä, näppäimen valo syttyy.

Jos havaitset jonkin näistä asioista ja Mac on kytketty ulkoiseen näyttöön, lue ohjeet Maciin liitetyn ulkoisen näytön kuvaongelmiin. Jatka muussa tapauksessa seuraavaan osioon.

Virtaongelmien tarkistaminen

Kun olet sulkenut pois näyttöongelmat, mutta Mac ei vieläkään käynnisty, kokeile seuraavia toimia:

1. Varmista, että virtajohto ja virtalähde ovat kunnolla kiinni Macissa ja toimivassa pistorasiassa. Tarkista pistorasian toiminta kytkemällä siihen lamppu tai jokin muu laite.
  2. Kokeile toista virtajohtoa tai -lähdettä, jos pistorasia toimii, mutta Mac ei vieläkään saa virtaa.
  3. Jos käytät Mac-kannettavaa, varmista, että käytössä on asianmukainen virtajohto ja -lähde, ja katso lisätietoja MagSafe-virtalähteiden vianmäärityksestä. Pidä virtalähde liitettynä riittävän kauan, jotta akku saa tarpeeksi virtaa.

Muiden ongelmien tarkistaminen

Noudata seuraavia vaiheita, jos olet sulkenut pois virta- ja näyttöongelmat:

1. Irrota kaikki Maciin liitetyt lisävarusteet ja -laitteet. Tämä koskee esimerkiksi tulostimia, USB-keskittimiä ja mobiililaitteita.
  2. Pidä virtapainiketta painettuna 10 sekunnin ajan. Paina sitten virtapainiketta uudelleen ja katso, käynnistyykö Mac.
  3. Nollaa järjestelmänhallintayksikkö (SMC).
  4. Jos olet asentanut Maciisi äskettäin lisää muistia tai uuden aseman, varmista, että se on yhteensopiva ja oikein asennettu. Mikäli mahdollista, asenna alkuperäinen muisti tai asema uudelleen tietokoneeseen ja tarkista, jatkuuko ongelma.

Jos Mac ei vieläkään käynnisty, vaikka olet noudattanut näitä toimia, ota yhteys Apple-tukeen. Voit myös hakea apua Apple Store -jälleenmyyntiliikkeestä tai Applen valtuuttamasta huoltoliikkeestä.