Root-käyttäjän käyttöönottaminen ja root-salasanan vaihtaminen Macissa

Macin ylläpitäjät voivat käyttää root-käyttäjätiliä sellaisten tehtävien suorittamiseen, jotka edellyttävät oikeuksia tavallista useampien järjestelmän alueiden käyttöön.

Root-käyttäjätili on pääkäyttäjä, jolla on luku- ja kirjoitusoikeudet tavallista useampiin järjestelmän alueisiin, muun muassa muiden macOS-käyttäjätilien tiedostoihin. Root-käyttäjä on oletusarvoisesti poistettu käytöstä. Jos pystyt kirjautumaan Maciin ylläpitäjän tilin tunnistetiedoilla, voit ottaa root-käyttäjän käyttöön ja sitten kirjautua sisään root-käyttäjänä tehtävän suorittamista varten.

Root-käyttäjätiliä ei ole tarkoitettu normaalikäyttöön. Sen käyttöoikeudet mahdollistavat Macin edellyttämien tiedostojen muuttamisen. Tällaisten muutosten kumoamiseksi sinun on mahdollisesti asennettava järjestelmäohjelmisto uudelleen. Root-käyttäjä kannattaa tehtävän suorittamisen jälkeen poistaa käytöstä.

Root-käyttäjän käyttöönoton sijaan on turvallisempaa käyttää Päätteen sudo-komentoa. Lisätietoja sudo-komennosta saat avaamalla Pääte-sovelluksen ja kirjoittamalla man sudo.

Root-käyttäjän ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Käyttäjät ja ryhmät (tai Tilit).
  2. Klikkaa lukkokuvake ja anna ylläpitäjän nimi ja salasana.
  3. Klikkaa Kirjautumisvalinnat.
  4. Valitse Liity (tai Muokkaa).
  5. Valitse Avaa Hakemistotyökalu.
  6. Klikkaa Hakemistotyökalu-ikkunassa lukkokuvake ja anna ylläpitäjän nimi ja salasana.
  7. Hakemistotyökalun valikkoriviltä:
    • Valitse Muokkaa > Salli root-käyttäjä ja anna haluamasi root-käyttäjän salasana.
    • Voit myös valita Muokkaa > Estä root-käyttäjä.

Kirjautuminen root-käyttäjänä

Kun root-käyttäjä on käytössä, sinulla on root-käyttäjän käyttöoikeudet vain silloin, kun olet kirjautunut root-käyttäjänä.

1. Valitse Omenavalikko > Kirjaudu ulos kirjautuaksesi nykyiseltä käyttäjätililtäsi ulos.
  2. Kirjaudu kirjautumisikkunassa käyttäjätunnuksella ”root” ja root-käyttäjälle luomallasi salasanalla.
    Jos kirjautumisikkunassa on käyttäjien luettelo, valitse Muu ja kirjaudu sisään.

Muista poistaa root-käyttäjä tehtävän suorittamisen jälkeen käytöstä.

Root-salasanan vaihtaminen

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Käyttäjät ja ryhmät (tai Tilit).
  2. Klikkaa lukkokuvake ja anna ylläpitäjän nimi ja salasana.
  3. Klikkaa Kirjautumisvalinnat.
  4. Valitse Liity (tai Muokkaa).
  5. Valitse Avaa Hakemistotyökalu.
  6. Klikkaa Hakemistotyökalu-ikkunassa lukkokuvake ja anna ylläpitäjän nimi ja salasana.
  7. Valitse Hakemistotyökalun valikkoriviltä Muokkaa > Vaihda rootin salasana…
  8. Anna root-salasana pyydettäessä.