Tietoja Safarin ponnahdusmainoksista ja -ikkunoista

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit estää ponnahdusikkunat ja hallita pysyviä mainoksia iPhonessa, iPadissa, iPod touchissa ja Macissa.

Ponnahdusikkunat voivat olla mainoksia, ilmoituksia tai varoituksia, jotka avautuvat nykyiseen selainikkunaan, uuteen ikkunaan tai toiseen välilehteen. Jotkin ponnahdusikkunat ovat kolmannen osapuolen mainoksia, joissa käytetään tietojenkalastelutekniikkaa, esimerkiksi varoituksia tai palkintoja. Niiden tarkoituksena on huijata sinut uskomaan, että ne ovat peräisin Applelta tai joltakin muulta luotetulta kumppanilta, ja saada sinut paljastamaan henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja. Muissa ponnahdusikkunoissa tarjotaan mahdollisesti maksuttomia latauksia, ohjelmistopäivityksiä tai liitännäisiä, joilla sinut yritetään saada asentamaan ei-toivottuja ohjelmistoja.

Jos et ole varma mainoksen aitoudesta, sinun kannattaa välttää ponnahdusikkunoita tai verkkosivuja, jotka näyttävät valtaavan näyttösi. Tässä on muutamia vihjeitä, jotka helpottavat ponnahdusikkunoiden ja muiden ei-toivottujen häiriötekijöiden hallintaa.

Tarkista ja päivitä ohjelmistosi

Varmista aina, että asennat kaikkiin Apple-tuotteisiin uusimmat ohjelmistopäivitykset. Monille ohjelmistoversioille julkaistaan tärkeitä suojauspäivityksiä, joissa voi olla ponnahdusikkunoiden hallintaa helpottavia parannuksia.

Turvallisin paikka ladata appeja Maciin on App Store. Jos tarvitset Maciin jonkin muun valmistajan ohjelmiston, joka ei ole saatavilla App Storesta, hanki se suoraan kehittäjältä tai muusta luotettavasta lähteestä, ei mainoksen tai linkin kautta.

Tarkista Safarin asetukset ja suojausasetukset

Varmista, että Safarin suojausasetukset ovat päällä, etenkin Estä ponnahdusikkunat (ponnahdusikkunoita varten) ja Varoitus vilpillisestä sivustosta.

Valitse iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa Asetukset > Safari ja laita Estä ponnahdusikkunat- ja Varoitus vilpillisestä sivustosta -asetukset päälle.

Löydät nämä asetukset Macissa kohdasta Safari > Asetukset. Verkkosivustot-välilehdessä on asetuksia, joilla voit estää jotkin tai kaikki ponnahdusikkunat, ja voit ottaa vilpillisten sivustojen varoitukset käyttöön Suojaus-välilehdessä.

Ponnahdusikkunat ja mainokset Safarissa

Jos näet ärsyttävän ponnahdusmainoksen Safarissa, voit siirtyä hakukenttään ja kirjoittaa uuden URL-osoitteen tai hakusanan siirtyäksesi uuteen sivustoon. Jos et näe hakukenttää iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, saat sen näkyviin napauttamalla näytön ylälaitaa.

Joissakin ponnahdusikkunoissa ja -mainoksissa on sulkemispainiketta muistuttavia valepainikkeita, joten ole varovainen, kun yrität sulkea ponnahdusikkunan tai -mainoksen. Jos olet epävarma, vältä olemasta vuorovaikutuksessa ponnahdusikkunan tai -mainoksen kanssa ja sulje Safarin ikkuna tai välilehti.

Macissa voit myös päivittää asetuksesi, jotta ikkunoita ei avata uudelleen Safarin sulkemisen jälkeen, mutta voit myös pitää vaihtonäppäintä painettuna, kun avaat Safarin.

Jos olet mahdollisesti asentanut vahingossa mainosohjelman tai muun ei-toivotun ohjelmiston Maciin

Jos näet Macissa ponnahdusikkunoita, joita et millään saa pois, olet ehkä tahattomasti ladannut ja asentanut mainosohjelman (mainoksilla tuetun ohjelmiston) tai muun ei-toivotun ohjelmiston. Joissakin kolmannen osapuolen lataussivustoissa saattaa olla ohjelmia, jotka sisältävät asennettavan ohjelmiston lisäksi myös muita ohjelmia.

Jos uskot, että Macissa saattaa olla haitta- tai mainosohjelma, päivitä macOS:n uusimpaan versioon. Jos Macissa on jo käytössä uusin versio, käynnistä Mac uudelleen. macOS:ssä on sisäinen työkalu, joka poistaa tunnetut haittaohjelmat, kun käynnistät Macin uudelleen.

Tarkista Apit-kansiosta, onko siellä odottamattomia appeja, ja poista niiden asennus. Voit myös tarkistaa Safarin asetusten Laajennukset-välilehdeltä, oletko asentanut tarpeettomia laajennuksia, jotka haluat mieluummin laittaa pois päältä. Jos näet Macissa mainoksia tai muita ei-toivottuja ohjelmia myös tämän jälkeen, ota yhteyttä Appleen.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.