Ponnahdusikkunoiden estäminen Safarissa

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit estää ärsyttävät ponnahdusmainokset iPhonessa, iPadissa, iPod touchissa ja Macissa.

Ponnahdusikkunat voivat olla mainoksia, ilmoituksia, tarjouksia tai muita varoituksia, jotka avautuvat selainikkunan ylä- tai alapuolelle, toiseen välilehteen tai nykyiseen ikkunaan. Joissakin ponnahdusikkunoissa käytetään tietojenkalastelutekniikkaa, esimerkiksi varoituksia tai palkintoja. Niiden tarkoituksena on huijata sinut uskomaan, että ne ovat peräisin Applelta tai joltakin muulta luotetulta kumppanilta, ja saada sinut paljastamaan henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja. Muissa ponnahdusikkunoissa tarjotaan mahdollisesti maksuttomia latauksia, ohjelmistopäivityksiä tai liitännäisiä, joilla sinut yritetään saada asentamaan ei-toivottuja ohjelmistoja.

Jos et ole varma mainoksen aitoudesta, sinun kannattaa välttää ponnahdusikkunoita tai verkkosivuja, jotka näyttävät valtaavan näyttösi. Tässä on muutamia vihjeitä, jotka helpottavat ponnahdusikkunoiden ja muiden ei-toivottujen häiriötekijöiden hallintaa.

Tarkista ja päivitä ohjelmistosi

Varmista aina, että asennat kaikkiin Apple-tuotteisiin uusimmat ohjelmistopäivitykset. Monille ohjelmistoversioille julkaistaan tärkeitä suojauspäivityksiä, joissa voi olla ponnahdusikkunoiden hallintaa helpottavia parannuksia.

Turvallisin paikka ladata appeja Maciin on Mac App Store. Jos tarvitset Maciin jonkin muun valmistajan ohjelmiston, joka ei ole saatavilla App Storesta, hanki se suoraan kehittäjältä tai muusta luotettavasta lähteestä, ei mainoksen tai linkin kautta.

Tarkista Safarin asetukset ja suojausasetukset

Varmista, että Safarin suojausasetukset ovat päällä, etenkin Estä ponnahdusikkunat ja Varoitus vilpillisestä sivustosta.

Valitse iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa Asetukset > Safari ja laita Estä ponnahdusikkunat- ja Varoitus vilpillisestä sivustosta -asetukset päälle.

Macissa löydät nämä samat asetukset Safarin asetusten Suojaus-välilehdestä. Voit myös napsauttaa Safarin asetusten Laajennukset-välilehteä ja tarkistaa, onko sinulla asennettuna laajennuksia, jotka haluat mieluummin laittaa pois päältä.

Ponnahdusikkunat ja mainokset Safarissa

Jos näet ärsyttävän ponnahdusikkunan Safarissa, voit siirtyä hakukenttään ja kirjoittaa uuden URL-osoitteen tai hakusanan siirtyäksesi uuteen sivustoon. Jos et näe hakukenttää iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, saat sen näkyviin napauttamalla näytön ylälaitaa.

Joissakin ponnahdusikkunoissa ja mainoksissa on sulkemispainiketta muistuttavia valepainikkeita, joten ole varovainen, kun yrität sulkea ponnahdusikkunan tai mainoksen. Jos olet epävarma, vältä olemasta vuorovaikutuksessa ponnahdusikkunan tai mainoksen kanssa ja sulje Safarin ikkuna tai välilehti.

Jos olet mahdollisesti asentanut vahingossa mainosohjelman tai muun ei-toivotun ohjelmiston Maciin

Jos näet Macissa ponnahdusikkunoita, joita et millään saa pois, olet ehkä tahattomasti ladannut ja asentanut mainosohjelman (mainoksilla tuetun ohjelmiston) tai muun ei-toivotun ohjelmiston. Joissakin kolmannen osapuolen lataussivustoissa saattaa olla ohjelmia, jotka sisältävät asennettavan ohjelmiston lisäksi myös muita ohjelmia.

Jos uskot, että Macissa saattaa olla haitta- tai mainosohjelma, päivitä macOS:n uusimpaan versioon. Jos Macissa on jo käytössä uusin versio, käynnistä Mac uudelleen. macOS:ssä on sisäinen työkalu, joka poistaa tunnetut haittaohjelmat, kun käynnistät Macin uudelleen.

Tarkista Ohjelmat-kansiosta, onko siellä odottamattomia ohjelmia, ja poista niiden asennus. Jos näet Macissa mainoksia tai muita ei-toivottuja ohjelmia myös tämän jälkeen, ota yhteyttä Appleen.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.