Macin palauttaminen varmuuskopiosta

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit siirtää kaikki Time Machine -varmuuskopiossa olevat tiedostot Maciin.

Jos olet tehnyt Macistasi varmuuskopion Time Machinella, voit palauttaa tiedostot tästä varmuuskopiosta tai käynnistyslevylläsi olevasta paikallisesta tilannevedoksesta. Tiedostojen palauttaminen saattaa olla tarpeen, jos alkuperäiset tiedostot on poistettu Macista, tai jos Macin kovalevy (tai SSD) on tyhjennetty tai vaihdettu esimerkiksi korjauksen aikana.

Time Machine -varmuuskopiosta palauttaminen

Kun palautat tiedostoja Time Machine -varmuuskopiosta, voit palauttaa kaikki tiedostot tai palauttaa sekä Mac-käyttöjärjestelmän (macOS) että kaikki tiedostot.

Kaikkien tiedostojen palauttaminen

1. Varmista, että Time Machine -varmuuskopiolevy on liitettynä Maciin ja päällä. Käynnistä sitten Mac.
  2. Avaa Siirtymisapuri, joka on Apit-kansion Lisäapit-kansiossa.
    • Jos Mac avaa käynnistyksen yhteydessä käyttöönottoapurin, joka kysyy esimerkiksi maan, näppäimistön ja verkon tietoja, jatka seuraavaan vaiheeseen. Käyttöönottoapuri sisältää siirtymisapurin.
    • Jos Mac ei käynnisty kokonaan tai jos haluat palauttaa myös macOS:n, jota käytit varmuuskopion luomisen aikana, palauta sekä macOS että tiedostot ohjeiden avulla.
  3. Kun järjestelmä kysyy, miten haluat siirtää tietosi, valitse siirtäminen Macista, Time Machine -varmuuskopiosta tai käynnistyslevyltä. Klikkaa sitten Jatka.
    Siirtymisapuri-ikkuna
  4. Valitse Time Machine -varmuuskopiosi ja klikkaa Jatka.
    Siirtymisapuri-ikkuna
  5. Jos sinua pyydetään valitsemaan päivämäärän ja ajan mukaan järjestetystä varmuuskopioiden luettelosta, valitse haluamasi varmuuskopio ja klikkaa Jatka.
    Siirtymisapuri-ikkuna
  6. Valitse siirrettävät tiedot ja aloita siirto klikkaamalla Jatka. Tämä näyttö saattaa olla Macissasi erilainen:
    Siirtymisapuri-ikkuna
  7. Jos sisältöä on paljon, sen siirtymisessä saattaa kestää useita tunteja. Kun siirto on valmis, käynnistä Mac uudelleen ja tarkastele siirretyn tilin tiedostoja kirjautumalla siihen.

Sekä macOS:n että tiedostojen palauttaminen

Nämä vaiheet tyhjentävät kovalevyn ja palauttavat sitten varmuuskopiosta sekä tiedostot että sen macOS-version, joka varmuuskopion luomisen aikaan oli käytössä.

1. Varmista, että Time Machine -varmuuskopiolevy on liitettynä ja päällä.
    Jos varmuuskopiolevy ei ole käytettävissä, jatka: voit mahdollisesti suorittaa palautuksen käynnistyslevyllä olevasta paikallisesta tilannevedoksesta.
  2. Käynnistä Mac ja paina välittömästi komento (⌘)- ja R-näppäimiä ja pidä niitä painettuina, jolloin käynnistys suoritetaan macOS:n palautustoiminnolla. Vapauta näppäimet, kun Applen logo tai pyörivä maapallo tulee näkyviin.
  3. Kun macOS-lisäapit-ikkuna tulee näkyviin, valitse palautus Time Machine -varmuuskopiosta.
  4. Klikkaa Jatka, kunnes sinua pyydetään valitsemaan palautuslähde, ja valitse sitten Time Machine -varmuuskopiolevy. Voit myös valita käynnistyslevyn (Macintosh HD), jolla saattaa olla palautukseen soveltuva paikallinen tilannevedos.
  5. Klikkaa Jatka. Jos levysi on salattu, sinua pyydetään avaamaan levyn lukitus: anna Time Machinea määritettäessä käyttämäsi ylläpitäjän salasana ja klikkaa sitten Jatka uudelleen.
  6. Valitse varmuuskopio, jos sellainen on käytettävissä, ja klikkaa sitten Jatka.
  7. Valitse kohdelevy, jolle varmuuskopion sisällöt siirretään. Jos olet suorittamassa palautusta paikallisesta tilannevedoksesta, sinua ei pyydetä valitsemaan kohdetta.
  8. Klikkaa Palauta tai Jatka. Jos Macissa on FileVault käytössä, sinua pyydetään antamaan ylläpitäjän salasana levyn avausta varten.
  9. Käynnistä lopuksi Mac uudelleen.

Tiettyjen tiedostojen palauttaminen