Kotikansiossa olevien kohteiden oikeuksien muuttamisesta johtuvien ongelmien ratkaiseminen

Jos muutat kotikansiossasi olevien kohteiden luku- tai kirjoitusoikeuksia, sinun on ehkä nollattava oikeudet tiettyjen ongelmien välttämiseksi.

Kotikansiossasi  on monia tiedostoja ja kansioita, joita Macissa olevilla ohjelmilla on oikeus lukea tai muuttaa. Jos käytät Näytä tietoja -toimintoa tai jotakin muuta menetelmää näiden oikeuksien muuttamiseen, voit kohdata erilaisia ongelmia:

• Järjestelmäasetuksissa tehtyjä muutoksia ei tallenneta, kun Järjestelmäasetukset suljetaan.
  • Dockissa tehtyjä muutoksia ei tallenneta, kun käyttäjätililtä kirjaudutaan ulos.
  • Ikkunat, jotka olivat auki kirjautuessasi ulos viimeisen kerran tai sulkiessasi ohjelman (ennen oikeuksien muuttamista), aukeavat uudelleen, kun kirjaudut sisään tai avaat ohjelman.
  • Sinun on annettava ylläpitäjän nimi ja salasana, kun siirrät tiettyjä kotikansiossa olevia kohteita.
  • Saat toistuvasti viestin, että macOS:n on korjattava kirjastosi, jotta ohjelmia voi suorittaa.
  • Kun tallennat kohteeseen tehtyjä muutoksia, näkyviin tulee viesti, jonka mukaan tiedosto on lukittu, tai jonka mukaan sinulla ei ole oikeuksia sen tallentamiseen.
  • Esikatselu, TeXturi tai muut eristetyt ohjelmat sulkeutuvat odottamatta, kun ne avataan.
  • Näkyviin tulee varoitusviesti, jonka mukaan käynnistyslevyllä ei ole enää tilaa ohjelmamuistille.
  • Järjestelmän valvonnan mukaan Safari tai SafariDAVClient käyttää runsaasti järjestelmäresursseja.
  • Mac toimii hitaasti.
  • iTunes ilmoittaa, että synkronointi laitteen kanssa ei onnistu.
  • Kuvat-ohjelmaan tai iPhotoon tuodut kuvat ja videot eivät näy ohjelmassa, mutta ne näkyvät Finderissa. On myös mahdollista, että kirjasto on päivitettävä tai valittava uudelleen aina, kun avaat Kuvat-ohjelman tai iPhoton.

Oikeuksien nollaaminen

Jos ongelma ilmeni ensimmäisen kerran kotikansion oikeuksien muuttamisen jälkeen, voit nollata oikeudet seuraavasti.

1. Valitse Finderin valikkoriviltä Siirry > Koti. Kotikansio avautuu.
  2. Valitse Arkisto > Näytä tietoja. Kotikansion tietoikkuna avautuu.
  3. Jos ikkunan alalaidassa oleva Jako ja oikeudet -osio ei ole auki, avaa se klikkaamalla osiossa olevaa kolmiota .
  4. Jos ikkunan alaosassa näkyvä lukko on suljettu lukko, klikkaa lukkoa ja anna sitten ylläpitäjän nimi ja salasana.
  5. Klikkaa ikkunan alaosassa olevaa toimintovalikkoa  ja valitse Käytä sisältyviin kohteisiin. Vahvista toiminto klikkaamalla OK-painiketta. Ikkunan ylälaitaan ilmestyy edistymispalkki.
  6. Kun edistymispalkki on mennyt loppuun, avaa Pääte-ohjelma Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  7. Sijoita tai kirjoita diskutil resetUserPermissions / `id -u` Päätteeseen ja paina rivinvaihtonäppäintä.
    Yhdysvaltalaisissa näppäimistöissä `-merkki on heti sarkainnäppäimen yläpuolella.
  8. Jos Pääte ilmoittaa, että oikeuksien nollaus epäonnistui, siirry seuraavaan osioon.
  9. Kun prosessi on valmis, käynnistä Mac uudelleen.

Jos Pääte ilmoittaa, että oikeuksien nollaus epäonnistui

Jos saat edellä annettujen ohjeiden suorittamisen aikana viestin, että kotihakemiston oikeuksien nollaus epäonnistui (virhe -69841), toimi seuraavasti.

Jos Macissa on käytössä macOS Mojave

1. Sulje Pääte.
  2. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset, klikkaa Suojaus ja yksityisyys ja klikkaa sitten Yksityisyys.
  3. Klikkaa lukkoa  ja anna sitten ylläpitäjän salasana.
  4. Valitse vasemmalla olevasta kohteiden luettelosta Koko levyn käyttö.
  5. Lisää Pääte ohjelmiin, joille sallitaan koko levyn käyttö: käytä lisäyspainiketta  tai vedä Pääte-ohjelma sen yläpuolella olevaan tilaan.
  6. Avaa Pääte ja kirjoita sitten chflags -R nouchg ~.
  7. Kirjoita diskutil resetUserPermissions / `id -u` uudelleen.
  8. Kun prosessi on valmis, käynnistä Mac uudelleen.
  9. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset, klikkaa Suojaus ja yksityisyys ja klikkaa sitten Yksityisyys.
  10. Klikkaa lukkoa  ja anna sitten ylläpitäjän salasana.
  11. Valitse vasemmalla olevasta kohteiden luettelosta Koko levyn käyttö.
  12. Voit nyt poistaa Päätteen ohjelmista, joille sallitaan koko levyn käyttö, tai poistaa Päätteen vieressä olevan valintaneliön valinnan.

Jos Macissa on käytössä macOS High Sierra tai aiempi

1. Kirjoita chflags -R nouchg ~.
  2. Kirjoita diskutil resetUserPermissions / `id -u` uudelleen.
  3. Kun prosessi on valmis, käynnistä Mac uudelleen.