Apple-nappikuulokkeet ja staattinen sähkö

Nappikuulokkeista on mahdollista saada pieni ja nopea sähköisku kuunneltaessa musiikkia iPodin, iPhonen tai Mac-tietokoneen avulla.

Mistä tämä johtuu?

Kun nappikuulokkeita käytetään ympäristössä, jossa on hyvin kuiva ilma, niihin voi syntyä staattista sähköä. Tällöin korvaan saattaa tulla kuulokkeista pieni sähköisku. Vaikka saat sähköiskun nappikuulokkeista, laitteessa tai nappikuulokkeissa ei välttämättä ole vikaa.

Tämä ilmiö vastaa sähköiskua, jonka voi saada koskiessaan ovenkahvaan, kun on hangannut jalkojaan mattoon. Staattinen sähkö ei kuitenkaan tässä tapauksessa keräänny kehoosi, vaan laitteeseen, johon kuulokkeet on liitetty. Staattinen varaus ei purkaudu sormen kautta, kuten ovenkahvaa koskettaessa, vaan kuulokkeiden kautta.

Tämä ilmiö ei koske ainoastaan Applen laitteita. Staattista sähköä voi syntyä lähes mihin tahansa laitteeseen ja sähkö voi purkautua minkä tahansa valmistajan nappikuulokkeiden kautta.

Miksi laitteeni muodostaa staattista sähköä?

Tietyt ympäristöt ja toimet voivat lisätä staattisen sähkön syntymistä elektronisessa laitteessa.

• Kuivat ympäristöt, joissa ilmankosteus on alhainen
  • Hyvin tuuliset ympäristöt
  • Laitteen laittaminen taskuun ja ottaminen taskusta
  • Hölkkääminen tai kuntoileminen laitteen kanssa
  • Synteettisistä kuiduista, kuten nailonista, tehdyt vaatteet

Mitä voin tehdä vähentääkseni staattisen sähkön syntymistä laitteeseen?

Staattista sähköä voi hallita lukuisin eri tavoin.

Sisätilat

• Lisää ilman kosteustasoa. Voit käyttää kannettavaa ilmankostutinta tai säätää kosteutta ilmastointilaitteesta.
  • Suihkuta antistaattista suihketta ilmaan.
  • Käytä antistaattista käsivoidetta, jos ihosi on kuiva.
  • Käytä luonnonkuiduista, kuten puuvillasta, tehtyjä vaatteita. Synteettiset kuidut keräävät todennäköisesti enemmän staattista sähköä.

Ulkotilat

• Suojaa laite tuulelta kotelon avulla tai pitämällä laitetta laukussa tai taskussa.
  • Vältä laitteen laittamista taskuun ja ottamista taskusta usein. Laitteen hankaaminen tiettyjä materiaaleja vasten saattaa synnyttää staattista sähköä.