iBooks: Mikä on nimitila?

Nimitilat ovat eräänlaisia sanastoja.

Nimitila määrittää XML-sanastot, jotka sisältävät EPUB-dokumentin sisältödokumenteissa käyttämäsi elementit ja määritteet. Nimitila ilmoitetaan käyttämällä URL-osoitetta ja määritettä xmlns tai xmlns:. Esimerkki: xmlns:xhtml="http://www.w3.org/1999/xhtml".

Yllä olevassa ilmoituksessa xmlns: on määrite ja xhtml on sen etuliite. Kun etuliite on ilmoitettu, sitä voi käyttää minkä tahansa elementin tai määritteen nimen edellä kaksoispisteellä erotettuna. Se kertoo, mihin XML-sanastoon kyseinen elementti tai määrite viittaa. Seuraava katkelma EPUB-dokumentin OPF-tiedostosta havainnollistaa etuliitteen käyttöä:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

<package xmlns="http://www.idpf.org/2007/opf" unique-identifier="bookid" version="3.0">

<metadata xmlns="http://www.idpf.org/2007/opf" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" >

<dc:title>Example</dc:title>

<dc:identifier id="bookid">0123456789</dc:identifier>

<dc:language>en</dc:language>

</metadata>

Standardinmukaisen OPF-nimitilan lisäksi yllä olevassa katkelmassa on Dublin Core -nimitila (xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"). Sitä käytetään OPF:n metatietomääritteiden määrittämiseen.

Jos julkaisemisen päätteeksi näkyviin tulee virhe, joka liittyy ei-sallittuun elementtiin tai määritteeseen, käyttämäsi elementti tai määrite ei ehkä ole EPUB-dokumentissa ilmoitetuissa nimitilasanastoissa. Ratkaise ongelma vaihtamalla elementti tai määrite kelvolliseksi.