OS X: Tietojen siirtäminen manuaalisesti toisesta Macista

Jos tietokoneesi on liian vanha toimiakseen Siirtymisapurin kanssa, voit kopioida tiedot manuaalisesti tietokoneesta toiseen noudattamalla seuraavia ohjeita.

Siirtymisapuri on helpoin tapa siirtää käyttäjätilejä, dokumentteja, tietokoneen asetuksia ja muita kohteita vanhasta tietokoneesta uuteen Maciin. Sitä voi käyttää tietojen siirtämiseen toisesta Macista tai jopa Windows-tietokoneesta. Jos aiempi tietokoneesi on liian vanha toimiakseen Siirtymisapurin kanssa, tämän artikkelin ohjeiden avulla voit manuaalisesti kopioida monet siinä olevat dokumentit uuteen tietokoneeseen.

Ennen kuin aloitat

Toimi seuraavasti, ennen kuin alat kopioida tiedostoja vanhasta tietokoneesta uuteen.

Ota uusi Mac käyttöön

Suorita käyttöönottoapuri uudessa Macissa, ellet ole vielä tehnyt sitä. Luo sitten käyttäjätili jokaiselle käyttäjälle, jonka haluat uuteen Maciin.

Valitse kopioitavat tiedostot

Ennen kuin kopioit mitään vanhasta tietokoneesta uuteen, selvitä, mitkä tiedostot siirretään ja minne ne kuuluvat Macissa.

Dokumentit ja muut tiedot

Yleisesti ottaen voit siirtää mitä tahansa dokumentti-, musiikki-, elokuva- ja muita tiedostoja tietokoneesta toiseen. Kopioit vain tiedostot samaan paikkaan uudessa Macissa. Esimerkiksi:

• Löydät kotikansiosi Macin käynnistyslevyn ylätason Käyttäjät-kansiosta. Kotikansio on nimetty käyttäjän mukaan, ja se sisältää kyseiseen käyttäjään liittyvät dokumentit, elokuvat, valokuvat ja muut tiedot.
  • Kopioi Dokumentit-kansion sisältö uuden kotikansion Dokumentit-kansioon.
  • Sijoita vanhan kotikansion iTunes-musiikkikansio uuteen Musiikki-kansioon. Näin musiikkisi tunnistetaan automaattisesti, kun avaat iTunesin.
  • Sijoita iPhoto-kirjasto uuden Macin Valokuvat-kansioon. Se tunnistetaan automaattisesti, kun avaat iPhoton. Jos näin ei käy, kirjasto täytyy ehkä päivittää ensin.

Ohjelmat

Joidenkin ohjelmien täytyy asentaa tukitiedostoja tiettyihin sijainteihin, jotta ne toimivat. Älä kopioi ohjelmia tietokoneesta toiseen, vaan toimi seuraavasti:

• Tarkista, ettei ohjelmaa ole jo asennettu. Monet Applen ohjelmat (esimerkiksi iPhoto, Pages ja iTunes) on valmiiksi asennettu Maciin.
  • Valitse Omenavalikosta App Store ja kirjaudu sisään samalla tilillä, jota käytit vanhassa tietokoneessasi. Voit ladata aiemmin ostamasi ohjelmat uudelleen Ostokset-välilehdeltä.
  • Tarkista Ohjelmiston päivityksestä, onko ostamiisi ohjelmiin saatavilla ilmaisia päivityksiä. Jotkin ohjelmat täytyy ehkä päivittää, jotta ne toimivat parhaalla tavalla uudessa tietokoneessa.
  • Lataa tai asenna uudelleen muilta valmistajilta ostamasi ohjelmat niiden valmistajien ohjeiden mukaisesti.

Tiedostojen kopiointi

Siirrä tiedostot vanhasta tietokoneesta uuteen jollakin seuraavista tavoista.

Käytä ulkoista levyä

Jos molemmissa tietokoneissa on USB- tai FireWire-liitäntä, voit siirtää tärkeät tiedostot tietokoneesta toiseen kopioimalla ne ulkoiselle levylle.

1. Liitä ulkoinen levy vanhaan Maciin.
  2. Etsi ulkoinen levy Finderissa. Jos sitä ei näy, valitse Siirry > Tietokone, niin näet luettelon kaikista Maciin liitetyistä levyistä.
  3. Kopioi tiedostot, jotka haluat siirtää uuteen tietokoneeseen, vetämällä ne Finderissa ulkoiseen levyyn.
  4. Kun kaikki tiedostot on kopioitu, poista ulkoinen levy näkyvistä ja irrota se vanhasta Macistasi.
  5. Liitä ulkoinen levy sitten uuteen Maciin.
  6. Etsi levy Finderissa.
  7. Vedä tiedostot ulkoiselta levyltä kotikansioon tai muuhun sijaintiin uudessa Macissasi.

Käytä kohdelevytilaa

Jos molemmissa tietokoneissa on FireWire- tai Thunderbolt-portti, voit liittää toisen tietokoneen ulkoisena levynä kohdelevytilan avulla. Saatat tarvita kaapelilisätarvikkeita, kuten Thunderbolt–FireWire-sovittimen, riippuen siitä, kuinka vanha alkuperäinen Macisi on.

1. Käynnistä vanha tietokone uudelleen ja pidä T-näppäintä painettuna. Kun FireWire-logo tulee näyttöön, voit vapauttaa näppäimen.
  2. Yhdistä tietokoneiden FireWire-portit FireWire-kaapelilla ja mahdollisilla sovittimilla.

Vanhan tietokoneen käynnistyslevyn pitäisi nyt näkyä Finderissa, kun olet kirjautuneena uuteen tietokoneeseen. Kopioi tiedostot vanhasta tietokoneesta uuteen Maciin Käytä ulkoista levyä -osion ohjeiden mukaisesti.

Käytä tiedostonjakoa

Jos molemmat tietokoneet on yhdistetty samaan verkkoon, voit kopioida tiedostoja niiden välillä käyttämällä tiedostonjakoa.

Yhdistä Macit ensin samaan verkkoon Wi-Fin tai Ethernetin avulla. Jos käytössäsi ei ole laajempaa verkkoa, voit yksinkertaisesti yhdistää tietokoneesi toisiinsa Ethernet-kaapelin avulla. Jos tietokoneessasi ei ole Ethernet-yhteyttä, tarkista, onko sinulla USB–Ethernet-sovitinta tai Thunderbolt–Ethernet-sovitinta.

Laita sitten tiedostonjako päälle jommassakummassa tietokoneessa.

1. Avaa Järjestelmäasetukset.
  2. Valitse Jako.
  3. Ota tietokoneen nimi ylös (löytyy Tietokoneen nimi -kentästä).
  4. Laita valinta Tiedostonjako-valintaneliöön.

Yhdistä tietokoneet toisiinsa toisessa Macissa seuraavasti:

1. Siirry Finderiin osoittamalla Dockin Finder-kuvaketta.
  2. Valitse Siirry > Yhdistä palvelimeen.
  3. Osoita Selaa-painiketta.
  4. Etsi toinen tietokone avautuvasta ikkunasta. Kaksoisosoita tietokoneen kuvaketta.
  5. Anna pyydettäessä sen käyttäjän käyttäjätunnus ja salasana, jonka tiedostoja yrität kopioida.

Nyt voit kopioida käyttäjän tiedostot tietokoneesta toiseen. Toista edellä olevat ohjeet tietokoneen muiden käyttäjien osalta.

Kun olet valmis

Kun kaikki tiedostot on kopioitu, poista vanhan Macin valtuutus iTunesissa, jos et käytä sitä enää. Lisätietoja on artikkelissa Toimi näin, ennen kuin myyt tai luovutat Macisi.