Mac Pron (loppuvuosi 2013) ulkoiset ominaisuudet, portit ja liitännät

Tässä artikkelissa kerrotaan Mac Pron (loppuvuosi 2013) ulkoisista ominaisuuksista, porteista ja liitännöistä.

Kaikki tässä artikkelissa mainitut portit ja liitännät ovat liitäntäpaneelissa.

No alt supplied for Image

Äänen linjalähdön (digitaalinen/analoginen) miniliitäntä

Äänen linjalähdön portti on 1/8-tuumainen miniliitäntä, joka tukee analogista stereoäänikaapelia ja digitaalista S/PDIF-kuitukaapelia. Tähän porttiin liitetty äänilaite näkyy kohdassa Järjestelmäasetukset > Äänet > Ääni ulos. Tämä portti ei tue kuulokemikrofoneja eikä mikrofoneja.

Kuulokkeiden miniliitäntä

Kuulokkeiden ulostuloportti on 1/8-tuumainen miniliitäntä, joka tukee kuulokkeita ja kuulokemikrofoneja. Kun kuulokkeet liitetään tähän porttiin, ääni ohjataan sisäisistä kaiuttimista kuulokkeisiin. Kuulokkeet näkyvät kohdassa Järjestelmäasetukset > Äänet > Ääni ulos. Jos kuulokkeissa on mikrofoni, ne näkyvät kohdassa Järjestelmäasetukset > Äänet > Ääni sisään. iPhone-kuulokkeita, joissa on mikrofoni ja upotetut säätimet, tuetaan. Digitaalisia ulostulolaitteita ei tueta tässä portissa.

Kotelon salpa

Salpa kiinnittää kotelon järjestelmän ytimeen. Pidä tietokoneen salpa kiinni normaalin käytön aikana. Kotelon on oltava kiinni, jotta tietokoneen voi käynnistää.

USB 3 -portit (4 kpl)

Mac Prossa (loppuvuosi 2013) on neljä USB 3 -porttia. Niihin voi liittää USB 3-, USB 2- ja USB 1.1 -laitteita.

USB-portit käyttävät USB A -tyyppisiä liittimiä, joissa on kussakin neljä nastaa. USB 3 (tunnetaan myös nimellä SuperSpeed USB) voi siirtää tietoja enintään 5 Gb/s:n nopeudella. USB 3 -laitteet voivat käyttää enintään 900 mA virtaa (USB 2 -laitteiden maksimi on 500 mA). Ominaisuuden hyödyntämiseen tarvitset USB 3 -kaapelin. Tarkat tiedot USB 3 -laitteiden käytöstä ovat artikkelissa USB 3 -laitteiden käyttö Mac-tietokoneissa: Usein kysytyt kysymykset.

Thunderbolt 2 -portit (6 kpl)

Thunderbolt on mullistava liitäntäteknologia, joka tukee korkeatarkkuuksisia näyttöjä ja tehokkaita datalaitteita yhden pienikokoisen portin kautta.

Mac Prossa (loppuvuosi 2013) on kuusi Thunderbolt 2 -porttia, jotka on liitetty kolmella erillisellä Thunderbolt 2 -ohjaimella. Kukin portti voi siirtää tietoja enintään 20 Gb/s:n nopeudella kanavien niputuksen avulla. Thunderbolt tukee enintään kuutta laitetta porttia kohden, joten Mac Prohon voi liittää 36 laitetta.

Thunderbolt 2 on taakse- ja eteenpäin yhteensopiva Thunderbolt-laitteiden kanssa. Thunderbolt-laitteen voi siis liittää Thunderbolt 2 -porttiin ja Thunderbolt 2 -laitteen Thunderbolt-porttiin (nopeus vastaa molemmissa tapauksissa Thunderboltia).

Mac Pron (loppuvuosi 2013) Thunderbolt-portit tukevat myös seuraavia tekniikoita:

• Mini-DisplayPort-ulostulo mini-DisplayPort–mini-DisplayPort-kaapelilla.

• Kaksikaapelisen 5K-näytön tuki (vaatii OS X 10.10.3:n tai uudemman).

• DVI-ulostulo mini-DisplayPort–DVI-sovittimella.

• VGA-ulostulo mini-DisplayPort–VGA-sovittimella.

• Dual-link DVI -ulostulo mini-DisplayPort–Dual-Link DVI -sovittimella. (Tukee 30-tuumaista Apple Cinema HD Display -näyttöä.)

• HDMI-ääni- ja -videoulostulo muun valmistajan mini-DisplayPort–HDMI-sovittimella.

Gigabit Ethernet -portit (2 kpl)

Tietokoneessa on kaksi sisäänrakennettua 10/100/1000 Gigabit Ethernet -porttia. Niiden avulla voit liittää tietokoneen Ethernet-kaapelilla kaapeli- tai DSL-modeemiin, keskittimeen, kytkimeen tai reitittimeen, tai toiseen Mac-tietokoneeseen. Ethernet-portti tukee myös jumbokehyksiä. Liitetty laite voi olla 10Base-T-, 100Base-TX- tai 1000Base-T-laite. Portti tunnistaa automaattisesti, minkä tyyppinen laite on liitetty. Ethernet-ristikytkentäkaapelia ei tarvitse käyttää muihin Ethernet-laitteisiin liitettäessä.

HDMI-liitäntä

HDMI-liitännän avulla tietokoneeseen voi liittää yhteensopivan HDMI-näytön, -television tai -projektorin. Mac Prohon voi liittää myös Ultra HD -television tai 4K-näytön, sillä se tukee HDMI 1.4:ää. HDMI-liitäntä tukee seuraavia tarkkuuksia:

• 1080p:n tarkkuus, enintään 60 Hz

• 3840 x 2160 pikselin tarkkuus, 30 Hz

• 4096 x 2160 pikselin tarkkuus, 24 Hz.