Macin perusteet: Internetin selaaminen Safari 7:n avulla Mavericksissa

OS X Mavericksissa on Safari-verkkoselain. Tässä artikkelissa kerrotaan Safarin käyttämisestä sekä siitä, miten voit mukauttaa selaimen toimintaa.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Safarin käyttäminen

Avaa Safari osoittamalla Safari-kuvaketta Dockissa tai kaksoisosoittamalla sitä Ohjelmat-kansiossa. Kun Safari avautuu ensimmäistä kertaa, siinä näkyy kirjanmerkit, Top Sites -seinä ja älykäs hakukenttä.

uusi safari-ikkuna

Avaa sivusto valitsemalla se kirjanmerkeistä tai kirjoittamalla sen osoite ikkunan ylälaidassa olevaan kenttään. Jos et tiedä tarkkaa osoitetta, kirjoita hakemasi sanat, esimerkiksi "Apple". Safari antaa ehdotuksia kirjanmerkkien, historian ja valitsemasi hakukoneen perusteella.

älykäs haku

Välilehdet

Voit avata useita verkkosivustoja kerralla avaamalla uuden Safari-ikkunan (Arkisto > Uusi ikkuna) tai luomalla uuden välilehden nykyiseen Safari-ikkunaan (Arkisto > Uusi välilehti).

välilehdet Safari-ikkunan ylälaidassa

Voit jopa halutessasi muuttaa näkymää myöhemmin. Vedä välilehti pois ikkunasta, niin tarkastelemasi sivu avautuu uuteen ikkunaan. Jos taas haluat kaikki avoimet verkkosivut omaan välilehteen yhteen ikkunaan, valitse Ikkuna > Yhdistä.

Vinkki: voit avata linkin uuteen välilehteen tai ikkunaan komento-osoittamalla.

Älykäs haku

Kun kirjoitat Safari-ikkunan ylälaidassa olevaan kenttään, Safari ehdottaa osumia kirjanmerkeistä ja selaushistoriasta.

Safari voi myös lähettää hakemasi tekstin valitsemaasi hakukoneeseen, jotta saat lisää ehdotuksia. Valitse hakukone osoittamalla tekstikentän vasemmalla puolella olevaa hakukuvaketta hakupainike. Safarissa on valmiina Googlen, Yahoon ja Bingin tuki. Jos haluat estää tekstin lähettämisen hakukoneeseen, käytä Yksityinen selaus -tilaa tai poista ominaisuus käytöstä Safari-asetusten Yksityisyys-osiosta.

älykäs haku

Voit myös hakea sivulta. Avaa Safarin oma hakutyökalu valitsemalla Muokkaa > Etsi tai painamalla komento-F. Kirjoita hakemasi sanat. Safari korostaa niiden esiintymät, jos niitä on näkyvissä verkkosivulla.

haku sivulta

Historia

Palaa aiemmin avaamillesi sivuille osoittamalla Edellinen sivu -painiketta tai pyyhkäisemällä ohjauslevyllä oikealta vasemmalle kahdella sormella. Siirry eteenpäin historiassa osoittamalla Seuraava sivu -painiketta tai pyyhkäisemällä ohjauslevyllä vasemmalta oikealle kahdella sormella.

Näet luettelon viimeksi avaamistasi sivustoista osoittamalla ja pitämällä Edellinen sivu- tai Seuraava sivu -painiketta.

Historian painikevalikko

Voit myös valita vaihtoehdon tai sivuston näytön ylälaidassa olevasta Historia-valikosta. Esimerkiksi valitsemalla Näytä historia näet kaikki sivustot, joilla olet käynyt.

koko historianäkymä

Top Sites

Safari pitää kirjaa sivuista, joita käytät eniten, ja se lisää ne Top Sites -sivulle. Näet Top Sites -sivustot osoittamalla Top Sites -painiketta. top sites -painike

top sites

• Jos haluat lisätä sivuston Top Sites -sivulle, vedä verkkosivuston kuvake siihen Safari-ikkunan ylälaidassa olevasta kentästä. Voit myös vetää sivulle kirjanmerkin Kirjanmerkit-osiosta.
  • Top Sites -sivun sisältö muuttuu käyttäessäsi Internetiä, eikä siinä ehkä näy sivustoja, joilla et ole käynyt hetkeen. Voit pitää sivuston pysyvästi Top Sites -sivulla viemällä osoittimen sivuston kuvan päälle Top Sites -sivulla ja osoittamalla nastakuvaketta.
  • Voit poistaa sivuston Top Sites -sivulta viemällä osoittimen sivuston kuvan päälle ja osoittamalla sivuston poistopainiketta. topsites-poistopainike

Safarin asetuksista voit valita, kuinka monta verkkosivustoa Top Sites -sivulla näkyy. Lisätietoja on Safari-ohjeessa.

Kirjanmerkit

Kirjanmerkin lisääminen

Jos haluat löytää sivustolle helposti myöhemmin, tallenna sen linkki luomalla kirjanmerkki.

• Valitse Kirjanmerkit > Lisää kirjanmerkki.
  • Osoita ja pidä kirjanmerkin lisäyspainiketta (+) Safarin työkalupalkissa.
  • Osoita linkkiä hiiren kakkospainikkeella tai ctrl-osoita sitä ja valitse oikotievalikosta Lisää kirjanmerkki.

Näet kaikki kirjanmerkit osoittamalla kirjanmerkkipainiketta Safarin kirjanmerkkipainike tai valitsemalla Kirjanmerkit > Näytä kirjanmerkit.

kirjanmerkit-osio

Tässä osiossa olevia kirjanmerkkejä voi järjestää uudelleen vetämällä niitä luettelossa. Voit järjestää ne kansioihin osoittamalla Kirjanmerkit-osion alalaidassa olevaa kansion lisäyspainiketta (+). Jos haluat näyttää tai kätkeä kirjanmerkkikansion sisällön, osoita sen kansiokuvaketta.

Kirjanmerkin voi nimetä uudelleen tai poistaa osoittamalla sen nimeä hiiren kakkospainikkeella tai ctrl-osoittamalla sitä. Valitse sitten haluamasi vaihtoehto avautuvasta oikotievalikosta.

Sulje Kirjanmerkit-osio osoittamalla Kirjanmerkit-painiketta uudelleen.

Suosikkikirjanmerkit

Pääset suosikkikirjanmerkkeihin helposti suosikit-palkista. Lisää kirjanmerkki vetämällä sivuston osoitteen vieressä oleva verkkosivustokuvake suosikit-palkkiin.

suosikkien vetäminen

Poista kirjanmerkki vetämällä se pois suosikit-palkista. Nimeä kirjanmerkki uudelleen osoittamalla ja pitämällä sen nimeä.

Luo kirjanmerkkikansio suosikit-palkkiin vetämällä kansio Kirjanmerkit-osiosta. Voit myös osoittaa suosikit-palkkia hiiren kakkospainikkeella ja valita avautuvasta oikotievalikosta Uusi kansio.

Lisätietoja

Saat lisätietoja Safarin muista ominaisuuksista valitsemalla aiheen alta.

Laajenna kaikki | Pienennä kaikki

iCloud

iCloud-tilin avulla voit käyttää Internetiä sujuvasti eri Maceista ja iOS-laitteista. Kun olet kirjautuneena iCloud-tilillesi, Safari pitää kirjaa kirjanmerkeistä, lukulistoista ja avoimista sivustoista.

Kirjanmerkit

Kun lisäät kirjanmerkin Macissa, se näkyy automaattisesti kaikissa iCloudiin liitetyissä laitteissasi.

Avoimet sivut

Voit vaihtaa laitetta ilman että sinun tarvitsee etsiä verkkosivuja, joita olit lukemassa. Viimeksi avaamasi verkkosivustot ovat käytettävissä Safarissa Macissa, iPadissa, iPhonessa ja iPod touchissa. Osoita Safarin työkalupalkissa olevaa iCloud-painiketta, niin näet muiden laitteidesi avoimet välilehdet ja ikkunat.

iCloud-kirjanmerkit

Salasanat ja luottokortit

Tallennetut salasanat ja luottokorttinumerot ovat käytettävissä kaikissa laitteissasi. Kun olet antanut salasanan Safarissa yhdessä Macissa, voit käyttää sitä ollessasi kirjautuneena samalle iCloud-tilille toisessa Mac-tietokoneessa tai iOS-laitteessa. Safari jopa kysyy, haluatko luoda sivustolle salasanan, jos sitä ei vielä ole.

verkkosivustojen salasanat

Safari myös kysyy, haluatko tallentaa säännöllisesti käyttämäsi luottokorttitiedot. Näin voit tilata tuotteita netistä kaivamatta lompakkoasi esiin. Safari suojaa salasanat ja luottokorttitiedot pitämällä ne salattuna Avainnipussa

Huomautus: sinulta saatetaan turvallisuussyistä edelleen kysyä luottokortin turvakoodia, kun teet ostoksia verkkosivustoilla.

Lataukset

Kun lataat ohjelmistoja Internetistä osoittamalla linkkiä Safarissa, latauspainike korostuu Safarin työkalupalkissa. Osoittamalla sitä näet senhetkisten latausten edistymisen sekä lataushistorian.

latausten edistyminen

Peruuta lataus osoittamalla Peruuta-painiketta.

Jos lataus keskeytyy, voit jatkaa sitä osoittamalla uudelleenlatauspainiketta.

Lataukset tallennetaan tavallisesti kotikansion Lataukset-kansioon. Kansion voi avata Dockista tai valitsemalla Finderissa Siirry > Lataukset. Löydät latauksen sen päätyttyä osoittamalla valmiin latauksen vieressä olevaa näyttämispainiketta.

Voit muuttaa Safarin asetuksista latausten tallennuspaikkaa. Lisätietoja on Safari-ohjeessa.

Lukeminen

Zoomaus

Jos verkkosivun teksti näkyy liian pienenä, voit suurentaa tekstiä tai sivua käyttämällä Safarin zoomausominaisuuksia.

Kun tarkastelet sivua, suurenna sivun elementtejä valitsemalla Näytä > Lähennä. Voit valita, zoomaako Safari koko sivua vai ainoastaan tekstiä, muuttamalla Näytä > Zoomaa vain tekstiä -asetusta. Jos käytät zoomausta usein, voit lisätä zoomauspainikkeet Safarin työkalupalkkiin. Lisätietoja on tämän artikkelin Työkalupalkin mukauttaminen -osiossa.

Voit myös lähentää tiettyyn kohtaan sivulla käyttämällä ohjauslevyä. Lähennä sivun sisältöä liikuttamalla kahta sormea erilleen ohjauslevyllä. Kaksoisnapauttamalla tekstiä voit automaattisesti sovittaa sen ikkunaan.

Lukulista

Lukulistan avulla voit tallentaa sivuja myöhempää lukemista varten. Verkkosivut tallentuvat lukulistalle kokonaan, joten voit lukea niitä myös ilman Internet-yhteyttä. Jos olet kirjautuneena iCloudiin, Safari pitää lukulistan samana Macissa, iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa.

lukulista-osio

Lisää sivu lukulistalle osoittamalla ja pitämällä Safari-ikkunan ylälaidassa verkkosivuston URL-osoitteen vieressä olevaa lisäyspainiketta (+) tai osoittamalla jakopainiketta jakopainike. Valitse valikosta sivun lisääminen lukulistalle.

jakovalikko

Pääset tarkastelemaan myöhempää lukemista varten merkitsemiäsi sivuja osoittamalla suosikit-palkin kirjanmerkkipainiketta tai valitsemalla Kirjanmerkit > Näytä kirjanmerkit. Osoita sitten Lukulista-kuvaketta avautuvassa osiossa.

Lukulista toimii myös iCloudin kanssa, joten voit lukea minkä tahansa sivun, jonka olet tallentanut jossakin Macissa tai iOS-laitteessa. Lisätietoja on tämän artikkelin iCloud-osiossa.

Lukija

Safarin Lukija-ominaisuuden ansiosta voit keskittyä verkkosivun pääjuttuun. Se selkeyttää näkymää ja kasvattaa tekstin fonttikokoa, jolloin voit keskittyä lukemiseen.

Safari-lukija

Safari etsii pääjutun avatulta sivulta automaattisesti. Kun se löytyy, Safari-ikkunan ylälaidassa oleva Lukija-painike korostuu.

safarin lukijapainike

Osoittamalla Lukija-painiketta näet verkkosivuston sisällön Lukija-tilassa. Poistu Lukija-tilasta osoittamalla painiketta uudelleen.

PDF

Lisäksi Safarissa on tuki PDF-tiedostojen tarkasteluun. Kun osoitat Safarissa linkkiä PDF-tiedostoon (esimerkiksi käyttöoppaaseen), se avautuu Safari-ikkunassa. Muuta ohjelmaa ei siis tarvitse avata. Safarin haku- ja zoomausominaisuudet toimivat myös PDF-tiedostojen kanssa.

Jos haluat tallentaa PDF-tiedoston paikalliseen asemaan, vie osoitin Safari-ikkunan alalaitaan, jolloin Safarin PDF-työkalut tulevat näkyviin. Tallenna tiedosto Lataukset-kansioon osoittamalla latauspainiketta. Avaa tiedosto suoraan Esikatselussa osoittamalla esikatselupainiketta

safarin pdf-työkalupalkki

Jakaminen

Voit jakaa verkkosivun helposti osoittamalla jakopainiketta. Jos käytössäsi on OS X Mavericks, voit jakaa sisältöä kolmannen osapuolen sivustolle (esimerkiksi Facebookiin, Twitteriin tai LinkedIniin) poistumatta senhetkiseltä sivulta.

jakovalikko

Jaa linkki osoittamalla Safarin työkalupalkin jakopainiketta jakopainike tai osoittamalla Arkisto > Jaa. Valitse, miten haluat jakaa senhetkisen sivun. Jaa sivu täyttämällä avautuva jakovälilehti.

jakovalikko

Jos sinulla on Facebook-, LinkedIn- tai Twitter-tili, voit lähettää linkin käyttämällä jotakin niistä. Jos niitä ei näy jakovalikossa, varmista, että olet antanut kunkin palvelun tilitiedot Internet-tilit-järjestelmäasetuksissa.

Jaetut linkit

Safarin sivupalkin Jaetut linkit -kohdasta näet seuraamiesi Twitter- ja LinkedIn-käyttäjien jakamat linkit.

jaetut linkit -osio

Voit tarkastella jaettuja linkkejä avaamalla Kirjanmerkit-osion ja osoittamalla sen ylälaidassa olevaa Jaetut linkit -kuvaketta. Avaa linkki Safarissa osoittamalla sitä.

Yksityisyys ja tietosuoja

Kolmansien osapuolten tietojen ja evästeiden estäminen

Avaamasi verkkosivut saattavat jättää kolmansien osapuolten verkkosivustoilta peräisin olevia evästeitä. Niitä voidaan käyttää verkon käytön seurantaan, mainonnan kohdistamiseen tai profilointiin verkkotoiminnan perusteella. Safari estää tällaiset evästeet oletusarvoisesti. Se myös oletusarvoisesti estää kolmansien osapuolten verkkosivustoja tallentamasta tietoja välimuistiin, tietokoneen paikalliseen tallennustilaan tai tietokantoihin.

Turvallinen selaus

Safari tukee https- (suojattu http) ja laajennettuja kelpoisuusvarmenteita, joten yhteys salataan esimerkiksi muodostaessasi yhteyden verkkopankkiin. Jos yhteys on salattu, sivuston nimen vieressä on suojauksesta kertova ilmaisin.

https-ilmaisin

Salatun yhteyden tunnistaa https-merkistä. Osoittamalla sitä saat lisätietoja salatusta yhteydestä.

laajennettu varmenne

Laajennettua kelpoisuutta käyttävät yhteydet tunnistaa vihreästä merkistä. Osoittamalla sitä saat lisätietoja salatusta yhteydestä.

Yksityinen selaus

Safarissa on Yksityinen selaus -ominaisuus, joka estää Safaria lisäämästä avattuja sivustoja historiaan. Ominaisuus myös estää hakujen ja verkkolomakkeisiin täytettyjen tietojen tallentamisen.

Ota yksityinen selaus käyttöön valitsemalla Safari > Yksityinen selaus. Kun haluat lopettaa yksityisen selauksen, poistu Yksityinen selaus -tilasta osoittamalla Safari-ikkunan ylälaidassa olevaa yksityisyysmerkkiä.

Älä seuraa

Safari tukee yleistymässä olevaa Älä seuraa -yksityisyystandardia. Kun asetus on otettu käyttöön, avaamiasi sivustoja pyydetään olemaan seuraamatta sinua. Ota asetus käyttöön valitsemalla Safari > Asetukset > Suojaus. Laita sitten valinta Pyydä verkkosivustoja, etteivät ne seuraa minua -valintaneliöön.

älä seuraa -valinta

Safari myös lähettää automaattisesti Älä seuraa -pyyntöjä, kun käytät yksityistä selausta.

Suojaus haitallisia sivustoja vastaan

Safari auttaa suojautumaan vilpillisiltä ja haittaohjelmia sisältäviltä verkkosivustoilta ennen kuin edes vierailet niillä. Jos verkkosivusto vaikuttaa epäilyttävältä, Safari estää sen latautumisen ja varoittaa siitä.

turvallisen selauksen varoitusikkuna

Käyttörajoitukset

Safari tukee OS X:n käyttörajoitusominaisuuksia, joten voit määrittää, mitä verkkosivustoja Macisi eri käyttäjät saavat käyttää. Saat lisätietoja käyttörajoituksista valitsemalla Omenavalikko > Järjestelmäasetukset > Suojaus ja yksityisyys. Osoita sitten Järjestelmäasetukset-ikkunan oikeassa alalaidassa olevaa ohjepainiketta.

käyttörajoitusasetukset

Eristys

Eristys tarjoaa valmiin suojan haitallista ohjelmakoodia ja haittaohjelmia vastaan rajoittamalla sitä, mitä verkkosivusto voi tehdä. Safari suorittaa verkkosivut erillisinä prosesseina, jotta sivulla oleva haitallinen ohjelmakoodi rajoittuu yksittäiseen selainvälilehteen. Tämä estää sivustoa vaikuttamasta koko selaimeen tai tietoihin, jotka ovat auki muissa Safari-välilehdissä tai -ikkunoissa.

Energian säästäminen

Safarin edistyksellisten energiansäästötekniikoiden ansiosta voit käyttää Internetiä huolehtimatta akkuvirran kulumisesta.

Kun avaat Internet-liitännäistä käyttävän sivuston, Safari keskeyttää liitännäisen sisällön automaattisesti, kunnes tarkastelet sitä. Tämä säästää energiaa. Voit myös asettaa Safarin lataamaan liitännäisten sisällön verkkosivustokohtaisesti.

Virransäästö

OS X Mavericksin Safarissa on myös App Nap -tuki. Tämän tekniikan ansiosta Safari käyttää vähemmän energiaa, kun sen ikkunat ovat kätkettyinä, suljettuina tai toisen ohjelman peitossa.

Safarin laajentaminen

Internet-liitännäiset

Safari tukee suosittuja Internet-liitännäisiä, kuten Adobe Flashia, Microsoft Silverlightia ja Oraclen Javaa. Voit jopa määrittää, mitkä verkkosivustot saavat käyttää niitä.

Safarin laajennukset

Voit lisätä Safariin ominaisuuksia asentamalla Safarin laajennuksia. Lisätietoja on Safarin laajennusgalleriassa.

Kehittäjille tarkoitetut ominaisuudet

WebKit

Safarin avulla voit käyttää Internetiä sujuvasti, sillä se perustuu WebKitiin, joka on tehokas ja alan standardina pidetty avoimen lähdekoodin selainmoottori. WebKitissä on HTML5:n, CSS:n ja JavaScriptin tuki. Se tukee myös esimerkiksi HTML5:n ääni- ja -videotunnisteita.

Verkkoinspektori

Safarin tehokkaiden työkalujen avulla verkkokehittäjät voivat analysoida verkkosivustoja ja korjata niiden virheitä. Voit käyttää niitä (kuten Verkkoinspektoria) ottamalla Kehittäjä-valikon käyttöön Safarin asetuksista.

Saat lisätietoja Safarin käytöstä verkkokehityksen työkaluna Applen kehittäjäsivustolta.

Lisäohjeita

Haluatko lisätietoja Safarista? Lisätietoja on Macin Safari-ohjeessa. Valitse Safarin Ohje-valikosta Safari-ohje. Myös seuraavissa artikkeleissa on lisätietoja Safarin ominaisuuksista:

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.