Macin perusteet: Kalenterin ansiosta aikataulu pitää

OS X:n Kalenteri-ohjelman avulla aikataulusi pitää. Siitä näet tapaamiset, syntymäpäivät, kartat, matka-ajan ja muut tärkeät tapahtumat.

Kalenterin käyttäminen

Mavericksin kalenterissa on kartat, sää ja matka-aika, joten tapahtumien luominen ja jakaminen on helppoa. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit luoda tapahtumia, tilata muiden kalentereita sekä muodostaa yhteyden Facebookiin ja muihin palveluihin Kalenteri-ohjelman avulla.

Kalenteri on Dockissa tai Ohjelmat-kansiossa.

kalenterikuvake

Kalenterinäkymän vaihtaminen

Voit vaihtaa kalenterinäkymää osoittamalla Päivä-, Viikko-, Kuukausi- tai Vuosi-välilehteä ikkunan ylälaidassa.

kalenterinäkymät

Tapahtuman lisääminen kalenteriin

Voit lisätä tapahtumia kalenteriin eri tavoilla:

• Kaksoisosoita jotakin ajankohtaa kalenterissa, niin voit lisätä siihen tapahtuman. Näkyviin tulevassa inspektori-ikkunassa voit lisätä kutsuttuja sekä esimerkiksi asettaa ajan ja paikan.
  • Voit siirtää tapahtuman toiseen ajankohtaan vetämällä.
  • Voit muokata tapahtumaa inspektorissa kaksoisosoittamalla sitä.

tapahtuman lisääminen

Kalenteri-ohjelman Pikatapahtuma-kentän avulla voit lisätä tapahtumia luonnollisella kielellä. Osoita Lisää tapahtuma -painiketta ja kirjoita tapahtumalle kuvaava teksti, esimerkiksi "Lounas tänä perjantaina Kallen kanssa, Omena-kahvila, klo 17". Kalenteri-ohjelma luo antamistasi sanoista uuden tapahtuman, johon on täytetty puolestasi aika-, yhteystieto- ja sijaintikentät.

Pikatapahtuma

Saat lisätietoja Kalenterin ominaisuuksista valitsemalla alta aiheen.

Pienennä kaikki | Laajenna kaikki

Uusien kalenterien luominen

OS X:n Kalenteri-ohjelmassa on oletusarvoisesti kaksi kalenteria – Työ ja Koti. Jos haluat luoda uuden kalenterin, valitse Arkisto-valikosta Uusi kalenteri. Kirjoita tekstikenttään kalenterin nimi. Esimerkiksi jos sinulla on lapsia, haluat ehkä luoda oman kalenterin kunkin lapsen aikataulua varten. Voit tarkastella ja hallita kalenterien näkymistä Kalenterit-painikkeesta.

Voit vaihtaa kalenterin väriä tai nimeä valitsemalla sen kalenteriluettelosta ja valitsemalla Muokkaa > Näytä tiedot. Voit poistaa kalenterin kaikkine tapahtumineen kaksoisosoittamalla tai ctrl-osoittamalla kalenterin nimeä. Valitse näkyviin tulevasta oikotievalikosta Poista.

iCloud-tilin käyttäminen Kalenteri-ohjelmassa

iCloud toimitetaan OS X:n mukana. Kun rekisteröit ilmaisen iCloud-tilin, voit lähettää kalenteripäivityksiä laitteesta toiseen, jakaa iCloud-kalenterin sekä tarkastella kalenteria iCloud-verkkosivustossa.

Jos sinulla on iCloud-tili, voit käyttää ja hallita iCloud-kalentereita iCalin avulla. Jos otat iCloud-kalenteripalvelun käyttöön useissa laitteissa ja tietokoneissa, iCloudin kalenteri- ja muistutustiedot pidetään ajan tasalla kaikissa laitteissa ja tietokoneissa.

Ota iCloud-kalenteritili käyttöön Järjestelmäasetuksista, niin näet iCloudissa olevat kalenterisi Kalenteri-ikkunassa.

• Järjestelmäasetukset:
    1. Valitse iCloud.
    2. Kirjaudu sisään iCloudiin.
    3. Jos kirjaudut sisään ensimmäistä kertaa kyseisestä tietokoneesta, järjestelmä kysyy, haluatko käyttää iCloudia yhteystietoihin, kalentereihin ja kirjanmerkkeihin. Varmista, että tämä kalenterivaihtoehto on valittu, ja valitse Seuraava.
    4. Jos olet aiemmin kirjautunut sisään iCloudiin, näet luettelon iCloud-palveluista. Laita valinta Kalenterit-kohdan vieressä olevaan ruutuun.

Muissa palveluissa olevien kalenterien lisääminen

Kalenteri-ohjelmassa voit lisätä kalenteriisi tapahtumia muista suosituista palveluista, kuten Exchangesta, CalDAVista, Facebookista ja Yahoosta.

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset.
  2. Valitse Internet-tilit.
  3. Osoita ikkunan alareunassa olevaa Lisää tili (+) -painiketta.
  4. Valitse tilityyppi, jota haluat käyttää, ja anna tilin tiedot.
  5. Varmista, että Kalenterit-vaihtoehto on valittuna, jotta kyseiseen tiliin liittyvät tapahtumat näkyvät Kalenteri-ohjelmassa.

Tapahtuman tietojen muokkaaminen inspektorissa

Inspektori-ikkuna tulee näkyviin, kun lisäät uuden tapahtuman tai kaksoisosoitat olemassa olevaa tapahtumaa. Siinä näkyy kaikki tapahtuman tiedot, kuten kutsutut sekä tapahtuman ajankohta ja paikka.

inspektori

Mavericksissa inspektori auttaa täyttämään tapahtuman tiedot automaattisen täydennyksen avulla. Kun alat kirjoittaa osoitetta, Kalenteri ehdottaa sopivia paikkoja. Kun alat kirjoittaa osoitekirjassa olevan yhteystiedon nimeä, Kalenteri ehdottaa nimiä Yhteystiedot-ohjelmassa olevien yhteystietojen perusteella.

Paikat, sää, matka-aika ja kartat

Mavericksissa inspektori mahdollistaa tapahtumapaikkojen tarkastelun pienoiskartassa. Kun osoitat pienoiskarttaa, täysikokoinen näkymä avautuu Kartat-ohjelmaan.

kartat ja kalenteri

Pienoiskartassa on arvio matka-ajasta tapahtumapaikkaan nykyisestä tapahtumainspektorissa olevasta sijainnistasi sekä kyseisen päivän sääennuste.
Huomautus: matka-aika-arvioiden, reittiohjeiden ja sään käyttäminen edellyttää, että sijaintipalvelut on laitettu päälle Järjestelmäasetuksista.

Ravintolatapahtumien lisääminen

Mavericksin Kalenteri-ohjelma antaa ravintolaehdotuksia lounas- ja päivällistapaamisiin.

1. Luo kutsu ja nimeä se.
  2. Kirjoita tapahtumainspektorin sijaintiosioon haluamasi ruoan tyyppi, kuten pizza, hampurilainen tai sushi.
  3. Näkyviin tulee tämäntyyppistä ruokaa tarjoavien lähellä olevien ravintoloiden nimet.
  4. Lisää ravintola tapahtumaan valitsemalla se.

Ilmoitukset

OS X:n ilmoitusten avulla saat tiedon, kun tapahtuma lähestyy. Jos olet kiireinen, kalenteri-ilmoitukset voi näyttää myöhemmin pyyhkäisemällä oikealle tai osoittamalla Torkku-painiketta. Saat muita vaihtoehtoja osoittamalla Torkku-painiketta ja pitämällä sitä painettuna.

torkku

Syntymä- ja juhlapäivät

Mavericksin kalenteri näyttää syntymäpäivät suoraan Yhteystiedot-ohjelmasta. Yhteystiedon syntymäpäiväkenttään tekemäsi muutokset näkyvät automaattisesti syntymäpäiväkalenterissa.

syntymäpäivät

Mavericksin kalenteri näyttää myös paikalliset juhlapäivät automaattisesti.

kalenteriasetukset

Huomautus: Jos sisäänrakennetussa juhlapäiväkalenterissa näkyvät juhlapäivät eivät ole samat kuin alueellasi, tarkista, että sijaintipalvelut on laitettu päälle Järjestelmäasetuksista. OS X näyttää nykyisen alueesi juhlapäivät nykyisen sijaintisi perusteella.

Syntymäpäivät ja juhlapäiväkalenteri näkyvät kalenteriluettelon Muut-osiossa. Jos kalenteriluetteloa ei näy, osoita Kalenteri-ohjelmaikkunassa olevaa Kalenterit-painiketta (), niin näet luettelon saatavilla olevista kalentereista. Valitse luettelosta ne kalenterit, joiden haluat näkyvän Kalenteri-ikkunassa, ja vastaavasti poista valinta niiden kohdalta, joiden et halua näkyvän. Jos syntymä- tai juhlapäiviä ei näy siinä, varmista, että Kalenteri-asetusten Yleiset-osiossa on valittu seuraavat asetukset:

syntymä- ja juhlapäiväasetus

Kalenterin julkaiseminen

Voit julkaista kalenterin muiden nähtäville seuraavasti:

1. Valitse Muokkaa > Jaa kalenteri.
  2. Anna niiden ihmisten nimet yhteystietoluettelosta tai sähköpostiosoitteet, joiden kanssa haluat jakaa kalenterin.
  3. Jos haluat kenen tahansa voivan tilata kalenterin Internetistä, valitse Julkinen kalenteri -asetus.
  4. Muut voivat tarkastella kalenteria, kun lähetät heille sille annetun URL-osoitteen. Osoittamalta URL-osoitteen vieressä olevaa jakopainiketta voit lähettää sen vastaanottajalle käyttämällä OS X:n sisäisiä jakovaihtoehtoja.

jakovalikko

Vinkki: kalenterisi voidaan tilata kaikista icalendar-standardin kanssa yhteensopivista kalenteriohjelmista tällä URL-osoitteella.

Muiden kalenterien tilaaminen

Voit tilata jonkun muun (esimerkiksi perheenjäsenen tai työpaikan tiimin) julkaiseman kalenterin.

1. Valitse Arkisto > Uusi kalenteritilaus…
  2. Kirjoita tilattavan kalenterin URL-osoite ja valitse Tilaa.

Tilaamasi kalenteri näkyy Kalenterit-ponnahdusluettelossa Tilaukset-otsikon alla. Voit tehdä muutoksia kalenteriin (esimerkiksi tapahtumien väreihin tai kalenteriluettelossa näkyvään nimeen) valitsemalla kalenterin kalenteriluettelosta ja valitsemalla sitten Muokkaa > Näytä tiedot.

Lue lisätietoja iCloudista ja kalenteritilauksista.

Kalenterien päivittäminen iPhonen, iPodin tai iPadin kanssa

Jos sinulla on iCloud-tili, voit sen avulla pitää kalenteritietosi automaattisesti ajan tasalla useissa tietokoneissa tai laitteissa, kuten iPhonessa, iPod touchissa tai iPadissa. Lisätietoja on seuraavilla sivuilla:

Lisätietoja

Vinkki: Haluatko lisätietoja Kalenteri-ohjelmasta? Tutustu OS X:n sisäänrakennettuun ohjeeseen. Valitse Kalenteri-ohjelman Ohje-valikosta Kalenteri-ohje.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.